Geszti Péter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Geszti Péter
Geszti.jpg
Geszti Péter a Nemzeti Vágtán
Születési neve Geszti Péter
Született 1964május 9. (50 éves)
magyar Budapest
Nemzetisége magyar
Házastársa Gryllus Dorka (2001–2006)
Ditz Edit (2008–)
Foglalkozása reklámszakember, dalszövegíró, előadóművész, rapper
Művészneve MC Gesztenye
Díjak A Magyar Televízió nívódíja (1994)
Mahasz Arany Zsiráf-díjak (1993, 1994)
Déri János-díj (1995)
Huszka Jenő-díj (1994)
Arany Penge-díjak
A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2005)

Geszti Péter az IMDb-n

Geszti Péter (Budapest, 1964. május 9. –) EMeRTon-díjas magyar dalszövegíró, énekes, reklámszakember.

Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Néhai édesapja, Geszty Péter humorista, dramaturg[1] és szerkesztő[2] volt, a televíziónál és a rádióban is dolgozott.[3] Édesanyja, Imre Márta, a 2009 novemberében megszűnt Sláger Rádióból jól ismert „Márta néni” külkereskedőként tevékenykedett.[4] Nővére korán meghalt, később az ő gyermekeinek felnevelésében támogatta édesanyját.[5] Nős, felesége Ditz Edit. Két gyermekük van, Sára Lujza és Lenke Róza.

Életpályája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Pályafutását gyermekszínészként kezdte. Különböző filmekben szerepelt, az ismertséget a Mézga család rajzfilmsorozat Aladárjának szinkronszerepével szerezte, ő volt a hangja a Lúdas Matyi c. rajzfilmben a kis Lúdas Matyinak is. Felsőfokú tanulmányait az ELTE Tanárképző Főiskolai Karának magyar-történelem szakán végezte, ahol 1989-ben szerzett diplomát. Már főiskolásként dalszövegeket írt a népszerű Első Emelet zenekar számára.

Miután az együttes felbomlott, riporterként, műsorvezetőként és forgatókönyvíróként dolgozott. Médiakarrierjét az Ász című televíziós műsor műsorvezetőjeként kezdte 1989-ben, majd a Rapülők és a Jazz+Az együttesek tagjaként sikeres zenei karriert futott be. (Ekkoriban ragadt rá a „szöveggyártó kisiparos” becenév.) 1989-ben az Akció Reklámügynökség reklámszövegírója lett, majd később kreatív igazgatójaként dolgozott több neves hazai és külföldi céggel. 1992-ben a Megáll az ész műsorvezetője volt, majd ismét a zene felé fordult. Klasszikus komolyzenét (Mozart, Beethoven) népszerűsített a fiatalok körében. Felvette az MC Gesztenye művésznevet, és megalapította a Rapülők együttest. Az együttes fennállása alatt sikert sikerre halmozott, de végül 1994-ben a szétválás mellett döntöttek. Ezt követően Békés Pál íróval és Dés László zeneszerzővel közösen megírta a A dzsungel könyve című musicalt. Ebből az alkotásból 1996-ban nagy sikerű előadást állított színpadra a Pesti Színház. Az előadás dalait megszólaltató lemez aranylemez lett. 2000-ben alapítója és producere volt az @®© óriásplakát-kiállításnak, mely azóta is színfoltja Budapest kulturális életének. 2001-ben a „Gesztiméter” című magyar fejlesztésű kvízshow házigazdája. Ugyanebben az évben vette feleségül Gryllus Dorka színésznőt, akivel 2006-ig élt házasságban.

2002-ben kulcsszerepet vállalt az SZDSZ választási kampányában.[6] Hozzá köthető a Lop-STOP táblás kampány,[7] és sok provokatív plakát[8], melyek az SZDSZ programjának, jelöltjeinek bemutatása helyett a jobboldalt, a Fideszt és Orbán Viktort támadták.

2005-ben megírta a Magyarország című dal magyar szövegét. Az eredeti dal címe: Alegría, zeneszerzője René Dupéré. A dalt a Megasztár 2. helyezettje, Oláh Ibolya a budapesti Lánchíd tetején énekelte el augusztus 20-án. 2007-ben megálmodta a Nemzeti Vágta nevű országimázs-fesztivált, egy nagy lovasversenyt a Hősök terére, ami 2008-tól évente megrendezésre kerül. Családi életében 2008 volt a változás éve, feleségül vette Ditz Editet,[9] akitől 2009-ben megszületett Sára Lujza nevű kislánya. 2011-ben látta meg a napvilágot Lenke Róza, Geszti Péter második lánya.

A 2011-es Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyzőjének, Wolf Katinak írt dala, a Szerelem, miért múlsz? angol és magyar nyelven előadott változata, a What About My Dreams? is elkészült, mely 22. lett az Eurovíziós Dalfesztiválon.

2011-ben új zenekart hozott létre Gringo Sztár néven, az együttes először 2011. július 15-én lépett fel a siófoki Coke Club színpadán. A két énekesnő Gereben Zita és Sapszon Orsolya. A zenekar névválasztását Geszti azzal indokolta, hogy egyrészt felidézi az általa tisztelt Beatles együttes egykori dobosának, Ringo Starrnak a nevét, másrészt arra utal, hogy ő „visszavándorolt” a zenei világba (a gringo szó spanyol-portugál nyelvterületen fehér bőrű bevándorlót jelent). Az együttes egyfajta „kozmopuritán” popzenét játszik, ami reggae, jazz, pop, rap, elektronikus zene, ska és balkáni népzene egyvelegéből áll össze.[10][11][12][13][14][15]

2011. augusztus 8-án a Sziget Fesztivál -1. napján Geszti két és fél órás koncertet adott "Gesztivál" címmel. A koncert érdekessége, hogy Geszti eddigi zenekarai: a Rapülők, a Jazz+Az és a Gringo Sztár léptek fel a Nagyszínpadon.

2012-ben újból Rúzsa Magdolnával dolgozott az énekesnő "Tizenegy" című lemezén.

X-Faktor[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 2010-ben indult magyar X-Faktor televíziós tehetségkutató műsor első négy évadának zsűritagja. Az első évadban a „Lányok”, a másodikban a „Csapatok”, a harmadikban a "Fiúk", a negyedikben a „25 év felettiek” kategória mentora.

Színházi munkái[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • A dzsungel könyve (dalszövegíró)
 • Figaro házassága (dalszerző)
 • Harold és Maude (dalszerző)
 • A nő kilencszer (szövegíró)
 • Oxigén (közreműködő)

Filmjei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Ebéd (1978)
 • Zokogó majom (1978)
 • Kalózok (1999), társforgatókönyvíró, zeneszerző, író, producer.
 • A Pál utcai fiúk (2005)

Cd-k és hangoskönyvek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Kurt Vonnegut: A hazátlan ember
 • Bátor könyv
 • Romhányi József: Rímhányó - Ez opusz? - Ifjonczi versek

Díjak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]