Nemzeti Vágta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nemzeti Vágta
National Gallop.jpg

Adatok
Sportág lovas verseny
Ország  Magyarország
Alapítva 2008
(alapító: Geszti Péter)
Eddigi események száma 11

Honlap A Nemzeti Vágta honlapja
Elnök Lázár Vilmos
Mottó A ló nemesíti az embert, ha az szeretni tudja őt.
Searchtool.svg A Bokréta
Lehel kürtje
A ló nemesíti az embert, ha az szeretni tudja őt.
– Móricz Zsigmond - Patkócsattogás

A Nemzeti Vágta a budapesti Hősök terén és közvetlen környezetében az Andrássy úton játszódó rendezvény, amely valójában a magyarság határokon átívelő, hagyományőrző fesztiválja. A Nemzeti Vágta több, mint egy lovasverseny, a lovas hagyományok, illetve a magyar városok és falvak ünnepe, melyet évente megrendeznek. A verseny ötletadója és kezdeti időszakában (2008-2010) szervezője Geszti Péter.

A Nemzeti Vágta fő célja a nemzeti hagyományok ápolása és kapcsolatteremtés, hídépítés az egyes települések és lakosaik, valamint a magyar vidék és Budapest között, Magyarország újbóli felemelése a lovas nemzetek sorába. A három napos rendezvényen a lovak és a lovassportok kapják a főszerepet, valamint a különböző korok korabeli lovasságának bemutatása (például Hadik-huszárok). Az esemény központi eleme a névadó „Nemzeti Vágta”, melyre évente mintegy 100 település nevezi be a lovát és lovasát. A Nemzeti Vágtára jelentkezhet minden magyar önkormányzat, minden határon túli közösség, de akár magánszemély is. A szándék szerint a Nemzeti Vágta országimázs rendezvény, „Magyarország fellendítésének allegóriája” kíván lenni.

A győztes ló és lovasa Arany Sarkantyút vihet haza, az őt benevező önkormányzat pedig 5 millió forintot, és egy évre megkapja a Nemzeti Vágta vándor szablyáját. A versenynek egyedi szabályai vannak, 2011-ben a lovasszakma ítélete alapján az angol telivérek az esélyegyenlőség nevében kitíltattak a versenyből.[1]

2016-ban a Turizmus Világnapja alkalmából rangos turisztikai elismerésben részesült a Nemzeti Vágta: a Budapest Turizmusáért Díjat a Nemzeti Vágta rendezvénynek ítélte a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ.

Nevezés[szerkesztés]

A Nemzeti Vágta szervezőbizottságának döntése alapján: bármilyen fajtájú és nemű, 5 évesnél idősebb lóval részt lehet venni a versenyben, kivéve az ismeretlen származású, valamint az argentin polo póni, Akhal tekini, angol telivér, verseny félvér fajtájú vagy a genetikailag ide nem sorolható lovakat.

A vágta szellemisége[szerkesztés]

Az elmúlt öt esztendő alatt a Vágta beépült a magyar kulturális és sportéletbe, és a mai magyar emberek számára egy természetes eseménnyé vált, ám jelképei[2] az igazi magyar lovashagyományokat tükrözik.

 • "A Sorsláda": ez a láda szolgál arra, hogy a településneveket kihúzzák belőle a Vágta futamok összeállításához.
 • "A Vágta Tábla": a táblára futamonként kerülnek fel a kisorsolt települések címerei, a futamgyőztesek egyre magasabbra kerülnek rajta, míg a leggyorsabb vágtázó lesz legfelül.
 • "A Vágtakard": egy vándordíj, amit a győztes település vihet haza és egy éven át őrizhet. A kard egy 19. századbeli tisztiszablya, több különböző évjáratú részből tevődik össze, pengéje 1836-ban készült fegyverből való, a markolata egy 1845-ös lovastiszti szablyáé.
 • "A Lehel kürtje" hangja nyitja meg a Magyar Vágtát. A páratlan értékű műkincset erre az alkalomra hozzák Budapestre.
 • "Az Aranysarkantyú" a Vágta győztes lovasának díja.
 • "A Vágta Lobogó" egy huszárzászló, amelyen a vágta szimbóluma két egymással versengő huszár látható.
 • "A Bokréta" a győztes ló "trófeája", amit a ló fején helyeznek el.
 • "Vágtapatkók" – háromféle vágtapatkó van: a Vaspatkó minden induló részére szól, a Bronzpatkó a harmadik, az Ezüstpatkó a második és az Aranypatkó az első helyezetté, a Nemzeti Vágta győzteséé.

Díjazás[szerkesztés]

A Nemzeti Vágta pénzdíjas; győztese a pénzdíjon felül még indulási jogot szerez a következő évben megrendezendő Nemzeti Vágtára is feltéve, ha ugyanazon település színeiben és ugyanazon nevező képviseletében indul.

Díjak[szerkesztés]

 • Minden elő- és középfutam győztes nevezője: 300.000 forint pénzjutalomban részesül.
 • A Döntő győztesének nevezője: 5.000.000 forintot kap.
 • A Döntő 2. helyezettjének nevezője: 1.000.000 forintot kap.
 • A Döntő 3. helyezettjének nevezője: 500.000 forintot kap.

A Kishuszár Vágta különdíja egy Pál Albert által készített huszártarsoly.

A verseny[szerkesztés]

Az esemény 2008-ban Mátyás király emléke előtt tisztelgett. 2009-ben az 1848–49-es forradalom és szabadságharc gyermekhőseinek (kishuszárok) emlékének ajánlották. A 2010-es rendezvény gróf Széchenyi István emléke előtt tisztelgett. A 2011-es vágtát gróf Bercsényi Miklósnak és fiának gróf Bercsényi László Ignácnak emlékére ajánlották.

2012 szeptemberében a vágta vidéki és budapesti versenyei, gróf Károlyi István a 16. Károlyi huszárezred alapítójának emléke előtt tisztelegtek. A verseny meghívottjai közt szerepelt Károlyi László, gróf Károlyi István dédunokája is. 2012-ben a bajnokok sztárfutamának győztese Kunkli Tivadar thai-boksz bajnok lett Tequila nevű lován, a jótékonysági sztárfutam nyertese Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes cselgáncsozó lett Remény nevű lován.[3] A vágtát Vass Jennifer nyerte Cordoba nevű loval a Ferencváros színeiben.[4]

2013-ban Simonyi József óbester, "a legvitézebb huszár" emlékére lovagoltak a lovasok.

2014-ben a rendezvényt ezúttal is a hadtörténet egyik kiemelkedő személyisége emlékének szentelték Skultéty László (1738-1831) strázsamester, a magyar történelem leghosszabb ideig szolgáló huszára előtt tisztelegnek.

2015-ben Rostás Pál, az 5. Radetzky-huszárezred 1813-ban hősi halált halt közhuszárja előtt tisztelgett a rendezvény.

2016-ban Kiss Sándor (1809-1849) székely huszár ezredes emlékére lovagoltak a lovasok. Kiss Sándor a határőrvidéki székely huszárezred vezetőjeként Batthyány Lajos miniszterelnök kérésére védte a bácskai magyar és német településeket 1848-ban.

Technikai adatok[szerkesztés]

 • A versenypálya mérete: 437 × 10–12 m
 • A versenypálya talaja: homok granulátum
 • A verseny távja: előfutamokban 2 és fél kör, kb.: 1 100 m, középfutamokban és a döntőben 3 és fél kör, kb. 1.540 m

Részt vevő települések[szerkesztés]

Az eddigi évek alatt benevezett települések listája található itt. Az aktuális nevezési lista a Nemzeti Vágta kiadványain érhető el.

A Nemzeti Vágta győztesei[szerkesztés]

Év Időpont Nevező önkormányzat Győztes lovas Győztes ló Tulajdonosa Futamidő
2008 május 31június 1. HUN Nyíregyháza Címer.svg Nyíregyháza Suták Vanda Alexander[5] Suták Vanda
2009 május 30június 1. COA Bacsalmas.svg Bácsalmás Németh Sándor National Face Németh Sándor
2010 június 3június 6. HUN Demecser Címer.svg Demecser Gajdos Zsolt Doru[6] Gajdos Zsolt 71,09
2011 szeptember 1418. HUN Baja Címer.svg Bajai Kistérség Molnár Gyöngyi Malőr[7] Molnár Gyöngyi 72,19
2012 szeptember 1416. Coa Hungary Town Budapest 9th big.svg Budapest-Ferencváros Vass Jennifer Cordoba[8] Sípos Attila 78,03
2013 szeptember 2022. HUN Baja Címer.svg Baja Németh János My Boy Mennydörgés[9] Németh János 75,08
2014 szeptember 1921. HUN Tahitotfalu Plain Cimer.svg Tahitótfalu Molnár Gyöngyi Iceman[10] Molnár Gyöngyi 75,39
2015 szeptember 1820. HUN Baja Címer.svg Baja Németh János My Boy Mennydörgés[11] Németh János 76,90
2016 szeptember 1618. HUN Füzér COA.jpg Füzér Kun Ferenc Colonia Victoria[12] Balogh Béla 107,00
2017 szeptember 1517. HUN Csemő Címer.svg Csemő Petrik Tamás Vicces 106,39

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

 • lovas Lovasportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap