Expedíció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cook kapitány expedícióinak útvonala

Az expedíció latin eredetű szó (expeditio), mely számos jelentéssel bír. Eredeti jelentései: kiküldetés, hadjárat. Az expedio ige – melyből eredeztethető – jelentése: elold, szabadjára enged. Ebben az „ex-” előtag „ki-”, a hozzákapcsolódó „pedica” pedig „lábbilincs” jelentéssel bír (ami a „pes”, azaz „láb” szót rejti magában).[1] Mai használatban többnyire felfedezőutat, kutatóutat jelent, melyet egy távoli, még fel nem fedezett, ki nem aknázott területre tesznek.

Híres földrajzi expedíciókat tett például Marco Polo és Kolumbusz Kristóf, akiknek a vállalkozása mögött kereskedelmi érdekek húzódtak. A kormányzatok a felfedezett területeket gyarmatokká vagy protektorátusokká tették. Napjainkban expedícióként jelölik azokat a kutatótevékenységeket, melyek a nyersanyagkészletek kiaknázását szolgálják. A 18. század óta az expedíciók tudományos kutatással vegyülnek, így szolgálják

  • új növény- és állatfajok felfedezését,
  • különleges fontosságú területeken való áthaladást,
  • különleges fontosságú földrajzi helyek elérését (mint pl. az Északi-sarkét vagy a Déli-sarkét).

Expedíciókat manapság főként kutatóintézetek, nemzetközi tudományos szervezetek vagy hegymászó egyesületek szerveznek. Ezek az expedíciók a legkülönfélébb szakterületeket szolgálják, mint a

Az antropológia és etnológia területén tanulmányutakat szerveznek vagy archeológiai ásatásokat végeznek a néprajzi múzeumok, melyeket szintén neveznek expedíciónak. Földtani expedíciókat szerveznek ma egyetemek vagy kutatóintézetek tudományos projektek vagy nemzetközi adatgyűjtés keretében.

A tudományos expedícióktól elválasztandók a kutató jellegű utazások, különösképpen a túrázások vagy a hegymászások, még ha marketing okokból ezeket „expedíció” megnevezéssel illetik is (reklámozzák).

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Expedition című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.