The X Factor (Egyesült Királyság)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ha a következő évadról szeretnél többet tudni, lásd: The X Factor (tizenharmadik évad)
The X Factor
X Factor UK 2015 Logo.png
Műfaj tehetségkutató showműsor

Alkotó Simon Cowell
Műsorvezető Kate Thornton
Dermot O'Leary
Caroline Flack
Olly Murs
Zsűri Simon Cowell
Sharon Osbourne
Louis Walsh
Brian Friedman
Dannii Minogue
Cheryl Fernandez-Versini
Gary Barlow
Tulisa Contostavlos
Kelly Rowland
Nicole Scherzinger
Mel B
Nick Grimshaw
Rita Ora
Narrátor Peter Dickson

Formátum The X Factor (tv-sorozat)
Szlogen It's Time To Face The Music
Nyelv angol
Évadok 12
Epizódok 358 (2015. december 13.)
Gyártás
Producer talkbackTHAMES
FremantleMedia
SYCOtv
Forgatási helyszín Fountain Studios, Wembley Arena, Hammersmith Apollo, Manchester Central
Részenkénti játékidő 50-120 perc
Gyártó FremantleMedia
Sugárzás
Eredeti adó ITV
Eredeti sugárzás kezdete 2004. szeptember 4.
További információk

A The X Factor egy brit televíziós tehetségkutató műsor, melynek célja új popsztárok felfedezése. A műsort Simon Cowell alkotta meg, az első évad 2004-ben indult, azóta minden évben ősztől decemberig van képernyőn az újabb évad. A műsor költségvetésére a pénzt a FremantleMedia's Thames és Cowell cége a SycoTV biztosítja. A műsort az Egyesült Királyságban az ITV, míg Írországban a TV3 közvetíti. A műsor címében az "X Factor" azt a pluszt jelenti, amitől valaki sztárrá válhat.

A műsor jelenlegi házigazdája Dermot O'Leary. A jelenlegi zsűrit Simon Cowell, Sharon Osbourne, Nicole Scherzinger és Louis Walsh alkotja. A műsor válogatásokból, táborból, mentorok házából, élő show műsorokból és végül egy Fináléból áll. A műsor nemzetközi szinten is elismert és híres, több ország rendezi meg ugyanezen formátum alapján. A show háttérműsora a "The Xtra Factor", amely közvetlenül a főmúsor után fut az ITV2-n.

A műsor története[szerkesztés]

Az X Factor a korábbi Pop Idol tehetségkutatót váltotta, miután utóbbi műsort határozatlan ideig szüneteltették, leginkább amiatt, mert Simon Cowell saját műsor indítását tervezte, amelynek vetítési jogaival is rendelkezhet.[1] A két műsor hasonlósága rengeteg konfliktushoz vezetett.[2]

A műsor első zsűrijét Louis Walsh, Sharon Osbourne és Cowell alkotta. Brian Friedman a negyedik évadban átvette Walsh helyét a zsűriben, és ebben az évben csatlakozott Dannii Minogue, mint negyedik zsűritag. Azonban néhány válogatás után Friedman helyére visszahívták Walsh-t. Cheryl Cole az ötödik évadban átvette Osbourne helyét a zsűriben. Kelly Rowland, Gary Barlow és Tulisa a nyolcadik évadban vette át Minogue, Cowell és Cole helyét, Rowland a kilencedik évadra nem tért vissza, helyette Nicole Scherzingert szerződtették. A tizedik évadban Osbourne visszatért a műsorba, átvéve Tulisa helyét az ítészek között. A tizenegyedik évadban Cowell és Cole is visszatért, ők Barlow és Osbourne helyét vették át, míg Mel B Scherzinger helyére érkezett. A tizenkettedik évadban Mel B helyére Rita Ora, míg Walsh helyére Nick Grimshaw került. A show első három évadát Kate Thornton vezette, a negyedik évadtól a tizenegyedik évadtól a házigazda Dermot O'Leary volt. A tizenkettedik évadtól a show történetében az először egy páros Caroline Flack és Olly Murs vezetik a műsort. A műsor különböző fordulókból áll, először válogatásokon vesznek részt a versenyzők, a hatodik évadig a meghallgatások a zsűri előtt kis szobákban zajlottak, a hatodik évadtól a tizedik évadig nagy tömegek előtt arénákban zajlott a válogatás. A tizedik és a tizenegyedik évadban először szobákban, majd az arénában is bizonyítani kellett a versenyzőknek. A tizenkettedik évadtól ismét csak aréna válogatások vannak.

A műsornak eddig tizenegy nyertese van: Steve Brookstein, Shayne Ward, Leona Lewis, Leon Jackson, Alexandra Burke, Joe McElderry, Matt Cardle, Little Mix, James Arthur, Sam Bailey és Ben Haenow. A győztesek egy millió fontos lemezszerződést nyernek a Syco Music-kal. 2004-2010-ig és 2013-tól ismét a győztes dala indul, hogy elnyerje az év karácsonyi dala címet, és az első helyezést. A győztesek 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2013, 2014, és 2015-ben is elnyerték az első helyet. A 2011-es és a 2012-es évben a dalokat egy héttel előbb tették közzé, ezért nem indultak az előkelő helyért. 2014. júniusáig 35 első helyet értek el, a show versenyzői, köztük volt Lewis, Burke, JLS, Olly Murs, Cher Lloyd, One Direction és a Little Mix.

A műsor Európa legnépszerűbb tehetségkutató formátumává vált az évek során. Az Egyesült Királyságban a legmagasabb nézőszámot a hetedik évadban érte el, akkor 19,7 milló néző követte élőben a műsort.[3] 2013. novemberében az ITV három éves szerződést írt alá, azaz a műsor 2016-ig még biztosan képernyőn lesz.[4]

A formátum[szerkesztés]

Kategóriák[szerkesztés]

A Pop Idol-tól eltérően a műsorban nincsen felső korhatár és ide csapatok is jelentkezhetnek. Cowell szerint a műsor célja, hogy minél szélesebb közönség számára nyújtson zenei alternatívát.

Az első három évadban a versenyzők három kategóriában versenyeztek: szóló énekesek 16-24 év között, a 25 év feletti szóló énekesek, és a csapatok. A negyedik és az ötödik évadban már a 14 éveseknek is lehetőséget biztosítottak a jelentkezésre, így a kategória 14-24 éveseket ölelt fel. A negyedik évadban a negyedik mentor megjelenésével változtak a kategóriák is, a 14-24 éves versenyzőket ketté osztották férfi és női szóló énekesekre. Így négy kategória lett Fiúk (14-24 éves szóló énekesek), Lányok (14-24 éves szóló énekesek), 25 év felettiek, és a Csapatok. A hatodik évadtól ismét 16 éves kor lett a jelentkezés feltétele. A hetedik és a kilencedik évadra 28 év felettiek volt az idősebbek kategóriája. A nyolcadik évadban és a tizedik évadtól ismét 25 év felettiek versenyeznek a kategóriában. A tizenegyedik évadban a jelentkezés korhatára ismét 14 lett, de a tizenkettedik évadban visszaállították 16 évre. A tizenegyedik évadban lehetőség volt, hogy minden zsűritag válasszon a másik számára egy "Wildcard" versenyzőt, ilyen versenyző bárki lehetett, aki bejutott a Mentorok házába, vagy leülhetett, egy székre a 6 szék kihívásban.

A show állomásai[szerkesztés]

Az X Factor öt fő részből áll:

 • 1: meghallgatás a producerek részéről (ekkor dől el, hogy ki énekelhet a zsűri előtt, nem kerül adásba)
 • 2: meghallgatások a zsűri előtt
 • 3: "tábor" (eleinte különböző feladatok, majd a tizedik évadtól a 6 szék kihívás)
 • 4: látogatás a mentorok házában
 • 5: élő döntők

Meghallgatások[szerkesztés]

A produceri meghallgatások hónapokkal a műsor kezdete előtt zajlanak, ezekre bárki jelentkezhet az egész Egyesült Királyságból. 2012-től interneten és mobil válogatások segítségével is lehet már jelentkezni. Általában nem kerülnek felvételre, de egy-két pillanatkép általában bekerül a későbbi műsorokba. Azok akik tehetségesek vagy valamilyen szempontból érdekesnek bizonyulnak, arany jegyet kapnak, amellyel részt vehetnek a második produceri meghallgatáson. Ekkor már csak azok jutnak tovább, akik sikerrel veszik ezt az akadályt.

A zsűri meghallgatásai közül csak néhány - a legjobb, a legrosszabb és a leginkább bizarr előadás - kerül adásba a műsor első pár hetében. Az első öt évad során a jelentkezők egy szobában a zsűri tagjai előtt "a capella" adták elő választott dalukat, a hatodiktól a kilencedik évadban azonban élő közönség előtt kellett megmutatniuk tudásukat, háttérzenével együtt. A tizedik és tizenegyedik évadban az aréna válogatásokra való bejutás feltétele a szobákban történő válogatásokon történő megfelelő szereplés, ami 3 vagy legjobb esetben 4 igent jelent a zsűri tagjaitól. A tizenkettedik évadtól ismét csak az aréna válogatáson kell a versenyzőknek megmutatni tudásukat a zsűrinek és a közönségnek. A műsorra minden évadban nő a jelentkezők száma.

"Tábor" és Mentorok háza[szerkesztés]

Azok a versenyzők akik továbbjutottak a válogatáson, részt vesznek egy úgynevezett "táborban", ahol ismét megmutatják énektudásukat (ezek általában hotelben, vagy egy közeli sportlétesítményben zajlanak). A korai szériákban a "tábor" előtt dőlt el, hogy melyik zsűritag lesz az egyes kategóriák mentora, de a negyediktől a kilencedik évadig a zsűri együtt dolgozott a tábor ideje alatt. Összesen 24 vagy 32 versenyző jut tovább (6-8 minden kategóriából) és csak ezután derül ki a mentor személye. A tizedik évadtól, a zsűri tagjai a tábor első napján megtudják, melyik kategória mentorai lettek.

A tizedik évadtól egy új formátumú tábor került bevezetésre. A versenyzőket három fős csoportokba osztják és közösen kapnak egy dalt, amelyet közösen adnak elő a zsűrinek. A csoportok előadását minden zsűritag végighallgatta, majd tanácskozás után a kategória mentora dönti el, hogy ki jut tovább a következő fordulóra. Az utolsó fordulón a közönség is részt vehet, az arénában a színpad szélén hat széket helyeznek el. A versenyző előadása után a mentora eldönti, hogy tovább viszi-e versenyzőt a mentor házába, ha igen a válasz, akkor a versenyző helyet foglalhat a hat szék egyikén. Azonban, aki a széken ül az sincs teljes biztonságban, hiszen ameddig az adott kategória összes versenyzője színpadra nem lépett, addig a mentor mindig változtathatott azon, hogy kiket ültet a székekre. Végül a hat megmaradt előadó minden kategóriából tovább jut a Mentorok házába.

Ezután kerül sor a látogatásra a mentorok házában, ahonnan már csak kevesen (9-en az első évadban, 12-en a második évadtól és 16-an a nyolcadik évadban) kerülnek a döntőkbe. Louis Walsh zsűritag elmondása szerint azok a házak, amelyekben a meghallgatások zajlanak nem a tagok saját tulajdona, rendszerint csak kibérlik erre az alkalomra.

Élő döntők[szerkesztés]

A döntők két részből állnak: az első rész a versenyzők fellépése míg a második az eredményhirdetés, melynek során (a nézők szavazatai alapján) egy vagy két versenyző búcsúzik. Meghívott világsztárok is rendszeres fellépői a shownak. Az élő műsor a Fountain Studio-ban kerül felvételre Londonban. Az 1-5 évad során a döntő mindkét része szombaton került adásba, míg a hatodik évadtól az első rész szombaton, az eredményhirdetés pedig vasárnap este látható.

Fellépések[szerkesztés]

Az első döntőkben minden versenyző egy dalt ad elő a zsűri és a közönség előtt. Ezek többnyire háttérzenére történnek, de alkalmanként zenekar és vokalisták segítik a versenyzőt. Általában táncosok is megjelennek, emellett néhány produkcióban az énekesek hangszeren játszanak (vagy imitálják azt).

A műsor első két évada során a versenyzők egy-egy pop dalt, vagy világslágert adtak elő. A harmadik évadtól azonban (hasonlóan a Pop Idol-hoz) hétről hétre valamilyen témához kötődik a dalválasztás. A meghívott világsztár is ehhez a témához kapcsolódik. A bejátszásokon látható, hogy a sztárvendég segíti a versenyzőket a próbákon, emellett az eredményhirdetés előtt fellép az élő műsorban.

Az egyes produkciókat a zsűri értékeli, nagy hangsúlyt fektetve a vokális képességre, a megjelenésre és a színpadi jelenlétre. A heves viták a zsűritagok között és a nyers kritikák is a műsor részévé váltak. Az utolsó versenyző dala után megnyílnak a telefonos vonalak és a nézők szavaznak arról, hogy kit szeretnének versenyben tartani.

Eredmények[szerkesztés]

Az eredményhirdetés során kiderül, hogy melyik az a két produkció, amelyek a legkevesebb szavazatot kapták. Ezután ismét énekelniük kell, a zsűri pedig eldönti, hogy melyik jut tovább. A korai szériáknál a korábban előadott dalt kellett megismételni, de az ötödik évad óta lehetőség van új dal éneklésére is. A negyedik évad óta 4 zsűritag szavaz, emiatt döntetlen is kialakulhat. Ebben az esetben újra a nézői szavazatok döntenek: a korábban már leadott szavazatok alapján a legkevesebb szavazattal rendelkező énekes esik ki a versenyből. Sem a szavazatok száma, sem pedig a sorrend nem nyilvános, ugyanis a műsor készítői nem szeretnék befolyásolni a szavazókat. A harmadik évadban az egyik döntő újdonsággal szolgált: a legkevesebb szavazattal rendelkező énekes automatikusan kiesett, míg a az utolsó kettő közül a zsűri szavazatai alapján szintén búcsúzott egy versenyző.

A hatodik évadtól a versenyben maradt énekesek közösen is előadnak egy produkciót, ez viszont csak a show része: sem a zsűri, sem a nézők nem szavaznak.

Utolsó döntők[szerkesztés]

Az utolsó döntők során változik a műsor szerkezete, a 4 vagy 5 énekes ilyenkor már 2 dalt ad elő és az első dalok után már szavazhatnak a nézők is. A zsűri ilyenkor már nem dönt, csak a nézők szavazata számít: aki a legkevesebb szavazatot kapja, automatikusan kiesik a versenyből.

Ez folytatódik egészen addig amíg mindössze 2 vagy 3 énekes marad versenyben. Ezután a fináléban a nézők döntik el, hogy ki nyeri az X Factort.

Az X Factor után[szerkesztés]

A verseny győztese 1 millió fontot érő lemezszerződést kap a kiadótól, amely a Sony Music Entertainment-tel áll kapcsolatban. A műsor folyamán többször előfordult, hogy a korábban kiesett versenyzők is lemezszerződést kaptak más cégtől, de ez általában nem garantált.

Az első három évad alatt eredetileg a nyertest a saját mentora menedzselte volna; Cowell, Osbourne és Walsh is rendelkezett volna a képesítéssel. A negyedik évadban Dannii Minogue zsűritag megjelenésével a rendszer felborult. Ebben az évadban Minogue kategóriájából Leon Jackson nyerte az X Factort és egy külső menedzsert hívtak meg.

Az első két széria során a győztes debütáló albuma pár hónappal a műsor után jelent meg. Ezek a lemezek többnyire feldolgozásokat tartalmaztak. A harmadik évadban Leona Lewis albumának kiadásánál változott ez a módszer. Lewis első lemeze a Spirit rendkívüli sikereket ért el, ekkor döntöttek arról, hogy a későbbiekben a verseny győztesének debütáló albumán több új dal és kevesebb feldolgozás szerepeljen.

Évadok[szerkesztés]

     Versenyző (mentor) "Fiúk" kategória
     Versenyző (mentor) "Lányok" kategória
     Versenyző (mentor) "16–24 évesek" kategória
     Versenyző (mentor) "25 év felettiek" vagy "28 év felettiek" ketgória
     Versenyző (mentor) "Csapatok" kategória

Évad Kezdet Finálé Győztes Második Harmadik Győztes mentor Műsorvezető Zsűri Vendégzsűri
1. 2004. szeptember 4. 2004. december 11. Steve Brookstein G4 Tabby Callaghan Simon Cowell Kate Thornton Simon Cowell
Sharon Osbourne
Louis Walsh
n. a.
2. 2005. augusztus 20. 2005. december 17. Shayne Ward Andy Abraham Journey South Louis Walsh
3. 2006. augusztus 19. 2006. december 16. Leona Lewis Ray Quinn Ben Mills Simon Cowell Paula Abdul
4. 2007. augusztus 18. 2007. december 15. Leon Jackson Rhydian Roberts Same Difference Dannii Minogue Dermot O'Leary Simon Cowell
Sharon Osbourne
Louis Walsh
Dannii Minogue
Brian Friedman
5. 2008. augusztus 16. 2008. december 13. Alexandra Burke JLS Eoghan Quigg Cheryl Cole Simon Cowell
Louis Walsh
Dannii Minogue
Cheryl Cole
n. a.
6. 2009. augusztus 22. 2009. december 13. Joe McElderry Olly Murs Stacey Solomon Cheryl Cole
7. 2010. augusztus 21. 2010. december 12. Matt Cardle Rebecca Ferguson One Direction Dannii Minogue Geri Halliwell
Natalie Imbruglia
Katy Perry
Pixie Lott
Nicole Scherzinger
8. 2011. augusztus 20. 2011. december 11. Little Mix Marcus Collins Amelia Lily Tulisa Contostavlos Louis Walsh
Gary Barlow
Kelly Rowland
Tulisa Contostavlos
Alexandra Burke
9. 2012. augusztus 18. 2012. december 9. James Arthur Jahméne Douglas Christopher Maloney Nicole Scherzinger Louis Walsh
Gary Barlow
Tulisa Contostavlos
Nicole Scherzinger
Geri Halliwell
Leona Lewis
Rita Ora
Nicole Scherzinger
Mel B
Anastacia
10. 2013. augusztus 31. 2013. december 15. Sam Bailey Nicholas McDonald Luke Friend Sharon Osbourne Louis Walsh
Sharon Osbourne
Gary Barlow
Nicole Scherzinger
n. a.
11. 2014. augusztus 30. 2014. december 14. Ben Haenow Fleur East Andrea Faustini Simon Cowell Louis Walsh
Simon Cowell
Cheryl Fernandez-Versini
Mel B
Tulisa
12. 2015. augusztus 29. 2015. december 13. Louisa Johnson Reggie 'n Bollie Ché Chesterman Rita Ora Caroline Flack
Olly Murs
Simon Cowell
Cheryl Fernandez-Versini
Nick Grimshaw
Rita Ora
n. a.
13. 2016. ősz 2016. december Dermot O'Leary Simon Cowell
Sharon Osbourne
Louis Walsh
Nicole Scherzinger

A zsűri és a műsorvezetők[szerkesztés]

A zsűri tagjai[szerkesztés]

Simon Cowell és Cheryl Cole a válogatásokon 2010-ben

A műsor első zsűrijét Louis Walsh, Sharon Osbourne és Cowell alkotta. A harmadik évadban jelent meg először vendégzsűritag Paula Abdul személyében, aki a londoni válogatásokon vett részt.[5] 2007. március 8-án bejelentették, hogy Walsh nem tér vissza a zsűribe.[6] Június 8-án kiderült, hogyBrian Friedman a negyedik évadban átveszi Walsh helyét a zsűriben, és ebben az évben csatlakozott Dannii Minogue is, mint negyedik zsűritag. Azonban néhány válogatás után Friedman helyére visszahívták Walsh-t.[7] Ebben az évadban Minogue nyert, így ő lett az első női zsűritag, aki nyerni tudott versenyzőjével.

Cheryl Cole az ötödik évadban átvette Osbourne helyét a zsűriben, aki hat nappal a felvételek kezdete előtt mégsem tért vissza a műsorba.[8][9][10] Annak ellenére, hogy azt híresztelték, hogy Minogue az ötödik évad után nem tér vissza, a hatodik évadra a zsűri változatlan maradt.[11][12][13]

Minogue szülési szabadsága miatt a hetedik évadban, több híres vendégzsűritag is megfordult:Geri Halliwell, Natalie Imbruglia, Katy Perry, Pixie Lott és Nicole Scherzinger. 2010 júliusában Cheryl-nél maláriát diagnosztizáltak, ezért Scherzinger a táborra is visszatért vendégzsűritagként.[14]

2011. májusában Cowell és Cole is csatlakozott a műsor amerikai változatához, Minogue, pedig egy másik műsor miatt nem tért vissza.[15][16] Kelly Rowland, Gary Barlow és Tulisa a nyolcadik évadban vette át Minogue, Cowell és Cole helyét.[17][18]

Rowland a kilencedik évadra nem tért vissza, helyette Nicole Scherzingert szerződtették, miután a válogatásokon több vendégzsűritag is megfordult: Geri Halliwell, Leona Lewis, Rita Ora, Nicole Scherzinger, Mel B és Anastacia.[19][20][21][22]

A tizedik évadban Osbourne visszatért a műsorba, átvéve Tulisa helyét az ítészek között.[23][24][25]

A tizenegyedik évadban Cowell és Cole is visszatért, ők Barlow és Osbourne helyét vették át,[26][27][28][29][30] míg Mel B Scherzinger helyére érkezett.[31] A tizenkettedik évadban Mel B helyére Rita Ora, míg Walsh helyére Nick Grimshaw került.[32]

2016. február 18-án bejelentették, hogy Nick Grimshaw egy évad után távozik a műsorból.[33] 2016. április 4-én Cheryl Fernandez-Versini is bejelentette, hogy az újabb két évad után távozik a műsorból, hogy a zenei karrierjére koncentrálhasson.[34] 2016. május 10-én Rita Ora a Twitteren jelentette be, hogy nagyon hálás az előző évadban szerzett tapasztalataiért Cowellnek, de 2016-ban nem tud részt venni a műsorban egyéb elfoglaltságai miatt.[35]

Műsorvezetők és a felkészítők[szerkesztés]

Kate Thornton volt az első három évad műsorvezetője. Őt a negyedik évadtól Dermot O'Leary váltotta fel, aki a 11. évadig volt a show házigazdája.[36] A 12. évadtól a műsor házigazdái Olly Murs és Caroline Flack. Így ők lettek a show történetének első műsorvezető párosa.[37] 2016. február 22-én Olly Murs és Caroline Flack is bejelentette távozását a műsorból, mindketten egy évad után hagyták ott a műsort.[38][39] Az ITV 2016. március 28-án bejelentette, hogy a tizenharmadik évadtól ismét Dermot O'Leary a műsor házigazdája.[40]

Brian Friedman maradt a műsor produkcióinak koreográfusa, pedig az énektanár a második évad óta. Énektanár volt még a 7. évadban Savan Kotecha.

A narrátor szerepét Peter Dickson tölti be.

A zsűri kategóriái és azok nyertese[szerkesztés]

Minden évad során a zsűritagok válnak az egyes kategóriák mentoraivá, ahol a verseny során kategóriánként kiválasztanak (évadtól függően) 3 vagy 4 énekest, aki továbbjut az élő döntőkbe. Az alábbi táblázat bemutatja, hogy a szériák során a zsűritagok mely kategóriát kapták meg.

Jelzések:

     Győztes zsűri/kategória. A nyertesek neve félkövér, a többi versenyző neve kicsi.
Évad Simon Cowell Sharon Osbourne Louis Walsh N/A
Első 24 év felettiek
Steve Brookstein
Rowetta Satchell
Verity Keays
16-24
Tabby Callaghan
Cassie Compton
Roberta Howett
Csapatok
G4
Voices with Soul
2 to Go
Második Csapatok
Journey South
The Conway Sisters
4Tune
Addictiv Ladies
25 év felettiek
Andy Abraham
Brenda Edwards
Chico Slimani
Maria Lawson
16-24
Shayne Ward
Nicholas Dorsett
Chenai Zinyuku
Phillip Magee
Harmadik 16-24
Leona Lewis
Ray Quinn
Nikitta Angus
Ashley McKenzie
25 felettiek
Ben Mills
Robert Allen
Kerry McGregor
Dionne Mitchell
Csapatok
The MacDonald Brothers
Eton Road
4Sure
The Unconventionals
Negyedik Simon Cowell Sharon Osbourne Louis Walsh Dannii Minogue
Csapatok
Same Difference
Hope
Futureproof
Lányok
Alisha Bennett
Emily Nakanda
Kimberley Southwick
25 év felettiek
Niki Evans
Beverley Trotman
Daniel DeBourg
Fiúk
Leon Jackson
Rhydian
Andy Williams
Ötödik Simon Cowell Cheryl Cole Louis Walsh Dannii Minogue
Fiúk
Eoghan Quigg
Austin Drage
Scott Bruton
Lányok
Alexandra Burke
Diana Vickers
Laura White
Csapatok
JLS
Girlband
Bad Lashes
25 év felettiek
Ruth Lorenzo
Rachel Hylton
Daniel Evans
Hatodik 25 év felettiek
Olly Murs
Danyl Johnson
Jamie Archer
Fiúk
Joe McElderry
Lloyd Daniels
Rikki Loney
Csapatok
John & Edward
Miss Frank
Kandy Rain
Lányok
Stacey Solomon
Lucie Jones
Rachel Adedeji
Hetedik Csapatok
One Direction
Belle Amie
Diva Fever
F.Y.D.
Lányok
Rebecca Ferguson
Cher Lloyd
Katie Waissel
Treyc Cohen
28 év felettiek
Mary Byrne
Wagner
John Adeleye
Storm Lee
Fiúk
Matt Cardle
Paije Richardson
Aiden Grimshaw
Nicolo Festa
Nyolcadik Gary Barlow Tulisa Contostavlos Louis Walsh Kelly Rowland
Fiúk
Marcus Collins
Craig Colton
Frankie Cocozza
James Michael
Csapatok
Little Mix
The Risk
Nu Vibe
2 Shoes
25 év felettiek
Kitty Brucknell
Johnny Robinson
Sami Brookes
Jonjo Kerr
Lányok
Amelia Lily
Misha B
Janet Devlin
Sophie Habibis
Kilencedik Gary Barlow Tulisa Contostavlos Louis Walsh Nicole Scherzinger
28 év felettiek
Christopher Maloney
Kye Sones
Melanie Masson
Carolynne Poole
Lányok
Ella Henderson
Lucy Spraggan
Jade Ellis
Csapatok
Union J
District3
MK1
Fiúk
James Arthur
Jahmene Douglas
Rylan Clark
Tizedik Gary Barlow Sharon Osbourne Louis Walsh Nicole Scherzinger
Csapatok
Rough Copy
Kingsland Road
Miss Dynamix
25 év felettik
Sam Bailey
Shelley Smith
Lorna Simpson
Fiúk
Nicholas McDonald
Luke Friend
Sam Callahan
Lányok
Tamera Foster
Hannah Barrett
Abi Alton
Tizenegyedik Simon Cowell Cheryl Fernandez-Versini Louis Walsh Mel B
25 év felettiek
Ben Haenow
Fleur East
Stevi Ritchie
Jay James
Lányok
Lauren Platt
Lola Saunders
Chloe-Jasmine Whichello
Stephanie Nala
Csapatok
Stereo Kicks
Only the Young
Overload Generation
Blonde Electra
Fiúk
Andrea Faustini
Paul Akister
Jack Walton
Jake Quickenden
Tizenkettedik Simon Cowell Cheryl Fernandez-Versini Nick Grimshaw Rita Ora
25 év felettiek
Anton Stephans
Max Stone
Bupsi
Csapatok
Reggie n Bollie
4th Impact
Alien Uncovered
Fiúk
Ché Chesterman
Mason Noise
Seann Miley Moore
Lányok
Louisa Johnson
Lauren Murray
Monica Michael
Kiera Weathers
Tizenharmadik Simon Cowell Louis Walsh Nicole Scherzinger

Nézettségi átlagok[szerkesztés]

Évad Premier Finálé Epizódok Nézettségi átlag (UK)
millió
1. 2004. szeptember 4. 2004. december 11. 24 7.40
2. 2005. augusztus 20. 2005. december 17. 30 8.73
3. 2006. augusztus 19. 2006. december 16. 30 8.27
4. 2007. augusztus 18. 2007. december 15. 28 8.57
5. 2008. augusztus 16. 2008. december 13. 30 10.51
6. 2009. augusztus 22. 2009. december 13. 30 13.0
7. 2010. augusztus 21. 2010. december 12. 30 14.13
8. 2011. augusztus 20. 2011. december 11. 31 12.41
9. 2012. augusztus 18. 2012. december 9. 31 9.63
10. 2013. augusztus 31. 2013. december 15. 32 9.45
11. 2014. augusztus 30. 2014. december 14. 34 8.65
12. 2015. augusztus 29. 2015. december 13. 28 6.85

Külföldi vetítés[szerkesztés]

Ország Csatorna Első vetítés
 BRA Sony Entertainment Television 2014 óta
 CAN CHEK-DT
 DEN DR3
 IRL TV3
 MLT TVM
 POL Fox Life
 USA AXS TV
 SIN Mediacorp Channel 5

Források, jegyzetek[szerkesztés]

 1. Cowell reveals new talent search”, BBC News, 2004. április 23. (Hozzáférés ideje: 2014. március 11.) 
 2. Pop Idol mogul sues Simon Cowell”, BBC News, 2004. szeptember 10. (Hozzáférés ideje: 2014. február 15.) 
 3. Joe McElderry's 'X Factor' win draws 19.7m”, Digital Spy, Hearst Magazines UK, 2009. december 14. (Hozzáférés ideje: 2009. december 14.) 
 4. BBC (15 November 2013). "The X Factor and Britain's Got Talent renewed to 2016 not inclusive". Sajtóközlemény. Elérés: 15 November 2013.
 5. Exclusive: X Factor Sharon's diva jibe”, Daily Mirror, 2006. július 6. 
 6. BBC NEWS - Entertainment - Walsh to step down from X Factor. bbc.co.uk
 7. BBC NEWS - Entertainment - Louis Walsh in X Factor comeback. bbc.co.uk
 8. Sharon leaves The X Factor”, itv.com, 2008. június 6. (Hozzáférés ideje: 2008. június 6.) 
 9. Cheryl joins The X Factor”, itv.com, 2008. június 10. (Hozzáférés ideje: 2008. június 10.) 
 10. Cheryl is the new judge!. itv.com, 2008. június 10. (Hozzáférés: 2008. június 10.)[halott link]
 11. Dannii Minogue faces the X Factor axe, STV, 29 January 2009
 12. 'X Factor' judge decision next week? Digital Spy, 5 February 2009
 13. "DS Fantasies: The new 'X Factor' panel", Digital Spy, 12 March 2009
 14. Sheridan, Emily. „Nicole Scherzinger returns to X Factor judging panel for boot camp as Cheryl Cole recovers from malaria”, Mail Online, Associated Newspapers, 2010. július 16. (Hozzáférés ideje: 2010. július 16.) 
 15. Cheryl Cole joins The X Factor USA”, The X Factor, itv.com, 2011. május 1. (Hozzáférés ideje: 2011. május 5.) 
 16. Dannii Minogue leaves X Factor. The Belfast Telegraph, 2011. május 14. (Hozzáférés: 2011. május 14.)
 17. Fletcher, Alex. „Tulisa, Kelly Rowland confirmed for 'X Factor'”, Digital Spy, Hachette Filipacchi UK, 2011. május 30. (Hozzáférés ideje: 2011. május 30.) 
 18. Judging panel announced!”, The X Factor, itv.com, 2011. május 30. (Hozzáférés ideje: 2011. május 30.) 
 19. Fletcher, Alex. „Christmas”, Digital Spy, 2012. június 11. (Hozzáférés ideje: 2012. június 12.) 
 20. Joel Cooper: Nicole Scherzinger Returns To Guest Judge The X Factor In Newcastle. EntertainmentWise
 21. Sara Nathan. „Nicole Scherzinger to replace Kelly Rowland as permanent judge on X Factor | Mail Online”, Dailymail.co.uk, 2012. június 14. (Hozzáférés ideje: 2012. június 22.) 
 22. ONLINE EXCLUSIVE! Nicole Scherzinger officially announced as 4th Judge – The X Factor – Story. Xfactor.itv.com. (Hozzáférés: 2012. június 22.)
 23. Sperling, Daniel. „Tulisa Contostavlos confirms 'X Factor' departure”, Digital Spy, 2013. május 21. (Hozzáférés ideje: 2013. május 21.) 
 24. Smart, Gordon. „Tulisa angry at X Factor axe with Robbie Williams likely to fill gap”, 2013. február 28. (Hozzáférés ideje: 2013. február 28.) 
 25. The X Factor returns with an all-star panel”, The X Factor, itv.com, 2013. május 22. (Hozzáférés ideje: 2013. május 22.) 
 26. The X Factor: Simon Cowell to return in 2014. Newsbeat. BBC, 2014. február 7. (Hozzáférés: 2014. június 23.)
 27. Heritage, Stuart: Simon Cowell returns to save The X Factor - and it's about time. theguardian.com, 2014. február 10. (Hozzáférés: 2014. augusztus 16.)
 28. Amabile Angermiller, Michele: Cheryl Cole to Return to 'X Factor' U.K.. Billboard. Prometheus Global Media, 2014. március 11. (Hozzáférés: 2014. március 11.)
 29. Amabile Angermiller, Michele. „Cheryl Cole to Return to 'X Factor' U.K.”, The Hollywood Reporter, Prometheus Global Media, 2014. március 10. (Hozzáférés ideje: 2014. március 11.) 
 30. Davison, Rebecca: Cheryl Cole returns to X Factor panel three years after being fired | Mail Online. Dailymail.co.uk. (Hozzáférés: 2014. augusztus 16.)
 31. Jefferies, Mark. „Mel B confirmed as X Factor judge: Former Spice Girl signs £1million show deal”, Daily Mirror, Trinity Mirror, 2014. június 10. (Hozzáférés ideje: 2014. június 10.) 
 32. Cite web hiba: a cím vagy title paramétert mindenképpen meg kell adni!
 33. Nick Grimshaw is quitting The X Factor - and is Caroline Flack about to follow?. Hearst Corporation, 2016. február 18. (Hozzáférés: 2016. február 18.)
 34. http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/showbiz/tv/7049424/Cheryl-Fernandez-Versini-QUITS-X-Factor-to-concentrate-on-her-own-music-career.html
 35. http://www.itv.com/xfactor/news/rita-ora-to-leave-the-x-factor-i-had-a-ball
 36. http://www.itv.com/xfactor/news/dermot-oleary-leaves-the-x-factor
 37. http://www.itv.com/xfactor/news/the-x-factor-reveals-new-hosts
 38. Olly Murs has quit The X Factor after just one series and wants to focus on his music instead. Hearst Corporation, 2016. február 21. [2016. február 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. február 21.)
 39. 'The X Factor: Now Caroline Flack officially quits just hours after her co-host Olly Murs. Hearst Corporation, 2016. február 22. [2016. február 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. február 22.)
 40. http://www.itv.com/xfactor/dermot-oleary-returns-as-host-of-the-x-factor

Ez a szócikk részben vagy egészben a The X Factor (UK) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]