Ugrás a tartalomhoz

Óceánjáró

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az RMS Queen Mary, az egyik leghíresebb óceánjáró, és a kevés fennmaradt óceánjáró hajók egyike
Az akkori világ három legnagyobb hajója a New York-i kikötőben, 1940-ben. Jobbra a 85 000 tonna vízkiszorítású brit Queen Elizabeth, középen a 81 000 tonnás brit Queen Mary, végül balra a 83 000 tonna vízkiszorítású francia Normandie látható.

Az óceánjáró (angolul: ocean liner) olyan hajótípus, melyet utasszállításra használnak kontinensek között. Ezek a hajók az utasok mellett gyakran postát, autókat és kevés rakományt is szállítottak, illetve háború idején gyakran csapatszállító hajóvá (pl.: RMS Olympic), illetve kórházhajóvá (pl.: RMS Aquitania) alakították át őket. Az üdülőhajótól (cruise ship) annyiban különbözik, hogy az üdülőhajó elsősorban az utazás élményét és a szórakoztatást helyezi előtérbe, az óceánjáró célja viszont az, hogy az utast egyik helyről a másikra szállítsa.

Az első, Európa és az Amerikai Egyesült Államok között menetrend szerint közlekedő óceánjárója a Cunard Line hajózási társaság RMS Britannia nevű hajója volt, amit 1840-ben építettek. A leghíresebb óceánjáró minden bizonnyal a Titanic volt.

A légi utasszállítás gyors elterjedése után már nem volt szükség az "úszó óriásokra", és azokat lassan felváltották az üdülőhajók. Az RMS Queen Elizabeth 2 2008-as eladása óta az RMS Queen Mary 2 a világ egyetlen működő óceánjárója.

A híres óceánjárók többsége brit, kisebb része amerikai, francia, vagy német tulajdonban volt.

Híres óceánjáró hajók

[szerkesztés]

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ocean liner című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Címsor szövege

[szerkesztés]

Irodalom

[szerkesztés]