X-Faktor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ha a jelenlegi évadról szeretnél többet tudni, lásd: X-Faktor (tizedik évad)

X-Faktor
X-FaktorHUlogo.png
Műfaj énekes tehetségkutató show-műsor

Alkotó Simon Cowell
Rendező Koós György
Műsorvezető Ördög Nóra (2010–2012)
Sebestyén Balázs (2010)
Istenes Bence (2013–2016, 2017 [Finálé])
Lilu (2013)
Kiss Ramóna (2017–2019)
Miller Dávid (2021–)
Zsűri Geszti Péter (2010–2013)
Keresztes Ildikó (2010–2012)
Malek Miklós (2010–2012)
Nagy Feró (2010–2012)
Alföldi Róbert (2013–2014)
Szikora Róbert (2013–2014)
Tóth Gabi (2013–2016)
Little G (2014)
ByeAlex (2016–)
Gáspár Laci (2016–)
Puskás Peti (2016–)
Radics Gigi (2017–2018)
Dallos Bogi (2019)
Csobot Adél (2021–)

Szlogen
 • 2010 az X-Faktor éve! (2010)
 • X-Faktor, a zene jövője! (2011)
 • A hangerő velünk van! (2012)
 • X-Faktor, az új generáció! (2013)
 • Vannak új csodák! (2014)
 • Lesz miről beszélni! (2016)
 • Veled folytatjuk! (2017)
 • Tehetségből végtelen! (2018)
 • Ez most van! (2019)
 • A tizedik. Nagy lesz. (2021)
Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Évadok 10
Epizódok160
Gyártás
Producer
Forgatási helyszín
 • RTL Klub székház
 • Média Center Campona
 • Thália Színház (2010, 2012)
 • RAM Colosseum (2011)
 • Marcibányi téri Művelődési Központ (2013, 2014)
Részenkénti játékidő 2 óra 15 perc
Gyártó UFA Magyarország Kft.
Sugárzás
Eredeti adó RTL Klub
Eredeti sugárzás kezdete2010. augusztus 28.
Státusz 10. évad adásban
Kronológia
Kapcsolódó műsor The X Factor, X-Faktor Junior, X-Faktor sztori
További információk

Az X-Faktor egy 2010-ben indult licencszerződésen alapuló zenei tehetségkutató show-műsor, amelynek a célja új popsztárok felfedezése. A műsor követi a brit The X Factor formátumot, ahol az éneklés mellett számít a külső megjelenés, pl. a tánctudás is.

A műsor első indulását már 2009-ben tervezték. A Csillag születik 2. évadának fináléjában jelentették be, hogy 2010-ben elindul a The X Factor magyar változata.

A műsor menete[szerkesztés]

Műsorok felvételről[szerkesztés]

A válogatók, a Táborban zajló meghallgatás, valamint a látogatás a Mentorok házában felvételről kerül adásba.

Válogatók[szerkesztés]

A szereplőválogatásra az RTL Klub székházában kerül sor.

A műsorban a 3 kategória (16/14-25 év közöttiek, 25 év felettiek és duók/együttesek, a 3. évadban 25 év felettiek helyett 28 év felettiek) jelentkezőinek közönség előtti meghallgatása során egy négytagú szakmai zsűri választja ki a 150 legjobbat, akik továbbjutnak a Táborba. Ahhoz, hogy egy versenyző továbbjusson, legalább három zsűritagnak igennel kell szavaznia. Az első négy évadban 16 év volt a jelentkezés alsó korhatára, az ötödik szériáról kezdve 14 éves kortól lehet jelentkezni.

A Tábor[szerkesztés]

A Táborban újabb meghallgatás során, mely közönség nélkül zajlik, a létszám százra csökken. Ezután a zsűri tovább szelektál és csak ötven versenyző marad. A következő, közönség előtti meghallgatás eredményeképpen pedig kialakul a 24-es keret, amelynek tagjai meghívást nyernek a Mentorok házába.

A 24-es keret kialakítása során a zsűri a 16/14-25 évesek kategóriáját tovább bontja „Fiúk” és „Lányok” kategóriára. A Táborban döntik el azt is (a producerek), hogy melyik zsűritag melyik kategória mentora lesz.

A harmadik évadban a 25 év felettiek kategória 28 év felettiek volt, valamint a harmadik, a negyedik és a nyolcadik évadban nem 24, hanem 25 versenyző jutott tovább a mentorházba.

Az ötödik évadban a zsűritagok maguk választhatták ki, hogy melyik kategóriát szeretnék, valamint innentől kezdve még a végleges 24-es mezőny kialakulása előtt kategóriákra (lányok, fiúk, 25 felettiek, csapatok) bontják a versenyzőket; és az ötödik évadtól kezdve az adott kategória mentora döntheti el, hogy a saját csoportjában ki az a 6 versenyző, aki továbbjut a mentorházba. Ez azt jelenti, hogy hat szék van elhelyezve a színpad szélén, a mentorok kategóriánként hallgatják meg a versenyzőket, majd az adott kategória mentora hazaküldheti vagy leültetheti a versenyzőt attól függően, hogy jó volt-e a produkciója vagy nem. Ugyanakkor a széken ülő versenyzők nem érezhetik magukat biztonságban az utolsó produkcióig, ugyanis, ha megtelnek a székek, bármelyiküket felállíthatja és ezzel kiejtheti az érintett mentor, ha széket ad egy újabb versenyzőnek.

A hatodik évadban a nézői voksok alapján dőlt el, hogy melyik zsűritag melyik kategória mentora lett.

A jubileumi, tizedik évadban a 25 év felettiek kategória 22 év felettiekre változott.

Mentorház[szerkesztés]

A négy mentor mindegyike egy-egy segítő híresség értékelését is meghallgatva dönti el, hogy a saját hat előadója közül melyik három jusson be az élő show-ba.

Az ötödik szériában volt az úgynevezett Tiszta lap, ami azt takarta, hogy a mentorok a három biztos továbbjutón kívül negyediknek kiválaszthattak még egy versenyzőt a saját csoportjukból, akik közül egy 13. versenyzőként a nézők döntése alapján bejuthatott az élő adásba.

A hetedik, a nyolcadik, a kilencedik és a tizedik szériában az előző évadokhoz képest eltérés, hogy ezúttal nem voltak döntést segítő vendégelőadók, azonban minden mentor meghallgatta a négy kategória versenyzőinek produkcióit, majd az adott kategória mentora két versenyzőt automatikusan az élő adásokba vitt, két további versenyzőt (a nyolcadik évadban a Lányok kategóriájában három) pedig a másik három mentorra bízta, akik közülük választották ki a harmadik továbbjutót. Érdekesség, hogy a magyar X-Faktor az első, ahol ezt a formátumot alkalmazták.

Élő műsorok[szerkesztés]

Az élő adások a Média Center Camponában, a "3-as stúdióban" kerülnek felvételre, amely az RTL Klub és az ország legnagyobb tévés stúdiója. Kategóriánként hárman-hárman, tehát összesen 12-en indulnak neki az élő műsor-sorozatnak. Az egyes döntőkben a versenyzők mindig az adott témának megfelelő stílusú dalt énekelnek.

A műsor végén az a két előadó, akik a nézőktől a legkevesebb szavazatot kapták, párbajozni kényszerülnek, azaz egy-egy újabb dalt kell előadniuk. Ezután kettőjük közül a zsűri szavazással dönti el, hogy ki esik ki. Szavazategyenlőség esetén a kieső az, aki kevesebb nézői szavazatot kapott.

A 2013-as évadban már hetente két élő adás volt látható. A szombati adásban az énekesek előadták a dalaikat, a zsűri értékelte azokat. Az előadások után a szombati műsor véget ért. A vasárnapi adásban volt a közös produkció és fellépett a vendég előadó. Ezután az eredmények ismertetése következett, majd a két legkevesebb szavazatot kapott versenyző párbajozott.

Az ötödik évadban már ismét csak szombatonként volt élő adás. Ebben az évben nem 12, hanem 13 versenyző bizonyíthatott az élő adásban.

A Fináléban már csak a nézői szavazatok számítanak. A harmadik évadtól kezdve az utolsó adásban a szavazás végleges lezárása és a szavazatok összesítése után a győztes nevét egy lezárt borítékban kapja meg a műsorvezető. Az ötödik évadig a a finálé dupla adás volt (szombat és vasárnap), vasárnap X-Faktor Nap is volt, a hatodik, a hetedik, a nyolcadik és a kilencedik szériában viszont nem volt X-Faktor Nap és csak egynapos volt a finálé (szombaton).

A hatodik és hetedik évadban az első három adásban a versenyzők kettesével estek ki: a legkevesebb szavazattal rendelkező versenyző számára párbaj nélkül, automatikusan véget ért a verseny, az előtte lévő két produkció párbajozott és a mentorok (szavazategyenlőség esetén a nézők) döntése alapján még egy versenyző búcsúzott a versenytől. A negyedik élő show-tól kezdve már csak egyesével estek ki a versenyzők. Ez a szabályrendszer mindössze hét élő adást jelentett ezen két évadban.

A nyolcadik évadban új szabályok kerültek bevezetésre, ennek értelmében négy széket helyeztek el a stúdióban, erre azok ülhettek, akiket a mentorok szerettek volna továbbjuttatni a következő hétre, a széken ülő versenyzők cserélődhettek az adás során. A nézői voksok alapján újabb négy versenyző juthatott be a következő élő adásba. A szabályok értelmében az első héten négy produkció számára ért volna véget a verseny, de a visszalépő versenyző miatt, csak hárman távoztak. A második és a harmadik héten két versenyző számára ért véget a verseny. Az új szabályzat mindössze öt élő adást jelentett az évadban.[1][2]

A kilencedik évadban ugyanazok a szabályok voltak érvényesek, mint az előző szériában, annyi különbséggel, hogy az első héten négy kieső volt.

A tizedik évadban a szabályok nem változtak.

Évadok[szerkesztés]

     Versenyző (mentor) "Fiúk" kategóriából
     Versenyző (mentor) "Lányok" kategóriából
     Versenyző (mentor) "22 év felettiek" vagy "25 év felettiek" vagy "28 év felettiek" kategóriából
     Versenyző (mentor) "Csapatok" és/vagy „Zenekarok” kategóriából

Évadok Kezdet Finálé Győztes 2. helyezett 3. helyezett Győztes mentora Műsorvezető(k) Zsűri
Első évad 2010. augusztus 28. 2010. december 19. Vastag Csaba
25 év felettiek
Takács Nikolas
Fiúk
Király L. Norbi
Fiúk
Nagy Feró Ördög Nóra
Sebestyén Balázs
Geszti Péter
Keresztes Ildikó
Malek Miklós
Nagy Feró
Második évad 2011. szeptember 3. 2011. december 18. Kocsis Tibor
25 év felettiek
Muri Enikő
Lányok
Baricz Gergő
Fiúk
Malek Miklós Ördög Nóra
Harmadik évad 2012. szeptember 1. 2012. december 16. Oláh Gergő
Fiúk
Antal Timi
Lányok
Csobot Adél
Lányok
Geszti Péter
Negyedik évad 2013. szeptember 7. 2013. december 15. Danics Dóra
25 év felettiek
ByTheWay
Zenekarok
Krasznai Tünde
25 év felettiek
Geszti Péter Istenes Bence
Lilu
Alföldi Róbert
Szikora Róbert
Tóth Gabi
Geszti Péter
Ötödik évad 2014. szeptember 6. 2014. december 21. Tóth Andi
Lányok
Horányi Juli
25 év felettiek
Benji
Fiúk
Szikora Róbert Istenes Bence Alföldi Róbert
Szikora Róbert
Tóth Gabi
Little G
Hatodik évad 2016. szeptember 24. 2016. december 17. Opitz Barbara
Lányok
Mata Ricsi
Fiúk
Gorbunov Dmitrij
Fiúk
Tóth Gabi Tóth Gabi
ByeAlex
Gáspár Laci
Puskás Peti
Hetedik évad 2017. szeptember 2. 2017. november 25. Ricco & Claudia
Zenekarok
Serena Rigacci
Lányok
Gulyás Roland
Fiúk
Gáspár Laci Kiss Ramóna2 ByeAlex
Gáspár Laci
Puskás Peti
Radics Gigi
Nyolcadik évad 2018. október 6. 2018. december 15. USNK
Zenekarok
Stolen Beat
Zenekarok
Tamáska Gabriella
Lányok
ByeAlex
Kilencedik évad 2019. október 5. 2019. december 14. Ruszó Tibor
Fiúk
Vanek Andor
Fiúk
Zdroba Patrik
25 év felettiek
ByeAlex ByeAlex
Gáspár Laci
Puskás Peti
Dallos Bogi
Tizedik évad 2021. október 9. 2021. december 18. Miller Dávid[3] ByeAlex
Gáspár Laci
Puskás Peti
Csobot Adél
Tizenegyedik évad 2022. ősz

1 A hetedik évad fináléjában Istenes Bence helyettesítette Kiss Ramónát, akinek a Celeb vagyok, ments ki innen! miatt Afrikába kellett utaznia.

2 A tizedik évad 2021 őszén indul a COVID-19 koronavírus-járvány miatt. A műsorvezető Miller Dávid lesz.[4]

A zsűri és a műsorvezetők[szerkesztés]

A zsűri[szerkesztés]

Az első három évadban a zsűrit Geszti Péter énekes, producer, dalszövegíró; Nagy Feró énekes, dalszövegíró; Keresztes Ildikó énekesnő, színművésznő és Malek Miklós zenei producer, dalszerző alkotta.

2012. december 16-án, a harmadik évad fináléja után Malek Miklós az X-faktor háttérműsorában, a Cool TV-n az AfterX-ben adott interjúban bejelentette, hogy a negyedik szériát már nem vállalja. A döntésével kapcsolatban ezt nyilatkozta: „Az eredménytől és attól függetlenül, hogy 2013-ban is lesz X-Faktor, befejezem a mentori feladatokat. Ennek az évadnak már úgy vágtam neki, ez lesz az utolsó ilyen szerepköröm az RTL Klub tehetségkutatójában”. 2013. március 12-én az RTL Klub Fókusz című műsorában Keresztes Ildikó is bejelentette, hogy a negyedik szériát már nem vállalja.[5] 2013 áprilisában Nagy Feró is bejelentette, hogy távozik a zsűriből.

2013. április 29-én hivatalosan bejelentették a negyedik évad mentorait: Geszti Péter mellé került a korábban esélyesnek tartott énekesnő, Tóth Gabi; Alföldi Róbert színész, műsorvezető, rendező és Szikora Róbert, énekes.[6]

2013. december 18-án Geszti Péter – az első mentorgárda egyetlen megmaradt tagja – bejelentette a Fókusz című műsorban, hogy távozik a zsűriből. Helyét Szűcs Gábor (Little G Weevil) zenész, producer vette át.[7]

2016. június 8-án hivatalosan bejelentették a hatodik évad mentorait: Tóth Gabi mellé került a korábban esélyesnek tartott énekes, dalszerző Gáspár Laci, Puskás Peti énekes, színész; és ByeAlex énekes.[8]

2017. március 10-én Tóth Gabi bejelentette a Fókusz című műsorban, hogy a hetedik évadban már nem kíván mentorként részt venni, helyét Radics Gigi énekesnő vette át.[9] A nyolcadik évadban a mentorok személyében nem történt változás.

2019. március végén Radics Gigi bejelentette, hogy távozik a zsűriből. Helyét a kilencedik évadban Dallos Bogi énekesnő vette át. Gáspár Laci, Puskás Peti és ByeAlex a kilencedik évadban is mentorok voltak, immáron negyedik alkalommal.[10] [11] [12]

A tizedik évadban Dallos Bogi helyett Csobot Adél lett az új mentor, ugyanis Bogi a zenei karrierjére akar koncentrálni. ByeAlex, Gáspár Laci és Puskás Peti továbbra is a zsűri tagjai lesznek, immáron ötödik alkalommal.a

Műsorvezetők[szerkesztés]

Az eredeti tervek szerint Ördög Nóra és Stohl András lettek volna műsorvezetők. Azonban Stohl András időközben baleset-okozási botránya miatt nem vállalta el a műsorvezetést.[13] Így Ördög Nóra mellé új férfi műsorvezetőt kerestek. Több név is felmerült, végül Sebestyén Balázs lett az X-Faktor férfi műsorvezetője.

A második évadot Sebestyén Balázs már nem vállalta. Ördög Nóra mellé nem kerestek új műsorvezetőt, így egyedül vezette az X-Faktor második és harmadik szériáját is.[14]

A negyedik évadot Ördög Nóra a terhessége miatt nem vállalta el. Helyére több lehetséges esélyes volt, köztük Stohl András,[15] de Sebestyén Balázs is felmerült. Végül 2013. május 17-én bejelentették, hogy a műsorvezetők Lilu és a korábban szintén esélyes Istenes Bence lesznek.[16]

Az eredeti tervek szerint az ötödik széria műsorvezetője Ördög Nóra lett volna.[17] Azonban ő időközben ismét várandós lett, majd átigazolt a rivális TV2-höz, így nem tudta vállalni a műsorvezetést. Liluval az ötödik évadban már nem találkozhattunk,[18] így Istenes Bence egyedül vezette a műsor ötödik és hatodik évadát is.

A hetedik évad vezetését Istenes Bence már nem vállalta.[19] Az új műsorvezető a Barátok köztből ismert színésznő, Kiss Ramóna lett, a döntőt viszont Istenes Bence vezette, mert Kiss Ramónának a Celeb vagyok, ments ki innen! miatt Afrikába kellett utaznia.

A nyolcadik és kilencedik évadban a műsorvezető személye nem változott.

A tizedik évadban az új műsorvezető Miller Dávid, mert 2020-ban Kiss Ramóna átigazolt a rivális TV2-höz.

Idővonal[szerkesztés]

     - Mentor
     - Versenyzőként szerepelt az adott évadban.

Évadok
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Zsűritagok
Csobot Adél
ByeAlex
Puskás Peti
Gáspár Laci
Dallos Bogi
Radics Gigi
Tóth Gabi
Little G
Szikora Róbert
Alföldi Róbert
Geszti Péter
Keresztes Ildikó
Malek Miklós
Nagy Feró
Műsorvezetők
Miller Dávid
Kiss Ramóna
Istenes Bence
Lilu
Ördög Nóra
Sebestyén Balázs

A mentorok kategóriái és a döntősök[szerkesztés]

Jelmagyarázat:

     – Győztes mentor/kategória. A győztesek neve félkövér, a többi versenyző neve kis betűvel szedett. Azon versenyzők neve, akik a hetedik, a nyolcadik, a kilencedik és a tizedik évadban úgy jutottak az élő showba, hogy a sorsukat a mentoruk a másik három mentor kezébe adta, dőlt betűvel szedett.


Évadok Geszti Péter Keresztes Ildikó Malek Miklós Nagy Feró
Első évad Lányok
Domokos Fanni
Janicsák Veca
Shodeinde Dorka
Fiúk
Király L. Norbi
Takács Nikolas
Vastag Tamás
Zenekarok
Mimi & Gergő
Non Stop
Summer Sisters
25 év felettiek
Szabó Mariann
Vastag Csaba
Wolf Kati
Második évad Zenekarok
Apollo 23
Ikrek
Rocktenors
Fiúk
Baricz Gergő
Demes Tamás
Lil C.
25 év felettiek
Gyurcsík Tibor
Kocsis Tibor
Tarány Tamás
Lányok
Bagosi Alexa
Kováts Vera
Muri Enikő
Harmadik évad Fiúk
Fehér Zoltán
Oláh Gergő
Szabó Dávid
28 év felettiek
Stone
Lass Bea
Zámbó Krisztián
Lányok
Antal Timi
Csobot Adél
Kvaka Andrea
Zenekarok
Like
P.J.Z.
Spirit
Évadok Geszti Péter Tóth Gabi Szikora Róbert Alföldi Róbert
Negyedik évad 25 év felettiek
Bozsek Márk
Danics Dóra
Krasznai Tünde
Fiúk
Csordás Ákos
Szabó Ádám
Tóth Marci
Zenekarok
ByTheWay
Fat Phoenix
MDC
Lányok
Batánovics Lili
Eckert Anikó
Péterffy Lili
Évadok Little G Tóth Gabi Szikora Róbert Alföldi Róbert
Ötödik évad 25 év felettiek
Andelic Jonathan
Horányi Juli
Kállai-Kiss Zsófi
Zenekarok
Pálinka Republik
Spoon
Tha Shudras
Lányok
Ilyés Jenifer
Jakab-Péter Izabella

Tóth Andi
Fiúk
Benji
Borbély Richárd
Nagy Richárd
Szabó Richárd
Évadok Gáspár Laci Tóth Gabi ByeAlex Puskás Peti
Hatodik évad 25 év felettiek
Balogh Eszter
Fejes Szandra
Ónodi János

Lányok
Jáger Kinga
Opitz Barbara
Vince Aliz Liza
Zenekarok
Ham ko Ham
Jaggers
Soulbreakers

Fiúk
Dánielfy Gergő
Gorbunov Dmitrij
Mata Ricsi 3
Évadok Gáspár Laci Radics Gigi ByeAlex Puskás Peti
Hetedik évad Zenekarok
London Kids
Radio Mobster

Ricco & Claudia
Fiúk
Bereznay Dániel 4
Gulyás Roland
Mézes Norbert
Lányok
Erdős Viola
Serena Rigacci
Tóth Bettina
25 év felettiek
Abaházi Nagy Lívia
Berta Dániel
Hegedűs Péter
Nyolcadik évad Lányok
Arany Tímea
Tamáska Gabriella
Urbanovics Vivien
25 év felettiek
Balog Janó
Kurokawa Takayuki
Ölveti László
Zenekarok
Ricky & the Drunken Sailors
Stolen Beat

USNK
Fiúk
Kovács Pál Szekér GergőNagy Krisztián (1)
Évadok Gáspár Laci Dallos Bogi ByeAlex Puskás Peti
Kilencedik évad 25 év felettiek

Balogh Antal

Burai Renátó

Zdroba Patrik

Lányok
Bagdi Enikő
Dárdai Blanka
Huszár Aletta
Fiúk
Gödöllei Emánuel
Ruszó Tibor
Vanek Andor
Zenekarok
C.O.O.L.
Speranta
Take 3
Évadok Gáspár Laci Csobot Adél ByeAlex Puskás Peti
Tizedik évad 22 év felettiek
Balogh Imre
Kocsis Paulina
Catherine Dederick
Zenekarok
Beneath My Skin
The Harmonies
The Palace
Fiúk
Balázs Alex
Mehringer Marcell
Tóth Roland
Lányok
Ferenczi Kamilla
Nagy Regina Martina
Tabatabai Nejad Flóra
Évadok
Tizenegyedik évad 25 év felettiek Zenekarok Fiúk Lányok

3 A 6. évadban Puskás Peti eredetileg Petics Kristófot választotta ki a Mentorházból, de a versenyzőt botrányos viselkedése miatt kizárták. A magyar X-Faktor történetében először fordult elő versenyző kizárása. Helyére a Mentorházban kiejtett Mata Ricsi került.

4 A 7. évadban Radics Gigi eredetileg Nagy Krisztiánt választotta ki a Mentorházból, de a versenyző a felkészülési időszak alatt adódó nehézségei miatt feladta a versenyt. Helyére a Mentorházban kiejtett Bereznay Dániel került.

Kapcsolódó műsorok[szerkesztés]

Az X-Faktor sztori[szerkesztés]

2021. szeptember 25-én és október 2-án került képernyőre Az X-Faktor sztori, az X-Faktor jubileumi évadának felvezető műsora, ahol a műsor nagy pillanatait idézték fel a korábbi évadok és a tizedik évad mentoraival, valamint az előző évadok versenyzőivel.

Nézettség[szerkesztés]

Évad Évadbemutató Évadzáró Epizódok száma Eredeti átlagnézettség
1. évad 2010. augusztus 28. 2010. december 19. 19 2,26 millió
2. évad 2011. szeptember 3. 2011. december 18. 19 2,13 millió
3. évad 2012. szeptember 1. 2012. december 16. 19 2,09 millió
4. évad 2013. szeptember 7. 2013. december 15. 28 1,89 millió
5. évad 2014. szeptember 6. 2014. december 21. 19 1,43 millió
6. évad 2016. szeptember 24. 2016. december 17. 15 1,06 millió
7. évad 2017. szeptember 2. 2017. november 25. 15 987 ezer
8. évad 2018. október 6. 2018. december 15. 13 1,09 millió
9. évad 2019. október 5. 2019. december 14. 13 1,09 millió
10. évad 2021. október 9. 2021. december 18. 13
11. évad 2022. ősz

Jegyzetek[szerkesztés]