Vakáción a Mézga család

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vakáción a Mézga család
Műfaj szitkom, kaland

Író Romhányi József
Rendező
Hang
Narrátor Gálvölgyi János
Főcím Mint egy képregény
Zeneszerző Deák Tamás

Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Évadok 1
Epizódok 13 (epizódlista)
Gyártás
Vágó Hap Magda
Operatőr
Részenkénti játékidő 25 perc
Gyártó Pannónia Filmstúdió
Sugárzás
Eredeti adó Magyar Televízió
Eredeti sugárzás 1980. június 15.1980. szeptember 7.
Első magyar adó M1, M2, Minimax
Státusz befejezett
Korhatár
 • Korhatár nélkül megtekinthető. M1, M2 (korábban), Minimax
 • Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott. M2 (később)
Kronológia
Előző Mézga Aladár különös kalandjai
Következő Mézga család és az ámítógép
További információk

A Vakáción a Mézga család magyar televíziós rajzfilmsorozat, amely 1978-ban készült. A Mézga család főszereplésével három sorozat készült, amelyek közül a harmadik (az első kettő az Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai, 1969, és a Mézga Aladár különös kalandjai, 1972). Az előző két sorozattal ellentétben itt az epizódok nem különálló történetek, hanem egy cselekményszálat vezetnek végig.

Ismertető[szerkesztés]

Hufnágel Pisti,[1] Paula első szerelme, akit az első sorozatban gyakran említettek, meghívja Mézgáékat Ausztráliába. Öt repülőjegyet küld, Mézgáék az ötödiket eladják Márisnak – azt gondolják, hogy majd az árából felruházkodnak. Máris azonban uzsorás, csak 2000 Ft-ot ad Mézgáéknak, korábbi tartozásaikra hivatkozva. Mézgáék így eladják a bútoraikat, hogy pénzhez jussanak.

Amikor repülőgéppel megérkeznek Sydney-be, rendőrök kobozzák el a repülőjegyeiket. Kiderül, hogy Hufnágel Pisti otthagyta a léghajógyárat, s megszökött. Mézgáék csőbe bújva vészelik át az éjszakát. Géza cápaőr lesz, hogy alkalmi munkával megkeressék a repülőjegy árát a visszaútra. Egy magyar cápajelmezbe öltözött embertől megtudják, hogy nincs fizetés, a cápaügyelet hobbi. Utána Pisti üzlettársától, Szamektól megtudják, hogy a keresett Hufnágel Floridába ment. Mézgáék pénz híján bálákba bújnak, hogy potyautasként egy hajó elvigye őket oda, ám a Déli-sarkra jutnak. A sarki expedíció beviszi Mézgáékat a táborba, s ott az élelmet maguknak kell megszerezniük. Mézgáék beöltöznek, hogy az állatkertbe szánt fókákkal és pingvinekkel együtt elszállítsák őket is, de kisül a turpisság, s egy lakatlan szigeten találják magukat. Földrengés lesz, majd egy vulkán is kitör, és egy új sziget jön létre, melyen a család partot ér.

Mézgáékat csónakokban, bennszülöttek mentik meg. Velük eljutnak egy szigetig, utána pedig egy félreértés következtében börtönbe. Elviszi őket Dél-Amerikába egy jómódú hajós, akinek elrabolják a lányát. Mézgáék kiszállnak, hátha megtalálják, de a maffia rabságába kerülnek. Megszöknek. Paula és Kriszta Floridába repülnek, Mézga Gézát, Aladárt és Márist viszont rendőrségi fogdába viszik. Pauláék azonban ekkor sem találkoznak Hufnágel Pistivel. Hufnágel egy bőröndben hamis dollárt küld Pauláéknak. Közben Gézáék is megszöknek; Indiában fut össze a család. Mézgáék Afrikába mennek, zsoldosnak szegődnek, de csak alig sikerül elszökniük a gyilkos kommandótól. Megtudják, hogy Hufnágel olajsejk lett. Mint kiderül, azért hívta őket a sivatagba, hogy elrabolhassa a repülőgépet. Egy heroincsempész menti ki Mézgáékat a Szaharából, s elviszi őket Európába. Végül szerencsére hazamehetnek, otthon azonban kiderül, hogy amíg távol voltak, kirabolták a lakásukat.

Alkotók[szerkesztés]

Készítette a Magyar Televízió megbízásából a Pannónia Filmstúdió

Szereplők[szerkesztés]

Epizódok[szerkesztés]

 1. Vakáció!
 2. Az ígéret földje
 3. A jég hátán
 4. A lakatlan sziget
 5. Cseberből vederbe
 6. Az üvegszemű kapitány
 7. Púpos Bill hálójában
 8. Egymillió dollár
 9. Élve eltemetve
 10. Egy rossz húzás
 11. A fekete arany
 12. Hamis barátok
 13. Végre otthon!

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Hufnágel Pisti az óvodás társam volt. Interjú Nepp Józseffel (magyar nyelven). atv, 2009. július 13. (Hozzáférés: 2014) „... valós személy-e Hufnágel Pisti? – Egy óvodai társam volt, sajnos már nem él.”

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]