Hero (Mariah Carey-dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mariah Carey
Hero
kislemez a(z) Music Box albumról
B-oldal Everything Fades Away
Megjelent 1993. október 19.
Formátum CD kislemez, maxi CD, kazetta, maxi kazetta, 7" és 12" kislemez
Stílus Pop
Nyelv angol
Hossz 4:19
Kiadó Sony
Szerző Mariah Carey
Producer Mariah Carey, Walter Afanasieff
Helyezések
#1 (USA, Brazília, Fülöp-szigetek)
#2 (Norvégia)
#5 (Franciaország)
#7 (Ausztrália, Egyesült Királyság, Izrael)
#10 (Kanada)
Mariah Carey-kronológia
Dreamlover
(1993)
Hero
(1993)
Without You/Never Forget You
(1994)
SablonWikidataSegítség

A Hero Mariah Carey amerikai énekesnő második kislemeze harmadik, Music Box című stúdióalbumáról. 1993-ban jelent meg, és nagy sikert aratott, Carey a mai napig gyakran előadja. A dal arról szól, hogy ha nehéz helyzetbe kerülünk, akkor se adjuk fel, mert mindenhez megtalálhatjuk az erőt önmagunkban.

Felvételek[szerkesztés]

A dalt Carey eredetileg nem saját magának, hanem Gloria Estefannak írta, hogy előadja Dustin Hoffman filmje, a Hero filmzenéjéhez. Tommy Mottola, a Sony kiadó vezetője, aki eddigre már Carey férje volt, rábeszélte az énekesnőt, hogy tartsa meg a dalt saját albuma számára (Carey eredetileg nem akarta, mert túl érzelgősnek találta a dalt).

Szerzői jogi gondok[szerkesztés]

A Hero miatt Christopher Selletti, Sly Stone egykori limuzinsofőrje beperelte Careyt, azt állítva, hogy a szöveget az ő 1991-ben írt verséből vették, melyet, úgy gondolta, Stone megmutatott Careynek. A vádat végül ejtették, és Sellettit megbírságolták. Évekkel később Selletti megint beperelte Careyt az ügyben, ekkor is ejtették a vádat, de kijelentette, hogy harmadszor is perbe fogja az énekesnőt.[1]

Fogadtatása[szerkesztés]

A Hero Carey nyolcadik listavezető száma lett a Billboard Hot 100 listán, és ez volt az első, ami karácsonykor is vezette a listát. A Billboard Hot 100-n töltött tizedik hetén ért fel az első helyre, ahol négy hetet töltött, 1993. december 19-étől 1994. január 15-éig. Janet Jackson Again című számát váltotta az első helyen, ahonnan Bryan Adams, Rod Stewart és Sting All for Love-ja szorította le. Huszonöt hétig maradt a Top 40-ben, ebből tizennégy hétig a Top 10-ben. Gyakran játszották a rádiók, és platinalemez minősítést is kapott. Az 1994-es év egyik legnagyobb slágere lett, az végi listán az 5. helyre került.

A Hero nagy sikert aratott az Egyesült Államokon kívül is, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában a Top 10-be került, előbbiben magasabb helyezést ért el, mint az előző kislemez, a Dreamlover. Brazíliában ez lett Carey első listavezető száma a legelső, a Vision of Love óta. Európa nagy részén a Top 10-be került a slágerlistákon, Kanadában azonban kisebb sikert aratott, mint az előző számok.

A dalt 1995-ben legjobb popdal kategóriában Grammy-díjra jelölték, de veszített Sheryl Crow All I Wanna Do című dalával szemben.

A Hero a mai napig Carey egyik legnépszerűbb dala, koncertjein a Vision of Love mellett ezt adja elő a leggyakrabban.

Videóklip[szerkesztés]

A dal videóklipjét Larry Jordan rendezte, és koncertfelvétel Careynek 1993-ban a Proctor Theatre-ben adott koncertjéről, ami később megjelent a Here Is Mariah Carey videókazettán (1994).

A dalhoz nem készültek hivatalos remixek, de Carey spanyol nyelven is felénekelte; Jorge Luis Piloto fordította le a szöveget. A Heroe számos kislemezen szerepelt B-oldalként 1994 és 1997 között. Egy további változata a dalnak a 2001-ben megjelent Never Too Far/Hero Medley jótékonysági célra felvett dal, egy egyveleg Carey akkori legújabb kislemezdalával, a Never Too Farral.

A dalt feldolgozta az olasz Il Divo együttes Ancora című albumán (2005).

Változatok[szerkesztés]

CD, kazetta, 7" kislemez (USA)
  1. Hero
  2. Everything Fades Away
CD maxi kislemez (USA)
  1. Hero (Album Version)
  2. Hero (Live)
  3. Everything Fades Away (Album Version)
  4. Dreamlover (Club Joint Mix)

Kazetta (Egyesült Királyság)
  1. Hero (Album Version)
  2. Hero (Live)
  3. Everything Fades Away (Album Version)
  4. Dreamlover (Club Joint Mix)

Helyezések[szerkesztés]

Slágerlista (1993) Legmagasabb helyezés
USA Billboard Hot 100 1
USA Billboard Hot R&B/Hip-Hop Singles & Tracks 5
USA Billboard Top 40 Mainstream 1
USA Billboard Rhythmic Top 40 2
USA Billboard Adult Contemporary 2
USA ARC Weekly Top 40 1
Ausztrál ARIA kislemezlista 7
Brazil kislemezlista 1
Brit kislemezlista 7
Francia kislemezlista 5
Kanadai kislemezlista 10
Német kislemezlista 58
Norvég kislemezlista 2

Források[szerkesztés]

  1. 'Mariah Carey's 'Hero': The Envelope Please'. Friedman, Roger. "Mariah Carey's 'Hero': The Envelope Please". (Tuesday, June 26, 2001).

Külső hivatkozások[szerkesztés]