Lola (énekesnő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lola
Életrajzi adatok
Születési név Korsós Judit
Becenév Lola
Született 1988. augusztus 14. (29 éves)
Hatvan
Pályafutás
Műfajok pop, pop-rock, rock, dance
Aktív évek 2005
Hang szoprán
Kiadók Gold Record, Magneoton

Lola weboldala

Korsós Judit, azaz Lola (Hatvan, 1988. augusztus 14.) magyar énekesnő.

Élete[szerkesztés]

Lola hétéves korától (1995) énekel, mivel annak gyakorlását, tanulását már az általános iskolában kezdte meg. Zongorázni tanult és öt évig szolfézsra járt. Az általános iskolában szavalóversenyeken is részt vett és egy színjátszó körnek tagja is volt. 1996-ban Lengyelországban lépett fel először közönség előtt egy nemzetközi gyermekfesztiválon. Saját kategóriájában a 2. helyezést érte el, és ezzel megtette énekesnői útjának legelső lépését. Ezután Lengyelországban még több alkalommal is fellépett, különböző fesztiválokon ért el dobogós helyezéseket és számos különdíjat tudhatott magáénak. A Magyar Rádió által több külföldi zenei versenyre is kijutott (például Montenegró, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Szerbia).

1998-ban az Atlétikai Európa Bajnokságon a Népstadionban 50 000 ember előtt ő énekelte a Himnuszt. 2000-ben egy időre abba kellett hagynia az éneklést, mert súlyos hangszalaggyulladást kapott, de felépülése után újult erővel folytatta zenei tanulmányait. Ezután már regionális énekversenyeken is részt vett (egy alkalommal dzsessz kategóriában 1. helyezést ért el).

Jelenleg a Magneoton kiadó előszerződtetett művésze.

Zenei karrier[szerkesztés]

Lolának régebben már jelent meg nagylemeze Válaszra várok címmel (2001-ben), akkor még Ditti néven. 2005-ben az Eurovíziós Dalverseny magyarországi nemzeti döntőjén mutatkozott be először Szerelem című dalával, ahol ötödik helyezett lett.

Lola néven a legelső albuma 2006 márciusában jelent meg Álomtánc címmel. Az album dalai pop és pop-rock stílusok között mozognak, de főbb vonulatuk még inkább pop. Az album 2007-ben elérte az aranylemez minősítést. Az első kislemez és az ahhoz készült videoklip szintén Álomtánc címmel már 2005. év nyarán megjelent és játszották a zenecsatornák.

A második kislemeze 2006 márciusában jelent meg "Hallja meg a világ" címmel. Ez a sláger több mint két hónapig a Mahasz országos rádiós lista élén szerepelt a hazai előadók közül, valamint a Viva Chart első helyén. A dalhoz készült klipben feltűnik a "Barátok közt" néhány szereplője is. A harmadik kislemez 2006 augusztusában jelent meg "Titokban álmodoztunk" címmel. A dalt a "Tibor vagyok, de hódítani akarok" című film egyik betétdalának választották az alkotók.

2006 júniusában minden hazai zenei díjkiosztón az év énekesnője kategóriában a jelöltek között volt, amit meg is nyert. A Viva Comet egy közönségdíj, ahol két előadói kategóriában is jelölték. Végül ő nyerte a Legjobb új előadó díjat 17 évesen. (A hazai Comet történetében a legfiatalabbként.) Ezen kívül abban az évben Lola nyerte a Popcorn, a Jetix TV, és a Bravo Otto Év énekesnője közönség díjakat is.

2007 márciusában jelent meg második albuma "Élj a mának" címmel. Előző albuma után legtöbb dalát ezúttal változatosabb hangszerelés kísérte, miközben a zeneszerzők már több rock-elemet is csempésztek közéjük. Az album legnagyobb slágere "Mozdulj már" címmel jelent meg, az ebből készült videót a Lola Nap keretein belül mutatták be először a Viva TV-n. Az albumról még két kislemez jelent meg: az egyik az album címadó dalából készült, szintén "Élj a mának" címmel, a másik a "Baby, I Don't Care!", Lola első angol nyelvű kislemeze.

2007. április 10-én a Tokio Hotel előzenekarjaként óriási sikerrel koncertezett a Syma csarnokban. Még abban az évben ő kapta az Év énekesnője kategóriában a Bravo Otto szobrot, illetve megkapta a Viva Comet Év női előadója címért járó díjat. 2007 decemberétől a Coca-Cola felkérte karácsonyi kampánya főszereplőjének. A kampány részeként egy karácsonyi klipet készítettek Lolának "Ünnepelj ma velünk" címmel.

2008-ban megjelent Lola harmadik albuma. Ezt az albumot címében egyszerűen egy "3-as" jelölés illette meg, illetve "Lola: 3" címet kapott. Ezen az albumon másfajta stílussal és még változatosabb hangszereléssel erőteljesebb hangzásvilágú rock dalok hallhatóak. Lola a dalszövegeivel és a hangjával is a keményebb csajos oldalát mutatta meg. Egy akkori interjú alapján Lola ezzel az albummal fejezti ki magát legjobban. Az első kimásolt maxi 2008 novemberében jelent meg a "Ne szólj!" című dalból. A dalhoz készült videoklip a 2008-as év utolsó Viva Chart Show-ján elérte az első helyet. 2009-ben az album további 2 dalából, a "Mama című dalból és a Féktelen éjből készült videoklip. Az album záródalaként került fel a 2007-ben elkészült "Ünnepelj ma velünk" című dal.

Az MTV által szervezett 2008-as Eurovíziós Dalverseny magyarországi elődöntőjén is részt vett, a "Legszebb nap" című dalával, ahol tizenkilenc ponttal, a hatodik helyen végzett. Magyarországot végül Csézy képviselte.

2009-ben Lola megnyerte harmadik Viva Comet gömbjét, ezúttal is a Legjobb énekesnő kategóriában. Lola "Mozdulj már" című száma bekerült a híres Sims(TM) játéksorozat egyik részébe, Simlish nyelven. Lola jó kapcsolatot épített ki a játék kiadóival (EA), számos új kiegészítő bemutatóján megjelent.

2010-ben Lolát felkérte egy közös szám erejéig Sztevanovity Krisztián (művésznevén Symbien), a Vision együttes ex-tagja, aki korábban Lola első, Álomtánc című albumának egyik producere volt. 2010. március 26-án jelent meg a Callin' nevű videoklip. (Calling-ra utal a cím.) A szám érdekessége, hogy Lola eddigi stílusaitól teljesen eltérően a Callin' egy dance szám. A klip premierjével egy időben újult meg Lola hivatalos oldala, szimbolizálva az ő megújulását is.

A 2010. március 22-ei Interaktívban személyesen Lolától kaptunk információkat arról, hogy milyen dalokra számíthatunk. A dance stílust nem tervezte folytatni. Az interjú szerint a megszokott stílusait várhattuk volna továbbra is, de félreérthető módon már elektronikus formában.

2010. októberben Lola ismét eltért korábbi stílusirányzataitól. Ő énekel "John, the Valiant" formációjának szórakozóhelyre illő elektronikus zenéjében, az Another Day-ben. ("John, the Valiant" Puskás Peti öccsének művészneve.) Ebből rögtön klip is készült. A klipben Lola és Baronits Gábor ugyanúgy szerelmespárt alkotnak, ahogyan akkoriban a való életben is így volt. A klip október 4-én debütált a Viván. A zenét sokan kritizálták úgy, mint divatzenét. A klip elkészítésében és tartalmában közreműködött SP, Puskás Peti, és Istenes Bence is.

2010. december 13-án esetleges negyedik album előfutáraként "Benned élek" címmel vadonatúj klip került a Viva adására, ami újabb változásokat mutatott. Egyrészt Lola először használta azt az értékesítő technikát, hogy a dal előbb jelenik meg klipként, mint maxiként vagy egy új nagylemez részeseként. A zene műfaja elektronikus pop, amit Rakonczai Viktor és Rácz Gergő szerzett. A közösségi kommentek alapján az emberek véleménye nagyon megoszlott, sokan nem voltak kibékülve az elektronikus stílussal.

Hamarosan negyedik album helyett MP4 lejátszón jelentek meg új dalok. Lola úgy vélte, hogy így nem fogják letölteni a dalait és a rajongók kénytelenek lesznek megvenni a lejátszót. A lejátszó a "Benned élek" dallal nyit, amit egyéb elektronikus stílusú dalok követnek. Lola korábbi stílusa után a rajongók nagy részének nem tetszett a változás.

2011. szeptemberben új klip látott napvilágra a "Más lettél" című dalból, ami MP4 lejátszón szintén megtalálható. A dal szövegírója és zeneszerzője SP, aki vokálozott is a zenéhez. Ezt a tényt néhányan félreértelmezték úgy, hogy az előadás "Lola featuring SP" lenne. A dal erőteljesebb elektronikus zenét kapott a "Benned élek" című dal zenéjéhez viszonyítva, illetve Lola kifejezetten tánczenének szánta. Emiatt az énekesnő közösségi oldalain a rajongók szintén felszólaltak az új stílus ellen. Ennek hatására ebből a dalból Lola készített egy könnyed akusztikus változatot. Így két teljesen különböző változatot kapott ez a dal. Később a rádiócsatornák csak az akusztikus verziót vették fel a kínálatukba. Lola egy interjúban azt nyilatkozta, hogy egy esetleg nagykoncert miatt elektronikus és akusztikus zenéket egyaránt tervez.

2012-ben ő énekelte a "Merida, a bátor" című animációs film betétdalának magyar változatát. A dal címe: "Lelkem száll". A dalhoz készült videoklipet Lengyelországban forgatták.

2012. júniusában "Túl a falakon" címmel még újabb klipet láthattunk Lolától. Ebben megvillantotta az új frizuráját, ami az eddigiektől teljesen eltérő és sokkal rövidebb. A zene ezúttal egy félig elektronikus és félig akusztikus pop. Ezzel gyakorlatilag próbálta ötvözni a régi és új stílusát. Az elektronikus traktusok mellett felcsendül dob és komolyzenei hangszer. Sokan hozzászóltak ezzel a dalával kapcsolatosan is, hogy készíthetne egy teljesen akusztikus változatot.

2013. novemberben "A szerelem ég" elnevezésű új klipes daláról az interneten keresztül mutatta meg a klipet. A zenét alapvetően Symbien készítette, de várt helyzet ellenére a muzsika nem dance és nem is könnyed pop. Az előző klipes dalhoz hasonlóan félig akusztikus, de teljesen más stílusként. Az alaptraktus az elektronikus "Más lettél" dal ritmusára hasonlít. Ám mindez billentyűzéssel, intenzív dobolással, és rock-hangzást imitáló elektromos gitárjátékkal lett kiegészítve. Így ezúttal teljes mértékben összekeverték vagy inkább összehangolták Lola eddigi stílusait. Egy erős momentummal rendelkező keverék műfajú zenét kaptunk. A rajongók viszont továbbra is sokkal akusztikusabb zeneszerzésre próbálták ösztökélni a kedvencüket.

2014. március 16-án a Nóta TV-n debütált az "Árnyék "című új dala, ami valójában egy feldolgozás Romina Mamo "Addictive" című dala alapján. A Nóta TV interjújában Lola elmondta, hogy sajátjának érezte ezt a dalt és ő is írta hozzá a magyar dalszöveget. Ez a felcsendülő zene immáron teljesen akusztikus és rock-hangzású, így Lola legalább ennél a dalnál visszacsempészte korábbi jól bevált korszakát. Emellett fellelhető egy olyan változat is, amelyben Lola az eredeti angol nyelvű dalt is előadja.

2014. novemberben "Méz a kés hegyén" címmel újabb dalt jelentetett meg Lola. Először 2014. november 17-én elénekelte a Fem 3 tv-csatorna délelőtti műsorában, végül november 28.-án a Music Channel premierelte a hozzá tartozó klipet. De Lola a közösségi oldalán már jóval korábban meghirdette ezt a dalt, mert nagyon fontos pontnak ígérkezik a karrierjének folytatásában. Emiatt pedig sok időn át is készült erre. Az új dallal immáron ténylegesen visszatér a rock irányába. A dalhoz igazi zenekaros közreműködést kapott szerelmétől és a fiatal férfi barátaitól, akik már eddig is zenészként munkálkodtak más-más zenekarban. Lola párja például a The Hated Tomorrow nevű együttes basszusgitárosa. A klipben igazi formációként szerepelnek mindannyian. A zeneszerző Szabó Zé volt, a dalszöveget az Anti Fitness Club frontembereként ismert Molnár Tomi írta. Érdekesség: Szabó Zé és Molnár Tomi már dolgozott együtt Lolával a harmadik albummal kapcsolatosan. Egyéb különlegessége a szerzeménynek, hogy Lola az elmúlt 10 évvel kapcsolatos érzéseit énekli el. Emellett Lola ebben most megtalálta az igazi helyét, s a jövőben közösen szeretnének zenélni. A RadioGaga oldal így hivatkozik erre: "eddigi sikerei után most újra nagy dobásra készül, saját zenekart alapított". A rajongók a kiemelt fontosságú dallal együtt nagyon pozitívan fogadták a megújuló Lolát.

2015. márciusban Lola felkérést kapott a Leukémiás Gyermekekért Alapítványtól arra vonatkozóan, hogy új kampányukhoz készítsen egy klipes dalt. Lola nagy örömmel elfogadta a felkérést, mert mindig is szeretett jótékony célokban résztvenni. A dal címe: "Így van jól ". Nagy meglepetésként a klipben és a kampány egyéb felvételeiben Lola több hírességgel és leukémiás gyerekekkel együtt kopaszként jelenik meg. (A valóságban nem lett kopasz.) A klip május elején került bemutatásra. A dal alapvetően zenekaros lenne a korábban összeállt bandával, de Lola zeneszerzőként a Unique-ból ismert Kovacsics Ádámot kérte fel és ő elektronikus kíséretet adott a szerzeménynek.

Lola 2015. április 9-én a 10. jubileumának alkalmából MR2 Akusztik koncertfelvételen vehetett részt. Itt értelemszerűen csak akusztikus kísérettel énekelhette el a dalait és ezáltal minden dal új formát öltött. De érdekességként hozzátartozik, hogy ezen az eseményen nem a saját együttese zenélt számára. Az elektronikus dalok közül a Callin' és a "Benned élek" hangzott el. A koncert végén az újnak számító "Így van jól" című dal - a kliptől eltérően - egy autentikus változatot kapott, mert a teljesen akusztikus előadás mellett Lola egy gyerekkórussal együtt énekelte el.

2016. február 20-án a Duna Televízió SzerencseSzombat című műsorában debütált a "Viadal " című dala, amelyet a későbbiekben Kozma Orsi Szívgyógyító címmel átdolgozott.

2016. év tavaszán újabb dalt jeleníttetett meg, melynek címe "Sose vagy egyedül". A dal legelőször a Glamour Women of the Year nevezetű gálán hangzott el. Hivatalosan a videoklippel együtt 2016.április 17-én került bemutatásra. A klipet Horvátországban forgatták Krk szigetén. A klip érdekessége: nagy részét úgy vették fel, hogy Lola párjának a fejére rögzítettek egy kamerát. Az énekesnő állítása szerint ez a dal és klip teljes mértékben tükrözi, hogy milyen is ő valójában. A rajongói visszajelzések nagyon pozitívak.

2016. év nyarától kezdődően - egy szervezési hibából adódó meghiúsult akusztikus koncertet követően - Lola új és kisebb zenekarra váltott, amely az akusztikus fellépéseken csak két gitárosból áll. Név szerint Szabó Misuból és Vermes Andrisból.

2016. novemberben újra résztvett egy MR2 Akusztik koncertfelvételen, ahol ezúttal a két gitárosával és saját maga által meghívott zenészekkel együtt lépett fel. A koncertfelvételen előadta a "Beléd szerettem" című új dalt, amit akkor teljesen pozitívan fogadtak a rajongók.

2016. év decemberében videoklippel jelentkezett a "Beléd szerettem" című dalhoz. A videoklip először 2016. november 29-én került részleges bemutatásra a TV2 Mokka című műsorában. A videomegosztón és a zenecsatornákon 2016. december 2-ától volt látható. A klip különlegessége, hogy UV-fényben készült és az énekesnő egész testét UV-festék borította. A klip rendezője Lola párja volt. Lola rajongói a klippel kapcsolatosan pozitívan fogadták kedvencük újdonságát. Ám zeneileg újra felemás véleményeket kapott. Ugyanis a zeneszerzéshez Lola a gitárosokon kívül Lofti Begit kérte fel, aki - az MR2 felvételétől és a gitárosok munkájától teljesen elütve - elektronikus hangzással látta el a szerzeményt. Ez alapján főként olyan kritikát kapott, hogy a dal hivatalos zenéje nincs összhangban a klipben szerepet kapó gitárosokkal. Ennek ellenére úgy hírlik, hogy a továbbiakban a két gitáros mellett Lofti Begi fontos részét fogja képezni a zeneszerzésnek. (De CD-megjelenést továbbra sem tervez az énekesnő.)

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

Év Album Legmagasabb helyezés Minősítés
MAHASZ Top 40 album- és válogatáslemez
2006 Álomtánc 19
2007 Élj a mának 12
2008 Lola 3 -
2010 Lola MP4 -

Videoklipek[szerkesztés]

Év Videoklip Album
2005 Álomtánc Álomtánc
2006 Hallja meg a világ!
Titokban álmodoztunk
2007 Élj a mának Élj a mának
Mozdulj már
Baby I Don’t Care
Ünnepelj ma velünk
2008 Ne szólj Lola 3
Add fel
2009 Mama
Féktelen éj
2010 Benned élek Nem jelent meg albumon
2011 Más lettél
2012 Lelkem száll
Túl a falakon
2013 A szerelem ég
2014 Árnyék
Méz a kés hegyén
2015 Így van jól
2016 Viadal
Sose vagy egyedül
Beléd szerettem

Vendég videoklipek[szerkesztés]

Slágerlistás dalok[szerkesztés]

Év Dal Legmagasabb helyezés Album
VIVA Chart MAHASZ Editors' Choice MAHASZ Rádiós Top 40 MAHASZ Dance Top 40 MAHASZ Single (track) Top 10 EURO 200
2005 Álomtánc 6 22 24 Álomtánc
2006 Hallja meg a világ 1 5 9 3 180
Titokban álmodoztunk 2 15 15 126
Élj a mának 1 23 Élj a mának
2007 Mozdulj már 1
Baby I Don't Care 4
Ünnepelj ma velünk 21
2008 Ne szólj 1 148 Lola 3
Add fel - 4
2009 Mama 4
Féktelen éj 2 2
2010 Benned élek 2 19
Vendég kislemezek
Év Kislemez Legmagasabb helyezés Album
VIVA Chart MAHASZ Editors' Choice MAHASZ Rádiós Top 40 MAHASZ Dance Top 40 MAHASZ Single (track) Top 10 EURO 200
2008 Tiszta fejjel 25
2009 Callin (Symbien feat. Lola) 1 39
2010 Ha zene szól 1 2
Összesítés
1. helyezett számok 6
Top 10-be bekerült 12 1 2 3
Top 40-be bekerült 14 4 6 3

Elismerések és díjak[szerkesztés]

2006[szerkesztés]

 • Jetix TV – Az év énekesnője
 • Popcorn díj – Kedvenc magyar énekesnő
 • VIVA Comet – Legjobb új előadó
 • VIVA Comet – Legjobb szóló előadó (jelölés)
 • Bravo Otto – Az év női előadója

2007[szerkesztés]

 • Bravo Otto – Az év női előadója
 • VIVA Comet – Legjobb női előadó
 • Story Ötcsillag-díj – Az év internetsztárja

2008[szerkesztés]

 • Popcorn sztárválasztás – Kedvenc magyar énekesnő
 • Bravo Otto – Az év női előadója
 • Bravo Otto – A év albuma (Élj a mának)

2009[szerkesztés]

 • VIVA Comet – Legjobb női előadó
 • Bravo Otto – Az év női előadója
 • Bravo Otto – Az év albuma (Lola 3) (jelölés)

2010[szerkesztés]

 • VIVA Comet - Legjobb női előadó (jelölés)
 • VIVA Comet - Legjobb videoklip (Callin) (jelölés)
 • Bravo Otto - Az év női előadója (jelölés)
 • Bravo Otto - Az év videoklipe (Féktelen éj) (jelölés)

2011[szerkesztés]

 • Viva Comet - Legjobb női előadó (jelölés)
 • Bravo Otto - Az év női előadója (jelölés)
 • Bravo Otto - Az év videoklipe (Benned élek) (jelölés)

2012[szerkesztés]

 • Transilvanian Music Awards - Különdíj

Színészi karrier[szerkesztés]

Lola két héten keresztül az RTL Klub Barátok közt című sorozatában szerepelt. A sorozatban önmagát alakítja, egy fiatal énekesnőt, aki megjelenésével alaposan felforgatja a Mátyás király tér fiataljainak életét.

Források[szerkesztés]