Mórahalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mórahalom
Szent László-templom
Szent László-templom
Mórahalom címere
Mórahalom címere
Mórahalom zászlaja
Mórahalom zászlaja
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióDél-Alföld
MegyeCsongrád
JárásMórahalmi
Jogállás város
Polgármester Nógrádi Zoltán (Fidesz)[1]
Irányítószám 6782
Körzethívószám 62
Testvértelepülései
Népesség
Teljes népesség 6145 fő (2018. jan. 1.)[2]
Népsűrűség72,37 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület83,14 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Mórahalom (Magyarország)
Mórahalom
Mórahalom
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 12′ 59″, k. h. 19° 53′ 22″Koordináták: é. sz. 46° 12′ 59″, k. h. 19° 53′ 22″
Mórahalom (Csongrád megye)
Mórahalom
Mórahalom
Pozíció Csongrád megye térképén
Mórahalom weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mórahalom témájú médiaállományokat.

Mórahalom város Csongrád megyében, a Mórahalmi járás központja.

Fekvése[szerkesztés]

Szegedtől 20 km-re nyugatra található. Területe 8314 hektár.

Története[szerkesztés]

A települést először 1729-ben nevezték – nem hivatalosan – „Mórahalmának”, majd 1892-ben Szeged - Alsóközpont néven lett a sűrűn lakott tanyavilág központja. Ekkor emelték az első középületeket. 1950-ben Mórahalom néven önálló község, majd 1970-től nagyközség lett. A közigazgatás átszervezését követően 1984-től városi jogú nagyközség, több település körzetközpontja. 1989. március l-jén városi rangot kapott. A település 1992-ben ünnepelte alapításának 100. évfordulóját.

Jelene[szerkesztés]

A város belterületének közműhálózata jól kiépített. Ivóvíz-, gáz-, villany- és szennyvízhálózata szinte 100%-osnak mondható, úthálózatának 80%-a szilárd burkolatú út. Belterületén a kerékpárutak hossza megközelíti a 10, míg a külterületen a 27 km-t. A várost biztonságos kerékpárút köti össze Ásotthalommal, Domaszékkel, Röszkével és Zákányszékkel, és kerékpár-kölcsönzési lehetőség is áll az érdekeltek rendelkezésére.

A településen kiépített telefonhálózat az országos távhívórendszerbe is bekapcsolódott. A településen 2001-re korszerű kábeltelevíziós hálózat épült meg a teljes belterületre vonatkozólag. A kábeltelevízió-rendszer egy csatornáján a helyi stúdió műsorait sugározzák heti 3 alkalommal.

A településen meghatározó a mezőgazdasági termelés, döntően magángazdálkodás keretében. Mórahalom város és a Homokháti Kistérség gazdasági és földrajzi adottságait figyelembe véve határozta el a városi önkormányzat az ipari park létesítését, amely az államilag elismert ipari park címet 1997-ben nyerte el. 2000-re befejeződött az infrastruktúra kiépítése. 2002-ben közel 2000 m²-nyi alapterületű inkubációs centrum várta a befektetőket, azonban mind az ipari park területének bővítésére, mind pedig az ott található infrastruktúra folyamatos fejlesztésére nagy hangsúlyt fektet az önkormányzat. 2015-ben 88,8 hektár az ipari park területe, amelyből 24,46 hektár zöldmezős, szabadon hasznosítható terület áll a betelepülni szándékozó vállalkozások rendelkezésére, valamint a város további fejlesztési terülteket is kijelölt az esetleges jövőbeni terjeszkedés érdekében.

A település egészségügyi és szociális alapellátását három háziorvos, egy gyermekszakorvos, két fogorvos, bölcsőde, Családi Napközi, Idősek Otthona, valamint az időseket ellátó Gondozási Központ végzi. Jelenleg 19 szakrendelés működik közhasznú társaság formájában, a 2001-ben felépített és berendezett szakrendelők mellett, 2008-ban egy teljesen új főépülettel, 2011-ben pedig mozgásszervi rehabilitációs részleggel bővült a Járóbeteg Szakellátó Központ épülete.

A Biztos Kezdet Gyerekházban a 0-3 éves gyermeket nevelő családok játékos formában fejleszthetik gyermekeik képességeit. A Napsugár Fejlesztő Ház Fogyatékossággal Élők Nappali Intézménye a térségben élő, nappali ellátásra szoruló sajátos nevelési igényű és/vagy fogyatékos gyerekek, fiatalok, felnőttek napközbeni ellátását hívatott betölteni.

Az oktatás az 1850-es években még belterületi és külterületi iskolákban folyt. Jelenleg 50 személyes bölcsődében, és 277 személyes óvodában, valamint belterületi, 32 tanteremmel, 1 tornateremmel és 1 tornaszobával rendelkező általános iskolában közel 438 gyerek nevelését végzik szakképzett pedagógusok, illetve 2014-től egyházi iskola kezdte meg működését a településen, ahol további 99 gyermek oktatása zajlik. Az általános iskola épülete 2001-re teljes mértékben megújult, és 2100 m² alapterülettel bővült, amely tartalmaz esztétikus aulát, új konyhát, éttermet. Az iskola fejlett informatikai hálózattal rendelkezik. Az iskolai épületek közül – pályázati keretek közt – az úgynevezett Barmos-iskola épületének felújítása 2013-ban megtörtént.

A közművelődést szolgáló intézményeink közül a művelődési ház rekonstrukciója 2003-ra megvalósult, amely során térségi közösségi és rendezvényházzá bővült, és az „Aranyszöm Rendezvényház” nevet kapta. Önkormányzati fenntartással működik a Tóth Menyhért Városi Könyvtár és Teleház, melynek keretében 1990-től önálló folyóirat szerkesztésére is sor került Mórahalmi Körkép, 2014-től Tükörkép néven. Az önkormányzat a település múltjának részleteit bemutató több kiadványt jelentetett meg (különösen a település múltját feldolgozó monográfiát, kalendáriumokat, a települést bemutató egyéb kiadványokat) melyek megvásárolhatók és megtekinthetők a Tourinform irodában, illetve a település honlapján is megjelennek a településre vonatkozó információkkal együttesen.

A város turisztikai tevékenységét a Móra-Tourist Nonprofit Kft. végzi, mely 2011 óta – a megyében elsőként - regisztrált helyi TDM-szervezetként működik. Ennek keretében látja el a homokháti térség kapcsolódó területeinek turisztikai desztinációs menedzsment feladatait. Ezen felül, turisztikai gazdasági tevékenységek (szálláshelyek, rendezvény helyszínek, személyszállítás, programszervezés, biciklikölcsönzés) mellett a mórahalmi Tourinfom irodát és a helyitermék-boltot működteti, valamint a városnéző kisvonatot üzemelteti, melyekkel a városba érkező turisták igényeit szolgálja ki.

Az idegenforgalom hagyományát Mórahalmon a belterületen található, országos minősítéssel rendelkező Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő adja. A gyógyfürdőben négyféle minősített gyógyvizet adó kút található (Árpád, Erzsébet, Szent László és Mátyás gyógyvíz). A gyógyvíz-fürdőkúra nőgyógyászati megbetegedések, kopásos és gyulladásos ízületi betegségek, gerincbetegségek, valamint izomreuma kezelésére szolgál, így a fürdőt méltán nevezik a térség „térd- és vállcentrumának”.

A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő este

A fürdő mellett található a város legnagyobb parkja. A lombos fákkal övezett és virágágyásokkal ékeskedő szép és rendezett környezetben sétányok és padok, valamint a történelmi sorsfordulóinknak emléket állító szobrok és emlékművek találhatók. A gyógyfürdő szomszédságában nyitotta meg kapuit a négycsillagos superior minősítéssel rendelkező Hotel Colosseum Wellness és Konferencia Szálloda 2011-ben, illetve a háromcsillagos Elixír Medical Wellness Hotel, 2015-ben. A város külterületén található idegenforgalmi nevezetesség a Madarász-tó, illetve a Nagyszéksós-tó bivalyrezervátummal. Magyarországon a 16. század óta tenyésztenek bivalyokat, 1911-ben még 155 ezres állomány élt az ország akkori területén, huszonöt évvel később már csak hétezer példányt számláltak. Napjainkban néhány százra tehető a magyarországi állomány, többségük nemzeti parkokban él. A Nagyszéksósi Bivalyrezervátum területén élő bivalygulya egyedeinek száma folyamatosan emelkedik, az eredeti természeti környezet fenntartásában és alakításában fontos szerepet töltenek be. Jelenleg több mint 150 bivalyból álló mórahalmi bivalyrezervátum egyedeinek egy részét áttelepítették a Tanaszi-semlyéken kialakított új rezervátum területére.

A mai tanyasi életformára építve is megindult a „tanyai turizmus” mind a hazai, mind pedig a külföldi vendégek számára egyre népszerűbb.

A lakosság sportigényét futballpályák, teniszpályák, az iskolai sportcsarnok, sportpálya, BMX-pálya, salakmotor- és krosszpálya, grundpálya, valamint a fürdő tanmedencéje és úszómedencéje elégíti ki. 2012-ben a város sportturisztikai szolgáltatásai a Futó-Dobó Lovasközpont által nyújtott szolgáltatásokkal bővültek. 2014-ben a Szent János térségben sportkomplexum létesült műfüves és élőfüves futballpályával, öltözőépülettel, amelyben korszerű konditerem is várja a sportolni vágyókat.

A település önkormányzata lakáskoncepciót fogadott el, amelynek alapján a kormány lakáskoncepciójának köszönhetően a 2000-es évek elején 40 önkormányzati bérlakás épült. Ebből összesen több mint 120 létezik.

1997-ben egy egységes riasztási központ megépítését tervezte el az önkormányzat. Itt kapott elhelyezést a helyi katasztrófavédelmi iroda, a helyi önkéntes tűzoltóság és a mentőállomás a központi orvosi ügyelettel. A helyi rendőrőrs új épülete 2003-ban került átadásra.

2015. június 30-án átadták a 7,1 kilométer hosszú 55-ös főút várost északról elkerülő szakaszát.[3]

2015. július 13-án itt kezdték meg a Magyarország–Szerbia-határzár építését.[4]

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

A 2011-es népszámlálás során a lakosok 92%-a magyarnak, 0,6% németnek, 0,5% románnak mondta magát (8% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). Az 5804 főnyi lakosságból külterületen (tanyán) 1555 fő élt.

A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 68,9%, református 1,9%, evangélikus 0,3%, felekezeten kívüli 9,7% (17,3% nem nyilatkozott).[5] A településnek több mint 110 éve helyben lakó katolikus plébánosa van.

Nevezetességek[szerkesztés]

 • Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő: regionális jelentőségű 4*-os gyógyfürdő minősítéssel rendelkező létesítmény, a medencék hőfoka 34-39 Celsius-fokos. Kifejezetten térd- és vállízületi megbetegedések gyógyítására hasznosítják vizét.
 • Turulszoborral díszített országzászlós Trianon-emlékmű[6]
 • Árpád-házi szentek kútja[6]
 • Szabadtéri makettpark, ahol a Kárpát-medence több nevezetes műemlékének makettje tekinthető meg, többségük a valós méret 25-ödrészére kicsinyítve.[7]
 • Székelykapu
 • Szentháromság tér szentháromság-szoborral és kopjafákkal
 • Tanítók fája
 • Gerle-birtok
 • Mozi épülete
 • Rozsmalom épülete
 • Aranyszöm Rendezvényház
 • Gazdasági iskola épületegyüttese – ipari park
 • Tanyai iskolák
 • Szent László király-templom
 • Szabadtéri keresztút stációi a templomkertben
 • Nagyszéksósi bivalyrezervátum
 • Csónakázó tó
 • Mórahalmi rétesház
 • Homokháti emlékház
 • Babagyűjtemény
 • Városnéző vonat
 • Futó-Dobó Lovasközpont
 • Kraller-borház
 • Zöld közösségi ház és erdei iskola
 • Kiskunsági Nemzeti Park Körös-éri Tájvédelmi Körzet

Testvértelepülései[szerkesztés]

Híres emberek[szerkesztés]

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 • Szegedtől karnyújtásnyira - Mórahalom és térsége, kiad. Mórahalom Város Önkormányzata (dátum nélkül 2008–2009.)
 1. Mórahalom települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2018. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2018. szeptember 27. (Hozzáférés: 2018. szeptember 27.)
 3. Már Mórahalom is elkerülhető[halott link]
 4. Elkezdték a határzár építését - hiradó.hu, 2015. 07. 13.
 5. Mórahalom Helységnévtár
 6. a b Csongrád megye turulos szobrai. (Hozzáférés: 2015. március 23.)
 7. Szabadtéri makettmúzeum nyílt Mórahalmon. turizmus.com, 2015. március 20. (Hozzáférés: 2015. március 23.)
 8. http://www.circolodegliartistimodena.it/Notiziari/OldGallery_mar_apr_04.pdf Lehet park is testvér

További információk[szerkesztés]