Simon Cowell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Simon Cowell
Simon Cowell in December 2011.jpg
Születési név Simon Phillip Cowell
Született 1959október 7. (58 éves)
Lambeth, London, Egyesült Királyság,  Nagy-Britannia
Állampolgársága brit
Foglalkozása menedzser, televíziós személyiség
Iskolái Dover College
Fontosabb munkái American Idol (2002-10)
The X Factor (2004–10, 2014–)
Britain's Got Talent (2007-)
The X Factor U.S (2011-13)

Simon Cowell az IMDb-n
Simon Cowell PORT.hu-adatlapja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Simon Cowell témájú médiaállományokat.

Simon Phillip Cowell (London, Egyesült Királyság, 1959. október 7.) angol televíziós producer, vállalkozó, televíziós személyiség. A The X Factor és a Got Talent című tehetségkutatók kitalálója. Az angol Talent-nek és az amerikai The X Factor-nak a jelenlegi zsűritagja is.

Élete, munkássága[szerkesztés]

Londonban született, Elstree-ben nőtt fel. Édesanyja Julie Brett, balett-táncos, édesapja Eric Selig Phillip Cowell, ingatlanügynök. Édesapja zsidó származású (apai nagyanyja lengyel zsidó emigráns). Egy bátyja, három fiú és egy lány féltestvére van; bátyja, Nicholas Cowell, féltestvérei: John Cowell, Tony Cowell, Michael Cowell és June Cowell.

Az X Factor egy televíziós tehetségkutató műsor, melyben meghallgatások során általában amatőr jelentkezők közül választanak ki tehetséges énekeseket. Közülük a legjobbak bejutnak az élő adásokba, azok végén pedig a nézői szavazatok alapján győztest választanak. A tehetségkutató Angliából indult, mára rengeteg országban, köztük Amerikában és Magyarországon is. A Britain's Got Talent hasonló műsor, ezt viszont nem csak énekeseknek, hanem más kategóriában tehetségesek számára is rendezik.Ez nem lett annyira népszerű, de az Amerikai Egyesült Államokban America's Got Talent néven is megrendezik

Simon 2010-ig az angliai, majd 2014-től ismét, 2011-től 2013-ig az amerikai X-factor, illetve a Britain's Got Talent zsűritagja.