The X Factor (Egyesült Királyság)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A legutóbbi évadról itt olvashatsz: The X Factor (tizenötödik évad)
The X Factor
Műfajtehetségkutató show-műsor

AlkotóSimon Cowell
Műsorvezető
Zsűri
NarrátorPeter Dickson

SzlogenIt's Time To Face The Music
Ország Egyesült Királyság
Nyelvangol
Évadok15
Epizódok446 (2018. december 2.)
Gyártás
Producer
 • talkbackTHAMES
 • FremantleMedia
 • SYCOtv
Forgatási helyszínFountain Studios, Wembley Arena, Hammersmith Apollo, Manchester Central, ExCeL London
Részenkénti játékidő50–120 perc
GyártóFremantle
ForgalmazóFremantle
Sugárzás
Eredeti adóITV
Eredeti sugárzás2004. szeptember 4. – 2018. december 2.
Kronológia
Kapcsolódó műsorX-Faktor
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz The X Factor témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A The X Factor 2004-től futó brit televíziós tehetségkutató műsor, melynek célja új popsztárok felfedezése. A műsort Simon Cowell alkotta meg, az első évad 2004-ben indult, azóta minden évben ősztől decemberig van képernyőn az újabb évad. A műsor költségvetésére a pénzt a FremantleMedia's Thames és Cowell cége a SycoTV biztosítja. A műsort az Egyesült Királyságban az ITV, míg Írországban a TV3 közvetíti. A műsor címében az "X Factor" azt a pluszt jelenti, amitől valaki sztárrá válhat.

A műsor házigazdája a tizenharmadik évad óta Dermot O'Leary. A jelenlegi zsűrit Simon Cowell, Louis Tomlinson, Ayda Williams valamint Robbie Williams alkotja. A műsor válogatásokból, táborból, mentorok házából, élő show műsorokból és két epizódos Fináléból áll. A műsor nemzetközi szinten is elismert és híres, több ország rendezi meg saját verzióját ugyanezen formátum alapján. A show háttérműsora 2017-ig a The Xtra Factor volt, amely közvetlenül a főműsor után futott az ITV2-n, ezt 2017-ben egy online műsor az Xtra Bites váltotta fel.

A műsor története[szerkesztés]

Az X Factor a korábbi Pop Idol tehetségkutatót váltotta, miután utóbbi műsort határozatlan ideig szüneteltették, leginkább amiatt, mert Simon Cowell saját műsor indítását tervezte, amelynek vetítési jogaival is rendelkezhet.[1] A két műsor hasonlósága rengeteg konfliktushoz vezetett.[2]

A műsor első zsűrijét Louis Walsh, Sharon Osbourne és Cowell alkotta. Brian Friedman a negyedik évadban átvette Walsh helyét a zsűriben, és ebben az évben csatlakozott Dannii Minogue, mint negyedik zsűritag. Azonban néhány válogatás után Friedman helyére visszahívták Walsh-t. Cheryl Cole az ötödik évadban átvette Osbourne helyét a zsűriben. Kelly Rowland, Gary Barlow és Tulisa a nyolcadik évadban vette át Minogue, Cowell és Cole helyét, Rowland a kilencedik évadra nem tért vissza, helyette Nicole Scherzingert szerződtették. A tizedik évadban Osbourne egy évad erejéig újra zsűri lett a műsorban, átvéve Tulisa helyét az ítészek között. A tizenegyedik évadban Cowell és Cheryl is visszatért, ők Barlow és Osbourne helyét vették át, míg Mel B Scherzinger helyett érkezett. A tizenkettedik évadban Mel B helyére Rita Ora, míg Walsh helyére Nick Grimshaw került. A tizenharmadik évadban az első évadok nagy kedvencei tértek vissza, így újra a zsűriben foglalt helyet Louis Walsh és Sharon Osbourne is, hozzájuk csatlakozott a közönség kedvenc Nicole Scherzinger. A tizenötödik évadban Cowellhez Ayda Williams, Louis Tomlinson és Robbie Williams csatlakozott. A show első három évadát Kate Thornton vezette, a negyedik évadtól a tizenegyedik évadig a házigazda Dermot O'Leary volt. A tizenkettedik évadban a show történetében először egy páros Caroline Flack és Olly Murslátta el a műsorvezetői feladatokat. Helyüket, egyéves szabadsága után, a tizenharmadik évadtól ismét Dermot O'Leary vette át.

A műsor különböző fordulókból áll, először válogatásokon vesznek részt a versenyzők, a hatodik évadig a meghallgatások a zsűri előtt kis szobákban zajlottak, a hatodik évadtól a tizedik évadig nagy tömegek előtt arénákban zajlott a válogatás. A tizedik és a tizenegyedik évadban először szobákban, majd az arénában is bizonyítani kellett a versenyzőknek. A tizenkettedik évadban ismét csak aréna válogatások voltak, majd a tizenharmadik évadtól újra csak kis szobákban zajlanak a válogatók. A válogatók után a versenyzők táborban vesznek részt, ahonnan a sikeresen teljesítők a tizedik évadtól kezdve a hat-szék kihívásra jutnak tovább. A kihíváson sikeresen teljesítő versenyzők a mentorok házában nyűgözhetik le a zsűrit az élő adásokba való bejutásért.

A műsornak eddig tizenöt nyertese volt: Steve Brookstein, Shayne Ward, Leona Lewis, Leon Jackson, Alexandra Burke, Joe McElderry, Matt Cardle, Little Mix, James Arthur, Sam Bailey, Ben Haenow, Louisa Johnson, Matt Terry, a Rak-Su, valamint Dalton Harris.

A győztesek egy millió fontos lemezszerződést nyernek a Syco Music-kal. 2004-2010-ig és 2013-tól ismét a győztes dala indul, hogy elnyerje az év karácsonyi dala címet, és a zenei listákon való első helyezést. A győztesek 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2013, 2014 és 2015-ben is elnyerték az első helyet. A 2011-es és a 2012-es évben a dalokat egy héttel előbb tették közzé, ezért nem indultak az előkelő helyért. 2017 novemberéig 66 első helyet értek el a top dalok listáin a show versenyzői, köztük volt Leona Lewis, Alexandra Burke, a JLS, Olly Murs, Cher Lloyd, a One Direction, James Arthur és a Little Mix.

A műsor a Got Talent formátum mellett Európa és a világ egyik legnépszerűbb tehetségkutatójává vált az évek során. Az Egyesült Királyságban a legmagasabb nézőszámot a hetedik évadban érte el, akkor 19,7 millió néző követte élőben a műsor fináléját.[3]

Az ITV csatorna 2016. szeptember 16-án újabb három évvel hosszabbította meg a szerződést, azaz a műsor angol változata 2019-ig biztosan képernyőn marad.[4][5] A meghosszabbított szerződés lejárta előtt 2018. november 14-én az ITV újabb három évre, azaz 2022-ig hosszabbított szerződést a műsor gyártóival.[6]

A formátum[szerkesztés]

Kategóriák[szerkesztés]

A Pop Idol-tól eltérően a műsorban nincsen felső korhatár és ide csapatok is jelentkezhetnek. Cowell szerint a műsor célja, hogy minél szélesebb közönség számára nyújtson zenei alternatívát.

Az első három évadban a versenyzők három kategóriában versenyeztek: szóló énekesek 16-24 év között, a 25 év feletti szóló énekesek, és a csapatok. A negyedik és az ötödik évadban már a 14 éveseknek is lehetőséget biztosítottak a jelentkezésre, így a kategória 14-24 éveseket ölelt fel. A negyedik évadban a negyedik mentor megjelenésével változtak a kategóriák is, a 14-24 éves versenyzőket ketté osztották férfi és női szóló énekesekre. Így négy kategória lett Fiúk (14-24 éves szóló énekesek), Lányok (14-24 éves szóló énekesek), 25 év felettiek, és a Csapatok. A hatodik évadtól ismét 16 éves kor lett a jelentkezés feltétele. A hetedik és a kilencedik évadra 28 év felettiek volt az idősebbek kategóriája. A nyolcadik évadban és a tizedik évadtól ismét 25 év felettiek versenyeznek a kategóriában. A tizenegyedik évadban a jelentkezés korhatára ismét 14 lett, de a tizenkettedik évadtól újra visszaállították 16 évre.

A show állomásai[szerkesztés]

Az X Factor öt fő részből áll:

 • 1: meghallgatás a producerek részéről (ekkor dől el, hogy ki énekelhet a zsűri előtt, nem kerül adásba)
 • 2: meghallgatások a zsűri előtt – lehet kis szobákban (1-5. évad, 13-14. évad), vagy arénában (6-9. évad, 12. évad és 15. évadtól) vagy mindkettő (10-11. évad)
 • 3: "tábor" – eleinte különböző feladatok (1-9. évad), majd a 6 szék kihívás (10-11. évad, 15. évadtól), majd mindkettő (12-14. évad)
 • 4: látogatás a mentorok házában- lehet előre felvett (1-11. évad, 13. évadtól) vagy élő (12. évad)
 • 5: élő döntők

Meghallgatások[szerkesztés]

A produceri meghallgatások hónapokkal a műsor kezdete előtt zajlanak, ezekre bárki jelentkezhet az egész Egyesült Királyságból. 2012-től interneten és mobil válogatások segítségével is lehet már jelentkezni. Általában nem kerülnek felvételre, de egy-két pillanatkép általában bekerül a későbbi műsorokba. Azok akik tehetségesek vagy valamilyen szempontból érdekesnek bizonyulnak, arany jegyet kapnak, amellyel részt vehetnek a második produceri meghallgatáson. Ekkor már csak azok jutnak tovább, akik sikerrel veszik ezt az akadályt.

A zsűri meghallgatásai közül csak néhány – a legjobb, a legrosszabb és a leginkább bizarr előadás – kerül adásba a műsor első pár hetében. Az első öt évad során a jelentkezők egy szobában a zsűri tagjai előtt "a capella" adták elő választott dalukat, a hatodiktól a kilencedik évadban azonban élő közönség előtt kellett megmutatniuk tudásukat, háttérzenével együtt. A tizedik és tizenegyedik évadban az aréna válogatásokra való bejutás feltétele a szobákban történő válogatásokon történő megfelelő szereplés, ami 3 vagy legjobb esetben 4 igent jelent a zsűri tagjaitól. A tizenkettedik évadban ismét csak az aréna válogatáson kellett a versenyzőknek megmutatni tudásukat a zsűrinek és a közönségnek. A tizenharmadik és a tizennegyedik évadban a műsor visszatért az eredeti formátumhoz, azaz csak szobaválogatásokon vettek részt a versenyzők. A tizenötödik évadtól ismét arénákban tartották a válogatásokat.

"Tábor" és Mentorok háza[szerkesztés]

Azok a versenyzők akik továbbjutottak a válogatáson, részt vesznek egy úgynevezett "táborban", ahol ismét megmutatják énektudásukat (ezek általában hotelben, vagy egy közeli sportlétesítményben zajlanak). A korai szériákban a "tábor" előtt dőlt el, hogy melyik zsűritag lesz az egyes kategóriák mentora, de a negyediktől a kilencedik évadig a zsűri együtt dolgozott a tábor ideje alatt. Összesen 24 vagy 32 versenyző jut tovább (6-8 minden kategóriából) és csak ezután derül ki a mentor személye. A tizedik évadtól, a zsűri tagjai a tábor első napján megtudják, melyik kategória mentorai lettek.

A tizedik évadtól egy új formátumú tábor került bevezetésre. A versenyzőket háromfős csoportokba osztják és közösen kapnak egy dalt, amelyet közösen adnak elő a zsűrinek. A csoportok előadását minden zsűritag végighallgatta, majd tanácskozás után a kategória mentora dönti el, hogy ki jut tovább a következő fordulóra. Az utolsó fordulón a közönség is részt vehet, az arénában a színpad szélén hat széket helyeznek el. A versenyző előadása után a mentora eldönti, hogy tovább viszi-e versenyzőt a mentor házába, ha igen a válasz, akkor a versenyző helyet foglalhat a hat szék egyikén. Azonban, aki a széken ül az sincs teljes biztonságban, hiszen ameddig az adott kategória összes versenyzője színpadra nem lépett, addig a mentor mindig változtathatott azon, hogy kiket ültet a székekre. Végül a hat megmaradt előadó minden kategóriából tovább jut a Mentorok házába.

Ezután kerül sor a látogatásra a mentorok házában, ahonnan már csak kevesen (9-en az első évadban, 12-en a második évadtól és 16-an a nyolcadik évadban) kerülnek a döntőkbe. Louis Walsh zsűritag elmondása szerint azok a házak, amelyekben a meghallgatások zajlanak nem a tagok saját tulajdona, rendszerint csak kibérlik erre az alkalomra.

Élő döntők[szerkesztés]

A döntők két részből állnak: az első rész a versenyzők fellépése míg a második az eredményhirdetés, melynek során (a nézők szavazatai alapján) egy vagy két versenyző búcsúzik. Meghívott világsztárok is rendszeres fellépői a shownak. Az élő műsor a Fountain Studio-ban kerül felvételre Londonban. Az 1-5 évad során a döntő mindkét része szombaton került adásba, míg a hatodik évadtól az első rész szombaton, az eredményhirdetés pedig vasárnap este látható.

Fellépések[szerkesztés]

Az első döntőkben minden versenyző egy dalt ad elő a zsűri és a közönség előtt. Ezek többnyire háttérzenére történnek, de alkalmanként zenekar és vokalisták segítik a versenyzőt. Általában táncosok is megjelennek, emellett néhány produkcióban az énekesek hangszeren játszanak (vagy imitálják azt).

A műsor első két évada során a versenyzők egy-egy pop dalt, vagy világslágert adtak elő. A harmadik évadtól azonban (hasonlóan a Pop Idol-hoz) hétről hétre valamilyen témához kötődik a dalválasztás. A meghívott világsztár is ehhez a témához kapcsolódik. A bejátszásokon látható, hogy a sztárvendég segíti a versenyzőket a próbákon, emellett az eredményhirdetés előtt fellép az élő műsorban.

Az egyes produkciókat a zsűri értékeli, nagy hangsúlyt fektetve a vokális képességre, a megjelenésre és a színpadi jelenlétre. A heves viták a zsűritagok között és a nyers kritikák is a műsor részévé váltak. Az utolsó versenyző dala után megnyílnak a telefonos vonalak és a nézők szavaznak arról, hogy kit szeretnének versenyben tartani.

A tizennegyedik évadban bevezetett új szabályok értelmében az első négy héten a szombati élő adásokban két kategória versenyzői léptek fel. A fellépések után megindult a szavazás, melynek lezárása után, egy vagy két versenyző távozott a műsorból a nézői voksok alapján. A vasárnapi elő adásban, szintén két kategória versenyzői léptek fel, a kiesésre vonatkozó szabályok megegyeztek a szombatival. Ezek mellett minden héten lehetősége volt a fellépőknek a hét legjobb versenyzője címet is megszerezni. Ennek a módja az volt, hogy a szombati és a vasárnapi napon legtöbb nézői szavazatot szerző versenyző párbajozott, majd aki a nézők szerint jobban teljesített a párbajban megnyerte a címet, mellé pedig, különleges jutalomban is részesült.

Eredmények[szerkesztés]

Az eredményhirdetés során kiderül, hogy melyik az a két produkció, amelyek a legkevesebb szavazatot kapták. Ezután ismét énekelniük kell, a zsűri pedig eldönti, hogy melyik jut tovább. A korai szériáknál a korábban előadott dalt kellett megismételni, de az ötödik évad óta lehetőség van új dal éneklésére is. A negyedik évad óta 4 zsűritag szavaz, emiatt döntetlen is kialakulhat. Ebben az esetben újra a nézői szavazatok döntenek: a korábban már leadott szavazatok alapján a legkevesebb szavazattal rendelkező énekes esik ki a versenyből. Sem a szavazatok száma, sem pedig a sorrend nem nyilvános, ugyanis a műsor készítői nem szeretnék befolyásolni a szavazókat. A harmadik évadban az egyik döntő újdonsággal szolgált: a legkevesebb szavazattal rendelkező énekes automatikusan kiesett, míg a az utolsó kettő közül a zsűri szavazatai alapján szintén búcsúzott egy versenyző.

A hatodik évadtól a versenyben maradt énekesek közösen is előadnak egy produkciót, ez viszont csak a show része: sem a zsűri, sem a nézők nem szavaznak.

A tizenharmadik évadban újításként jelent meg az úgynevezett Lifline Vote lehetőség, melynek segítségével az utolsó három helyen végzett versenyző közül egyet megmenthettek a nézők a hivatalos app segítségével.

A tizennegyedik évadban bevezetett módosítások értelmében nem volt külön eredményhirdetés, az elő adások végén derültek ki az eredmények.

Utolsó döntők[szerkesztés]

Az utolsó döntők során változik a műsor szerkezete, a 4 vagy 5 énekes ilyenkor már 2 dalt ad elő és az első dalok után már szavazhatnak a nézők is. A zsűri ilyenkor már nem dönt, csak a nézők szavazata számít: aki a legkevesebb szavazatot kapja, automatikusan kiesik a versenyből.

Ez folytatódik egészen addig amíg mindössze 2 vagy 3 énekes marad versenyben. Ezután a fináléban a nézők döntik el, hogy ki nyeri az X Factort.

Az X Factor után[szerkesztés]

A verseny győztese 1 millió fontot érő lemezszerződést kap a kiadótól, amely a Sony Music Entertainment-tel áll kapcsolatban. A műsor folyamán többször előfordult, hogy a korábban kiesett versenyzők is lemezszerződést kaptak más cégtől, de ez általában nem garantált.

Az első három évad alatt eredetileg a nyertest a saját mentora menedzselte volna; Cowell, Osbourne és Walsh is rendelkezett volna a képesítéssel. A negyedik évadban Dannii Minogue zsűritag megjelenésével a rendszer felborult. Ebben az évadban Minogue kategóriájából Leon Jackson nyerte az X Factort és egy külső menedzsert hívtak meg.

Az első két széria során a győztes debütáló albuma pár hónappal a műsor után jelent meg. Ezek a lemezek többnyire feldolgozásokat tartalmaztak. A harmadik évadban Leona Lewis albumának kiadásánál változott ez a módszer. Lewis első lemeze a Spirit rendkívüli sikereket ért el, ekkor döntöttek arról, hogy a későbbiekben a verseny győztesének debütáló albumán több új dal és kevesebb feldolgozás szerepeljen.

Évadok[szerkesztés]

     Versenyző (mentor) "16–24 évesek" kategória
     Versenyző (mentor) "Fiúk" kategória
     Versenyző (mentor) "Lányok" kategória
     Versenyző (mentor) "25 év felettiek", "28 év felettiek" vagy a "30 év felettiek" kategória
     Versenyző (mentor) "Csapatok" kategória

Évad Premier Finálé Győztes Második Harmadik Győztes mentor Műsorvezető Zsűri Vendégzsűri
1. 2004. szeptember 4. 2004. december 11. Steve Brookstein
25 év felettiek
G4
Csapatok
Tabby Callaghan
16–24 évesek
Simon Cowell Kate Thornton Simon Cowell
Sharon Osbourne
Louis Walsh
2. 2005. augusztus 20. 2005. december 17. Shayne Ward
16–24 évesek
Andy Abraham
25 év felettiek
Journey South
Csapatok
Louis Walsh
3. 2006. augusztus 19. 2006. december 16. Leona Lewis
16–24 évesek
Ray Quinn
16–24 évesek
Ben Mills
25 év felettiek
Simon Cowell Paula Abdul
4. 2007. augusztus 18. 2007. december 15. Leon Jackson
Fiúk
Rhydian Roberts
Fiúk
Same Difference
Csapatok
Dannii Minogue Dermot O'Leary Simon Cowell
Sharon Osbourne
Louis Walsh
Dannii Minogue
Brian Friedman
5. 2008. augusztus 16. 2008. december 13. Alexandra Burke
Lányok
JLS
Csapatok
Eoghan Quigg
Fiúk
Cheryl Simon Cowell
Louis Walsh
Dannii Minogue
Cheryl
6. 2009. augusztus 22. 2009. december 13. Joe McElderry
Fiúk
Olly Murs
25 év felettiek
Stacey Solomon
Lányok
Cheryl
7. 2010. augusztus 21. 2010. december 12. Matt Cardle
Fiúk
Rebecca Ferguson
Lányok
One Direction
Csapatok
Dannii Minogue Geri Halliwell
Natalie Imbruglia
Katy Perry
Pixie Lott
Nicole Scherzinger
8. 2011. augusztus 20. 2011. december 11. Little Mix
Csapatok
Marcus Collins
Fiúk
Amelia Lily
Lányok
Tulisa Louis Walsh
Tulisa
Gary Barlow
Kelly Rowland
Alexandra Burke
9. 2012. augusztus 18. 2012. december 9. James Arthur
Fiúk
Jahméne Douglas
Fiúk
Christopher Maloney
28 év felettiek
Nicole Scherzinger Louis Walsh
Tulisa
Gary Barlow
Nicole Scherzinger
Geri Halliwell
Leona Lewis
Rita Ora
Nicole Scherzinger
Mel B
Anastacia
10. 2013. augusztus 31. 2013. december 15. Sam Bailey
25 év felettiek
Nicholas McDonald
Fiúk
Luke Friend
Fiúk
Sharon Osbourne Sharon Osbourne
Louis Walsh
Gary Barlow
Nicole Scherzinger
11. 2014. augusztus 30. 2014. december 14. Ben Haenow
25 év felettiek
Fleur East
25 év felettiek
Andrea Faustini
Fiúk
Simon Cowell Simon Cowell
Louis Walsh
Cheryl
Mel B
Tulisa
12. 2015. augusztus 29. 2015. december 13. Louisa Johnson
Lányok
Reggie 'n Bollie
Csapatok
Ché Chesterman
Fiúk
Rita Ora Caroline Flack
Olly Murs
Simon Cowell
Cheryl
Nick Grimshaw
Rita Ora
13. 2016. augusztus 27. 2016. december 11. Matt Terry
Fiúk
Saara Aalto
25 év felettiek
5 After Midnight
Csapatok
Nicole Scherzinger Dermot O'Leary Simon Cowell
Sharon Osbourne
Louis Walsh
Nicole Scherzinger
Mel B
14. 2017. szeptember 2. 2017. december 3. Rak-Su
Csapatok
Grace Davies
Lányok
Kevin Davy White
28 év felettiek
Simon Cowell Alesha Dixon
15. 2018. szeptember 1. 2018. december 2. Dalton Harris
Fiúk
Scarlett Lee
Lányok
Anthony Russel
Fiúk
Louis Tomlinson Simon Cowell
Louis Tomlinson
Ayda Williams
Robbie Williams
Nile Rodgers

A zsűri és a műsorvezetők[szerkesztés]

A zsűri tagjai[szerkesztés]

A műsor első zsűrijét Louis Walsh, Sharon Osbourne és Cowell alkotta. A harmadik évadban jelent meg először vendégzsűritag Paula Abdul személyében, aki a londoni válogatásokon vett részt.[7] 2007. március 8-án bejelentették, hogy Walsh nem tér vissza a zsűribe.[8] Június 8-án kiderült, hogyBrian Friedman a negyedik évadban átveszi Walsh helyét a zsűriben, és ebben az évben csatlakozott Dannii Minogue is, mint negyedik zsűritag. Azonban néhány válogatás után Friedman helyére visszahívták Walsh-t.[9] Ebben az évadban Minogue nyert, így ő lett az első női zsűritag, aki nyerni tudott versenyzőjével.

Cheryl Cole az ötödik évadban átvette Osbourne helyét a zsűriben, aki hat nappal a felvételek kezdete előtt mégsem tért vissza a műsorba.[10][11][12] Annak ellenére, hogy azt híresztelték, hogy Minogue az ötödik évad után nem tér vissza, a hatodik évadra a zsűri változatlan maradt.[13][14][15]

Minogue szülési szabadsága miatt a hetedik évadban, több híres vendégzsűritag is megfordult:Geri Halliwell, Natalie Imbruglia, Katy Perry, Pixie Lott és Nicole Scherzinger. 2010 júliusában Cheryl-nél maláriát diagnosztizáltak, ezért Scherzinger a táborra is visszatért vendégzsűritagként.[16]

Simon Cowell és Cheryl a válogatásokon 2010-ben

2011. májusában Cowell és Cole is csatlakozott a műsor amerikai változatához, Minogue, pedig egy másik műsor miatt nem tért vissza.[17][18] Kelly Rowland, Gary Barlow és Tulisa a nyolcadik évadban vette át Minogue, Cowell és Cole helyét.[19][20]

Rowland a kilencedik évadra nem tért vissza, helyette Nicole Scherzingert szerződtették, miután a válogatásokon több vendégzsűritag is megfordult: Geri Halliwell, Leona Lewis, Rita Ora, Nicole Scherzinger, Mel B és Anastacia.[21][22][23][24]

A tizedik évadban Osbourne visszatért a műsorba, átvéve Tulisa helyét az ítészek között.[25][26][27]

A tizenegyedik évadban Cowell és Cole is visszatért, ők Barlow és Osbourne helyét vették át,[28][29][30][31][32] míg Mel B Scherzinger helyére érkezett.[33] A tizenkettedik évadban Mel B helyére Rita Ora, míg Walsh helyére Nick Grimshaw került.[34]

2016. február 18-án bejelentették, hogy Nick Grimshaw egy évad után távozik a műsorból.[35] 2016. április 4-én Cheryl Fernandez-Versini is bejelentette, hogy az újabb két évad után távozik a műsorból, hogy a zenei karrierjére koncentrálhasson.[36] 2016. május 10-én Rita Ora a Twitteren jelentette be, hogy nagyon hálás az előző évadban szerzett tapasztalataiért Cowellnek, de 2016-ban nem tud részt venni a műsorban egyéb elfoglaltságai miatt.[37]

2016. június 1-jén bejelentették, hogy a távozó Cheryl, Grimshaw és Ora helyét a régebben már zsűriző Sharon Osborne, Louis Walsh és Nicole Scherzinger veszi át a tizenharmadik évadban.[38][39] 2016. október 31-én Cowell azt nyilatkozta, hogy a műsor a tizennegyedik évadnak is ezzel a zsűrivel vág neki a 2017-es év nyarán.[40] Ennek hivatalos megerősítésére 2017. június 19-én, egy nappal a válogatások megkezdése előtt került sor.[41]

2018. június 7-én az ITV közleményt adott ki, amely tartalmazta, hogy Walsh és Scherzinger is távozik a műsorból, míg Osbourne az ötödik zsűritag szerepét fogja betölteni az élő adásokban, ennek következtében Cowell mellé három új zsűritag érkezik.[42] 2018. július 16-án bejelentették, hogy Robbie Williams és felesége Ayda Williams, valamint a One Direction egyik énekese Louis Tomlinson foglal helyet a zsűriben Cowell és Osbourne mellett.[43] Az előzetes tervekkel ellentétben Osbourne szeptember 29-én bejelentette, hogy mégsem tér vissza a zsűribe.[44]

Műsorvezetők és a felkészítők[szerkesztés]

Kate Thornton volt az első három évad műsorvezetője. Őt a negyedik évadtól Dermot O'Leary váltotta fel, aki a 11. évadig volt a show házigazdája.[45] A 12. évadtól a műsor házigazdái Olly Murs és Caroline Flack. Így ők lettek a show történetének első műsorvezető párosa.[46] 2016. február 22-én Olly Murs és Caroline Flack is bejelentette távozását a műsorból, mindketten egy évad után hagyták ott a műsort.[47][48] Az ITV 2016. március 28-án bejelentette, hogy a tizenharmadik évadtól ismét Dermot O'Leary a műsor házigazdája.[49] 2016. július 13-án Dermot O'Leary további négyéves szerződést írt alá a műsorral, azaz 2020-ig biztosan ő lesz a tehetségkutató házigazdája.[50]

Brian Friedman maradt a műsor produkcióinak koreográfusa, pedig az énektanár a második évad óta. Énektanár volt még a 7. évadban Savan Kotecha.

A narrátor szerepét az első évad óta Peter Dickson tölti be, a tizenkettedik évadban két adásban Redd Pepper helyettesítette.

Idővonal[szerkesztés]

Évad Év Műsorvezető(k) Zsűritagok
1. 2004 Kate Thornton Simon Cowell Sharon Osbourne Louis Walsh nem volt negyedik zsűritag
2. 2005
3. 2006
4. 2007 Dermot O'Leary Dannii Minogue
5. 2008 Cheryl
6. 2009
7. 2010
8. 2011 Gary Barlow Tulisa Kelly Rowland
9. 2012 Nicole Scherzinger
10. 2013 Sharon Osbourne
11. 2014 Simon Cowell Cheryl Mel B
12. 2015 Caroline Flack & Olly Murs Nick Grimshaw Rita Ora
13. 2016 Dermot O'Leary Sharon Osbourne Louis Walsh Nicole Scherzinger
14. 2017
15. 2018 Louis Tomlinson Ayda Williams Robbie Williams

A zsűri kategóriái és azok nyertese[szerkesztés]

Minden évad során a zsűritagok válnak az egyes kategóriák mentoraivá, ahol a verseny során kategóriánként kiválasztanak (évadtól függően) 3 vagy 4 énekest, aki továbbjut az élő döntőkbe. Az alábbi táblázat bemutatja, hogy a szériák során a zsűritagok mely kategóriát kapták meg.

Jelzések:

     Győztes zsűri/kategória. A nyertesek neve félkövér, a többi versenyző neve kicsi.
Évad Simon Cowell Sharon Osbourne Louis Walsh N/A
1. 25 év felettiek
Steve Brookstein
Rowetta Satchell
Verity Keays
16-24
Tabby Callaghan
Cassie Compton
Roberta Howett
Csapatok
G4
Voices with Soul
2 to Go
2. Csapatok
Journey South
The Conway Sisters
4Tune
Addictiv Ladies
25 év felettiek
Andy Abraham
Brenda Edwards
Chico Slimani
Maria Lawson
16-24
Shayne Ward
Nicholas Dorsett
Chenai Zinyuku
Phillip Magee
3. 16-24
Leona Lewis
Ray Quinn
Nikitta Angus
Ashley McKenzie
25 év felettiek
Ben Mills
Robert Allen
Kerry McGregor
Dionne Mitchell
Csapatok
The MacDonald Brothers
Eton Road
4Sure
The Unconventionals
4. Simon Cowell Sharon Osbourne Louis Walsh Dannii Minogue
Csapatok
Same Difference
Hope
Futureproof
Lányok
Alisha Bennett
Emily Nakanda
Kimberley Southwick
25 év felettiek
Niki Evans
Beverley Trotman
Daniel DeBourg
Fiúk
Leon Jackson
Rhydian
Andy Williams
5. Simon Cowell Cheryl Cole Louis Walsh Dannii Minogue
Fiúk
Eoghan Quigg
Austin Drage
Scott Bruton
Lányok
Alexandra Burke
Diana Vickers
Laura White
Csapatok
JLS
Girlband
Bad Lashes
25 év felettiek
Ruth Lorenzo
Rachel Hylton
Daniel Evans
6. 25 év felettiek
Olly Murs
Danyl Johnson
Jamie Archer
Fiúk
Joe McElderry
Lloyd Daniels
Rikki Loney
Csapatok
John & Edward
Miss Frank
Kandy Rain
Lányok
Stacey Solomon
Lucie Jones
Rachel Adedeji
7. Csapatok
One Direction
Belle Amie
Diva Fever
F.Y.D.
Lányok
Rebecca Ferguson
Cher Lloyd
Katie Waissel
Treyc Cohen
28 év felettiek
Mary Byrne
Wagner
John Adeleye
Storm Lee
Fiúk
Matt Cardle
Paije Richardson
Aiden Grimshaw
Nicolo Festa
8. Gary Barlow Tulisa Louis Walsh Kelly Rowland
Fiúk
Marcus Collins
Craig Colton
Frankie Cocozza
James Michael
Csapatok
Little Mix
The Risk
Nu Vibe
2 Shoes
25 év felettiek
Kitty Brucknell
Johnny Robinson
Sami Brookes
Jonjo Kerr
Lányok
Amelia Lily
Misha B
Janet Devlin
Sophie Habibis
9. Gary Barlow Tulisa Louis Walsh Nicole Scherzinger
28 év felettiek
Christopher Maloney
Kye Sones
Melanie Masson
Carolynne Poole
Lányok
Ella Henderson
Lucy Spraggan
Jade Ellis
Csapatok
Union J
District3
MK1
Fiúk
James Arthur
Jahmene Douglas
Rylan Clark
10. Gary Barlow Sharon Osbourne Louis Walsh Nicole Scherzinger
Csapatok
Rough Copy
Kingsland Road
Miss Dynamix
25 év felettik
Sam Bailey
Shelley Smith
Lorna Simpson
Fiúk
Nicholas McDonald
Luke Friend
Sam Callahan
Lányok
Tamera Foster
Hannah Barrett
Abi Alton
11. Simon Cowell Cheryl Fernandez-Versini Louis Walsh Mel B
25 év felettiek
Ben Haenow
Fleur East
Stevi Ritchie
Jay James
Lányok
Lauren Platt
Lola Saunders
Chloe-Jasmine Whichello
Stephanie Nala
Csapatok
Stereo Kicks
Only the Young
Overload Generation
Blonde Electra
Fiúk
Andrea Faustini
Paul Akister
Jack Walton
Jake Quickenden
12. Simon Cowell Cheryl Fernandez-Versini Nick Grimshaw Rita Ora
25 év felettiek
Anton Stephans
Max Stone
Bupsi
Csapatok
Reggie n Bollie
4th Impact
Alien Uncovered
Fiúk
Ché Chesterman
Mason Noise
Seann Miley Moore
Lányok
Louisa Johnson
Lauren Murray
Monica Michael
Kiera Weathers
13. Simon Cowell Sharon Osbourne Louis Walsh Nicole Scherzinger
Lányok
Emily Middlemas
Samantha Lavery
Gifty Louise
25 év felettiek
Saara Aalto
Honey G
Relley C
Csapatok
5 After Midnight
Four of Diamonds
Bratavio
Brooks Way
Fiúk
Matt Terry
Ryan Lawrie
Freddy Parker
14. Csapatok
Rak-Su
The Cutkelvins
Sean and Conor Price
Jack and Joel
Lányok
Grace Davies
Holly Tandy
Rai-Elle Williams
Alisah Bonaobra
Fiúk
Lloyd Macey
Sam Black
Leon Mallett
Spencer Sutherland
28 év felettiek
Kevin Davy White
Matt Linnen
Tracyleanne Jefford
Talia Dean
15. Simon Cowell Louis Tomlinson Ayda Williams Robbie Williams
Lányok
Scarlett Lee
Shan Ako
Bella Penfold
Molly Scott
Fiúk
Dalton Harris
Anthony Russell
Brendan Murray
Armstrong Martins
30 év felettiek
Danny Tetley
Giovanni Spano
Janice Robinson
Olatunji Yearwood
Csapatok
Acacia & Aaliyah
Misunderstood
United Vibe
LMA Choir

Nézettségi átlagok[szerkesztés]

Évad Premier Finálé Epizódok Nézettségi átlag  Egyesült Királyság
1. 2004. szeptember 4. 2004. december 11. 24 7,40 millió
2. 2005. augusztus 20. 2005. december 17. 30 8,73 millió
3. 2006. augusztus 19. 2006. december 16. 30 8,27 millió
4. 2007. augusztus 18. 2007. december 15. 28 8,57 millió
5. 2008. augusztus 16. 2008. december 13. 30 10,51 millió
6. 2009. augusztus 22. 2009. december 13. 30 13,0 millió
7. 2010. augusztus 21. 2010. december 12. 30 14,13 millió
8. 2011. augusztus 20. 2011. december 11. 31 12,41 millió
9. 2012. augusztus 18. 2012. december 9. 31 9,63 millió
10. 2013. augusztus 31. 2013. december 15. 32 9,45 millió
11. 2014. augusztus 30. 2014. december 14. 34 8,65 millió
12. 2015. augusztus 29. 2015. december 13. 28 7,85 millió
13. 2016. augusztus 27. 2016. december 11. 32 7,71 millió
14. 2017. szeptember 2. 2017. december 3. 28 6,52 millió
15. 2018. szeptember 1. 2018. december 2. 28

Külföldi vetítés[szerkesztés]

Ország Csatorna Első vetítés
 Magyarország RTL Klub (2010-2022)/RTL 2010
 Brazília Sony 2014
 Dánia DR3, Yes TV, Family Channel
Délkelet-Ázsia RTL CBS Entertainment
 Egyesült Államok AXS TV
 Írország TV3
 Kanada CHEK-DT
 Lengyelország Fox Life
 Málta TVM
 Szingapúr Mediacorp Channel 5
 Új-Zéland TV3 2015
 Finnország MTV3 2016
 Törökország TV8 2017

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Cowell reveals new talent search”, BBC News, 2004. április 23. (Hozzáférés: 2014. március 11.) 
 2. Pop Idol mogul sues Simon Cowell”, BBC News, 2004. szeptember 10. (Hozzáférés: 2014. február 15.) 
 3. Joe McElderry's 'X Factor' win draws 19.7m”, Digital Spy, Hearst Magazines UK, 2009. december 14.. [2009. december 23-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2009. december 14.) 
 4. Waring, Olivia: New deal will see The X Factor, Britain’s Got Talent and Simon Cowell staying on our screens until 2019. Metro, 2016. február 29. (Hozzáférés: 2016. február 29.)
 5. http://www.itv.com/presscentre/press-releases/new-deal-sees-britains-got-talent-and-x-factor-itv-until-2019
 6. https://tellymix.co.uk/reality-tv/the-x-factor/383009-x-factor-and-britains-got-talent-to-stay-on-itv-until-2022-says-simon-cowell.html
 7. Exclusive: X Factor Sharon's diva jibe”, Daily Mirror, 2006. július 6. 
 8. BBC NEWS - Entertainment - Walsh to step down from X Factor. bbc.co.uk
 9. BBC NEWS - Entertainment - Louis Walsh in X Factor comeback. bbc.co.uk
 10. Sharon leaves The X Factor”, itv.com, 2008. június 6. (Hozzáférés: 2008. június 6.) 
 11. Cheryl joins The X Factor”, itv.com, 2008. június 10. (Hozzáférés: 2008. június 10.) 
 12. Cheryl is the new judge!. itv.com, 2008. június 10. [2008. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 10.)
 13. Dannii Minogue faces the X Factor axe Archiválva 2009. február 19-i dátummal a Wayback Machine-ben, STV, 29 January 2009
 14. 'X Factor' judge decision next week? Digital Spy, 5 February 2009
 15. "DS Fantasies: The new 'X Factor' panel", Digital Spy, 12 March 2009
 16. Sheridan, Emily. „Nicole Scherzinger returns to X Factor judging panel for boot camp as Cheryl Cole recovers from malaria”, Mail Online, Associated Newspapers, 2010. július 16. (Hozzáférés: 2010. július 16.) 
 17. Cheryl Cole joins The X Factor USA”, The X Factor, itv.com, 2011. május 1.. [2011. május 8-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2011. május 5.) 
 18. Dannii Minogue leaves X Factor. The Belfast Telegraph, 2011. május 14. (Hozzáférés: 2011. május 14.)
 19. Fletcher, Alex. „Tulisa, Kelly Rowland confirmed for 'X Factor'”, Digital Spy, Hachette Filipacchi UK, 2011. május 30. (Hozzáférés: 2011. május 30.) [halott link]
 20. Judging panel announced!”, The X Factor, itv.com, 2011. május 30. (Hozzáférés: 2011. május 30.) 
 21. Fletcher, Alex. „Christmas”, Digital Spy, 2012. június 11. (Hozzáférés: 2012. június 12.) 
 22. Joel Cooper: Nicole Scherzinger Returns To Guest Judge The X Factor In Newcastle. EntertainmentWise. [2012. november 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. június 15.)
 23. Sara Nathan. „Nicole Scherzinger to replace Kelly Rowland as permanent judge on X Factor | Mail Online”, Dailymail.co.uk, 2012. június 14. (Hozzáférés: 2012. június 22.) 
 24. ONLINE EXCLUSIVE! Nicole Scherzinger officially announced as 4th Judge – The X Factor – Story. Xfactor.itv.com. [2012. június 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. június 22.)
 25. Sperling, Daniel. „Tulisa Contostavlos confirms 'X Factor' departure”, Digital Spy, 2013. május 21. (Hozzáférés: 2013. május 21.) 
 26. Smart, Gordon. „Tulisa angry at X Factor axe with Robbie Williams likely to fill gap”, The Sun , 2013. február 28. (Hozzáférés: 2013. február 28.) 
 27. The X Factor returns with an all-star panel”, The X Factor, itv.com, 2013. május 22.. [2013. június 7-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2013. május 22.) 
 28. The X Factor: Simon Cowell to return in 2014. Newsbeat. BBC, 2014. február 7. (Hozzáférés: 2014. június 23.)
 29. Heritage, Stuart: Simon Cowell returns to save The X Factor - and it's about time. theguardian.com, 2014. február 10. (Hozzáférés: 2014. augusztus 16.)
 30. Amabile Angermiller, Michele: Cheryl Cole to Return to 'X Factor' U.K.. Billboard. Prometheus Global Media, 2014. március 11. (Hozzáférés: 2014. március 11.)
 31. Amabile Angermiller, Michele. „Cheryl Cole to Return to 'X Factor' U.K.”, The Hollywood Reporter, Prometheus Global Media, 2014. március 10. (Hozzáférés: 2014. március 11.) 
 32. Davison, Rebecca: Cheryl Cole returns to X Factor panel three years after being fired | Mail Online. Dailymail.co.uk. (Hozzáférés: 2014. augusztus 16.)
 33. Jefferies, Mark. „Mel B confirmed as X Factor judge: Former Spice Girl signs £1million show deal”, Daily Mirror, Trinity Mirror, 2014. június 10. (Hozzáférés: 2014. június 10.) 
 34. Cite web-hiba: a title paramétert mindenképpen meg kell adni!
 35. Nick Grimshaw is quitting The X Factor - and is Caroline Flack about to follow?. Digital Spy . Hearst Corporation, 2016. február 18. (Hozzáférés: 2016. február 18.)
 36. http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/showbiz/tv/7049424/Cheryl-Fernandez-Versini-QUITS-X-Factor-to-concentrate-on-her-own-music-career.html
 37. http://www.itv.com/xfactor/news/rita-ora-to-leave-the-x-factor-i-had-a-ball
 38. http://www.itv.com/xfactor/news/the-wait-it-over-the-x-factor-2016-judging-panel-revealed
 39. https://uk.news.yahoo.com/simon-cowell-admits-that-the-x-factor-judges-all-093630864.html
 40. http://www.digitalspy.com/tv/the-x-factor/news/a812751/simon-cowell-x-factor-return/
 41. https://www.thesun.co.uk/tvandshowbiz/3828111/simon-cowell-louis-walsh-nicole-scherzinger-sharon-osbourne-the-x-factor-panel-2017/
 42. https://www.itv.com/presscentre/press-releases/new-era-revealed-x-factor
 43. https://www.thesun.co.uk/tvandshowbiz/6794796/one-direction-star-louis-tomlinson-robbie-williams-wife-ayda-field-and-simon-cowell-sign-up-as-new-x-factor-panel/
 44. https://twitter.com/superTV247/status/1046172430702718982
 45. http://www.itv.com/xfactor/news/dermot-oleary-leaves-the-x-factor
 46. http://www.itv.com/xfactor/news/the-x-factor-reveals-new-hosts
 47. Olly Murs has quit The X Factor after just one series and wants to focus on his music instead. Digital Spy . Hearst Corporation, 2016. február 21. [2016. február 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. február 21.)
 48. 'The X Factor: Now Caroline Flack officially quits just hours after her co-host Olly Murs. Digital Spy . Hearst Corporation, 2016. február 22. [2016. február 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. február 22.)
 49. http://www.itv.com/xfactor/dermot-oleary-returns-as-host-of-the-x-factor
 50. http://www.digitalspy.com/tv/the-x-factor/news/a801143/dermots-x-factor-deal-makes-him-highest-paid-presenter/

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a The X Factor (UK) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]