Benji

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Benji
Benji (2016)
Benji (2016)
Életrajzi adatok
Születési név Le Quang Huy
Született 1997. december 9. (20 éves)
Budapest
Pályafutás
Aktív évek 2014 – napjainkig
Tevékenység énekes-dalszerző
Együttesének weboldala

Benji, polgári nevén Le Quang Huy (Budapest, 1997. december 9. –) énekes-dalszerző, az X-Faktor ötödik szériájának harmadik helyezettje és legjobb férfi előadója.

Élete[szerkesztés]

Le Quang Huy, Benji 1997. december 9-én született Budapesten. A fiatal vietnámi származású zenész már gyermekként több hangszerrel barátságot kötött, éveken át tenor kürtözött és mai napig szívesen ül a zongora vagy a gitár mellé. Az énekléssel hobbiként kezdett el foglalkozni, de idővel egyre többen biztatták, hogy fordítson több időt az éneklésre.

Számos énekverseny első és dobogós helyezése után Benji 2014-ben jelentkezett az X-Faktor-ba.  A „mentorok házáig” menetelő tehetséget a „Fiúk” kategória mentora Alföldi Róbert először nem válogatta be csapatába, így Benji nem juthatott be az adásba is bekerülő legjobb tizenkettő közé. Egy újításnak köszönhetően azonban a mentorok kategóriánként kiválaszthattak plusz egy versenyzőt, akik közül a nézők szavazhatták meg ki kerüljön tizenharmadikként a műsorba. Alföldi Róbert Benjinek adott új esélyt, a nézők pedig beszavazták őt az évad legjobbjai közé. Az akkor még csak tizenhat éves énekes egészen a fináléig menetelt és harmadik helyezést elérve egyben ő lett a széria legjobb férfi előadója.

Benji 2015 júniusában jelentette meg első kislemezét, melyen a bemutatkozó dala angolul, magyarul és Dj Newik remixében szerepelt. A remix változathoz készült első videoklip gyorsan sokak kedvence lett.

A fiatal énekes „Kötéltánc” című dalával nevezett „A Dal 2016” Eurovíziós nemzeti dalválogatójába, ahol közel 400 dalból egészen a középdöntőig menetelt. A sikeres évkezdet után Benji kihozta „New Day” című dalát és 2016 nyarára megjelentette második klipjét és egyben harmadik kislemezét „Filteres álmok” címmel. Ezzel a dallal sikerült elérnie karrierje legnagyobb rádiós slágerét, hiszen a „Filteres álmok” 7 héten át szerepelt a MAHASZ Rádiós Top 40 játszási listáján, ahol a 15. volt a legjobb helyezése.

A 2017-es évbe Benji ismét „A Dal” színpadán találhatta magát, ahova ezúttal „Karcok” című dalával jelentkezett. A versenydal a közönség szavazatával a középdöntőig jutott, de az élő show mellett futó „Dal Akusztik” különdíj győztese lett. Benji a díj elnyerésével lehetőséget kapott arra, hogy bemutatkozzon a II. Petőfi Zenei Díj gáláján, a Volt Fesztivál nulladik napján. A nagyszínpadán megrendezett gálán Benji bemutatta "Ellentűz" című dalát.

Az énekes az évben létrehozta zenekarát. A kiváló fiatal zenészekből álló csapat januárban a Petőfi Rádió egy órás akusztik koncertjén mutatkozott be. Ez az együttes készítette a „Dal Akusztik 2017” győztes feldolgozását, de a srácok készítették és kísérték a „Dal 2017” középdöntőjében Benji versenydalának újragondolt zenekaros változatát is. Benji a koncertek mellett jelenleg az őszre tervezett első nagylemezén dolgozik.

A fiatal énekes kilépve a megszokott rutinból 2017-ben csatlakozott a Petőfi Tv "Holnap Tali" fiataloknak fiatalokról szóló web- és televíziós filmsorozatához, ahol a 2. évadtól "Huy" néven láthatjuk.

Diszkográfia[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]