A Dal (2017)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Dal 2017
MTVA székház, 1-es stúdió, Budapest, Kunigunda útja 64.
A Dal 2017 logója a műsor sajtótájékoztatóján
A Dal 2017 logója a műsor sajtótájékoztatóján
Válogatók2017. január 14.
2017. január 28.
2017. február 4.
Elődöntők2017. február 10.
2017. február 11.
Döntő2017. február 18.
Rendező csatornaDUNA
MűsorvezetőkTatár Csilla
Harsányi Levente
Rátonyi Kriszta (az elődöntőkben)
ZsűriFrenreisz Károly
Caramel
Zséda
Both Miklós
Győztes dalOrigo (Pápai Joci)
Szavazási rendszerZsűri és közönség szavazás (internet, applikáció és SMS)
Indulók száma30 a válogatókban; 18 az elődöntőkben, 8 a döntőben
Meghívott előadókMargaret Island
Vastag Csaba
Irie Maffia
Péter Szabó Szilvia
Rúzsa Magdi
Freddie
Caramel
Előző
Következő
◄ 2016
2018 ►

A Dal 2017 egy többrészes show-műsor, melynek keretén belül a nézők és a szakmai zsűri kiválasztotta, hogy ki képviselje Magyarországot a 2017-es Eurovíziós Dalfesztiválon, Ukrajnában. 2016. április 28-án reggel Freddie utolsó sajtótájékoztatóján az Eurovíziós Dalfesztivál előtt Medvegy Anikó, az MTVA gyermek, ifjúsági és szórakoztató műsorokért felelős főszerkesztője elmondta, hogy a Duna Média részt kíván venni a soron következő dalversenyen és nyílt pályázatot írnak ki, akárcsak az előző öt évben.[1][2] Az MTVA és a Duna Média október 10-én tette közzé a pályázati feltételeket és a hivatalos versenyszabályzatot. A dalok leadásának határideje 2016. november 20-a[3] volt.

A műsorfolyam során a szakmai zsűri tagjai Frenreisz Károly, Caramel, Zséda és Both Miklós. A műsor házigazdái Tatár Csilla és Harsányi Levente.[4] A verseny győztese Pápai József lett, aki az Origo című dalával képviselhette Magyarországot a 2017-es Eurovíziós Dalfesztiválon.[5]

Pápai Joci az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében 200 ponttal a nyolcadik helyet érte el. Az előadó a dalát először a második elődöntőben adta elő, ahonnan a tizennyolc résztvevő közül a második helyen kvalifikálta magát a döntőbe.

A nemzetközi dalfesztivál győztese a Portugáliát képviselő Salvador Sobral lett, aki 758 pontot összegyűjtve nyerte meg a döntőt. Az Amar pelos dois című dal a szakmai zsűrinél és a közönségnél is az első helyen végzett.

A helyszín[szerkesztés]

A műsort hatodik éve az MTVA Kunigunda útjai székházának 600 m2-es egyes stúdiójában készítik, Budapesten. A műsort ettől az évadtól kezdve magas felbontású HD kamerákkal készítik.

A műsorvezetők és a zsűritagok[szerkesztés]

A hatodik évadban a műsor házigazdája Tatár Csilla és Harsányi Levente lettek, akárcsak 2015-ben és 2016-ban. Ezúttal a két műsorvezető a munkáját A Dal Kulissza című műsorban Pflum Orsi és Sipos Dávid Günther segítette. Tatár Csilla betegsége miatt az elődöntőkben Rátonyi Kriszta volt A Dal műsorvezetője Harsányi Levente mellett.

A szakmai zsűrit képviselte:


A résztvevők[szerkesztés]

Az MTVA 2016. december 8-án jelentette be az élő műsorsorozatba jutottak névsorát egy sajtótájékoztató során, melyet a budapesti Akvárium Klubban tartottak.[6]

  A Dal 2017 győztese
  Kizárt dalok
  A kizárt dalok helyett versenyző dalok
Előadó Dal Zene / Szöveg
AnnaElza feat. Kása Juli Jártam Garay Anna Elza
Benji Karcok Szepesi Zsolt, Le Quang Huy, Máté Gyárfás / Budai Gábor, Máté Gyárfás
Calidora Glory Oberritter Dóra, Szepesi Zsolt / Oberritter Dóra, Baross Attila
Chase Dust in the Wind Johnny K. Palmer, Somogyvári Dániel / Johnny K. Palmer, Henderson Dávid
Csondor Kata Create Csondor Kata, Balogh Roland / Mihola Péter
Fedor Kyra Got to Be a Day Fedor Kyra, Nemes Csaba / Janky Balázs
Henderson Dávid White Shadows Henderson Dávid, Tóth Dávid, Ferencz Péter Peet / Henderson Dávid
Jetlag Keresem a bajt Molnár Tamás
Kállay Saunders Band 17 Kállay-Saunders András, Szepesi Zsolt, Tóth Ádám / Kállay-Saunders András
Kanizsa Gina Fall Like Rain Várallyay Petra / Várallyay Petra, Várallyay Katus
Leander Kills Élet Köteles Leander
Mrs. Columbo Frozen King Galambos Dorina, Somogyvári Dániel, Héjja Katalin / Galambos Dorina
Mujahid Zoltán On My Own Mujahid Zoltán / Johnny K. Palmer
Muri Enikő Jericho Sebastian Arman, Joachim Persson
Pál Benjámin Father's Eyes Tóth G. Zoltán / Halász Péter
Pápai Joci Origo Pápai József
Peet Project Kill Your Monster Ferencz Péter, Magán Olivér / Henderson Dávid
Peter Kovary & The Royal Rebels It's a Riot Kőváry Péter Zsolt
Radics Gigi See It Through Radics Gigi, Radics Tamás / Riba Zoltán, Johnny K. Palmer
Rocktenors Ősz Mező Márió, Táborosi Márk / Mező Zoltán
Roma Soul Nyitva a ház Farkas István / Pajor Tamás
Sapszon Orsi Hunyd le szemed Sapszon Bálint / Csenki Dóra, Sapszon Orsolya
Singh Viki Rain Harmath Szabolcs / Iványi Angelika
Soulwave Kalandor Fodor Máté, Huszár Ádám, Góczán Gábor, Szabó Ferenc / Fodor Máté
Spoon 21 Deák Földesi Péter, Grósz Márton, Nagy Miklós Adrián, Teremy Kristóf
Szabó Ádám Together Somogyvári Dániel, Szabó Ádám / Kozma Kata
Szabyest Szerelem kell Szabó Szabolcs Achilles
The Couple Vége van Berkó Gábor
the WiNgs Mint a hurrikán Szobolits Balázs
Tóth Andi I've Got a Fire Johnny K. Palmer, Somogyvári Dániel / Johnny K. Palmer
Tóth Gabi & Freddie Shuman feat. Lotfi Begi Hosszú idők Tóth Gabriella, Molnár Tibor, Lotfi Begi, Nagy Dávid / Molnár Tibor
Zävodi + Berkes Olivér #háttérzaj Závodi Marcel / Závodi Marcel, Závodi Gábor

A táblázat az előadók neve szerint ábécésorrendbe van rendezve.

  • A Keresem a bajt című dalt kizárták a versenyből, mivel a Jetlag zenekarral többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült megoldást találnia a műsor készítőinek az együttműködésre, így a szakmai zsűri listáján következő előadó kapott lehetőséget: Chase a Dust In the Wind című dalával indulhat a műsorban.[7] Ez volt az első alkalom, hogy egy versenyző nem önként lépett vissza, vagy a szeptember 1-je szabály megsértése miatt kényszerült diszkvalifikálásra a versenyből.
  • A Szerelem kell című dalt 2016. január 4-én zárták ki a versenyből, mivel Szabyest már korábban, a pályázati kiírásban megszabott időpont előtt, 2016. július 27-én előadta azt. Helyette a Rocktenors együttes Ősz című dala kap lehetőséget a műsorban való szereplésre.[8]

A versenyszabályok változása[szerkesztés]

Tatár Csilla és Harsányi Levente, A Dal 2017 házigazdái

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2016. október 10-én hozta nyilvánosságra a pályázati feltételeket. Nagyobb változtatás az előző évadhoz képest nem történt. Már 2015-ben is csak olyan előadók jelentkezését várták, akiknek már elindult a zenei karrierje, jelent meg legalább egy dala, országosan játszott felvétele, és olyan új dallal tudnak pályázni, amelyik méltó akár a nemzetközi megmérettetésre is. Ezen a szabályon 2017-re sem változtattak.

A 2016-os versenyhez hasonlóan kiosztották „A Dal felfedezettje”, illetve „A legjobb dalszöveg” díját. Az előbbiről a tévés zsűri, míg az utóbbiról a közönség és a zsűri közösen döntött.

A korábbi évekkel ellenben 2017-ben már a MédiaKlikk Plusz keretalkalmazáson keresztül volt elérhető a teljesen ingyenes szavazás.

Az új évadnak az egyik legjelentősebb változása volt, hogy megváltoztatták a fordulók neveit. Három válogatóval kezdett A Dal, amit két elődöntő és egy döntő követett.

A verseny[szerkesztés]

A beérkezett több, mint 370 dal közül egy tíz tagú előzsűri választotta ki a magyar válogató résztvevőit. 2016. december 8-án ismertették a közönséggel, hogy melyik az a harminc dal, amelyik bejutott az élő műsorba. A magyar nyelvű dalszövegek mellett angolul, valamint a Magyarország területén élő kisebbségek nyelvén írt pályaműveket várt a zsűri, azonban minden dalhoz csatolni kellett egy magyar nyelvű szöveget vagy fordítást is. Így összesen tizenöt különböző nyelven is megszólalhattak volna a műsor dalai, melyek az alábbiak: angol, bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, magyar, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén és ukrán. Habár angol és magyar nyelvű dalokon kívül nem válogattak a legjobb harmincba más nyelven íródott szerzeményeket ezúttal sem. A nemzeti döntő zsűrije ismét négyfős lett, és a tagjai Zséda, Caramel, Frenreisz Károly és Both Miklós. Az első válogatóra 2017. január 14-én került sor, a döntő pedig 2017. február 18-án került a Duna és a Duna World képernyőjére.

Januárban és februárban összesen hat show-műsort adtak le. A műsorok során a szakmai zsűri, illetve a közönség szavazata döntött arról, hogy ki képviselje Magyarországot Ukrajna fővárosában, Kijevben. Az előző négy évadhoz hasonlóan ismét háromfordulós volt a nemzeti válogató.

Negyedszer indult el az online akusztik szavazás, ahol a dalok akusztikus verzióira lehetett szavazni a mediaklikk.hu/adal hivatalos honlapon. Az Akusztikus verziók versenyének nyertese a Petőfi Akusztik koncertlehetőségen kívül felléphet a 2017-es VOLT Fesztivál Petőfi Zenei Díjátadó színpadán is. A díjátadó gálát a közmédia az M2 Petőfin közvetíti.

Az egyes adásokat követően a Dunán A Dal Kulissza címmel indult kísérőműsor.

Élő adások[szerkesztés]

Tatár Csilla, a műsor egyik házigazdája a harmadik válogató előtt 2017. február 4-én
A Dal-fal a harmadik válogató előtt 2017. február 4-én az MTVA székházában

Minden élő műsorban a négytagú zsűri közvetlenül a produkciók elhangzása után pontozta az egyes dalokat 1-től 10-ig. A versenydalok sugárzása alatt a nézők ötödik zsűritagként 1-től 10-ig pontszámot küldhettek az adott produkcióra a MédiaKlikk Plusz keretalkalmazáson keresztül, vagy a műsor weboldalán, illetve hagyományos szöveges üzenetben (SMS) is. Egy regisztrációval illetve egy telefonszámról minden dalra lehetett pontszámot küldeni, de egy adott produkciót csak egyszer lehetett pontozni. Érvényes pontozásnak kizárólag az adott dal elhangzása alatt beérkező pontszám számított. A további pontszámokat a rendszer fogadta ugyan, de érvénytelennek tekintette. A nézői pontszámok átlagát kerekítve hozzáadták a versenydal pontszámaihoz, így alakult ki produkció végleges pontszáma. A kialakult sorrend alapján mind a három válogatóból 5 dal automatikusan az elődöntőbe került. Ha a pontozás során holtverseny alakult ki, a zsűri egyszerű szótöbbséggel döntött a továbbjutó dal(ok)ról.

A válogatókban és elődöntőkben a pontszámok alapján nem továbbjutó versenydalokra, – válogatónként 5, a elődöntőnként 6 produkcióra a korábban említett három módon lehetett szavazatot küldeni. Az SMS-ben, a weboldalon vagy az alkalmazáson keresztül zajló szavazás csak az összes dal elhangzása után indult el minden élő adásban. A pontszámok alapján nem továbbjutó produkciók közül az az 1 dal jutott tovább, amelyik a legtöbb SMS-ben, a weboldalon és az alkalmazáson keresztül küldött szavazatot kapta a nézőktől.

A műsort élőben feliratozták, mely elérhető volt a Dunán a teletext 333., míg a Duna World-ön a teletext 555. oldalán.

Válogatók[szerkesztés]

Az MTVA a három válogatót 2017. január 14-én, január 28-án és február 4-én tartotta. A négytagú zsűri közvetlenül a dalok elhangzása után pontozta az egyes dalokat 1-től 10-ig. A versenydalok sugárzása alatt ötödik zsűritagként a nézők 1-től 10-ig pontszámot küldhettek az adott produkcióra a MédiaKlikk Plusz keretalkalmazáson keresztül, a műsor hivatalos honlapján vagy SMS-ben. A nézői pontszámok átlagát kerekítve hozzáadták a versenydal pontszámaihoz, így alakult ki a végleges pontszám. A kialakult sorrend alapján az első öt dal automatikusan az elődöntőbe került. A pontszámok alapján nem továbbjutó öt produkció közül az a további egy dal jutott tovább az elődöntőkbe, amelyik a legtöbb szavazatot kapta a nézőktől. A műsort élőben közvetítette a Duna és a Duna World, illetve interneten a mediaklikk.hu/adal. A válogatók után 21:40-től a Dunán A Dal Kulissza címmel kísérőműsor indult, melyben Pflum Orsi és Sipos Dávid Günther beszélgetett a résztvevőkkel.

Első válogató[szerkesztés]

A válogató tizedik produkciója, a Nyitva a ház című dal a Roma Soul előadásában volt A Dal százötvenedik dala. A versenyprodukciók mellett extra fellépő volt a Margaret Island, akik a Veled minden című dalukat adták elő.

  A zsűri és a telefonos szavazás továbbjutói
  A telefonos szavazás továbbjutója
Első válogató – 2017. január 14.
# Előadó Dal (zene / szöveg) Pontozás Eredmény
Frenreisz
Károly
Caramel Zséda Both
Miklós
Nézők Σ
01 Henderson Dávid White Shadows (Henderson Dávid, Tóth Dávid, Ferencz Péter Peet / Henderson Dávid) 8 9 8 7 5 37 Továbbjutott
02 Leander Kills Élet (Köteles Leander) 8 9 8 9 6 40 Továbbjutott
03 Calidora Glory (Oberritter Dóra, Szepesi Zsolt / Oberritter Dóra, Baross Attila) 5 7 7 6 5 30 Kiesett
04 the WiNgs Mint a hurrikán (Szobolits Balázs) 7 7 7 6 5 32 Kiesett
05 Singh Viki Rain (Harmath Szabolcs / Iványi Angelika) 8 9 9 7 6 39 Továbbjutott
06 Spoon 21 Deák (Földesi Péter, Grósz Márton, Nagy Miklós Adrián, Teremy Kristóf) 8 9 9 7 6 39 Továbbjutott
07 Csondor Kata Create (Csondor Kata, Balogh Roland / Mihola Péter) 6 6 7 7 6 32 Kiesett
08 Benji Karcok (Szepesi Zsolt, Le Quang Huy, Máté Gyárfás / Budai Gábor, Máté Gyárfás) 7 9 8 6 6 36 Továbbjutott
09 Rocktenors Ősz (Mező Márió, Táborosi Márk / Mező Zoltán) 7 7 7 6 6 33 Kiesett
10 Roma Soul Nyitva a ház (Farkas István / Pajor Tamás) 8 9 8 9 6 40 Továbbjutott

Az első válogatót 580 000-en nézték végig a Dunán és a Duna World-ön, míg a teljes műsorba több, mint 1 000 000-an kapcsolódtak be hosszabb-rövidebb időre. Az adás során egészen pontosan 99 681 érvényes szavazat érkezett be. Érkeztek szavazatok Erdélyből, a Felvidékről, a Vajdaságból is, de Jordániából, az Egyesült Arab Emírségekből, Ausztráliából és az Egyesült Királyságból is. A Dal Kulisszát közvetlenül a műsort követően 169 ezeren nézték végig a Dunán.

Második válogató[szerkesztés]

A második válogató eredetileg 2017. január 21-én került volna képernyőre, de az előző éjjel történt veronai autóbusz-baleset[9] miatt kegyeleti okokból a közmédia nem tartotta meg. Az eredeti második válogatós mezőny január 21-én egész nap próbált, mikor a délutáni órákban fél 5 körül bejelentették, hogy nem rendezik meg a műsort a nemzeti gyászra való tekintettel.[10] Az eredetileg ezen a napon szereplő előadók és együttesek 2017. február 4-én mutatkozhattak be a műsorban.[11] A Dal helyett a Duna Giovanni Battista Pergolesi Stabat Mater című darabját közvetítette felvételről, melyet a Pro Musica leánykar adott elő, majd a Hét év Tibetben című filmet tűzte műsorra a nemzeti főadó.[12] A Duna World-ön a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje ment, akik Antonín Dvořák Requiem című darabját játszották, majd a Mindszenty – Szeretlek, Faust című magyar film volt látható.[13]

A január 28-i második válogatóban a pontozás során holtverseny alakult ki, így a zsűri egyszerű szótöbbséggel döntött a továbbjutó dalokról – jelenesetben a Mrs Columbo és Szabó Ádám közül az előbbi jutott tovább, habár később a nézői szavazásnak köszönhetően Szabó is továbbjutott a műsor elődöntőibe. A versenyprodukciók mellett extra fellépő volt Vastag Csaba, aki saját dalainak válogatását adta elő a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával.[14] A karmester az a Pejtsik Péter volt, aki a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztivál elődöntőiben és a döntőjében, a Bécsi Filharmonikus Zenekart vezényelte.

  A zsűri és a telefonos szavazás továbbjutói
  A telefonos szavazás továbbjutója
Második válogató – 2017. január 28.
# Előadó Dal (zene / szöveg) Pontozás Eredmény
Frenreisz
Károly
Caramel Zséda Both
Miklós
Nézők Σ
01 Peet Project Kill Your Monster (Ferencz Péter, Magán Olivér / Henderson Dávid) 8 9 9 8 6 40 Továbbjutott
02 Tóth Andi I've Got a Fire (Johnny K. Palmer, Somogyvári Dániel / Johnny K. Palmer) 7 8 7 6 6 34 Kiesett
03 AnnaElza feat. Kása Juli Jártam (Garay Anna Elza) 6 8 7 8 5 34 Kiesett
04 Chase Dust In the Wind (Johnny K. Palmer, Somogyvári Dániel / Johnny K. Palmer, Henderson Dávid) 8 9 9 7 6 39 Továbbjutott
05 Mrs Columbo Frozen King (Galambos Dorina, Somogyvári Dániel, Héjja Katalin / Galambos Dorina) 8 8 8 8 6 38 Továbbjutott
06 Kállay Saunders Band 17 (Kállay-Saunders András, Szepesi Zsolt, Tóth Ádám / Kállay-Saunders András) 9 9 9 8 7 42 Továbbjutott
07 Mujahid Zoli On My Own (Mujahid Zoltán / Johnny K. Palmer) 7 8 8 6 7 36 Kiesett
08 Peter Kovary & The Royal Rebels It's a Riot (Kőváry Péter Zsolt) 8 8 7 7 6 36 Kiesett
09 Kanizsa Gina Fall Like Rain (Várallyay Petra / Várallyay Petra, Várallyay Katus) 9 10 9 9 5 42 Továbbjutott
10 Szabó Ádám Together (Somogyvári Dániel, Szabó Ádám / Kozma Kata) 7 8 8 7 8 38 Továbbjutott

A második válogatót 600 000-en nézték végig a Dunán és a Duna World-ön. Az adás során több mint 100 ezer szavazat érkezett, összesen 17 országból, többek között az Amerikai Egyesült Államokból, Hollandiából és Belgiumból is.

Harmadik válogató[szerkesztés]

A versenyprodukciók mellett extra fellépő volt az Irie Maffia, akik Wake Up című dalukat adták elő.[15]

  A zsűri és a telefonos szavazás továbbjutói
  A telefonos szavazás továbbjutója
Harmadik válogató – 2017. február 4.
# Előadó Dal (zene / szöveg) Pontozás Eredmény
Frenreisz
Károly
Caramel Zséda Both
Miklós
Nézők Σ
01 Fedor Kyra Got to Be a Day (Fedor Kyra, Nemes Csaba / Janky Balázs) 8 7 7 6 6 34 Kiesett
02 Zävodi + Berkes Olivér #háttérzaj (Závodi Marcel / Závodi Marcel, Závodi Gábor) 9 9 9 9 5 41 Továbbjutott
03 Tóth Gabi & Freddie Shuman feat. Lotfi Begi Hosszú idők (Tóth Gabriella, Molnár Tibor, Lotfi Begi, Nagy Dávid / Molnár Tibor) 8 9 9 8 7 41 Továbbjutott
04 Sapszon Orsi Hunyd le szemed (Sapszon Bálint / Csenki Dóra, Sapszon Orsolya) 8 8 8 8 5 37 Kiesett
05 Soulwave Kalandor (Fodor Máté, Huszár Ádám, Góczán Gábor, Szabó Ferenc / Fodor Máté) 6 7 8 6 7 34 Továbbjutott
06 The Couple Vége van (Berkó Gábor) 8 8 8 9 5 38 Továbbjutott
07 Muri Enikő Jericho (Sebastian Arman, Joachim Persson) 7 8 8 7 6 36 Kiesett
08 Pál Benjámin Father's Eyes (Tóth G. Zoltán / Halász Péter) 8 8 8 6 7 37 Kiesett
09 Radics Gigi See It Through (Radics Gigi, Radics Tamás / Riba Zoltán, Johnny K. Palmer) 9 10 9 8 7 43 Továbbjutott
10 Pápai Joci Origo (Pápai József) 8 10 9 8 6 41 Továbbjutott

A harmadik válogatót 610 000-en nézték végig a Dunán és a Duna World-ön. Az adás során egészen pontosan 116 956 érvényes szavazat érkezett be. A Dal Kulisszát közvetlenül a műsort követően 151 ezeren nézték végig a Dunán.

Elődöntők[szerkesztés]

Rátonyi Kriszta, az elődöntők házigazdája 2017. február 10-én

Az MTVA a két elődöntőt 2017. február 10-én és február 11-én tartotta. A négytagú zsűri közvetlenül a dalok elhangzása után pontozta az egyes dalokat 1-től 10-ig. A versenydalok sugárzása alatt ötödik zsűritagként a nézők 1-től 10-ig pontszámot küldhettek az adott produkcióra a MédiaKlikk Plusz keretalkalmazáson keresztül, a műsor hivatalos honlapján vagy SMS-ben. A nézői pontszámok átlagát kerekítve hozzáadták a versenydal pontszámaihoz, így alakult ki a végleges pontszám. A kialakult sorrend alapján az első három-három dal automatikusan a döntőbe került. A pontszámok alapján nem továbbjutó hat produkció közül az a további egy-egy dal jutott tovább a döntőbe, amelyik a legtöbb szavazatot kapta a nézőktől. A műsort élőben közvetítette a Duna és a Duna World, illetve interneten a mediaklikk.hu/adal. Tatár Csilla betegsége miatt az elődöntőkben Rátonyi Kriszta lett A Dal műsorvezetője Harsányi Levente mellett. Az elődöntők után 21:40-től a Dunán A Dal Kulissza címmel kísérőműsor indult, melyben Pflum Orsi és Sipos Dávid Günther beszélgetett a résztvevőkkel.

Első elődöntő[szerkesztés]

A versenyprodukciók mellett extra fellépő volt Péter Szabó Szilvia, aki a 2005-ös Eurovíziós Dalfesztiválon Kijevben képviselte Magyarországot a NOX együttessel. A Dalban Az éj után című dalát adta elő. Az első elődöntőben osztotta ki a zsűri A Dal felfedezettje díjat, melyet Kanizsa Ginának ítéltek oda.[16]

  A zsűri és a telefonos szavazás továbbjutói
  A telefonos szavazás továbbjutója
Első elődöntő – 2017. február 10.
# Előadó Dal (zene / szöveg) Pontozás Eredmény
Frenreisz
Károly
Caramel Zséda Both
Miklós
Nézők Σ
01 Soulwave Kalandor (Fodor Máté, Huszár Ádám, Góczán Gábor, Szabó Ferenc / Fodor Máté) 7 8 8 7 7 37 Továbbjutott
02 Singh Viki Rain (Harmath Szabolcs / Iványi Angelika) 9 8 8 7 6 38 Kiesett
03 Chase Dust In the Wind (Johnny K. Palmer, Somogyvári Dániel / Johnny K. Palmer, Henderson Dávid) 8 8 8 7 6 37 Kiesett
04 The Couple Vége van (Berkó Gábor) 7 8 7 9 5 36 Kiesett
05 Spoon 21 Deák (Földesi Péter, Grósz Márton, Nagy Miklós Adrián, Teremy Kristóf) 8 8 8 7 6 37 Kiesett
06 Radics Gigi See It Through (Radics Gigi, Radics Tamás / Riba Zoltán, Johnny K. Palmer) 9 9 9 8 7 42 Továbbjutott
07 Henderson Dávid White Shadows (Henderson Dávid, Tóth Dávid, Ferencz Péter Peet / Henderson Dávid) 8 8 7 8 6 37 Kiesett
08 Pápai Joci Origo (Pápai József) 9 10 10 9 7 45 Továbbjutott
09 Kanizsa Gina Fall Like Rain (Várallyay Petra / Várallyay Petra, Várallyay Katus) 10 10 10 10 5 45 Továbbjutott

Második elődöntő[szerkesztés]

A versenyprodukciók mellett extra fellépő volt Rúzsa Magdi, aki a 2007-es Eurovíziós Dalfesztiválon, Helsinkiben képviselte Magyarországot. A Dalban a Jel című dalát adta elő. A második elődöntőben osztotta ki a zsűri A legjobb dalszöveg díjat, melyet Köteles Leandernek, az Élet című dal szerzőjének ítéltek oda.

  A zsűri és a telefonos szavazás továbbjutói
  A telefonos szavazás továbbjutója
Második elődöntő – 2017. február 11.
# Előadó Dal (zene / szöveg) Pontozás Eredmény
Frenreisz
Károly
Caramel Zséda Both
Miklós
Nézők Σ
01 Szabó Ádám Together (Somogyvári Dániel, Szabó Ádám / Kozma Kata) 7 8 8 7 7 37 Kiesett
02 Mrs Columbo Frozen King (Galambos Dorina, Somogyvári Dániel, Héjja Katalin / Galambos Dorina) 7 8 8 8 6 37 Kiesett
03 Roma Soul Nyitva a ház (Farkas István / Pajor Tamás) 7 9 8 8 6 38 Kiesett
04 Peet Project Kill Your Monster (Ferencz Péter, Magán Olivér / Henderson Dávid) 8 8 9 7 6 38 Kiesett
05 Kállay Saunders Band Seventeen (Kállay-Saunders András, Szepesi Zsolt, Tóth Ádám / Kállay-Saunders András) 9 9 9 8 7 42 Továbbjutott
06 Zävodi + Berkes Olivér #háttérzaj (Závodi Marcel / Závodi Marcel, Závodi Gábor) 10 10 9 9 5 43 Továbbjutott
07 Leander Kills Élet (Köteles Leander) 9 9 10 9 6 43 Továbbjutott
08 Tóth Gabi & Freddie Shuman feat. Lotfi Begi Hosszú idők (Tóth Gabriella, Molnár Tibor, Lotfi Begi, Nagy Dávid / Molnár Tibor) 9 9 10 9 7 44 Továbbjutott
09 Benji Karcok (Szepesi Zsolt, Le Quang Huy, Máté Gyárfás / Budai Gábor, Máté Gyárfás) 7 8 7 6 5 33 Kiesett

Döntő[szerkesztés]

Tatár Csilla, a műsor egyik házigazdája a döntő előtt 2017. február 18-án

A döntőt 2017. február 18-án tartotta az MTVA nyolc előadó részvételével. A végeredmény a nézői szavazás illetve a szakmai zsűri szavazatai alapján alakult ki. A zsűri a dalok elhangzása után csak szóban értékelte a produkciókat. Az összes dal elhangzása után, az Eurovíziós Dalfesztivál gyakorlatához hasonlóan pontozta a produkciókat a zsűri. Az első helyezett 10 pontot kapott, a második 8-at, a harmadik 6-ot, míg a negyedik 4 pontot. A pontozás során a négy legtöbb pontot szerzett dal közül a nézők MédiaKlikk Plusz keretalkalmazáson keresztül, a műsor hivatalos honlapján vagy SMS-ben küldött szavazatokkal választották ki a verseny győztesét. A versenyprodukciók mellett extra fellépő volt Freddie, A Dal 2016 győztese, aki a 2016-os Eurovíziós Dalfesztiválon Stockholmban képviselte Magyarországot. A Dal döntőjében a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával közösen adta elő az Ez a vihar és a Pioneer című dalának az egyvelegét. Továbbá a zsűri egyik tagja, Caramel A zeniten túl című dalát adta elő vendégprodukcióként. A műsort élőben közvetítette a Duna és a Duna World, illetve interneten a mediaklikk.hu/adal. A döntő után 21:40-től a Dunán A Dal Kulissza címmel kísérőműsor indult, melyben Pflum Orsi és Sipos Dávid Günther beszélgettek a résztvevőkkel.

  A zsűri pontozása által közönségszavazásra juttatott dalok
  A telefonos szavazás győztese
# Kép Előadó
Dal (zene / szöveg)
Zsűri Nézők
Pontszám Eredmény
01
Tóth Gabi
Tóth Gabi
Tóth Gabi & Freddie Shuman feat. Lotfi Begi 12 5.
Hosszú idők (Tóth Gabriella, Molnár Tibor, Lotfi Begi, Nagy Dávid / Molnár Tibor)
02
Soulwave
Soulwave
Soulwave 0 7.
Kalandor (Fodor Máté, Huszár Ádám, Góczán Gábor, Szabó Ferenc / Fodor Máté)
03
Radics Gigi
Radics Gigi
Radics Gigi 14 3.
See It Through (Radics Gigi, Radics Tamás / Riba Zoltán, Johnny K. Palmer)
04
Kállay Saunders Band
Kállay Saunders Band
Kállay Saunders Band 0 7.
Seventeen (Kállay-Saunders András, Szepesi Zsolt, Tóth Ádám / Kállay-Saunders András)
05
Leander Kills
Leander Kills
Leander Kills 8 6.
Élet (Köteles Leander)
06
Zävodi + Berkes Olivér
Zävodi + Berkes Olivér
Zävodi + Berkes Olivér 30 2.
#háttérzaj (Závodi Marcel / Závodi Marcel, Závodi Gábor)
07
Pápai Joci
Pápai Joci
Pápai Joci 34 1. 1.
Origo (Pápai József)
08
Kanizsa Gina
Kanizsa Gina
Kanizsa Gina 14 3.
Fall Like Rain (Várallyay Petra / Várallyay Petra, Várallyay Katus)

Ponttáblázat[szerkesztés]

Dalok Zsűri szavazatok
Σ Frenreisz
Károly
Caramel Zséda Both
Miklós
Hosszú idők (Tóth Gabi & Freddie Shuman feat. Lotfi Begi) 12 4 4 4
Kalandor (Soulwave) 0
See It Through (Radics Gigi) 14 6 8
Seventeen (Kállay Saunders Band) 0
Élet (Leander Kills) 8 8
#háttérzaj (Zävodi + Berkes Olivér) 30 10 8 6 6
Origo (Pápai Joci) 34 6 10 10 8
Fall Like Rain (Kanizsa Gina) 14 4 10

Pápai Joci, A Dal 2017 győztese a műsor döntője után

A nézői szavazás alapján A Dalt Pápai Joci nyerte.[5][17][18]

A 2017-es Eurovíziós Dalfesztiválon[szerkesztés]

Fehérvári Gábor Alfréd, az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi kommentátora, Isabella Levina Lueen, a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál németországi résztvevője, Pápai József, a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi résztvevője, Rátonyi Krisztina, az Eurovíziós Dalfesztivál másik magyarországi kommentátora
Pápai Joci a 2017-es Eurovíziós Dalfesztiválon

A 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál volt a hatvankettedik Eurovíziós Dalfesztivál. Ukrajnában rendezték meg, mivel a 2016-os Eurovíziós Dalfesztivált az ukrán Jamala 1944 című dala nyerte. A verseny helyszínét szeptember 9-én jelentették be, ennek értelmében a versenynek a 14 000 férőhelyes kijevi Nemzetközi Kiállítási Központ adott otthont. A dalfesztiválon 42 ország előadói léptek fel.[19]

Az Eurovíziós Dalfesztivál szabályai szerint minden részt vevő országnak az elődöntőkben kellett megmérettetnie magát, kivéve a házigazda országot (Ukrajna) és az Öt Nagy országot (az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország), akik alanyi jogon a döntő résztvevői voltak. Az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) a harminchét elődöntős országot hat kalapba osztotta földrajzi elhelyezkedésük és szavazási szokásaik alapján, a 2008-ban bevezetett módon. Január 31-én tartották a sorsolást a kijevi városházán, ahol a kalapok egyik fele az első elődöntőbe, a másik a második elődöntőbe került. Ennek célja a szavazás igazságosabbá tétele. A sorsolás során azt is eldöntötték, hogy az egyes országok az adott elődöntő első vagy második felében fognak fellépni, valamint azt, hogy az automatikusan döntős Öt Nagy és a rendező ország melyik elődöntőben fog szavazni. Így a delegációk előre tudták, mikor kell megérkezniük a próbákra. Magyarország a második elődöntőnek az első felébe került, ami azt jelenti, hogy először 2017. május 11-én állhatott színpadra a magyar előadó. Magyarország mellett ebben az elődöntőben lépett még fel Ausztria, Bulgária, Dánia, Észtország, Fehéroroszország, Hollandia, Horvátország, Izrael, Írország, Litvánia, Macedónia, Málta, Norvégia, Románia, San Marino, Svájc és Szerbia előadója is.[20] Pápai Joci hetedikként lép a színpadra, a holland OG3NE után és a dán Anja előtt.

Pápai Joci az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében 200 ponttal a nyolcadik helyet érte el. Az előadó a dalát először a második elődöntőben adta elő, ahonnan a tizennyolc résztvevő közül a második helyen kvalifikálta magát a döntőbe. A dalfesztivál győztese a Portugáliát képviselő Salvador Sobral lett, aki 758 pontot összegyűjtve nyerte meg a döntőt. Az Amar pelos dois című dal a szakmai zsűrinél és a közönségnél is az első helyen végzett.

A dalfesztivál mindkét elődöntőjét és a döntőjét is élőben közvetítette Magyarországon a Duna nemzeti főadó. Az elődöntőket és a döntőt megelőzően Tatár Csilla műsorvezetésével, az Elővízió című műsorban tudhattunk meg kulisszatitkokat, érdekességeket a versenyről. A dalfesztivál magyarországi kommentátora Rátonyi Kriszta és Fehérvári Gábor Alfréd lettek, míg a szakmai zsűri pontjait a döntőben Tatár Csilla ismertette, a budapesti Március 15. térről.

Az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi szakmai zsűrijének tagjai lettek:

A magyarországi szakmai zsűri a 12 pontot a portugál Salvador Sobral Amar pelos dois című dalának adta.

A Dal 2017 különdíjai[szerkesztés]

A Dal 2017 stúdiója az MTVA székházában

Második éve ítélték oda a A Dal felfedezettje, illetve A legjobb dalszöveg díját. Az előbbiről a tévés zsűri, míg az utóbbiról a közönség és a zsűri közösen döntött. Az előző évekhez hasonlóan, a nézők ismételten szavazhattak a versenydalok akusztikus verzióira a műsor hivatalos oldalán. Az Akusztikus verziók versenyének nyertese a Petőfi Akusztik koncertlehetőségen kívül felléphetett a 2017-es VOLT Fesztivál Petőfi Zenei Díjátadó színpadán is. A díjátadó gálát a közmédia élőben közvetítette az M2 Petőfin, a Duna World-ön, a Petőfi Rádióban és a petofilive.hu oldalon.

  • A Dal 2017 felfedezettje: Kanizsa Gina
  • A Dal 2017 legjobb dalszövege: Élet, szerző: Köteles Leander
  • A legjobb akusztikus változat: Karcok, szerzők: Szepesi Zsolt, Le Quang Huy, Máté Gyárfás és Budai Gábor, előadó: Benji[21] (A Petőfi Zenei Díjátadó gálán az Ellentűz című dalát adta elő)
  • A Dal kijevi videobloggere: Budavári Balázs

Visszatérő előadók[szerkesztés]

Előadó Előző év(ek) Előző dal(ok) Előző legjobb eredmény(ek)
Benji 2016 Kötéltánc Első középdöntő (=8. hely)
Berkes Olivér (Zävodival) 2016 Seven Seas (Tóth Andival) Döntő (=6. hely)
Kállay-Saunders András
(a Kállay Saunders Band tagjaként)
2012 I Love You Első elődöntő (5. hely)
2013 My Baby Döntő (2. hely)
2014 Running Döntő (1. hely)
Kállay Saunders Band 2016 Who We Are Döntő (3. hely)
Köteles Leander (a Leander Kills tagjaként) 2015 Lőjetek fel (a Leander Rising tagjaként) Második elődöntő (7. hely)
Lotfi Begi (Tóth Gabi és Freddie Shuman közreműködésében) 2012 Sound of Our Hearts (a Compact Disco tagjaként) Döntő (1. hely)
Mrs. Columbo 2013 Játszd újra! Első elődöntő (7. hely)
Mujahid Zoltán 2015 Beside You Döntő (=3. hely)
Radics Gigi 2013 Úgy fáj Döntő (2. hely)
2014 Catch Me Első középdöntő (=6. hely)
Oláh Gergő (a Roma Soul tagjaként) 2015 A tükör előtt Második középdöntő (6. hely)
2016 Győz a jó Döntő (2. hely)
Singh Viki 2016 Katonák Harmadik elődöntő (7. hely)
Spoon 21 2015 Keep Marching On (Spoon néven) Döntő (=3. hely)
Szabó Ádám 2013 Hadd legyen más Második elődöntő (9. hely)
2015 Give Me Your Love Döntő (2. hely)
The Couple 2013 Neonzöld (a Background együttes tagjaiként) Első elődöntő (10. hely)
Tóth Andi 2016 Seven Seas (Berkes Olivérrel) Döntő (=6. hely)
Tóth Gabi (Freddie Shuman és Lotfi Begi közreműködésében) 2012 Don’t Save Me – Nem kell végszó Döntő (5–8. hely)

Fedor Kyra számos alkalommal volt már jelen A Dalban korábban, mint háttérénekes, azonban kiemelendő mind közül, hogy a 2014-es Eurovíziós Dalfesztiválon Kállay-Saunders András produkciójában működött közre Cselovszky Rozinával közösen. Sapszon Orsolya korábban már A Dal 2015-ben, valamint a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon is részt vett, mint Boggie egyik vokalistája. A Dal 2017 zsűrijének tagja, Caramel 2012-ben vett részt a műsorban Vertigo – Vízió című dalával, ahol a döntőben bejutott a legjobb négy előadó közé. Zsédenyi Adrienn 1997-ben részt vett az akkori eurovíziós nemzeti döntőben a Cotton Club Singers tagjaként. Az Úgy szeress, mint én című dal a 7. helyet érte el a 19 résztvevős döntőben. Tóth Gabi 2013-ban Nikával és a Roy & Ádám formációval, mint vendégelőadó lépett fel A Dal színpadán.

Hivatalos album[szerkesztés]

A Dal 2017 – A legjobb 30 a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi nemzeti döntős dalainak válogatáslemeze, melyet az MTVA jelentetett meg 2017. január 26-án. Az album tartalmazta mind a 30 műsorban részt vevő dalt, beleértve azokat is, akik nem jutottak tovább a válogatókból, illetve az elődöntőkből.[22]

Nézettség[szerkesztés]

Az egyes adások 19:30-kor kezdődtek, és 21:40-ig tartottak. Másnap hajnalban és délelőtt a Duna World tűzte műsorra az ismétléseket, mely csatorna szombat esténként is párhuzamosan közvetítette élőben a versenyt a nemzeti főadóval. Az Eurovíziós Dalfesztivál a Dunán volt látható.

A dalválasztó show válogatóit és elődöntőit szombatonként (és egy pénteken) a Dunán alkalmanként átlagban 450 ezren nézték. A két csatornán összesen 697 000-en nézték végig a műsor döntőjét. A döntő nézettsége bőven a 450 ezres évadátlag felett volt. A döntő ugyan a 2017-es széria legnézettebb epizódja volt, de A Dal korábbi évadjainak a döntőitől elmaradt. Olyannyira, hogy a döntő nézettsége kevesebb volt mint az addigi összes széria összes szombaton műsorra kerülő adása. A műsort a televíziós csatornákon túl az interneten is figyelemmel lehetett követni élőben. A Dal 2017 hivatalos honlapja, a mediaklikk.hu/adal oldal minden adást közvetített.

Jelmagyarázat
     – A Dal 2017 legmagasabb nézettsége
     – A Dal 2017 legalacsonyabb nézettsége
Adás Sugárzás Duna Forrás
Teljes lakosság (4+)
AMR Arány (SHR%) Heti helyezés
A Dal 2017
Első válogató 2017. január 14., szombat 19:30 488 742 10,7 19. [23]
Második válogató 2017. január 28., szombat 19:30 486 117 10,7 19. [24]
Harmadik válogató 2017. február 4., szombat 19:30 489 551 11,3 16. [25]
Első elődöntő 2017. február 10., péntek 19:30 261 603 6,2 n.a. [26]
Második elődöntő 2017. február 11., szombat 19:30 425 102 10 23. [27]
Döntő 2017. február 18., szombat 19:30 542 030 12,8 14. [28]
Eurovíziós Dalfesztivál 2017
Első elődöntő 2017. május 9., kedd 21:00 211 817 6,1 n.a. [29]
Második elődöntő 2017. május 11., csütörtök 21:00 417 291 12,3 n.a. [29]
Döntő 2017. május 13., szombat 21:00 798 914 27,3 3. [29]

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Stockholm - Medvegy Anikó ... 3.: "[...] A Dal 2017 is lesz [...]". YouTube, 2016. április 28. (Hozzáférés: 2016. május 4.)
  2. HUNGARY: CONFIRMS PARTICIPATION IN EUROVISION 2017 (angol nyelven). eurovoix.com, 2016. május 7. (Hozzáférés: 2016. május 7.)
  3. Ismét keressük Magyarország dalát!. mediaklikk.hu, 2016. október 10. (Hozzáférés: 2016. október 10.)
  4. Tatár Csilla nélkül megy a Magyarország, szeretlek: "A Dal-ban biztosan ott lesz, a forgatás decemberben kezdődik.". origo.hu, 2016. július 22. (Hozzáférés: 2016. augusztus 13.)
  5. a b Joci Pápai is Hungary's choice for Eurovision 2017. eurovision.tv, 2017. február 18. (Hozzáférés: 2017. február 19.)
  6. Megvan az a 30 dal, amikkel találkozhatunk A Dal 2017. versenyében!. mediaklikk.hu/adal, 2016. december 8. (Hozzáférés: 2016. december 8.)
  7. Rajt előtt változik A Dal mezőnye, egy zenekartól elköszöntek. origo.hu, 2017. január 2. (Hozzáférés: 2017. január 2.)
  8. Szabályszegés miatt zárták ki a Dalból Szabyestet. mediaklikk.hu/adal, 2017. január 4. (Hozzáférés: 2017. január 4.)
  9. Tizenhat halottja van a magyar diákok veronai buszbalesetének – összefoglaló a szombati nap eseményeiről. M1 Híradó, MTI, 2017. január 21. (Hozzáférés: 2017. január 23.)
  10. A Dal mai adása elmarad!. mediaklikk.hu/adal, 2017. január 21. (Hozzáférés: 2017. január 23.)
  11. Hongaarse selectie schuift met week op. (holland nyelven). EurovisionBelgium, 2017. január 22. (Hozzáférés: 2017. január 22.)[halott link]
  12. Duna Televízió műsora 2017. január 21. - 27.. Animare TV újság, 2017. január 21. [2017. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. január 23.)
  13. Duna World műsora 2017. január 21. - 27.. Animare TV újság, 2017. január 21. [2017. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. január 23.)
  14. A Dal 2017 - Ők a második válogató továbbjutói. hirado.hu, 2017. január 28. (Hozzáférés: 2017. február 11.)
  15. Radics Gigi nyerte A Dal utolsó válogatóját. hirado.hu, 2017. február 4. [2017. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. február 7.)
  16. Ők jutottak A Dal 2017 döntőjébe. hirado.hu, 2017. február 10. (Hozzáférés: 2017. február 11.)
  17. A Dal 2017 győztese: Pápai Joci. mediaklikk.hu/adal, 2017. február 18. [2017. február 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. február 18.)
  18. Pápai Joci nyerte A Dal döntőjét. mno.hu, 2017. február 18. [2017. február 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. február 18.)
  19. 43 countries to participate in Eurovision 2017 (angol nyelven). eurovision.tv, 2016. október 31. (Hozzáférés: 2016. október 31.)
  20. Results of the Semi-Final Allocation Draw (angol nyelven). eurovision.tv, 2017. január 31. (Hozzáférés: 2016. január 31.)
  21. Interjú Benjivel, A Dal 2017 Akusztik díjának győztesével. mediaklikk.hu/adal, 2017. február 18. (Hozzáférés: 2017. február 19.)[halott link]
  22. Klész, Imre: A DAL 2017Hétfőn jelenik meg A Dal 2017 CD. eschungary.hu, 2017. január 21. (Hozzáférés: 2017. január 29.)
  23. http://www.origo.hu/teve/20170116-nezettseg-2017-2-het.html
  24. http://www.origo.hu/teve/20170130-2017-4-het-nezettseg.html
  25. http://www.origo.hu/teve/20170206-nezettseg-2017-5-het.html
  26. http://musorvizio.blog.hu/2017/02/14/magyar_nezettseg_6_het_visszaesett_a_mi_kis_falunk
  27. http://brandtrend.hu/nezettseg/2017/02/13/nezettsegi-adatok-2017-6-het
  28. http://brandtrend.hu/nezettseg/2017/02/20/nezettsegi-adatok-2017-7-het
  29. a b c Jasinka, Ádám: Ördög Nóra műsora menti meg a TV2-t. Műsorvízió, 2017. május 15. (Hozzáférés: 2017. május 15.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]