Rapidia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rapidia
Mézga Aladár különös kalandjai
2. évad, 8. epizód
Eredeti címRapidia
Író
RendezőNepp József
Producer
OperatőrBacsó Zoltán
VágóHap Magda
Gyártási szám1972
Első sugárzás1973. január 28.
Játékidő23 perc, 24 másodperc
Kronológia
ElőzőVaria
KövetkezőSuperbellum
A Mézga Aladár különös kalandjai epizódjainak listája

A Rapidia a Mézga Aladár különös kalandjai című magyar rajzfilmsorozat nyolcadik része, a sorozat epizódjaként a Mézga család huszonegyedik része.

Cselekmény[szerkesztés]

Aladár ebben a tanévben huszonötödször késik el az iskolából. Hogy pontosságra szoktassa, Géza úgy dönt, megveszi Máris szomszédtól azt a vízálló karórát, amivel korábban is át akarta ejteni őket. Aladár azonban amint megkapja, szétszedi, mert az egyik rugója kell az egyik új műszeréhez. Ezután útnak indulnak az űrben, jó messzire keveredve otthonról. Egy olyan bolygón szállnak le, ami meglepően gyorsan kering a napja körül és nagyon gyorsan is forog. Odalent sem egyszerűbb az élet: az évszakok pillanatok alatt váltakoznak, minden gyorsan történik, a bolygó napja pedig csak egy szivárványszerű csík. Egy gömb alakú szállítóeszköz érkezik értük, benne egy gyerekkel, aki elviszi őket a Kisöreghez és a Nagyöreghez. Mire megérkeznek Búravárba, a bolygó egyetlen városába, megöregszik. Nagyöreg arra kéri Aladárt, mentse meg a bolygót attól, amit ősei tettek vele. Kis kutakodás után rájönnek, hogy egy vulkán belsejében végzett kísérlettel vákuumot idéztek elő a bolygó belsejében, amitől az összement, Búravár kivételével minden megsemmisült rajta, és ettől a nagy felgyorsulás. Aladár az autoszifijében található anyaggal felfújja a vákuumot, amitől helyreáll a bolygón a természetes rend, a maradék anyaggal pedig felfújja a Gulliverklit, amivel kényelmesen hazamennek.

Alkotók[szerkesztés]

Szereplők[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

  • Ebben az epizódban Blöki áttöri a negyedik falat és kiszól a cselekményből, amikor a takarítónő megjegyzésére, miszerint a Kisöreg "felszívódott", közli, hogy ez modortalan volt, és tudhatná, hogy gyerekek is nézik a műsort.

Források[szerkesztés]