Use Your Illusion II

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Guns N’ Roses
Use Your Illusion II
nagylemez
Megjelent1991. szeptember 17.
FelvételekA&M Studios, Record Plant Studios, Studio 56, Image Recording, Conway Studios, Metalworks Recording Studios, Skip Saylor Recording (keverés) 1990-1991
StílusHard rock, heavy metal
Nyelvangol
Hossz75:58
KiadóGeffen Records
ProducerMike Clink, Guns N’ Roses
Kritikák
Guns N’ Roses-kronológia
Use Your Illusion I
(1991)
Use Your Illusion II
(1991)
"The Spaghetti Incident?"
(1993)
Kislemezek az albumról
  1. You Could Be Mine
    Megjelent: 1991. június
  2. Knockin’ on Heaven’s Door
    Megjelent: 1992
  3. Yesterdays
    Megjelent: 1992
  4. Civil War
    Megjelent: 1992
  5. Estranged
    Megjelent: 1994
SablonWikidataSegítség

A Use Your Illusion II a Guns N’ Roses nevű amerikai hard rock zenekar negyedik stúdióalbuma. A lemezt a Use Your Illusion turné alatt adták ki, a Use Your Illusion I-el együtt, gyakran dupla albumként emlegetik a két alkotást. Az első kiadott kislemez, a "You Could Be Mine" miatt a Use Your Illusion II sikeresebb lett társánál, az első héten 770,000 példány fogyott, valamint a Billboard lista első helyén debütált, szemben a Use Your Illusion I-el, amely a második helyre került és 685,000 példányt adtak el belőle az első héten.[1] Mindkét album hétszeres platina státuszt ért el.[2] Az UK Albums listán szintén az első helyet foglalta el, ám csak egy hétig maradt ott.

Háttér[szerkesztés]

A Use Your Illusion-albumok fordulópontot jelentettek a Guns N’ Roses hangzásában (lásd a Use Your Illusion I cikket). A Use Your Illusion II ráadásul politikaibb, olyan dalokkal mint a "Civil War", a "Knockin’ on Heaven’s Door" című Bob Dylan-dal feldolgozása és a "Get in the Ring", amely az erőszak témáival, a törvényekkel és a médiával foglalkozik. Az anyag kevésbé foglalkozik a droghasználattal, mint a korábbi Guns N’ Roses-albumok. A Use Your Illusion I-en főleg olyan dalok voltak, amik még az Appetite for Destruction előtt íródtak, az Use Your Illusion II olyan dalokat tartalmaz, amiket az Appetite-időszak után kezdtek írni.

A "Knockin’ on Heaven’s Door" feldolgozása majdnem egy évvel az album kiadása előtt jelent meg, a Mint a villám filmzenéjén. A "Civil War" az 1990-es Farm Aid koncerten debütált. Ezen a koncerten a Guns N’ Roses előadta a U.K. Subs együttes "Down on the Farm" dalának feldolgozását. A "Civil War" a "You Could Be Mine" kislemez B-oldalára került fel. A dal ezen kívül a Nobody’s Child albumra is felkerült. Az album bevételét a román árváknak adományozták.

Az első kislemez a "You Could Be Mine" 1991 júniusában jelent meg és szerepelt a Terminátor 2 – Az ítélet napja című filmben. A dal a T2 filmzenéjén azonban már nem szerepelt. Az együttes videóklipet is forgatott, amelyben Arnold Schwarzenegger is megjelent a Terminátor szerepében, a feladata az volt, hogy megölje Axl Rose-t. A dal eredetileg Izzy Stradlin és exbarátnője Angela Nicoletti sikertelen kapcsolatáról szól.

A Use Your Illusion albumokat sokan összefüggő munkának tartják, a Use Your Illusion II is ezt a tényt bizonyítja. Mindkét albumon szerepel a "Don’t Cry" című dal, bár különböző verzióban, mindkét albumon található egy-egy feldolgozás; A "Live and Let Die" eredetileg egyPaul McCartney-dal (Use Your Illusion I), és a "Knockin’ on Heaven’s Door" Bob Dylantől (Use Your Illusion II). Mindkét lemezen van legalább egy olyan dal, amit a zenekar egy másik tagja énekel: a "So Fine"-ban a basszusgitáros Duff McKagan énekel, a dalt Johnny Thunders emlékére írta, aki drogtúladagolásban halt meg, még az album felvétele előtt. A "14 Years" dalt Izzy Stradlin adja elő (Izzy a "Dust N’ Bones," "You Ain’t The First" és a "Double Talkin’ Jive" dalokban is énekelt, az Use Your Illusion I albumon).

A "Get in the Ring" című dalban az együttes beszól minden olyan személynek, akik korábban elítélték a zenekart és rossz véleménnyel voltak róluk. Sokan ezek közül újságírók voltak.

A "My World" című dal volt az utolsó a lemezről, ez még a tagoknak is meglepetést okozott. A dalban egyedül Axl Rose szerepel, a többi tag az album megjelenése előtt nem is tudta, hogy létezik a szerzemény.

A zenekarnak kisebb nehézsége akadt mindkét album végső hangjainak keverésénél. Egy 1991-es Rolling Stone magazinban megjelent címlapsztori szerint 21 dal keverésének elkészítése után a zenekar elbocsátotta Bob Clearmountain producert, helyére Bill Price került, aki korábban olyan együttesekkel dolgozott együtt, mint a Sex Pistols.[3]

Slash elmondta, hogy a dalok legnagyobb részét akusztikusan írta néhány éjszaka alatt a házában, több hónapos szünet után.[4]

Információ a dalokról[szerkesztés]

14 Years[szerkesztés]

A második dal a lemezről. Ez az egyik a kevés Guns N’ Roses-dal közül, amiben Izzy Stradlin énekel, kivéve a refrént, amit Rose-al közösen adnak elő.[5] A dal Rose és Stradlin 14 éves barátságáról szól.[5] Egy korábbi demo-változatban eltérő szövegek voltak, a végső változatban az első versszakot és a refrént alakítottak át egy kissé, a második és harmadik versszakokat pedig teljesen.

Shotgun Blues[szerkesztés]

A dalt Axl Rose írta, az albumon a hatodik sorszámú. Érdekessége a dalnak az, hogy Izzy Stradlin helyett Rose játszik ritmusgitáron, Stradlin a refrénben háttérvokálozik. Az együttes ezt a dalt sosem adta elő élőben.

Breakdown[szerkesztés]

A hetedik dal az albumról. Axl Rose elmondta, hogy a dal végén található vokál volt az egyetlen dolog, amivel nem volt elégedett az Use Your Illusion lemezeken.[6] Slash szerint ez volt az egyik legnehezebben felvett dal a lemez készítése során. A gitárt, dobot és a zongorarészeket nehéz volt szinkronba hozni. Matt Sorum dobos sokszor elvesztette a fonalat, miközben megpróbált a jobb ritmusra fókuszálni.[7]

Locomotive[szerkesztés]

A "Locomotive" a kilencedik dal a lemezről. Slash a dalt Gibson Explorer gitárral játszotta fel, a tisztább hangzás érdekében.[8] A dalt még ő és Izzy Stradlin írta Hollywood Hills-ben, az Appetite for Destruction turnét követően.[9] A zenekar funk-metal elemeket is felhasznált a dalban.[10] A dal egyik sora a dupla albumok címére utal: "You can use your illusion/let it take you where it may." Külön érdekesség, hogy a dalban hallható összes gitárrészt Slash játszotta fel. Izzy Stradlin nem jelent meg a dalban.[11]

So Fine[szerkesztés]

A "So Fine" a tizedik dal a lemezről. Duff McKagan basszusgitáros énekli, ezen kívül a szöveget is ő írta, az akkoriban elhunyt punk rocker Johnny Thunders emlékére.[12]

Borító[szerkesztés]

Raffaello, Athéni iskola (részlet)

Mindkét Use Your Illusion album borítóján Raffaello "Athéni iskola" című festményének (jobban mondva annak egy részlete) pop-artos módosítása található. A kihangsúlyozott figurát (ellentétben a többi festményen szereplővel) nem azonosították semmilyen különleges filozófussal.

Mindkét borító az észt-amerikai festő Mark Kostabi munkája.[13]

Az album dalai[szerkesztés]

  CímSzerző(k) Hossz
1. Civil WarAxl Rose, Slash, Duff McKagan 7:43
2. 14 YearsRose, Izzy Stradlin 4:21
3. YesterdaysRose, West Arkeen, Del James, Billy McCloud 3:16
4. Knockin’ on Heaven’s Door (Bob Dylan feldolgozás)Bob Dylan 5:36
5. Get in the RingRose, Slash, McKagan 5:41
6. Shotgun BluesRose 3:23
7. BreakdownRose 7:05
8. Pretty Tied UpStradlin 4:48
9. LocomotiveRose, Slash 8:42
10. So FineMcKagan 4:06
11. EstrangedRose 9:23
12. You Could Be MineRose, Stradlin 5:44
13. Don’t Cry (alternate lyrics)Rose, Stradlin 4:44
14. My WorldRose 1:24

Közreműködők[szerkesztés]

Guns N’ Roses
  • Axl Rose – ének, zongora, ritmusgitár, hangeffektusok, producer, művészeti rendező, grafikus design
  • Slash – szólógitár, ritmusgitár, akusztikus gitár, banjo, producer, művészeti rendező, grafikus design
  • Izzy Stradlin – ritmusgitár, háttérvokál, producer
  • Duff McKagan – basszusgitár, háttérvokál, ének, producer
  • Matt Sorum – dob, ütőhangszerek, háttérvokál, producer
  • Dizzy Reed – billentyű, zongora, orgona, háttérvokál
Egyéb közreműködők

  • Johann Langlie – dob, billentyű és hangeffektus a 14. dalban
  • Steven Adler – dob 1. dalban
  • The Water – háttérvokál a 4. dalban
  • Howard Teman – zongora a 10. dalban
  • Shannon Hoon – ének a 13. dalban
  • Mike Clink – producer, hangmérnök
  • Jim Mitchell – kiegészítő mérnök
  • Bill Price – keverés
  • George Marino – mastering

  • Kevin Reagan – művészeti rendező, grafikus design
  • Mark Kostabi – borító/artwork
  • Robert John – fényképek
  • Allen Abrahamson – mérnök asszisztens
  • Buzz Burrowes – mérnök asszisztens
  • Chris Puram – mérnök asszisztens
  • Craig Portelis – mérnök asszisztens

  • Ed Goodreau – mérnök asszisztens
  • Jason Roberts – mérnök asszisztens
  • John Aguto – mérnök asszisztens
  • L. Stu Young – mérnök asszisztens
  • Leon Ganado – mérnök asszisztens
  • Mike Douglass – mérnök asszisztens
  • Talley Sherwood – mérnök asszisztens

Populáris kultúrában és filmekben[szerkesztés]

Az album címe egy vicc tárgya volt Az ítélet: család című sorozat egyik részében. A részben Tony Wonder (Ben Stiller játszotta) el akara nevezni házi videóját, végül a Use our Illusion II-t adja neki, mivel a Use Your Illusion már foglalt. Így abban a hitben döntött, hogy ilyen album név nincs. Végül a cím Use Your Allusion-ra változik.

Az album szerepelt a Terminátor: Megváltás című filmben, mikor John Connor megtalálja a lemezt, amit fiatal korában hallgatott. A "You Could Be Mine" szintén hallható az egyik jelenetben.[14]

Érdekességek[szerkesztés]

  • A "You Could Be Mine" című dal "With your bitch slap-rappin’ and your cocaine tongue, You get nuthin’ done" sorai már az Appetite for Destruction belső füzetében is megjelent.
  • Az album belső füzetében leírják, hogy az "Ain’t It Fun" című dal a "The Spaghetti Incident?" nevű lemezen fog megjelenni.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Hasty, Katie. "Kanye Edges GNR, Ludacris For No. 1 Debut" Archiválva 2010. január 22-i dátummal a Wayback Machine-ben. billboard.com. Dec 3, 2008.
  2. RIAA's top albums
  3. Cover story: Guns N' Roses outta control. [2009. november 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 12.)
  4. Bozza, Anthony, & Slash (2007). Slash. Harper Entertainment: New York. pp. 298-300
  5. a b 14 Years. [2009. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 10.)
  6. Breakdown. [2009. március 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 10.)
  7. Bozza, Anthony, & Slash (2007). Slash. Harper Entertainment: New York. pp. 316-317
  8. Locomotive. [2009. február 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 10.)
  9. Bozza, Anthony, & Slash (2007). Slash. Harper Entertainment: New York. p. 252
  10. http://www.allmusic.com/album/use-your-illusion-ii-r8762
  11. Archivált másolat. [2009. február 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 10.)
  12. So Fine. [2007. szeptember 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 10.)
  13. Use Your Illusion - Mark Kostabi. artQuotes.net http://www.artquotes.net.+[2012. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 8.)
  14. Terminator Salvation, 2009, McG, Halcyon Company