Óceánjáró

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az RMS Queen Mary, az egyik leghíresebb óceánjáró, és a kevés fennmaradt óceánjáró hajók egyike

Az óceánjáró (angolul: ocean liner) olyan hajótípus, melyet utasszállításra használnak kontinensek között. Ezek a hajók az utasok mellett gyakran postát, autókat és kevés rakományt is szállítottak, illetve háború idején gyakran csapatszállító hajóvá (pl.: RMS Olympic), illetve kórházhajóvá (pl.: RMS Aquitania) alakították át őket. Az üdülőhajótól (cruise ship) annyiban különbözik, hogy az üdülőhajó elsősorban az utazás élményét és a szórakoztatást helyezi előtérbe, az óceánjáró célja viszont az, hogy az utast egyik helyről a másikra szállítsa.

Az első, Európa és az Amerikai Egyesült Államok között menetrend szerint közlekedő óceánjárója a Cunard Line hajózási társaság RMS Britannia nevű hajója volt, amit 1840-ben építettek. A leghíresebb óceánjáró minden bizonnyal a Titanic volt.

A légi utasszállítás gyors elterjedése után már nem volt szükség az "úszó óriásokra", és azokat lassan felváltották az üdülőhajók. Az RMS Queen Elizabeth 2 2008-as eladása óta az RMS Queen Mary 2 a világ egyetlen működő óceánjárója.

A híres óceánjárók többnyire angol, amerikai vagy német tulajdonban voltak.

Híres óceánjáró hajók[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ocean liner című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]