Hálókocsi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Európa vasútvonalai 2020-ban, melyen fekvőhelyes és/vagy hálókocsi is közlekedett
Orosz hálókocsi

A hálókocsi egy olyan speciális vasúti kocsi, melyben az utasoknak utazás közben lehetősége van kényelmes, ágyakon történő alvásra.

Története[szerkesztés]

A vasúti utazások kezdetén még nem léteztek hálókocsik. A vasút nem alkotott összefüggő hálózatot, a távolságok még rövidek voltak. Azonban ahogy bővült a vasúthálózat, fokozatosan megjelent az igény a kényelmes, komfortos hosszabb utazásokra is. Először az USA-ban kezdtek el használni ilyen kocsikat. A bevándorlók hosszú napokon át utaztak összezsúfolva a kényelmetlen kocsikban. Azonban nem csak a bevándorlók utaztak hosszabb távolságokat, hanem üzletemberek és kalandvágyók is. George Pullman utazásai során elhatározta, hogy kényelmes, éjszakai utazásokra is maximálisan alkalmas kocsitípust fejleszt ki. Később a neve ráragadt a kocsifajtára és megszülettek az első pullman-kocsik.

A kényelemnek gyorsan híre ment, így ezek a kocsik Európába is eljutottak.

Napjainkban[szerkesztés]

Nagysebességű hálókocsis vonat Kínában
Egy régi magyar hálókocsi fülkéje

Napjainkban a diszkont repülőjáratok és az egyéni közlekedés miatt a hálókocsik száma folyamatosan csökken. Sok viszonylaton a vonatok sebessége megnőtt, már nem napokig tart az út. Repülővel pedig egy napon belül el lehet jutni szinte bárhova. De a turisták és kirándulók még kedvelik ezt a szolgáltatást, mert így az utazás tartalmazza a szállás költségét is. Ázsiában, ahol a légi közlekedés még nem fejlődött ki, szintén népszerű ez az utazási forma.

Más kategória a különböző élményvonatok, melyeknél nem számít a sebesség és az utazási élményhez hozzátartozik a vonaton való alvás is.

Hálókocsikat továbbítanak a különböző Rola vonatok is. Itt a speciális kocsikon utazó kamionok sofőrjei töltik a pihenőidejüket. A vonaton töltött idő nem tartozik bele a vezetési időbe, így érkezés után a sofőrök azonnal indulhatnak is tovább.

Észak-Amerika[szerkesztés]

Az USA-ban az első ilyen típusú kocsik szórványosan az 1830-as években jelentek meg. Ezekben át lehetett állítani az üléseket az éjszakai alváshoz. Voltak olyan típusok is, melyben saját privát szobát kaptak az utazók, amit nem kellett megosztani idegenekkel. Ma az összes rendszeres, menetrendszerű hálókocsis szolgáltatást az Amtrak üzemelteti. A legtöbb éjszakai Amtrak vonaton van modern hálókocsi, melyek saját szobákkal rendelkeznek. Szinte kizárólag turisták használják.

Kanadában az összes rendszeres, menetrend szerinti hálókocsi szolgáltatást a VIA Rail Canada üzemeltet. A kocsik között vannak viszonylag új, és század közepi felújított vagonok is.

Kína[szerkesztés]

A fejletlen légiforgalom és a nagy távolságok miatt Kínában napjainkban még igen népszerű a hálókocsis vonatutazás. Érdekesség, hogy az országban még a nagysebességű vonatok közt is találunk hálókocsit. Az éjszakai nagysebességű közlekedés egyedülálló a világon.

Magyarország[szerkesztés]

Magyarországon belföldi hálókocsis vonat nem közlekedik, csak nemzetközi, melyek általában EuroNight vonatok. Néhány kivétel is akad, ezek hagyományos nemzetközi gyorsvonatok ülőhelyes kocsikkal és hálókocsikkal.

A 2016-os menetrend szerint éjszakai vonattal eljuthattunk Bulgáriába, Csehországba, Horvátországba, Lengyelországba, Montenegróba, Németországba, Svájcba, Szerbiába, Szlovákiába, Szlovéniába, Ukrajnába, Oroszországba és Romániába is.

A 2023-as menetrendben már csak Ausztriába, Csehországba, Horvátországba (csak nyáron), Lengyelországba, Németországba, Svájcba, Ukrajnába és Romániába lehet hálókocsival utazni.

Hálókocsival elérhető úticélok
Vonat neve Hálókocsi Útirány
Kálmán Imre EN H-START WLABmz Budapest - Bécs - Salzburg - München - Stuttgart
nightjet H-START WLABmz Bécs - Salzburg - Feldkirch - Zürich
Metropol EN H-START WLABmz Budapest - Pozsony - Břeclav - Prága
H-START WLABmz Budapest - Pozsony - Břeclav - Wrocław - Berlin
PL-PKPIC WLAB10mnouz Budapest - Pozsony - Břeclav - Varsó
Hortobágy EC UA-UZ WLABm Bécs - Budapest - Záhony - Lviv - Kijev
Corona IC H-START WLABmz Budapest - Kolozsvár - Csíkszereda - Brassó
Ister IC RO-CFR WLABmee Budapest - Arad - Brassó - Bukarest
Dacia Gy RO-CFR WLABmee Bécs - Budapest - Arad - Brassó - Bukarest
Corvin Gy RO-CFR WLABmee Bécs - Budapest - Kolozsvár
Adria IC H-START WLABmz Budapest - Split (csak nyáron)
Istria Ex H-START WLAB Budapest - Fiume (csak nyáron)

Irodalom[szerkesztés]

  • Albert Mühl: Schlafwagen in Deutschland: die Wagen und der Betrieb von den Anfängen bis zum Übergang auf die Mitropa. EK-Verlag, Freiburg i.Br. 1996, ISBN 3-88255-680-3
  • Albert Mühl: 75 Jahre Mitropa: die Geschichte der Mitteleuropäischen Schlafwagen- und Speisewagen-Aktiengesellschaft. EK-Verlag, Freiburg i.Br. 1992, ISBN 3-88255-674-9

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Sleeping cars (rail transport)
A Wikimédia Commons tartalmaz Hálókocsi témájú médiaállományokat.