Csúcsmodellek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csúcsmodellek
(Top Gear)
Műfaj Autós magazin

Alkotó BBC
Műsorvezető Chris Evans
Matt LeBlanc
Rory Reid
Sabine Schmitz
Chris Harris
Eddie Jordan
Főszereplő Jeremy Clarkson
Narrátor Endrédi Máté 1-8. évadig, Jakab Csaba a 9. évadtól
Kisfalusi Lehel 1-8. évadig, Moser Károly a 9. évadtól
Pál Tamás 1-8. évadig, Epres Attila a 9. évadtól
Főcím „Jessica”
Főcímzene Dickey Betts
Zeneszerző Dickey Betts

Ország  UK
Nyelv angol
Évadok 18
Epizódok141 és 7 speciális (hetente új résszel bővül) (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer Andy Wilman
Producer Chris Hale
Vágó Guy Savin
Dan James
Forgatási helyszín Dunsfold Park
Guildford
Surrey
Anglia
Gyártó BBC
Forgalmazó
Sugárzás
Eredeti adó BBC Two
BBC HD (2009–napjainkig)
Eredeti sugárzás2002. október 20. – 2022. december 18.
Első magyar adó VIASAT 3
VIASAT 6
Discovery Channel
M2
M2 Petőfi TV
RTL Spike
Spíler TV
Kronológia
Előző Top Gear
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Csúcsmodellek témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Csúcsmodellek (Top Gear) a BBC televízió BAFTA és Emmy-díj nyertes sorozata járművekről, elsősorban autókról. 1977-ben kezdődött egy hagyományos autós magazinként, majd a 2001-es leállítást követően 2002-ben indították újra más műsorvezetőkkel, humoros stílusban. A műsort sokáig Jeremy Clarkson, Richard Hammond és James May vezette, valamint segítőjük a rejtélyes pilóta, Stig. A 23. évadban Chris Evans, Matt LeBlanc, Rory Reid, Sabine Schmitz, Chris Harris és Eddie Jordan a műsorvezetők, ami inkább már csak egy gyengébb utánzat.[1] A műsort becslések szerint 350 millió néző nézi világszerte.[2] A műsor a kritikák mellett rengeteg elismerést kapott az autók bemutatásának ötletességét illetően.

A bemutató epizód a BBC Two-n került először adásba az Egyesült Királyságban. A Top Geart több tévécsatorna is sugározza, mint például a BBC America, a BBC Kanada, az RTÉ Two Írország, a Channel 9 és a GO! Ausztráliában, a VIASAT 3, és a VIASAT 6 ill. a Discovery Channel Magyarországon, a Prime TV Új-Zélandon, valamint számos további televízióadó világszerte. A show népszerűsége 3 nemzetközi változat létrehozásához vezetett Ausztráliában, Oroszországban és Amerikában. Az ausztrál epizódok premierje 2008. szeptember 29-én volt látható az NBC-n.

Történet[szerkesztés]

Jeremy Clarkson, aki vezetése alatt az eredeti Top gear show 1990-ben érte el a csúcsát, valamint a show producere, Andy Wilman sikeresen indították útjára az új formátumú Top Gear-t a BBC-n a régi változat 2001-es befejezését követően. Az új sorozat első adását 2002-ben vették fel a Dunsfold Repülőtér (Dunsfold Aerodrome) és üzleti parkban (Waverley, Surrey). Az új helyszínhez egy a Lotus mérnökei által megálmodott pálya, valamint repülőgépkifutók tartoznak. A műsor magját pedig közönség előtt veszik fel egy repülőgéphangárban, a pálya mellett.

A Top gear műsorvezetői – 2008

Az új sorozatformátum magában foglal egy sor jelentős változást a régi show-hoz képest. A műsoridőt fél órásról egyórásra emelték, valamint két új műsorvezetőt ismerhetett meg a közönség Richard Hammond és Jason Dawe személyében, ez utóbbit James May váltotta az első évad után, aki szintén az eredeti Top gear műsorvezetője volt. A show kapott egy arctalan és névtelen, különös zenei ízléssel megáldott versenyzőt, „a Stig”-et, aki a bemutatott autókat teszteli a versenypályán. Új műsorelemek is helyet kaptak, mint a „Sztár a megfizethető autóban”, a „Dicsőségfal”, a „hírek” és persze a versenyek, melyek mellett a műsor készítőinek rendszeres örömforrása lakókocsik megsemmisítése.

2006 elején a BBC úgy tervezte, hogy elköltöznek Dunsfoldból Enstone-ba (Oxfordshire) a 8. évad leforgatásához, azonban ez meghiúsult, mert a Nyugat Oxfordshire-i tanács a zaj és légszennyezés miatt ezt nem engedélyezte. A forgatás májusban folytatódott Dunsfoldban, ahol egy átalakított stúdióban rögzítették a felvételeket és új autó, egy Chevrolet Lacetti került a „Sztár egy megfizethető árú autóban” című műsorrészbe. Ekkor került Hammond segítségével egy kutya a műsorba, akit „Top Gear kutyának” neveztek el (később csak egyszerűen TeeGee-nek hívják) és több részben is látható.

2006. szeptember 20-án Richard Hammond súlyosan megsérült, amikor az angol sebességrekordot szerette volna megdönteni egy Thula Vampire nevű sugárhajtóműves dragsterautóval.[3] A BBC határozatlan időre felfüggesztette a Top Gear vetítéseit, és bejelentette, hogy a forgatással várnak, amíg Hammond felépül. A forgatás 2006. október 5-én folytatódott. A kilencedik évad 2007. január 28-án indult útjára már Hammonddal. A sorozat kilencedik évada iránt nagyobb volt az érdeklődés, mint az akkor futó „Celebrity Big Brother”-nek, és a sorozat utolsó részét már 8 millió néző követte figyelemmel.

Készültek speciális epizódok is, mint a Top Gear Polár speciál, amelyet 2007. július 25-én sugároztak az Egyesült Királyságban HD-ben. Ebben a részben a feladat az északi mágneses pólushoz való eljutás volt. James May és Jeremy Clarkson egy a „sarki módosítású” Toyota Hilux-szal utazott, míg Richard Hammond egy kutyaszánon. Mindhármuk utazását végigkövethetjük, Clarkson és May kísérletet tett, hogy elsők legyenek, akik elérték az 1996-os északi mágneses sarkot autóval, műholdas navigáció segítségével. 1996 óta az Északi-sark mágneses pólusa körülbelül 100 mérfölddel (160 km) mozdult el.

2007. szeptember 9-én a Top Gear részt vett a 2007-es Britcar 24 órás versenyen Silverstone-ban, ahol a házigazdák (beleértve Stiget is) egy dízel BMW 330d-ast vezettek a versenyen. Az autót olyan finomított biodízel hajtotta, mint amit az első sorozatban vizsgáltak. Csoportjukban 3., míg összetettben 39-ek lettek.

2008-ban indult útjára a Top Gear Live. A turné 2008. október 30-án indult a londoni Earls Court-ből Birminghamen és még legalább 15 más országon át világszerte.

2015-ben egy forgatási inzultus folyamán Clarksonnal a BBC szerződést bontott, majd két kollégája is távozott. (Később az Amazon Video-nál indítottak új műsort The Grand Tour címen). A sorozat új műsorvezetőket kapott és csökkent a nézettsége.

Közvetítés[szerkesztés]

A Top Gear új részeinek premierje az Egyesült Királyságban vasárnap esténként 20 órakor látható a BBC Two csatornán, kivéve, ha sporteseményekkel kerül egyidőbe, ilyenkor 21 vagy 19 órakor kerül adásba. Ezek a részek egy óra hosszúságúak, reklámmegszakítás nélkül.

A sorozat korábbi részeit a Dave TV sugározza 46 perces vágott változatban, hogy beleférjenek a szokásos reklámok. 2007 közepe óta sugározzák az ismétléseket, majd októberben a csatorna már csak 3 hetes lemaradással követte az új epizódok megjelenését. Az itt sugárzott új részek is 46 perces változatok. A Top Gear sugárzása több országban is folyik mind a vágatlan, mind a vágott verzióval. Magyarországon a VIASAT 6 és a VIASAT 3 sugároz egy vágott, 54-58 perces változatot.

A BBC is sugároz egy szerkesztett Top Gear-változatot a nemzetközi BBC csatornákon. Ezek 30 perces vágott epizódok, ami miatt sok a hiányosság és a le nem zárt vagy félbemaradt téma.

A sorozat epizódjai a 7-8., illetve a 10-14. évadból is elérhetők az iTuneson. Ezek a részek megfelelnek a BBC Two teljes verzióinak (kivéve a 10. évadot, amely a BBC America adásait tartalmazza, melyekből akár 10 perc is hiányzik).

2009. szeptember 22-én a BBC megerősítette, hogy a jövőben a Top Gear epizódjait (a sorozat 14. évadától) nagy felbontásban, HD-ben készítik és a BBC HD csatornán lesznek megtekinthetők.[4]

Ausztráliában a nézők nagy felháborodását váltotta ki, hogy a kedvenc sorozatuk 1 órás műsoridejét a műsorszolgáltatók képesek akár 20 perc reklámmal is megszakítani. Számos fórumon tiltakoztak ez ellen.

Részek[szerkesztés]

Jótékonysági akciók[szerkesztés]

A Top Gear stábja 3 speciális részt is készített karitatív célokra.

Az első rész a Sztárok gyors autókban (Stars in Fast Cars) címet viselte. Hammond, May, és Clarkson mellett még 5 brit tévés személyiség versenyzett egymással. Vetítésére 2005. február 5-én került sor.

A második részt egy pénzgyűjtési akció, a 2007-es Red Nose keretein belül rendezték meg. Ez a rész a Top Gear of the Pops nevet viselte. Zenészekkel közösen folyt a gyűjtés, a megjelentek között volt többek között Lethal Bizzle, Travis, Supergrass, McFly, akik közösen írtak egy dalt, melyben szerepelniük kellett a "kanapé", a "közigazgatás" és a "Hyundai" szavaknak.

A harmadik rész a Top Ground Gear Force volt, melyet 2008. március 14-én sugároztak. Ebben a részben a műsorvezetők kísérletet tesznek mint "Alan Clarkmarsh", "Handy Hammond" és "Jamesy Dimmock May", hogy az olimpiai evezős Sir Steve Redgrave kertjét 1 nap alatt átrendezzék.

Műsorrészek[szerkesztés]

Versenyek[szerkesztés]

A műsorban időnként felbukkannak „hosszú távú versenyek” (vagy ahogy Clarkson hivatkozik rájuk „epikus futamok”). Ezekben Clarksonék az autóvezetés ellen más közlekedési alternatívákat versenyeztetnek. A kihívások alkalmával Hammondnak vagy Maynak kell más szállító eszközbe szállnia, mint például repülőre, vonatra vagy kompra.

A „kisversenyek” alkalmával az autók tudását és hiányosságait mérik fel egymás elleni versengésben.

Kihívások[szerkesztés]

Ezek rövid, pár perces kisfilmek, melyek abszurd helyzetek bemutatására szolgálnak, ilyen például a „Hány motort tudunk átugratni egy busszal”, vagy az „Apáca a monster truckban”. Ezek közé a kihívások közé tartozik a 7., 10. és 11. évadban látott bejátszások, amelyekben egy névtelen kaszkadőr (a „Top Gear Stunt Man”) végez autós ugratásokat.

Az 5. évadtól kezdve vezették be a „Milyen nehéz lehet” típusú kihívásokat. Itt a műsorvezetők olyan kérdéseket feszegetnek, mint hogy milyen nehéz lehet Renault Escape-et építeni, vagy részt venni a Britcar 24 órás versenyén.

A 4. évadban vezették be, hogy a műsorvezetők kezükben egy bizonyos összeggel elmennek és előre meghatározott kritériumoknak megfelelő autót vesznek. A vásárlást követően verseny indul annak megállapítására, hogy melyikük vette a legjobb autót. A versenyek körülményeiről előzetesen senki nem tud semmit, bár általában hosszú távokon indulnak vele, hogy minél jobban mérhető legyen az üzemanyagtakarékosság és hogy értékelni lehessen az autók megbízhatóságát.

Sztár a megfizethető árú autóban[szerkesztés]

Clarkson minden részben interjút készít egy hírességgel. A sztárok mennek néhány kört a tesztpályán és a leggyorsabb kört levetítik, bemutatva persze a csúfos bukásokat is. A legjobb körök ideje felkerül egy tabellára. Az első 7 évad során a megfizethető árú autó egy Suzuki Liana volt. A Lianával Ellen MacArthur futotta a leggyorsabb köridőt (1:46.7).[5]

A 8. évad elejétől a Lianát leváltotta egy Chevrolet Lacetti.[6] A Lacetti erősebb lett mint a Liana, ezért úgy döntöttek, hogy tiszta lappal indulnak újra, ami miatt később számos híresség esélyt kapott, hogy újra vezethessen. Megváltozott a lebonyolítás is, minden hírességnek megengedett öt gyakorló kör, majd ezt követően mehetnek egy utolsó időmérő kört. Ez azt jelenti, hogy az időmérő körben vétett hiba nem javítható. A Chevrolet Lacettivel Jay Kay futotta a leggyorsabb kört (1:45,8).

A 15. évadtól egy Kia Cee'd a legújabb „elfogadható árú autó”, mellyel a hírességek versenyeznek.[7] A leggyorsabb időt a Kia Cee'd-del a műsor 18 évadának 2. adásában Matt LeBlanc állította fel 1:42,1-es idejével.

Számos baleset tarkította a köröket, mint például Michael Gambon az utolsó kanyarban 2 kerékre állította a Lianát, ekkor Clarkson átnevezte a kanyart Gambon kanyar-ra. David Soul eltörte a váltót az alap, majd a pót Lianában is.

Suzuki Liana idők[szerkesztés]

A műsor első 7 évadjában használt Suzuki Lianával elért 5 legjobb idő.

Top gear pályatérkép
Vendég Idő
Ellen MacArthur 1:46.7
Jimmy Carr 1:46.9
Simon Cowell 1:47
Ronnie O'Sullivan 1:47.3
Ian Wright 1:47.8

Chevrolet Lacetti idők[szerkesztés]

A műsor 8. évadától a 14. évadig használt Chevrolet Lacettivel elért 5 legjobb idő.

Vendég Idő
Jay Kay 1:45.83
Brian Johnson 1:45.85
Kevin McCloud 1:45.87
Simon Cowell 1:45.9
Jennifer Saunders 1:46.1

Kia C'eed idők[szerkesztés]

A műsor 15. évadától használt Kia C'eeddel elért 5 legjobb idő.

Vendég Idő
Matt LeBlanc 1:42.1
Rowan Atkinson 1:42.2
Michael Fassbender 1:42.8
John Bishop 1:42.8
Ross Noble 1:43.5

F1-es pilóta idők[szerkesztés]

A jelenlegi vagy volt Forma 1-es pilóták legjobb elért időeredményei

F1 pilóta Idő
Lewis Hamilton 1:42.9
Sebastian Vettel 1:44.0
Rubens Barrichello 1:44.3
Nigel Mansell 1:44.6
Jenson Button 1:44.7
Damon Hill 1:46.3
Mark Webber 1:47.52

Leggyorsabb kör[szerkesztés]

A műsor ezen részén, Stig fut ki a tesztpályára , hogy felmérhesse a különböző autók teljesítményét.

Egy autó csak akkor kerülhet fel a leggyorsabb autók listájára, ha kereskedelmi forgalomban kapható, és megbirkózik a fekvőrendőrökkel. Több olyan autót is kipróbáltak a tesztpályán ami nem felel meg ezeknek a kritériumoknak, ezért ezeket az autókat diszkvalifikálták. A leggyorsabb diszkvalifikált autó egy F1-es Renault , ami 0:59 másodperc alatt futott végig a pályán. Ugyancsak kizárták a Caparo T1t, a maga 1:10.6 másodpercével, valamint a Ferrari FXX-et, amely a slick gumik használata miatt nem kerülhetett fel a falra, az ideje 1:10.07.

A leggyorsabb autó, ami megfelelt a követelményeknek, az Ariel Atom V8-as, amely 1:15.1 másodperc alatt ment végig, megelőzve a második helyezett McLaren MP4-12C-t.

Az év autója[szerkesztés]

A műsor története során, minden évben megválasztják, az általuk legjobbnak itélt autót, kikiáltva őt az év autójának.

Év Autó
2002 Land Rover Range Rover
2003 Rolls-Royce Phantom
2004 Volkswagen Golf GTI
2005 Bugatti Veyron
2006 Lamborghini Gallardo Spyder
2007 Ford Mondeo vagy Subaru Legacy Outback
2008 Caterham Seven R500
2009 Lamborghini Gallardo LP550-2 Valentino Balboni
2010 Citroën DS3

Az évtized autója[szerkesztés]

Decade Car
2000-es évek Bugatti Veyron
1990-es évek Ford Escort RS Cosworth

„A Stig”[szerkesztés]

A Stig (The Stig) a műsor hivatásos verseny-tesztpilótája, aki az egyes epizódokban bemutatott autókat teszi próbára. Csak versenyoverálban látható, kilétét a műsorban homály fedi. De például a YouTube-on is látható a teljes arca.

Leggyorsabb körök[szerkesztés]

A Stig által futott köridők összesítéséből kialakul egy örök ranglista, amely folyamatosan kiegészül a műsorban bemutatott újabb modellekkel.[8]

Források[szerkesztés]

  1. Origo. „Clarksonék nélkül csak gyenge utánzat az új Top Gear”, http://www.origo.hu/. [2018. szeptember 23-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2018. szeptember 23.) (magyar nyelvű) 
  2. Luke Baker: "TV car show host wins online backing for British PM", Reuters, 2008. január 4. (angolul)
  3. Bemutatják Hammond autóbalesetét Archiválva 2011. szeptember 14-i dátummal a Wayback Machine-ben, origo.hu, 2007. január 5.
  4. Top Gear: végre HD-ben![halott link], 2009. szeptember 24.
  5. Celebrity Laps Archiválva 2011. március 11-i dátummal a Wayback Machine-ben (seasons 1-7) (angolul)
  6. Celebrity Laps Archiválva 2011. április 2-i dátummal a Wayback Machine-ben (seasons 8-14) (angolul)
  7. Celebrity Laps Archiválva 2011. április 2-i dátummal a Wayback Machine-ben (angolul)
  8. Az aktuális 'Power Laps' lista (angolul)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Top Gear című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]