Ugrás a tartalomhoz

Knockin’ on Heaven’s Door

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bob Dylan
Knockin' on Heaven's Door
kislemez a(z) Pat Garrett & Billy the Kid albumról
Megjelent1973
StílusFolk-rock
Nyelvangol
Hossz2:29
SzerzőBob Dylan
ProducerG. McCartan (Arlington Heights, Illinois)
Bob Dylan-kronológia
"George Jackson""Knockin' on Heaven's Door"
(1973)
"A Fool Such as I"
SablonWikidataSegítség
Guns N’ Roses
Knockin' on Heaven's Door
kislemez a(z) Use Your Illusion II albumról
Megjelent1992
FelvételekA&M Studios, Record Plant Studios,
Studio 56,
Image Recording, Conway Studios & Metalworks Recording Studios 1990-1991
StílusHard rock
Nyelvangol
Hossz5:40
KiadóGeffen
SzerzőBob Dylan
ProducerMike Clink, Guns N' Roses
Guns N’ Roses-kronológia
"Pretty Tied Up
(1992)"
"Knockin' on Heaven's Door"
(1992)
"Yesterdays"
(1993)
A(z) Use Your Illusion II album dalai
"Yesterdays"
(3)
"Knockin' on Heaven's Door"
(4)
"Get in the Ring"
(5)
SablonWikidataSegítség

A Knockin' on Heaven's Door egy dal Bob Dylan 1973-as filmzene albumáról a Pat Garrett & Billy the Kid-ről. A dal a Billboard Hot 100 12. helyéig jutott. 2004-ben a 109. helyre került a Rolling Stone magazin Minden idők 500 legjobb dalának listáján.

A dal szerkezete[szerkesztés]

A dal a haldoklás érzését írja le és egy olyan helyettes sheriff személyét, aki nem tudja tovább folytatni az életét.

A dal négy akkordból áll: G, D, Am7, és C. Sorrendben G-D-Am7-Am7 aztán G-D-C-C, majd ezek ismétlése.

Az évek során (és különféle feldolgozásokban) Dylan megváltoztatta a dalszöveget (ahogy más zenekarok is, akik feldolgozták a dalt), különböző verziók és koncertek alatt.

Feldolgozások[szerkesztés]

Bár a "Knockin' on Heaven's Door"-t akusztikus dalként vették fel, a különféle zenekarok rengeteg stílusban feldolgozták, ezek közül a két leghíresebb a brit blues-rocker Eric Clapton és az amerikai hard-rock zenekar a Guns N’ Roses verziója lett.

A dalt Bob Dylan és a Grateful Dead adta elő a Dylan & The Dead turné kezdetén 1987 júliusában. Ezután a Grateful Dead (1987 augusztusa és 1994 júliusa között) időnként ezzel a dallal fejezte be koncertjét.

Ezen kívül rengeteg feldolgozás született, köztük olyan zenekaroktól és zenészektől, mint a U2, Avril Lavigne, Bob Marley, Herbert Grigor, The Animals, Wyclef Jean, Grateful Dead, Lynyrd Skynyrd, Mad Zize, Aerosmith, The Sisters of Mercy, Bryan Ferry, Meir Ariel, The Alarm, Dan Kleederman Television, Mark Knopfler, Bruce Springsteen, Michael Graham and Clayton Anderson, Heaven, The Lost Dogs, Mungo Jerry, The Tramp on Winchester High Street, Grzegorz Rasiak, Luciano, Jah Cza, Randy Crawford, Babyface, Beau Jocques, Chaozz, Roger McGuinn, Cold Chisel, Zé Ramalho, Sandy Denny, Antony and the Johnsons, Warren Zevon (ez a verzió két héttel a halála előtt jelent meg), Roger Waters, Herman Brood, Nazareth, Angela Aki és Tomoya Nagase. Duett formában a dél-afrikai zenekar a Ladysmith Black Mambazo, az amerikai country énekes Dolly Parton, és a Red Army Chorus and Ensemble adta elő a Leningrad Cowboys-al. Született egy újabb verzió is Jane Gurney, Geoff C és Robert Staff háttérénekesek előadásában. Ezt a verziót Ruth Lorenzo is előadta a The X Factor című tehetségkutató műsorban.

Az angol énekesnő Gabrielle "Rise" című dala voltaképp nem feldolgozás, csak a zenei alapokat használták fel hozzá.

Eric Clapton változata[szerkesztés]

Eric Clapton 1975 júniusában vette fel a dalt, azon év folyamán ki is adta, két évvel Dylan verziója után. Az élő felvétel megtalálható Clapton 1986-os lemezén a Crossroads 2: Live in the Seventies-en, amit Clapton 1977 áprilisában adott elő. A dal teljes hosszúságában csak az 1982-es Time Pieces: The Best of Eric Clapton válogatáson jelent meg. 1989-ben Clapton David Sanborn-al és Randy Crawford háttérénekessel újra felvették a dalt a Halálos fegyver 2. filmzenéjére.

Az Alarm változata[szerkesztés]

Az Alarm zenekar rendszeresen előadta a dalt a koncertjeiken. Amikor a U2 War Turnéján vendégszerepeltek Bono felkérte az Alarm frontemberét Mike Peters-t a színpadra, majd ketten együtt elénekelték a dalt. Hasonló eset volt, mikor az Alarm Bob Dylan-el turnézott, ott Dylan felszólította az egész zenekart a színpadra, egy közös előadás erejéig.

A Guns N' Roses változata[szerkesztés]

1987-ben a Guns N’ Roses elkezdte játszani a dalt a fellépéseiken. A stúdióverziót 1990-ben vették fel a Mint a villám filmzenéjére, majd 1991-ben felkerült a Guns N' Roses Use Your Illusion II albumára. Ez lett a zenekar negyedik kislemeze az albumról, az UK singles listán a 2. helyig jutott. 1992-ben a Freddie Mercury-emlékkoncerten is előadták, ez a verzió a kislemez B-oldalára került fel, majd szerepelt a Live Era: ’87–’93 1999-ben megjelent albumon is.

A dunblane-i változat[szerkesztés]

1996-ban Bob Dylan beleegyezésével Ted Christopher zenész egy új változatot írt a "Knockin' on Heaven's Door" dalra, azon iskolások és tanárok emlékére, akiket megöltek a dunblane-i mészárlásban. A dal a refrénjében az áldozatok testvérei énekelnek, Mark Knopfler pedig gitáron játszik. A dal december 9-én jelent meg az Egyesült Királyságban és az első helyig jutott a ranglistákon. A bevétel egy jótékonysági intézetnek ajánlották fel.

Avril Lavigne változata[szerkesztés]

Lavigne 2003. január 23-tól, 2003. június 4-ig adta elő a dalt, különböző rádiós és tévés meghívások során. Később a dalból videóklipet is forgattak. Később a Try To Shut Me Up Turné állomásain adta elő a dalt.

Megjelenése filmekben[szerkesztés]

Film/TV műsor Év Előadó
Pat Garrett és Billy, a kölyök 1973 Bob Dylan
Renaldo & Clara 1978 Bob Dylan és Roger McGuinn
Halálos fegyver 2. 1989 Randy Crawford, Eric Clapton és David Sanborn
Mint a villám 1990 Guns N’ Roses
Drog (Rush) 1991 Bob Dylan
Gyepkutyák 1997 Bob Dylan
The Dybbuk of the Holy Apple Field 1997 Roger Waters
A mennyország kapujában 1997 Selig
A szerelem kísértete 2004 Youme
Csak lazán! 2005 Bob Dylan
Las Vegas (45. epizód, "Letters, Lawyers and Loose Women") 2005 Bob Dylan
Sírhant művek (60. epizód, "All Alone") 2005 Bob Dylan
Vészhelyzet (260. epizód, "Darfur" (Carter doktor tévedése) 2006 Scoob Serious
Salvador 2006 Bob Dylan
I'm Not There - Bob Dylan életei 2007 Antony & the Johnsons
Odaát (35. epizód, "Houses of the Holy") 2007 Bob Dylan
Hármastársak (2-08. epizód, "Kingdom Come") 2007 Bob Dylan
A nevem Earl 2008 Bob Dylan
Come Dio Comanda 2008 Antony & the Johnsons
Heaven's Door 2009 Angela Aki

Külső hivatkozások[szerkesztés]