Delta (műsor)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Delta
Kudlik Júlia, a Delta műsorvezetője (1970)
Kudlik Júlia, a Delta műsorvezetője (1970)
Műfaj ismeretterjesztő műsor

Rendező Konrád József, Kirsch Gusztáv, Hoffmann György. Soós Árpád (rendező) filmvágó, adásrendező. Kollányi Ágoston (rendező, 1947) 1975–2013 között.
Műsorvezető dr. Fiar Sándor
Kovács P. József
Kudlik Júlia
Lénárd Judit
Poór Klára
Hang Pálinkás László
Narrátor Bőzsöny Ferenc és Vadász Ágnes
Főcím Song of the Second Moon
Főcímzene The Electrosoniks
Végefőcím Song of the Second Moon

Ország Magyarország
Nyelv magyar
Gyártás
Vágó Tóth György, Soós Árpád, Gerstner Adrienne
Operatőr Borbás Tamás
Hajdu János
Hámori Attila,
ifj. Török Vidor
Részenkénti játékidő 20 perc
Gyártó Titánia-Master Pro Kft.
Forgalmazó Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Sugárzás
Eredeti adó M1
Státusz nincs adásban
Korhatár Hat éven aluliak számára nem ajánlott Hat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk

A Delta tudományos híradó a Magyar Televízió egyik legrégebbi ismeretterjesztő műsora.[1]

1964. január 31-én adták le az első számát a műsornak, amely "a Holdra szállás előtt indult, és a Mars-kutatás korában is tájékoztatja a nézőket". A műsor sokáig azon kevés hírforrások egyike volt, amely a "nyugati világ" tudományos eredményeit, újdonságait ismertette.

A műsor az elsők között váltott színes technikára (1976-tól). 2009-ig több mint 1500 adás 40 000-nél több percét őrizte a televízió archívuma.

A Deltát 1965-től 1996-ig a műsorral szinte azonosított Kudlik Júlia vezette. Ezt követően még egy rövid ideig visszatért a Delta műsorvezetéséhez; a 45. jubileumi műsoron és rendezvényen azonban nem vett részt.

1967-től 1994-ig Várhelyi Tamás főszerkesztő nevéhez fűződik a műsor arculatának, tematikájának kialakítása (aki egy ideig a "Delta" újság főszerkesztője is volt). Az alapkoncepció végig az volt, hogy a legfrissebb tudományos eredményekről, az új technikai vívmányokról tájékoztassa a nézőket.

A sorozat a Magyar Televízió Közművelődési Főszerkesztőségen készült, amelynek akkoriban Sylvester András volt a vezetője.

Főcím[szerkesztés]

A műsor a Magyar Televízió negyedik tudományos műsora volt, ez is befolyásolhatta azt, hogy a Delta nevet kapta, mely a görög ábécé negyedik betűje.

A Delta indító képsorai is közismertek. Az ismert forma Konrád József rendező idejében alakult ki (1964-1965). Szuhay-Havas Ervin az akkori tudományos kisfilmekből (pontosabban egy másik műsorának, a Nagy pillanatok - nagy felfedezések snittjeiből) válogatta ki a felvételeket a Vezúv kitöréséről, egy deltaszárnyú Avro Vulcan (a pontos típusa Avro 698 Vulcan VX777, ami az 1957-es Farnborough International Air Show-n volt látható) bombázóról, egy alacsonyan elhúzó MiG–19-es gépről (amely 1955-ben a szovjetunióbeli tusinói légiparádén volt látható), a Himalájáról készített légifelvételekből (amelynek forrása a Conquest of Everest című Hillaryról és Tenzig Norgayről szóló 1953-as dokumentumfilm), a csillagos égről (a Rozetta és Helix nebula), Scottról és három társáról, a hóban gázoló szánhúzó emberekről (akik az 1948-as Scott of the Antarctic című játékfilmben voltak láthatók), az antarktiszi expedíción hóban gázoló lánctalpasról (amely egy 1955-ös gyártású Tucker 743 Double-drive Sno-cat), Edmund Hillaryról és Fuchsról (ez utóbbi 1959-es dokumentumfilm címe Antarctic Crossing, és az 1955-1958-as Nemzetközösségi transzantarktiszi expedícióról (The Commonwealth Trans-Antarctic Expedition) szólt).

Zenéje a Song of the Second Moon, mely Tom Dissevelt és Kid Baltan műve, ami egyben az egyik legelső elektronikus szintézissel előállított zene. Erre az akkor ritkaságnak számító elektronikus zenére Belohorszky Károly, a Rádió technikai rendezője bukkant rá egy 1957-es lemezen, amelyet Csehszlovákiából hozott.

A bizarr, sötét képsor és a földöntúli hangzású jellegzetes melódia a műsor markáns, általánosan ismert ikonjaivá váltak. A zenét többen is feldolgozták (az eredeti szerző ismeretének hiányában), pl. „Delta friss” címen Berki László és cigányzenekara (A variációk mestere c. albumon, 1990, Hungaroton SLPM 10246).

A főcímet 1989-ben[2] újratervezték (főként annak minőségi romlása miatt), ahol az eredeti főcím részeit is felhasználták és digitálisan újrakeverték.

A '90-es évek közepén a műsor válságba került, és egy ideig nem is sugározták. Delta 2000 néven indult újra és 2001-től új műsorvezetővel szerepelt az MTV műsorán szombat reggel 20 percben. A műsor végül 2012-ben megszűnt.

A műsorok témái[szerkesztés]

A legelső adásról így számolt be a korabeli újság:

Az új műsor az elmúlt hónapok hazai és külföldi tudományos-technikai érdekességeiről számol be, filmrészletek és híradóképek segítségével.
Szerkesztő: Szuhay-Havas Ervin
Közreműködik: Kovács P. József, Poór Klári
Rendező: Bánki Iván”

A december 5-i műsor témái voltak:

  • lézersugár alkalmazása az iparban;
  • a Steier Puch gyár terepjáró autója;
  • a Mercedes cég és a Citroën gyár két-két új modellje;
  • hatalmas rakéta szállítja a Szaturnusz rakéta 3. fokozatát;
  • három új rajzgép a műszaki rajzolók számára;
  • új szovjet tűzoltási eljárás a haboltás;
  • arcplasztika műanyaggal;
  • szovjet kutatók golyós megoldású műszere a szívbillentyű-megbetegedések operációinál.

Készítői[szerkesztés]

A műsor rendezői:

Szerkesztő

Felelős szerkesztő:

  • Montskó Éva (1976-, 1994 óta felelős szerkesztő)

Vágó

Műsorvezetők:

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]