Időkibővítő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Időkibővítő
Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai
1. évad, 8. epizód
A Mézga család a 13. században
A Mézga család a 13. században
Eredeti címIdőkibővítő
Író
RendezőNepp József
OperatőrBacsó Zoltán
VágóCzipauer János
Gyártási szám1969
Első sugárzás1970. március 15.
Játékidő25 perc, 11 másodperc
Kronológia
ElőzőAgy-gyanta
KövetkezőAkerkiter
Az Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai epizódjainak listája

Az Időkibővítő az Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai című magyar rajzfilmsorozat nyolcadik része, a sorozat epizódjaként a Mézga család nyolcadik része.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A Mézga család egy várromnál kirándul, ahol Blöki egy kis kapargatás után talál egy régi pénzérmét. Habár Paula szerint ezek csak penészes érmék, Géza szerint biztos jó sokat érnek, ezért további ásásra bíztatják a kutyát. Csakhamar megjelenik egy őr (aki mint hivatásos hóhér ment nyugdíjba), és közli velük, hogy ezt hagyják abba, ugyanis már előfordult, hogy kutyák kapartak ki igencsak értékes ezüstpénzeket, amiket jogellenesen értékesítettek a feketepiacon.

Mikor rádöbbennek, hogy ezek a pénzek hatalmas értéket is képviselhetnek, elviszik Máris szomszédnak azokat. Ő meg is veszi tőlük, de fizetés helyett jóváírja Mézgáék tartozásából, a fennmaradó részt pedig másnapra ígéri. Eközben Géza és Paula azon törik a fejüket, hogy szerezhetnének még több régi értékes érmét. Mikor Paula közli, hogy feltaláltak egy olyan készüléket, amivel meg lehet találni a kincseket, Gézának támad egy remek ötlete, és MZ/X segítségét kéri. Neki csak annyit mond, hogy szeretné egy régi várromban felkutatni az elásott ezüstöket, ezért MZ/X némiképp félreérti őket, és egy időgépet küld nekik, amit beállított a XIII. századra, hogy a maguk idejében szedhessék össze a rengeteg pénzt. Az időkibővítő csak 30 percig működik, utána mindannyian visszakerülnek a jelenbe.

Mézgáék elindulnak a várromhoz, és egy pillanatban bekapcsolják az időkibővítőt, aminek hatására visszakerülnek a XII. századba. Csakhamar megtámadják őket, nyilakkal lövik át az autót, ami bezuhan a vizesárokba. Az ómagyarul beszélő katonák parancsnoka beköti a szemüket és úgy viszi őket a várúr elé. A várúr szerint ők gaz ellenség, akik az ördög szolgái, ezért Gézát lefejezésre, Paulát pedig máglyán megégetésre ítélik. Géza, hogy mentse a bőrüket, ráuszítja Blökit a hóhérra, és mielőtt kivégezhetnék őket, visszakerülnek a jelenbe. A baj csak az, hogy a várrom belsejében vannak, és az őr, akivel legutóbb is találkoznak, felfedezi őket. Azt hiszi, hogy ezüstöt lopni jöttek, ezért üldözőbe veszi őket.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Alkotók[szerkesztés]

Készítette a Magyar Televízió megbízásából a Pannónia Filmstúdió

Szereplők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]