Első Emelet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Első Emelet
1982-es felállás (balról jobbra: Tereh István, Cser György, Kisszabó Gábor, Bogdán Csaba, Rausch Ferenc és Berkes Gábor)
1982-es felállás (balról jobbra: Tereh István, Cser György, Kisszabó Gábor, Bogdán Csaba, Rausch Ferenc és Berkes Gábor)
Információk
Eredet  Magyarország
Alapítva 1982
Aktív évek 19822013
Műfaj pop
Kiadó Hungaroton
Tagok
Berkes Gábor
Bogdán Csaba
Kisszabó Gábor
Patkó Béla
Szentmihályi Gábor
Tereh István

Az Első Emelet weboldala

Az Első Emelet magyar könnyűzenei együttes. 1982-ben Budapesten alakult meg.

Története[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

Az Első Emelet 1982-ben Budapesten alakult meg a csillaghegyi strandon. Alapítói a Solaris együttesből átigazolt Kisszabó Gábor, Bogdán Csaba, Tereh István és Rausch Ferenc voltak, akik felkérték a Lobogó instrumentális zenekar billentyűsét, Berkes Gábort, hogy csatlakozzon hozzájuk. Néhány nappal később, énekesként csatlakozott hozzájuk Cser György is. Az első koncertjük 1982. november 13-án a volt gödöllői Agrártudományi Egyetem pinceklubjában, majd néhány nappal később a budapesti bemutatkozás követte a Fővárosi Művelődési Ház körtermében. A zenekar főleg egyetemi klubokban lépett fel, majd 1983 tavaszán, mivel behívták katonának, Rausch Ferencet Tóth Vilmos (ex-Solaris) váltotta fel.

Az első igazi megmérettetés 1983 nyarán volt. Ekkor oszlott fel a Hungária (együttes), majd Szikora Róbert megalapította az R-GO-t. A nagy nyári turnéjukhoz az Első Emelet volt az előzenekar, ahol több ezres tömeg előtt mutatkoztak be. A siker „túl nagy volt” egy előzenekarhoz képest, ezért csökkentették a műsoridejüket. Egy időben elkészültek a Rádió 8-as stúdiójában, és az LGM Stúdióban az első felvételek. Az első kislemez is ebben az évben jelent meg, ezen még Cser György énekelt, majd a sok feszültség miatt a Kandó kollégiumi koncert előtt távozott a zenekarból. A zenekar énekest keresett, a választás Kikire esett, aki az Óceán együttes tagja volt. 1983 telén még egy csere történt, Tóth Vili helyére Michel került a dobokhoz, majd ekkor jött létre a klasszikus Emelet-felállás.

Sikeres évek[szerkesztés]

A tavaszi Pop-Meccs gálán az „Év ígérete” díjat kapták. 1984. április 29-én a KeK bulira meghívták a Magyar Hanglemezgyártó Vállalattól Wilpert Imrét, akit a telt házas koncert és a hatalmas siker meggyőzött arról, hogy lemezszerződést kínáljon a csapatnak. „Együtt sírunk, együtt nevetünk – gyerekek, ebből lemez lesz.” Ezzel, az azóta sokat emlegetett mondattal kérte fel az Emelet tagjait, hogy készítsék el első nagylemezüket.[1] A dalok szövegét Geszti Péter írta, aki a Dadogós Break sikere után teljesen átvette ezt a szerepet. A jellegzetes Emelet-betűtípus ötlete Kozma Péteré volt, aki grafikusként segítette a zenekart, majd később Fazekas Zsolttal néhány videoklip és koncert rögzítésére is sor került. A bemutatkozó album 1984 őszén jelent meg, a lemezbemutató koncertet az Almássy téri Szabadidőközpontban tartották, ahol a csapat ezek után gyakran megfordult. Több telt házas koncertet adtak. Ősszel az NDK-ban is felléptek.

1985 tavaszán már több közönségdíjjal is büszkélkedhetett az együttes. Márciusban Budapesten adott két koncertet a Kaja’s-re redukálódott Kajagoogoo. Előzenekarnak meghívták az Emeletet. Ezután jelent meg a második kislemez. Májusban a Budapesten koncertező Dire Straits meghívta a csapatot a Money for Nothing videoklip forgatására. Az első album ezekben az időkben elérte a 100 ezres példányszámot, annak ellenére, hogy Victor Máté elég negatív kritikát alkotott az albumról. Az első aranylemez átvétele ezek után történt az agárdi Popstrandon, ahol az együttes elkezdte a zenekari napok programsorozatát, melyet később többen is követtek.

1985 nyarán a Petőfi Csarnokban forgatták a Linda című filmet az együttes koncertjén, majd ez év őszén Svájcban léptek fel. A genfi rádióban élő koncertet is adtak, majd megjelent a második lemez. 1986 februárjában a Pop Meccs gálán három első helyet gyűjtött be a csapat, majd Jugoszláviában is felléptek. A Tessék Választani című fesztiválon is felléptek, de az illetékesek az Állj vagy lövök című dalt, csak Állj mert jövök címmel engedték csak bemutatni. Nyáron aranylemez lett a második album is. Ősszel a harmadik album is megjelent. Ezek után egy ötven előadásos turné kezdődött, melyen „Linda” (Görbe Nóra) volt a vendég.

1987 januárjában Kisszabó és Tereh bejelentette, hogy kilépnek, és megalakították a Step együttest. A két tagot Oláh Ali és Gay Tamás helyettesítette. Tavasszal egy tizenegy állomásból álló Sportcsarnok-turnéba kezdtek. Összesen 33 000 néző látta őket. Ezt egy turnéfilmen örökítették meg. Tavasszal a harmadik lemezük is aranylemez lett, majd ősszel pedig megjelent a negyedik nagylemez. Az évet a KEK koncerttel zárták, melyet a televízió is közvetített. 1988-ban tizenegy díjat gyűjtöttek a Pop Meccsen, majd újabb koncertturnéba kezdtek, melyet a Turné '88 c. lemezen is kiadtak, majd megjelent a Naplemez című stúdióalbum. Ez volt az első lemezük, mely CD-n is megjelent. Ősszel Kisszabó Gábor lett a régi-új basszusgitáros, így 1989-ben a négytagú Emelet létszáma ötre bővült.

Közben a hetedik album, a Vadkelet is elkészült. A Popmeccsen nyolc első hellyel csúcsot állítottak fel, majd Csehszlovákia magyarlakta településein koncerteztek. Az első koncert Füleken volt, ahol 5000 ember előtt álltak színpadra. Az Esti Hírlap szavazásán az év végén az „Év zenekara” címet is elnyerték, majd megjelent az Első az emelet című könyv is. 1990 tavaszán a Proton Hanglemezkiadónál jelent meg a lemez. Az új album elkészülte előtt Michel távozott a zenekarból, és Szörényi Örs lépett a helyére A Kis generáció album már vele készült. Élő koncerteket ebben az évben már nemigen adtak, még a VSZM Közösségi Házban tartottak klub- és sportnapokat. Ez volt a levelezési cím, és a csapat próbahelye is.

Szünet és újrakezdés[szerkesztés]

Az Emelet utoljára Oláh Ali emlékkoncertjén játszott 1992 nyarán, majd mindenki saját útján folytatta a zenei karrierjét. Berkes és Michel Geszti Péterrel megalakította a Rapülők zenekart, majd megalakult az Emberek zenekar. Kisszabó albumán Berkes és Bogdán Csaba dolgozott. Kiki szintén Bogdán Csabival készítette szólólemezét és az albumot Kisszabó Gábor irányítása alatt adták ki. 1997-ben megjelent a Best of lemez, és egy válogatás CD Dance Party az Emeleten címmel, ahol ismert előadók dolgozták fel az együttes slágereit. Öt év szünet után 1997-ben, egy telt házas Budapest Sportcsarnokbeli koncerttel tértek vissza, majd 2003-ban a siófoki Sport1 Fesztiválon és 2007-ben Kiki jubileumi koncertjén a Művészetek Palotájában állt össze újra a csapat három dal erejéig, melyet a televízió is rögzített.

2007-ben megjelent az első DVD, mely klipeket, koncertrészleteket és werkfilmet is tartalmaz. A második DVD 2009 őszére várható. A 25 éves évfordulót (Szentmihályi Gábor helyett Hastó Zsolttal a dobok mögött) 2008. február 9-én a SYMA csarnokban, több ezres tömeg előtt ünnepelte az Emelet, majd több kiemelt rendezvényen jelent meg és aratott sikert, régi és új rajongótábor előtt. A sikeres konceret követően 2008. május 8-án Miskolcon a Miskolci Egyetemi Napok (MEN) keretében egy újabb koncert következett. A koncertet követő beszélgetések során elhangzott, hogy a „feltörekvő zenekar” további fellépéseket tervez. 2008. szeptember 13-án újra színpadra léptek Nyíregyházán: a gyümölcsfesztivál programjában, követve a korábbi évek sztárelőadóit, 2008-ban az Első Emelet játszott. 2009-ben több állomásból álló koncertet is adnak szerte az országban. A koncerteken Bogdán Csabát Kelemen Tamás helyettesítette.

Első Emelet Live[szerkesztés]

A 2009 őszén megszületett az elhatározás, hogy a zenekar új dalokat fog írni. A csapat 2010 elején "alkotó táborba" vonult és 3 új dal készült. A dalok szövegét a korábbi sikerekhez hasonlóan Geszti Péter írta. A 2010-es évben az együttes úgy döntött, hogy a megújulást több területen is végigviszi. Így született meg az új honlap a www.elsoemeletlive.com. (A nagy sikerű múlt dokumentálása továbbra is maradt a régi oldalon.). Mind a közönség, mind a média örömmel fogadta az új dalokat, azt bizonyítja az is, hogy a júliusban felkerült a NeoPremier Top10-be. 2010-ben több mint 20 koncertet adtak határon belül és túl, továbbá várható egy új CD mely tartalmazni fogja az új dalokat és új hangzással a sikeres régi dalok közül néhányat.

Megszűnése[szerkesztés]

A zenekar harmincadik évében, 2013. december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában adtak koncertet, mint a zenekar utolsó koncertjét.[forrás?]

Tagok[szerkesztés]

Albumaik[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

 • 1 (1983) Noteszember - Amerika
 • 2 (1985) A kenguru jobbhorga - Álmatlanul
 • 3 (1988) Júlia nem akar a földön járni - Látszat (a Napoleon Boulevard közreműködésével)

Az együttes válogatás, és feldolgozás lemezeken[szerkesztés]

 • TOP 15 (1984)
 • POP TARI TOP (1985)
 • FAVORIT 84 (1985)
 • POP TARI TOP (1986)
 • POP TARI TOP (1987)
 • Szívdobbanás (1987)
 • Ballag a katona (1988)
 • POP TARI TOP 87 (1988)
 • POP TARI TOP 88 (1989)
 • Három Kívánság (1990)
 • POP TARI TOP 89 (1990)
 • POP TARI TOP 90 (1991)
 • Dance Party az első emeleten (1997)
 • Ágnes Vanilla (1999)
 • Alvin és a mókusok (2001)
 • Sláger Slágerek 5. (2004)
 • NAGY HÁZIBULI (2005)
 • Retro Poptarisztnya (2007)
 • A nagy Retro mix album (2007)

DVD[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. operatőr: Várkonyi Sándor, szerkesztette: Gellért Gábor. „Privát rocktörténet – Az Első Emelet (dokumentumfilm sorozat, 31. rész)” (Hozzáférés ideje: 2012. július 4.) (magyar nyelvű)