X-Faktor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
X-Faktor
X-Faktor.jpg
Az X-Faktor intro részlete
Műfaj énekes tehetségkutató show-műsor

Alkotó(k) Simon Cowell
Rendező(k) Koós György
Műsorvezető(k) Ördög Nóra (2010–2012)
Sebestyén Balázs (2010)
Istenes Bence (2013–2014)
Lilu (2013)
Zsűri Geszti Péter (2010–2013)
Nagy Feró (2010–2012)
Keresztes Ildikó (2010–2012)
Malek Miklós (2010–2012)
Szikora Róbert (2013–2014)
Tóth Gabi (2013–2014)
Alföldi Róbert (2013–2014)
Little G (2014)

Formátum The X Factor
Szlogen 2010 az X-Faktor éve! (2010)
X-Faktor, a zene jövője! (2011)
A hangerő velünk van. (2012)
X-Faktor, az új generáció. (2013)
Vannak új csodák! (2014)
Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Évadok 5
Epizódok 104
Gyártás
Producer(ek) Rákosi Tamás
Herman Péter
Forgatási helyszín(ek) RTL Klub székház
Media Center Campona
Részenkénti játékidő 2 óra 15 perc
Gyártó Grundy Light Entertainment és Iko Műsorgyártó Kft.
Sugárzás
Eredeti adó RTL Klub
Eredeti sugárzás 2010. augusztus 28. – 2014. december 21.
Státusz szünetelő
További információk
Hivatalos oldal

Az X-Faktor egy licencszerződésen alapuló zenei tehetségkutató műsor, amely az RTL Klub csatornáján látható. A műsor magyar verziója követi az eredeti brit The X Factor című showműsorban alkalmazott szabályrendszert, és a jelentkezők elbírálásában az éneklés mellett itt is fontos szerepet játszik az előadásmód, beleértve a külső megjelenést és a tánctudást is.

A műsor menete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Műsorok felvételről[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A válogatók, a Táborban zajló meghallgatás, valamint a látogatás a Mentorok házában felvételről kerül adásba.

Válogatók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A szereplőválogatásra az RTL Klub székházában kerül sor.

A műsorban a 3 kategória (16-25 év közöttiek, 25 év felettiek és duók/együttesek, a 3. évadban 25 év felettiek helyett 28 év felettiek) jelentkezőinek közönség előtti meghallgatása során egy négytagú szakmai zsűri választja ki a 150 legjobbat, akik továbbjutnak a Táborba. Ahhoz, hogy egy versenyző továbbjusson, legalább három zsűritagnak igennel kell szavaznia.

A Tábor[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Táborban újabb meghallgatás során, mely közönség nélkül zajlik, a létszám százra csökken. Ezután a zsűri tovább szelektál és csak ötven versenyző marad. A következő, közönség előtti meghallgatás eredményeképpen pedig kialakul a 24-es keret, amelynek tagjai meghívást nyernek a Mentorok házába.

A 24-es keret kialakítása során a zsűri a 16-25 évesek kategóriáját tovább bontja „Fiúk” és „Lányok” kategóriára. A Táborban döntik el azt is (a producerek), hogy melyik zsűritag melyik kategória mentora lesz.

A harmadik évadban a 25 év felettiek kategória 28 év felettiek volt, valamint ebben az évadban és a negyedik évadban nem 24, hanem 25 versenyző jutott tovább a mentorházba.

Az ötödik évadban a zsűritagok maguk választhatták ki, hogy melyik kategóriát szeretnék, valamint még a végleges 24-es mezőny kialakulása előtt kategóriákra (lányok, fiúk, 25 felettiek, csapatok) bontották a versenyzőket; és ezúttal azt is az adott kategória mentora dönthette el, hogy a saját csoportjában ki az a 6 versenyző, aki továbbjut a mentorházba.

Mentorok háza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A négy mentor mindegyike egy-egy segítő híresség értékelését is meghallgatva dönti el, hogy a saját hat előadója közül melyik három jusson be az élő show-ba.

Az ötödik szériában volt az úgynevezett Tiszta lap, ami azt takarta, hogy a mentorok a három biztos továbbjutón kívül negyediknek kiválaszthattak még egy versenyzőt a saját csoportjukból, akik közül egy 13. versenyzőként a nézők döntése alapján bejuthatott az élő adásba.

Élő műsorok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az élő adások a Media Center Camponában, a "3-as stúdióban" kerülnek felvételre, amely az RTL Klub és az ország legnagyobb tévés stúdiója. Kategóriánként hárman-hárman, tehát összesen 12-en indulnak neki az élő műsor-sorozatnak. Az egyes döntőkben a versenyzők mindig az adott témának megfelelő stílusú dalt énekelnek.

A műsor végén az a két előadó, akik a nézőktől a legkevesebb szavazatot kapták, párbajozni kényszerülnek, azaz egy-egy újabb dalt kell előadniuk. Ezután kettőjük közül a zsűri szavazással dönti el, hogy ki esik ki. Szavazategyenlőség esetén a kieső az, aki kevesebb nézői szavazatot kapott.

A 2013-as évadban már hetente két élő adás volt látható. A szombati adásban az énekesek előadták a dalaikat, a zsűri értékelte azokat. Az előadások után a szombati műsor véget ért. A vasárnapi adásban volt a közös produkció és fellépett a vendég előadó. Ezután az eredmények ismertetése következett, majd a két legkevesebb szavazatot kapott versenyző párbajozott.

Az ötödik évadban már ismét csak szombatonként volt élő adás. Ebben az évben nem 12, hanem 13 versenyző bizonyíthatott az élő adásban.

A Fináléban már csak a nézői szavazatok számítanak.

Évadok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

     Versenyző a „Fiúk” kategóriából
     Versenyző a „Lányok” kategóriából
     Versenyző a „25 év felettiek” vagy a „28 év felettiek” kategóriából
     Versenyző a „Csapatok vagy a „Zenekarok” kategóriából

Évad Kezdet Finálé Győztes 2. helyezett 3. helyezett Győztes mentora Műsorvezető(k) Zsűri
Első évad 2010. augusztus 28. 2010. december 19. Vastag Csaba Takács Nikolas Király L. Norbi Nagy Feró Ördög Nóra
Sebestyén Balázs
Geszti Péter
Keresztes Ildikó
Malek Miklós
Nagy Feró
Második évad 2011. szeptember 3. 2011. december 18. Kocsis Tibor Muri Enikő Baricz Gergő Malek Miklós Ördög Nóra
Harmadik évad 2012. szeptember 1. 2012. december 16. Oláh Gergő Antal Timi Csobot Adél Geszti Péter
Negyedik évad 2013. szeptember 7. 2013. december 15. Danics Dóra ByTheWay Krasznai Tünde Geszti Péter Lilu
Istenes Bence
Geszti Péter
Szikora Róbert
Tóth Gabi
Alföldi Róbert
Ötödik évad 2014. szeptember 6. 2014. december 21. Tóth Andi Horányi Juli Benji Szikora Róbert Istenes Bence Szikora Róbert
Tóth Gabi
Alföldi Róbert
Little G

A zsűri[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első három évadban a zsűrit Geszti Péter énekes, producer, dalszövegíró; Nagy Feró énekes, dalszövegíró; Keresztes Ildikó énekesnő, színművésznő és Malek Miklós zenei producer, dalszerző alkotta.

2012. december 16-án, a finálé után Malek Miklós az X-faktor háttérműsorában, a Cool TV-n az AfterX-ben adott interjúban bejelentette, hogy a negyedik szériát már nem vállalja. A döntésével kapcsolatban ezt nyilatkozta: „Az eredménytől és attól függetlenül, hogy 2013-ban is lesz X-Faktor, befejezem a mentori feladatokat. Ennek az évadnak már úgy vágtam neki, ez lesz az utolsó ilyen szerepköröm az RTL Klub tehetségkutatójában”. 2013. március 12-én az RTL Klub Fókusz című műsorában Keresztes Ildikó is bejelentette, hogy a negyedik szériát már nem vállalja.[1] 2013 áprilisában Nagy Feró is bejelentette, hogy távozik a zsűriből.

Az RTL elkezdte a megüresedett helyekre az új mentorok keresését, az esélyesek között voltak Tóth Gabi, valamint a korábbi X-Faktor-győztesek, Vastag Csaba és Kocsis Tibor is.[2] 2013. április 29-én hivatalosan is bejelentették a negyedik évad mentorait: Geszti Péter mellé került a korábban esélyesnek tartott Tóth Gabi énekesnő, valamint Alföldi Róbert színész, műsorvezető, rendező és Szikora Róbert énekes.[3]

2013. december 18-án Geszti Péter – az eredeti mentorgárda egyetlen megmaradt tagja – bejelentette a Fókusz című műsorban, hogy távozik a zsűriből. Geszti Péter utódjaként Szűcs Gábor – Little G Weevil zenész, producer ült be a mentorszékbe Tóth Gabi, Alföldi Róbert és Szikora Róbert mellé.[4]

Műsorvezetők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az eredeti tervek szerint Ördög Nóra és Stohl András lettek volna műsorvezetők. Azonban Stohl András időközben baleset-okozási botránya miatt nem vállalta el a műsorvezetést.[5] Így Ördög Nóra mellé új férfi műsorvezetőt kerestek. Több név is felmerült, végül Sebestyén Balázs lett az X-Faktor férfi műsorvezetője.

A második évadot Sebestyén Balázs már nem vállalta. Ördög Nóra mellé nem kerestek új műsorvezetőt, így egyedül vezette az X-Faktor második és harmadik szériáját is.[6]

A negyedik évadot Ördög Nóra a terhessége miatt nem vállalta el. Helyére több lehetséges esélyes volt, köztük Stohl András[7], de Sebestyén Balázsnak a neve is felmerült. Végül 2013. május 17-én bejelentették, hogy a műsorvezetők Lilu és a korábban szintén esélyes Istenes Bence lesznek.[8]

Az eredeti tervek szerint az ötödik széria műsorvezetője Ördög Nóra lett volna.[9] Azonban ő idő közben ismét várandós lett, így nem tudta vállalni a műsorvezetést. Az RTL Klub végül úgy döntött, hogy az ötödik évad műsorvezetője Istenes Bence lesz. A negyedik évad másik műsorvezetőjével, Liluval az ötödik évadban már nem találkozhattunk.[10]

A mentorok kategóriái és a döntősök[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jelmagyarázat:

     – Győztes mentor/kategória. A győztesek neve félkövér, a többi versenyző neve kis betűvel szedett.
Évadok Geszti Péter Keresztes Ildikó Malek Miklós Nagy Feró
Első évad Lányok
Domokos Fanni
Janicsák Veca
Shodeinde Dorka
Fiúk
Király L. Norbi
Takács Nikolas
Vastag Tamás
Csapatok
Mimi és Gergő
Non Stop
Summer Sisters
25 év felettiek
Szabó Mariann
Vastag Csaba
Wolf Kati
Második évad Csapatok
Apollo 23
Ikrek
Rocktenors
Fiúk
Baricz Gergő
Demes Tamás
Lil C.
25 év felettiek
Gyurcsík Tibor
Kocsis Tibor
Tarány Tamás
Lányok
Bagosi Alexa
Kováts Vera
Muri Enikő
Harmadik évad Fiúk
Fehér Zoltán
Oláh Gergő
Szabó Dávid
28 év felettiek
Stone
Lass Bea
Zámbó Krisztián
Lányok
Antal Timi
Csobot Adél
Kvaka Andrea
Csapatok
Like
P.J.Z.
Spirit
Évadok Geszti Péter Szikora Róbert Tóth Gabi Alföldi Róbert
Negyedik évad 25 év felettiek
Bozsek Márk
Danics Dóra
Krasznai Tünde
Csapatok
ByTheWay
Fat Phoenix
MDC
Fiúk
Csordás Ákos
Szabó Ádám
Tóth Marci
Lányok
Batánovics Lili
Eckert Anikó
Péterffy Lili
Évadok Little G Szikora Róbert Tóth Gabi Alföldi Róbert
Ötödik évad 25 év felettiek
Andelic Jonathan
Horányi Juli
Kállai-Kiss Zsófi
Lányok
Ilyés Jenifer
Jakab-Péter Izabella

Tóth Andi
Csapatok
Pálinka Republik
Spoon
Tha Shudras
Fiúk
Benji
Borbély Richárd
Nagy Richárd
Szabó Richárd

Nézettség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Évad Évadbemutató Évadzáró Epizódok száma Eredeti átlagnézettség
1. évad 2010. augusztus 28. 2010. december 19. 19 2,26 millió
2. évad 2011. szeptember 3. 2011. december 18. 19 2,13 millió
3. évad 2012. szeptember 1. 2012. december 16. 19 2,09 millió
4. évad 2013. szeptember 7. 2013. december 15. 28 1,89 millió
5. évad 2014. szeptember 6. 2014. december 21. 19 1,43 millió

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. [1]
  2. [2]
  3. új zsűri. Origo
  4. új zsűri 2014. Hir24
  5. Origo – Stohl András biztosan nem vezeti az X-Faktort (magyar nyelven). © Origo Zrt., 2011. június 7. (Hozzáférés: 2012. július 13.)
  6. [3]
  7. [4]
  8. new hosts. Origo
  9. |2014-ben még nagyobb a tét az X-faktorban
  10. [5]