Mézga család

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mézga család
A Mézga család
A Mézga család
Műfaj szitkom, sci-fi, kaland

Író
Rendező
Hang
Narrátor Gálvölgyi János (3–4. sorozat)
Zeneszerző Deák Tamás

Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Évadok 4
Epizódok41 (52 tervezett)[forrás?] (epizódlista)
Gyártás
Forgatási helyszín Magyarország; Budapest
Részenkénti játékidő 25 perc
Gyártó Pannónia Filmstúdió
Sugárzás
Eredeti adó M1, M2, Minimax, DVD
Eredeti sugárzás1968 – 2005
Korhatár
 • Korhatár nélkül megtekinthető (M1, M2, Minimax)
 • Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott (M2)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Mézga család az egyik legnépszerűbb magyar televíziós rajzfilmsorozat volt az 1960-as, '70-es és '80-as években. A 2004-es ismétlés alkalmával is mintegy félmillióan nézték.[1] A sorozatot Németországban, Kubában, Bulgáriában, Olaszországban, Franciaországban, Csehországban és Szlovákiában is nagy sikerrel sugározták.

A gyártás története[szerkesztés]

Az első négy részt 1968-ban mutatták be a Magyar Televízióban. Pénzhiány miatt a gyártás félbeszakadt. Az 1968-as annecyi fesztiválon Macskássy Gyula megismerkedett Georges de la Grandière francia producerrel, aki pótolta a hiányzó összeget, így 1969-ben elkészülhetett az első széria. A Pannónia Filmstúdió súlyos anyagi gondokkal küszködött, de érkezett segítség a folytatáshoz: Nepp József az Animációsfilm-készítők Nemzetközi Szervezetének tagja lett. Számos külföldi bemutató következett, és nagyon sok kapcsolat született a külföldi, befolyásos producerekkel és forgalmazókkal, ezzel elkészülhetett a második széria 1972-ben, amit 1974-től vetítettek. 1978-ban a harmadik sorozat is elkészült, amit 1980-ban vetítettek.[1]

Cselekmény[szerkesztés]

A kiskamasz 12–13 éves Aladár zseniális képességekkel van megáldva: olyan készülékeket bütyköl, amelyekkel akár űrutazásokra viheti a pereputtyát, máskor 30. századi leszármazottjával (köb-ükunokájával, MZ/X-szel, avagy „Öcsivel”) lép kapcsolatba, és különféle modern holmikat kér tőle. Családtagjai azonban csak a legritkább esetben tudnak jól bánni az új eszközökkel és lehetőségekkel, s aztán ismét rajta a sor, hogy kihúzza őket a csávából.

Aladár egyetlen hű szövetségese Blöki kutyája, aki olykor kísérleteiben is segédkezik. A család további tagjai közé tartozik rettenthetetlen szigorra törő, kissé ügyefogyott atyja (Mézga Géza), jóságos, bár nem túl erős idegzetű anyja (Mézga Gézáné, született: Rezovits Paula) és enyhén hígagyú nővére (Kriszta) a macskájával (Maffia). Fontos szereplők még az ingerlékeny szomszéd (Máris), valamint a csupán szóban emlegetett Hufnágel Pisti, Paula fiatalkori udvarlója, akihez – amint azt minden egyes rész végén felemlegeti – sajnálja, hogy mégsem ment feleségül.

Négy sorozat[szerkesztés]

A cím valójában három sorozatot takar. A sorozatok 13–13 epizódból állnak (ezek egyenként 25 percesek). A tervezett negyedik sorozat nem valósult meg, abból csak az első epizód egyes elemei ismertek.[2]

Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai[szerkesztés]

A sorozat első szériája, az Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai 1968-69-ben készült. A 13 epizódot Csehországban Odkaz budoucnosti aneb Podivuhodná dobrodružství rodiny Smolíkovy, Olaszországban Messaggi dal futuro, Németországban Heißer Draht ins Jenseits – Phantastische Abenteuer der Familie Mézga, Bulgáriában Невероятните приключения на Семейство Мейзга: Послания от Бъдещето, Szlovákiában Miazgovci I, Kubában Mensaje del futuro: las extrañas aventuras de la familia Mézga címen sugározták.

A történet szerint Mézga Gézának és Aladárnak sikerül felvennie a kapcsolatot 30. századi leszármazottjukkal, MZ/X-szel, akivel újmagyar nyelven lehet szót érteni. MZ/X jövőbéli küldeményei eleinte lenyűgözőnek tűnnek, később azonban visszájukra fordulnak, és csak Aladár hidegvérén és leleményességén múlik, hogy elkerüljék a nagyobb veszedelmet.

Mézga Aladár különös kalandjai[szerkesztés]

Aladár és Blöki a Mézga Aladár különös kalandjaiban

A Mézga Aladár különös kalandjai című sorozat 1972-ben készült. A sorozatot Csehországban Podivuhodná dobrodružství Vladimíra Smolíka, Olaszországban L’astronave, Bulgáriában Семейство Мейзга: Невероятните приключения на Аладар, Szlovákiában Miazgovci II néven ismerik. Kelet-Németországban az Adolars phantastische Abenteuer, míg Nyugat-Németországban az Archibald, der Weltraumtrotter, Kubában Las extrañas aventuras de Aladár Mézga címet kapta.

A sorozat két epizódját nem engedték vetíteni Csehszlovákiában.

A történet szerint Aladár éjszakánként saját készítésű űrhajójával (és beszélni, olvasni tudó kutyájával) minden részben más-más bolygóra utazik. Űrhajójuk neve Gulliverkli 5. Aladár a névadással Gulliver felfedezőre és az űrhajótárolásra használt hegedűtokra utalt, a sorszám pedig annak eredménye, hogy az első négy modell megalkotása kudarccal végződött (mindez a sorozat főcímében látható: az első űrhajó irányíthatatlan volt, a másodiknak az alapanyaga elfüstölt, a harmadiknak elégtelen volt a hajtóanyaga, a negyedik pedig indításkor felrobbant).

Vakáción a Mézga család[szerkesztés]

A harmadik sorozatot Vakáción a Mézga család címmel 1978-ban készítették. A sorozatban a család – Hufnágel Pisti meghívására – Ausztráliába utazik. A hazautazás Föld körüli úttá válik. Az epizódok ebben a sorozatban egymásra épülnek.

A Mézga család és az ámítógép[szerkesztés]

Terveztek egy negyedik sorozatot is, amelynek munkacíme A Mézga család és az ámítógép,[5] ám pénz hiányában csak két epizód készült el belőle 2005-ben.[6]

Szereplők[szerkesztés]

Magyarul Angolul Németül[7] Hollandul Olaszul Szlovákul Csehül
Géza Géza Géza Karel Sanders Sandor Mezil Gejza Miazga Pepa Smolík
Paula Paula Paula Annie Sanders Paula Mezil Paula Miazgová Gábi Smolíková
Kriszta Kriszta Christa Dickie Sanders Cristina Mezil Krista (Kristína) Týna
Aladár Aladár Adolar (Archibald) Wieneke Sanders Aladar Mezil Aladár Ládínek
Máris szomszéd Dr. Máris Nachbar Máris (Marisch) Buurman Mutvol Maris Dr. Záviš Dr. Halíř
MZ/X MZ/X MZ/X (MZ-per-X) Sofie Em Zi Tren MZ per X Sm-LomOs
Blöki Zorro Schnuffi Wokkel Fofi Cvoki Zorro
Maffia Maffia Mausi Mafia Grinfia Mafia Mafie, Žofie

Mézga Géza[szerkesztés]

Mézga Géza a Mézga család feje, a sorozatok egyik főszereplője. A Mézga Aladár különös kalandjai-ban a fia, Aladár a főszereplő. Gézát MZ/X köbükinek hívja, Géza pedig Öcsinek MZ/X-et. Nem érti, hogy mit mond neki MZ/X. A csodabogyó című részben például azért híznak el annyira, hogy a ruhájuk szétszakad, mert MZ/X egy heti táplálékot küld neki, de Géza nem érti, hogy mit mond. Ám a katasztrófák beütéséhez MZ/X küldeményeinél, olykor közrejátszik túlzott elbizakodottsága, tapasztalatlansága vagy köbükunokája figyelmeztetésének figyelmen kívül hagyása. Gézát legjobban kemény szigorúságra való törekvése, sorozatos kétbalkezessége és ügyefogyottsága jellemzi, emellett imádja a hasát és a jóféle szivarokat, amivel gyakran fel is ingerli a feleségét. Foglalkozása bérelszámoló, az Akerkiter c. részben láthatjuk a munkahelyét is. Az Im-bolygó-ban megemlíti, hogy a rokonsága nagy része Somogymogyoródon él. Az Időkibővítő-ben elmondja, hogy a feleségén kívül senkitől sem fél, s hogy ő volt anyjának 13. gyereke a családban. Hangját Harkányi Endre adta.

Paula[szerkesztés]

Mézga Gézáné,[8] születési neve: Rezovits Paula, Géza felesége. Igen jó háziasszony és gondoskodóan nevelgeti a csemetéit. Folyton panaszkodik a férjének valami miatt, ezért általában ekkor szabadul el a pokol MZ/X küldeménye kapcsán. Az első széria filmjei végén folyton azt mondja, hogy „Bárcsak a Hufnágel Pistihez mentem volna feleségül!” A harmadik szériában kiábrándul Pistiből, és ekkor azt mondja, hogy „Soha nem akarom hallani ezt a nevet”. Gyakran úgy tűnik, hogy a családban ő hordja a nadrágot, mivel általában basáskodik a férje fölött, aki megtörik az ő akaratának. Többször titulálja Gézát szerencsétlennek, pipogyának, lelketlennek, brutálisnak, ámokfutónak, attól függően, hogy a férje milyen baklövést követ el. Paula kezeli a családi kasszát is. Ennek ellenére azonban a végletekig kitart a családja mellett, ha a szükség úgy hozza. Az ő rokonsága valahol a balatoni Kecerakoncán lakik, ahová Mézgáék egyszer egy esküvőre mennek. . Hangja Győri Ilona volt (aki szintén a Balaton vidékéről származott), ő azonban 2001-ben meghalt. A negyedik sorozatban a helyét a hozzá hasonló orgánumú Tóth Judit vette át.

Kriszta[szerkesztés]

Mézga Krisztina Mézgáék nagyobbik gyereke. Igen idegesítő kamasz tud lenni. Folyton pengeti a gitárját (amit Aladár folyton eltör) és újságpapírral csavarja be a haját. Van egy macskája, Maffia. Az első sorozat egyik részében bekerül egy beatzenekarba. Egyfolytában vihog. Többször kiderül, hogy elég buta. Az iskolában szándékosan törekszik a bukásra, még a "hülyét" is j-vel írja le. A második sorozat egyik részében azonban Aladár felfedezi, hogy Kriszta álmában egész értelmeseket beszél. Egy-egy helyzethez gyakran van valamilyen cinikus megjegyzése, melyen általában csak ő nevet. Jellegzetes mondata: „Anya, szólj rá!”, ha valami nem úgy történik, ahogy ő szeretné. Aladár csak úgy hívja, hogy „vizes agyú”, vagy „hiszti Kriszti”. Hangja Földessy Margit, majd a 4. sorozatban Haumann Petra. Néhány 2000-es évekbeli Danone joghurt reklámban Simonyi Piroska adta a hangját.

Aladár[szerkesztés]

Mézga Aladár Mézga Géza és Paula fia. Külön szobája van, ahol egy régi rádiót alakított át adóvevővé. Azon tartják MZ/X-szel a kapcsolatot. Általában valamilyen ház-körüli tárgyakból állítja elő az új találmányait. Többek közt így alkotja meg az ultramodern rádiót is. A legtöbbször ezekhez apja holmijait használja fel, akit ez rendszerint kihoz a sodrából. Kriszta "lüke Aladárnak" becézi őt, annak ellenére, hogy mindig hozzá fordul, ha valamilyen iskolai feladatban segítségre szorul. Folytonos civódásuk a sorozat fő humora. Aladár a második sorozatnak a főszereplője, amelyben felfújható, gumiból készült űrhajójával, a Gulliverklivel járja a világűrt Blöki társaságában. A használaton kívüli űrhajót hegedűtokban tárolja és szódás szifonnal tölti fel. Hangja az első és a második évadban Némethy Attila, a harmadik sorozatban Geszti Péter, a negyedikben Baradlay Viktor. Egy 90-es évekbeli csokireklámban Simonyi Balázs adta a hangját.

Máris szomszéd[szerkesztés]

Dr. Máris Márton Ottokár Mézgáék mellett lakik, foglalkozása régész. Tud angolul, franciául, és egy kicsit norvégul. Gyakran idegesíti, hogy Mézgáék hozzá fordulnak, ha valamiben hiányt szenvednek. Igen zsémbes és goromba. Visszatérő humorforrás, hogy valahányszor Mézgáékkal üzletel, az árba mindig beszámítja Mézgáék korábbi tartozásait is. Az első szériában olykor ő is áldozatául esik MZ/X küldeményeinek (pl. a robotdirektor áttöri a lakása falát). A Vakáción a Mézga családban Mézgáék vele együtt kelnek útra. Az 1. és a 2. sorozatban Tomanek Nándor volt a hangja, a betegsége miatt viszont a 3. sorozatban már Bárdy György, a 4. sorozatban pedig Tomanek Nándor fia, Tomanek Gábor, akinek a hangja teljesen az édesapjáéra hasonlít. A Mézgamuri című CD-n Vass Gábor adta a hangját.

MZ/X[szerkesztés]

MZ/X (Öcsi) Mézga Géza köbükunokája, aki az időszámításunk szerinti 30. században[9] él. Az első sorozatban Aladár egy régi rádiót alakít át adó-vevővé, ennek segítségével lépnek először kapcsolatba vele. MZ/X egy gondolatátvivő kézi készülék, az úgynevezett időkibővítő segítségével tud Mézgáékkal szót érteni, akik másképp nem értenék az újmagyar nyelvet, amit MZ/X beszél. A 30. századi tárgyakat fénypostával küldi el Mézgáéknak ajándékba – s ezek a (rendszerint még ki nem nyitott) ablakon keresztül érkeznek. A család igényeit nem tudja kielégíteni. Az utolsó részben már Paula is beszél MZ/X-szel. MZ/X hangja Somogyvári Rudolf.[10]

További szereplők[szerkesztés]

 • Hufnágel Pisti – Paula régi udvarlója, és férje lehetett volna, ha Paula nem Mézga Gézához megy hozzá. A sorozat rajzfilmjeinek a végén Paula felsóhajt, hogy miért nem őhozzá ment feleségül – kivéve a befejező részt, mert ott ezt mondja: „Hufnágel Pistinek ugyan 12 gazdag nagybácsija volt, de most már kezdem belátni, hogy unatkoztam volna mellette.” A Vakáción a Mézga család című sorozatban meghívja Mézgáékat Ausztráliába. Itt angolosan Steve Hufnagelként említik. Bár Mézgáék milliomosnak hiszik, kiderül róla, hogy közönséges csavargó, akit köröz a rendőrség, ezért utazik annyit: Ausztráliából Floridába, majd Afrikába, a sivatagba, aztán Európába – ahol még Mézgáék utolsó értékeit is elrabolja, miután követték őt annyi kontinensen át. A nézők személyesen sosem látják Hufnágel Pistit.
 • Blöki – A Mézga család kutyája. Amikor Mézga Géza rádión hívja MZ/X-et, ő a földelés. Az Agygyantá-ban – MZ/X csodaszerének hála – Maffiával együtt tud beszélni, de ez a képessége alábbhagy, mert Géza túladagolja a szert, és Blöki dührohamot kap. Blöki fajtája szerint talán fehér szőrű pásztorkutya. Géza egyszer megemlíti, hogy kecskeméti alomból származik. A Mézga Aladár különös kalandjaiban Blöki az egyik főszereplő: Aladárral együtt utazik a Gulliverklivel, és beszélni is tud. A Vakáción a Mézga családban már nem szerepel. Hangját Szabó Ottó adta. A 4. sorozatban szintén szerepel, és beszél is, hangját pedig Reviczky Gábor kölcsönzi.
 • Maffia – A Mézga család macskája. Váradi Hédi a hangja az Agy-gyanta c. részben. Blökivel ellentétben, ő csak ebben az epizódban szólal meg. Főleg Kriszta szereti. Blökivel éppen olyan civódó viszonyban áll, mint Kriszta Aladárral, ami szintén az Agy-gyantában mutatkozik meg. A Mézga Aladár különös kalandjaiban nem szerepel. A Vakáción a Mézga család című sorozatban a családdal utazik. Tud magának táplálékot szerezni és megérzi az egérfogót. Őmiatta váltja ki Mézgáékat a börtönből egy gazdag milliomos – de végül egy keveredés folytán az igazi maffia túszai lesznek.
 • Kompót – Aladár kísérleti egere, a Mézga Aladár különös kalandjai Második dimenzió című részében Aladár magával viszi az utazásra.

Stáb[szerkesztés]

Szereplő Magyar hangja Német hangja[7] Olasz hangja Szlovák hangja Cseh hangja (1. szinkron) Cseh (2. szinkron) (1. évad, epizódok 5 és 12) (2. évad, epizódok 1 és 13) Bolgár hangja (1. szinkron) Bolgár (2. szinkron)
Géza Harkányi Endre (1–4. évad) Helmut Müller-Lankow Mimmo Palmara Marco Mori Jozef Skovay Otakar Vážanský Václav Knop Harry Toromanov Stefan Dimitriev
Paula Győri Ilona (1–3. évad)
Tóth Judit (4. évad)
Izsmán Nelly (ének hang)
Eva-Maria Bath Eva Ricca Cristina Dian Magda Paveleková Libuše Billová Magdaléna Rychlíková Lyuba Aleksieva Rayina Petrova Asya Bratanova
Kriszta Földessy Margit (1–3. évad)
Haumann Petra (4. évad)
Helga Sasse Paola Del Bosco[11]
Laura Lenghi[12]
Zuzana Cigánová Světlana Těšitelová Magdaléna Reifová Lilia Raynova Veska Fikova Vilma Kartalska
Aladár Némethy Attila (1–2. évad)[11]
Geszti Péter (3. évad)[12]
Baradlay Viktor (4. évad)
Joachim Siebenschuh Fabio Boccanera[13]
Oreste Baldini[14]
Maja Velšicová Karel Mišurec Jaroslav Kuneš Jaroslav Kuneš Nadia Topalova
Máris szomszéd Tomanek Nándor (1–2. évad)[11]
Bárdy György (3. évad)[12]
Tomanek Gábor (4. évad)
Wolfgang Lohse Gino Donato[11]
Vittorio Battarra[12]
Juraj Kukura Pavel Kunert Vladimír Čech Dimitar Sharkov Ivan Tanev
MZ/X Somogyvári Rudolf (1. évad) Klaus Mertens Luca Ernesto Mellina Nino Scardina Ivan Letko Jiří Přichystal Ladislav Gerendáš Kosta Karageorgjev Vaszil Bachvarov
Blöki Szabó Ottó (1–2. évad)
Reviczky Gábor (4. évad)
Holger Mahlich Stefano Carraro Oldo Hlaváček Vilém Lamparter Jiří Bruder Georgi Dzsubrilov
Maffia Váradi Hédi (1. évad) Nem szólal meg
Mesélő Gálvölgyi János (3. évad) Maurizio Gueli Michal Dočolomanský Jiří Brož -

Érdekességek[szerkesztés]

 • Az 1. sorozatban az „Im-bolygó” című epizódban Mézgáék fénysebességű űrhajóval utaznak 1 napot, és mire visszaérnek, 50 év telik el a Földön. Ennek az epizódnak a végére Máris szomszéd is 50 évvel öregebb lesz, és nem ismeri meg Mézgáékat. A következő epizódtól újra 50 évvel fiatalabb Máris szomszéd, és újra megismeri Mézgáékat.
 • A 2. sorozatban az „Őskorban” című epizódban Aladár és Blöki az űrhajójuk meghibásodása miatt a Földön landolnak, de az őskorban. Később a jelenbe az indulásuk idejénél kissé korábban térnek vissza.
 • Az 1. sorozatban Máris szomszéd még Mézgáék mellett lakik, a 2. sorozatban és a 3. sorozatban már alattuk. Az ok az lehetett, hogy a Mag-lak című részben Mézgáék átköltöztek egy palotába. Lehet, hogy a kacsalábon forgó palota felrobbanása után Mézgáék a Máris lakása fölötti lakást vették meg.
 • Az 1. sorozatban Blöki még csak az „Agy-gyanta” című epizódban beszél, ahol MZ/X küld Mézgáéknak egy okosítószert, de Géza véletlenül leejti, s Blöki és Maffia felnyalják. A 2. sorozatban már végig beszél, a 3. sorozatban nem szerepel – de nem azért, mert elpusztult, hiszen az elkaszált 4. sorozatban újra feltűnik (feltételezhető, hogy a nyaralás idejére odaadták valakinek megőrzésre, hiszen Maffiával is ezt tervezték, mielőtt Kriszta felcsempészte a repülőgépre).
 • Az 1. sorozatban Maffia is csak az „Agy-gyanta” című epizódban beszél, a többi részben nem, és a 2. sorozatban nem is szerepel (az ő hiányát nehéz bármivel is indokolni).
 • Az 1. sorozat „Időkibővítő” című epizódjában Mézgáék a múltban járnak, az MZ/X által küldött időkibővítő segítségével. Blöki velük tart, de Maffia nem. Az időkibővítő 30 perc után lejár és Mézgáék visszakerülnek a jelenbe – épségben, bár Paula és Géza élete egy hajszálon múlik.
 • Az 1. sorozat „Autó-tortúra” című epizódjában, amikor a Mézga család az MZ/X-től kapott szuper autóval belehajt a Balatonba (a 18. perc végétől) a háttérben halkan a No, megállj csak! (Ну, погоди!) című szovjet rajzfilmsorozatból ismert főcímzene hallható. Ez azonban valójában Deák Tamás szerzeménye, Vízisí címmel, az előadó a Magyar Rádió Tánczenekara meg a Harmónia Vokál.[15]
 • A 3. sorozat „Jég hátán” című epizódjában a Delta című műsor főcímdala (Kid Baltan – Song of the Second Moon) csendül fel, amikor a család az Antarktiszon Máris szomszéd tévedése miatt a tábor helyett a Déli sarkot veszi célba – ezzel utalva a Delta főcímének ismert antarktiszi jelenetére. Az nem derül ki, hogy tudott a család 3 nap alatt felszerelés nélkül elérni a sarkpontra, amikor azt leggyorsabban 49 nap alatt teljesítették gyalogosan.
 • A 3. sorozat több részében (leginkább az elején) Máris szomszéd rossz tanácsainak esnek áldozatul Mézgáék. Miatta kerülnek rossz hajóra Ausztráliában, és jutnak el az Antarktiszra, miatta veszik célba a Déli sarkot, továbbá a lakatlan szigeten az ő ötlete miatt üldözik el a Pingvin hajó legénységét. Később Indiából az ő ötlete Dél-Afrikába menni, és belépni a Szomorú Vasárnap terrorcsoportba. Ezeket a hibákat Máris sose ismerte el később.
 • A 2. sorozatban Blöki nem megy Aladárral az első űrutazásra, csak Kompót, a kísérleti egere, aki csak ebben az egy epizódban szerepel. Blöki csak a második űrutazástól megy minden alkalommal.
 • A 2. sorozat „Második dimenzió” című epizódjában Aladár egy kétdimenziós gyűrűn jár, ahonnan egy kétdimenziós embert vitt el magával, és háromdimenzióssá változtatta, de nem nagyította fel, és nem vitte el a Földre, hanem visszaváltoztatta kétdimenzióssá, és visszaküldte a gyűrűre.
 • Hufnágel Pisti csak egyszer, a 3. sorozatban, „A fekete arany” című epizódban látható, de akkor is csak bekötött arccal és csak egy pillanatra.
 • A 3. sorozat 13. (utolsó) fejezetében, a 14 perc 10 másodpercnél fölbukkanó teherautó cégjelzése "PEPSI" helyett "POPSI".
 • A 3. sorozatban Mézgáék megjárják mind a hét kontinenst, nevezetesen Ausztráliát, Antarktiszt, Dél- és Észak-Amerikát, Ázsiát, Afrikát és Európát. Emellett eljutnak még Óceániába is.
 • A 3. sorozatban nevesített városok, ahova Mézgáék eljutottak: Sydney (Ausztrália) (1–2. rész), Bombay és Madras (India) (9. rész), Marseille (Franciaország) (12. rész), Nizza és Párizs (Franciaország) (13. rész). A városok ismert nevezetességei nem tűnnek fel. Nem derül ki, hogy az 5–7. részben melyik dél-amerikai városban rabolja el őket a maffia. A 6. részben nevesített "Puerto del Solar" repülőtér a valóságban nem létezik.
 • Mézgáék lakcíme a Kökörcsin utca 13, ábrázolása a VII. kerületi Rózsák tere környékére emlékeztethet.
 • Az 1. sorozatban négy fiktív városnév is elhangzik: Perenyevackor (Távszerviz), Kecerakonca (Autó-Tortúra), Baranyaberenye (Memumo), Somogymogyoród (Im-bolygó).
 • Az 1. sorozatban, az „Autó-tortúra” című epizód elején hangzik el Kriszta nem becézett neve.
 • A 4. sorozatban, a „Végy egy gépet!” című epizódban egy virtuális számítógépes világban Mézga Aladár megmenti Nemecsek Ernő életét.
 • Az 1. sorozatban, az "Akerkiter" című (9.) epizódban Géza beugrik Kálmán Imre Csárdáskirálynő c. operettjének Bóni gróf szerepébe, de csúfosan leszerepel és menekülniük kell a dühös nézők elől.
 • A 2. sorozat Rapidia részében Aladár arra utal, hogy júniusban van a születésnapja, míg a harmadik sorozat utolsó része szerint február 29-én.
 • A 3. sorozatban egyszerre volt mindkét féltekén nyár, holott a valóságban a déli féltekén június-júliusban tél van. Az Antarktiszon is sütött a nap, és Aladár is azt mondta, hogy nyár van, miközben júniusban az Antarktiszon sötét van és tél.
 • Hufnágel Istvánnak Nagytétényben a Duna (ma Kastélypark) utca és a Fő (ma Nagytétényi) út sarkán volt kávéháza. A tétényi születésű Romhányi József a Mézga család-sorozatban tette halhatalanná a nevét.

Megjegyzések[szerkesztés]

 • Sokan azt hiszik, a „Köbüki” becenév MZ/X-re vonatkozik. Valójában MZ/X hívja Mézga Gézát Köbükinek (vagyis köbükapjának), Géza pedig „Öcsi” néven szólítja távoli leszármazottját.
 • Az első sorozatból kiderül, hogy MZ/X életkora „öt köb, azaz 125 év”. Az érettségi vizsgájára készülve botlik bele az időkibővítő készülék segítségével 20. századi őseibe, akiknek azt is elmondja, hogy náluk 80 általános és 40 gimnázium kötelező.
 • A második sorozatot könyvalakban feldolgozó Mézga Aladár különös kalandjai című kötet bevezetője a „Köbüki” kifejezésnek meg is adja az értelmét: MZ/X ugyanis Mézga Géza ükunokája ükunokájának az ükunokája, azaz Mézga Géza „ükunokája a köbön”, röviden „köb-üki”.
 • A „Távszerviz” című részben kiderül, hogy az MZ/X név ómagyar nyelven (a mai magyar nyelvet hívják így a 30. században) „Mézga törve X-szel”-t jelent.
 • Az 1. sorozatban gyakran hangzanak el ma már kicsinek tűnő forintösszegek. A sorozat készítésének idejét (1960-as, 1970-es évek) figyelembe véve, az elhangzott összegeket kb. 300-zal megszorozva (vagy azonos összegű euróként) értelmezhető az összegek valós értéke (2014 közepi állapot szerint).

Emlékezetes idézetek[szerkesztés]

 • „Egy forintért megmondom” – Mézga Aladár pénzszerzési kísérlete apjától, cserébe MZ/X újmagyar szövegének tolmácsolásáért.
 • „Valamit elfelejtettem… Ja, igen! Az ablak!!!” – Mézga Géza késői ébredése, hogy az MZ/X-től kapott csecsebecse az ablakba fog érkezni az üvegen át, ami összetörik.
 • „Küld fény post”, azaz „Küldöm fénypostával”; a fényposta az a jövőbeli technológia, amellyel tárgyakat lehet térben és időben mozgatni. MZ/X ezzel a módszerrel küldi csomagjait köbükapja kisegítésére.
 • „Miért nem a Hufnágel Pistihez mentem feleségül?” – Paula minden epizód végén elmondja ezt a szöveget (ha nem is mindig szó szerint), emlékeztetve férjét, hogy nem erről az életről álmodott.
 • „Kapcs ford” – MZ/X mondja, mielőtt fordítóberendezésre (gondolatátvivő kézi készülék) kapcsolna. Jelentése újmagyarul: „Kapcsolok fordításra”.
 • „Anya, szólj rá!” – Kriszta mondja, ha Aladár felbosszantja.
 • „Aladár! Mit műveltél a…?!” - Géza mondja, mielőtt kapcsolatba lép MZ/X-szel, mert Aladár a csodatalálmányait rendszerint az apja holmijából készíti.

Könyvek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. a b https://index.hu/kultur/media/mezga2951/
 2. a b Elfeledett rajzfilmötletek 1: A Mézga család és az ámítógép, Toonsphere, 2015. július 30.
 3. meteoro-muto-motor
 4. akaraterő-kitermelő
 5. Visszatér a Mézga család. (Hozzáférés: 2005. május 24.)
 6. http://comment.blog.hu/2009/07/08/sorozatklasszikusok_mezga_csalad_ii
 7. a b Mezga.de.vu: Heisser Draht ins Jenseits – Phantastische Abenteuer der Familie Mézga. [2002. augusztus 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2004. augusztus 21.)
 8. A Mézga család különös kalandjai című rajzfilm - MTVA archivum, 1969
 9. A távoli jövőben, most használatos naptárunk szerint 2901 és 3000 között
 10. Mézga család Archiválva 2016. szeptember 18-i dátummal a Wayback Machine-ben, Port.hu
 11. a b c d 1–2. évad
 12. a b c d 3. évad
 13. 1. és 3. évad
 14. 2. évad
 15. Tamás Deák - Vízisí. (Hozzáférés: 2020. május 9.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]