Horányi Juli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Horányi Juli
A Dal 2016 Horányi Juli 2015-12-15 (cropped).JPG
Életrajzi adatok
Születési név Horányi Júlia
Született 1985március 26. (34 éves)
Budapest
Pályafutás
Aktív évek 2010
Együttes Plüss, mïus
Hangszer énekhang
Tevékenység énekes
Kiadók Gold Record, Hungarosound
A Wikimédia Commons tartalmaz Horányi Juli témájú médiaállományokat.

Horányi Juli (Budapest, 1985. március 26.–) magyar énekesnő, az X-Faktor ötödik évadának második helyezettje.

1985-2009: Gyermekkor, iskolás évek[szerkesztés]

Horányi Juli 1985. március 26-án született Budapesten Egedi Edit és Horányi László egyedüli gyermekeként. Édesanyja jelmeztervezéssel foglalkozott, Édesapja színész és az Esztergomi Várszíház alapítója, vezetője. Édesanyja korán felfigyelt lánya muzikalitására, Juli 3 éves korában már dalocskákat költött, melyeket elénekelgetett. 7 éves korában szülei elvitték a Weiner Leó Zeneiskolába, ahová rögtön felvételt nyert, így elkezdett zongorázni tanulni, valamint szolfézst és éneklést. Mellette beiratták a Budapesti Énekes Iskolába, ahol Bubnó Tamás vezetésével a gyermekkórus tagjaként énekelt. Itt ismerte meg jelenlegi zenekarának oszlopos tagját, a gitáros-énekes Bubnó Lőrincet. Zenei képzése 14 éves koráig tartott, ekkor a gimnázium megkezdésével félbemaradtak a zeneiskolai tanulmányok. A Pesti Barnabás Gimnázium irodalom-dráma tagozatának diákjaként Juli rendszeresen lépett fel az iskolai vizsgákon, ahol énekelt és színészmesterséget gyakorolt. A gimnázium mellett magánénekórákon folytatta hangjának és énektechnikájának fejlesztését. Az érettségi után beiratkozott a Dekoratőr Iskolába, mert nagyon jó kézügyességgel és rajztudással rendelkezett. Innentől fogva, néhány éven keresztül háttérbe szorult a zenélés és helyét átvették a képzőművészeti tanulmányok. A Dekoratőr Iskolában ugyan alkalomszerűen énekelt a Fáradt Olaj zenekarban, ahol a zenekari tagok az iskola tanárai voltak, az énekesnők pedig a diákok közül választódtak ki. Juli itt ismerte meg Katona Zsombori Évát “ÍV”-et, akivel később lánytriót alapítottak Plüsss néven. A Dekoratőr Iskola után Kaposvárra költözött, ahol elvégezte az ottani egyetem Látványtervező szakát, díszlet-jelmeztervezőkén diplomázott 2009-ben. A szakmában el is kezdett dolgozni, többek között a Maladype Színháznak tervezett jelmezeket, dolgozott együtt a Szegedi Kortárs Balett vezetőjével, Juronics Tamással, valamint a Miskolci Nemzeti Színházban Szőcs Artúr rendezővel. Egy alkalommal a Vígszínházban is tervezett és a Pesti Színház egyik előadásának jelmezeit. 2012-ben elnyerte a Poszt-on a Látványtér kiállítás közönség szavazati alapján az “Év Jelmeztervezője” díjat is.

2009-2015: A karrier kezdete[szerkesztés]

Juli, diplomája megszerzése után rögtön belefogott zenei karrierjének építésébe, mert rájött, hogy életéből nagyon hiányzik a zene és szeretett volna visszatérni a kezdeti tervei megvalósításához. Ekkor kereste meg Katona Zsombori Éva “ÍV” az ötlettel, hogy alapítsanak lánytriót. Harmadik tagként Halász Nóra volt jelen az együttesben, így megalakult a Plüsss. A három női hangra épülő, fimon, bársonyos hangzású trió készített néhány feldolgozást, majd rövid működés után feloszlottak, mert Évi és Juli is más irányba kezdtek építkezni. Évi “ValamiZsuzsi” néven szólókarrier építésébe fogott, Juli pedig találkozott Álmos Gergellyel, akivel létrehozták a Mïus duót. Még a Mïus megala-kulása előtt JULIE THE BLUE néven készített egy kislemezt az akkor Berlinben élő zenésszel, Csordás Gáborral. A nu jazz hangzású, finom elektronikával kiegészített dalokra a New York-i Giantstep oldal is felfigyelt, megválasztották a formációt 2012 október felfedezettjének.

Miután Juli találkozott Álmos Gergellyel, lezárta a Julie projektet és megalapították a Mïus duót. A duó egy kislemezt / World is Changing/ és két nagy lemezt /Behind The Line, Tessellation/ jelentetett meg szerzői kiadásban, valamint az összes jelentős hazai klubban koncerteztek. Felléptek az A38 hajón, a Toldi moziban, a Trafóban, több vidéki koncertjük is volt. Klipjeikkel és sajátos hangzású zenei világukkal stabil közönséget építettek ki a 3 éves működésük alatt.

2014-ben azonban Juli egy tehetségkutató műsorban való szereplése után kivált a zenekarból, utolsó fellépése a Mïus-ban 2015 év elején volt az Akvárium Nagyhalljában, teltház előtt, a Lamb előzenekara-ként.

A YOULÏ zenekar születése[szerkesztés]

A tehetségkutató műsor vége után Juli művésznevet vett fel a YOULÏ formájában, amivel nem csak magát, hanem a zenekart is jelzi. A YOU szó a zenét befogadóra utal, egyben pedig helyesen JULI-nak kell ejteni. Ahogyan művésznevét, a zenekarát is maga hívta életre. Elsőként Bubnó Lőrincet kereste fel, akit felkért gitárosának. Lőrinc jelen-leg a Petőfi Rádió munkatársa és a Szent Efrém férfikar tagja, vala-mint művészeti vezetője. A zenekar új, állandó dobosa 2017 januárjától Weisz Nándi, akit az InFusion Trio-ból ismerhet a közönség, de Nándi, mint klasszikus zenész a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagja. 2017 nyarán csatlakozott az együtteshez a basszusgitáros Gátos Bálint, aki Váci Eszter quartettjéből ismerős.

2017 mérföldkő lehet a YOULÏ történetében, mert a produkció bejutott a Cseh Tamás Program felfedezettjei közé, ezzel lehetőséget kapva arra, hogy elkészítse első lemezét. Az albumról megjelenő, első dal a "Mi van veled?" premierje szeptember 6-án volt a Petőfi Rádióban, a lemez pedig szeptember 21-én jelent meg.

Boldogság… színházi előadás Cserháti Zsuzsa emlékére[szerkesztés]

Juli nagy tisztelője és rajongója Cserháti Zsuzsának, s szeretett volna emléket állítani az énekesnőnek, ezért Dénes Viktor rendezőt felkérve, közösen létrehozták a Boldogság… című színházi előadást, mellyel tisztelegnek az énekesnő előtt és elsőként mutatták be élettörténetét, egy sajátos színházi forma, a dokumentarista színház és a koncert eszközeivel. Az előadás azért különleges, mert korábban senki nem mutatta be az énekesnő pályáját, történetét színpadon, és formailag is új műfajt teremtett. A darabban két színész, Märcz Fruzsina és Ágoston Péter szereplésével jelennek meg a Cserháti Zsuzsa életében meghatározó személyek, mint Charlie, Eperjes Károly, Szirtes Krisztián, Zsuzsa fia és maga az énekesnő is. A legismertebb slágereket pedig Juli előadásában hallhatja a közönség. Az darab 2017. júliusában került bemutatásra az Esztergomi Várszínházban, ezután 2017. novemberében került az Átrium Fimszínházba, ahol a budapesti közönség is nagy szeretettel fogadta az előadást.

Diszkográfia[szerkesztés]

Nagylemezek[szerkesztés]

Év Cím Kiadó
2017 YOULÏ Gold Record

EP[szerkesztés]

Év Cím Kiadó
2015 Freedom of Love / Szerelemtől szabadon Gold Record
2016 1956 Gold Record

Kislemezek[szerkesztés]

Év Cím Kiadó
2015 Electrical Hungarosound
2016 Holdutazás Gold Record
2016 Catch Me (ÍV-vel) Gold Record
2016 Wake Up! Gold Record
2017 Aranyszárnyú (Lotfi Begivel) Gold Record

Videoklipek[szerkesztés]

 • 2011 – World is changing (mïus)
 • 2012 – The Blue (JULIE)
 • 2012 – Slip away (mïus)
 • 2013 – Hold on (mïus)
 • 2014 – Such is life (mïus)
 • 2015 – Migrant (mïus)
 • 2015 – Tomorrow (mïus)
 • 2015 – Electrical
 • 2015 – Szerelemtől Szabadon
 • 2015 – Freedom of Love
 • 2016 – Honvágydal
 • 2016 – Wake Up!
 • 2016 – Catch Me (Ív X Youli)
 • 2017 – Us
 • 2017 – Deep Waters
 • 2017 – Lakat
 • 2017 – Mi van veled?

Jegyzetek[szerkesztés]