Alfa-beat-a

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alfa-beat-a
Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai
1. évad, 12. epizód
Eredeti címAlfa-beat-a
Író
RendezőNepp József
OperatőrBacsó Zoltán
VágóCzipauer János
Gyártási szám1969
Első sugárzás1970. február 1.
Játékidő25 perc, 25 másodperc
Kronológia
ElőzőLáthatatlanok
KövetkezőMag-lak
Az Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai epizódjainak listája

Az Alfa-beat-a az Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai című magyar rajzfilmsorozat tizenkettedik része.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Este van, de Kriszta még nem jött haza. A szülők már aggódnak, Maffia macska is türelmetlenül nyivákol. Aladár közli, hogy megfejtette nővére titkos nyelven írt levelét, melyből kiderül, hogy Kriszta az „αβ beatclub”-ban van. Géza és Paula rögtön odasiet. A pinceklubban tényleg ott találják Krisztát, legnagyobb megrökönyödésükre egy beategyüttes jó hangú énekesnőjeként, kisebb közönség előtt, mikrofonnal a kezében. Gézát azonban nem hatja meg lánya tehetsége: közbelép, kitépi a kezéből a mikrofont, majd sértegetni kezdi az együttes gitárosát, ám óriási bakot lő, ugyanis a zenész nem más, mint Géza vezérigazgatójának a fia, csak a parókájában nem ismert rá. Géza megszégyenül, hebeg-habog, majd mindhárman távoznak.

Paula, ellentétben a férjével, támogatja Kriszta énekesnői ambícióit, ha már az iskolában mindenből bukásra áll. Azt javasolja, hívják meg a lakásukra a zenekart, hogy következő fellépésük előtt náluk próbáljanak. Az együttes eljön, sőt Máris szomszédot is áthívják, mint zeneértő embert. A beatzene azonban Márisnak az agyára megy, és vitustáncot járva, eszelősen távozik a lakásból, majd rövidzárlattal áramszünetet csinál az egész házban, annak apropóján, hogy a gitáros megkérdezte, a szám végén jó-e a hosszú modulációs lezárás, vagy jobb lenne egy „frappáns rövid zárlat”.

Következő fellépését az együttes Géza javaslatára egy vidéki mintagazdaságban tartja, ahol zeneszótól remélik a tejhozam-növekedést. Gézáék fuvarozzák le a társaságot teherautón, felszereléssel együtt. Az istállóban tartott „tejhozamkoncert” azonban nem váltja be a reményeket: a „Riska teje je-je-je” című számtól a tehenek teje elapad, majd a megvadult állatok összetörik az együttes felszerelését, kirontanak az istállóból és kis híján mindenkit felöklelnek. A társaság teherautón menekül.

Gézának jóvá kell tennie a hibát, de nem tudja, miből vegyen az együttesnek új erősítőt, hangfalakat. Ezért aztán MZ/X-től kér segítséget. A távoli rokon fény-hangrendszerű, 2 MW-os, elektrontelepes mini-erősítőt küld, amit nem kell konnektorba dugni, sőt a hangfal is bele van építve. Meghívják a zenészeket, hogy náluk próbálják ki az új berendezést, házibuli keretében. Géza a főnökét is meginvitálja az eseményre, jóváteendő a pinceklubban elkövetett baklövését. Az új erősítő teljesítményétől a zenészek eleinte nincsenek elragadtatva, ezért Géza egyre hangosabbra állítja, végül maximumra tekeri, amitől a készülék begerjed. A fülsiketítő vibrációs hangerőtől leesnek a képek, megreped a vakolat, leszakad a csillár, feljön a parketta, átszakad a födém, végül kidől a közfal, amelynek túloldalán Máris szomszéd lakik. A hanginzultustól megzakkant Máris elkeseredett dühében duplacsövű puskát ragad és szétlövi az erősítőt, majd bejelenti, hogy teljes kártérítést követel Mézgáéktól. Ekkor érkezik az igazgató a feleségével. Géza ugyan leteríti szőnyeggel a padlóban keletkezett lyukat, ám az igazgató a nejével együtt rálép, és lezuhannak az alsó szintre. Paula a lyukba nézve kétségbeesetten kérdezi a férjétől: „Géza, mit csináltál?!” Mire Géza: „Hát karriert, azt nem...” Paula zárszava: „A Hufnágel Pistiék bezzeg a földszinten laknak, nem a harmadik emeleten.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Alkotók[szerkesztés]

Készítette a Magyar Televízió megbízásából a Pannónia Filmstúdió

Szereplők[szerkesztés]

A dalokat Földessy Margit és az Express Együttes adta elő:

  • Ó, mondjátok meg, hol vagyok?
  • Riska teje je-je-je

Források[szerkesztés]