SS Andrea Doria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
SS Andrea Doria
SS Andrea Doria.jpg
Tulajdonos
  • Italian Line
Üzemeltető Italian Line
Pályafutása
Építés kezdete 1951. június 16.
Vízre bocsátás 1953. január 14.
Sorsa 1956. július 25-én elsüllyedt, miután összeütközött az MS Stockholmmal
Általános jellemzők
Hossz 213,8 m
Szélesség 27,5 m
A Wikimédia Commons tartalmaz SS Andrea Doria témájú médiaállományokat.

Az SS Andrea Doria az Italian Line olasz hajózási társaság óceánjárója volt, amely főként arról vált híressé, hogy 1956-ban elsüllyedt. Nevét a 16. századi genovai admirálisról, Andrea Doriáról kapta. A 29 000 bruttó regisztertonnás hajó 1200 utas szállítására volt alkalmas, akikről 500 fős személyzet gondoskodott. Honos kikötője Genova volt. A második világháború után hírnevét újjáépíteni igyekvő Olaszország számára a hajó a nemzeti büszkeség jelképe volt. A korszak összes olasz hajója közül az Andrea Doria volt a legnagyobb, leggyorsabb és elvileg a legbiztonságosabb is. Építését 1951. június 16-án kezdték el, első útjára pedig 1953. január 14-én indult.

A süllyedő Andrea Doria (a mentőcsónakok fele a hajón maradt, mivel az túlságosan megbillent)

1956. július 25-én New York felé tartott, amikor a massachusettsi Nantucket partjai közelében összeütközött a Swedish American Line kelet felé haladó MS Stockholm hajójával. A baleset a történelem egyik leghíresebb hajókatasztrófája lett. Az oldalról eltalált Andrea Doria azonnal erősen jobbra billent, amitől mentőcsónakjainak fele használhatatlanná vált. Ez könnyen végzetessé válhatott volna, de a kommunikációs fejlesztések és a környéken tartózkodó hajók gyors válasza segített elkerülni egy a Titanicéhoz hasonló léptékű katasztrófát. 1660 főnyi utast és személyzetet mentettek ki, míg 46-an meghaltak az ütközés következtében. A kiürített óceánjáró másnap reggel elsüllyedt.

Az Andrea Doria volt az utolsó nagy transzatlanti óceánjáró, amely elsüllyedt a repülőgépek teljes térnyerése előtt.

Hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az SS Andrea Doria című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
Commons:Category:SS Andrea Doria
A Wikimédia Commons tartalmaz SS Andrea Doria témájú médiaállományokat.