Richard Hammond

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Richard Hammond
Richard Hammond 1997-ben.
Richard Hammond 1997-ben.
SzületettRichard Mark Hammond
1969december 19. (54 éves)
Solihull, Warwickshire, Anglia
BeceneveHörcsög (Hamster)
Állampolgárságabrit
Nemzetiségeangol angol
HázastársaAmanda Etheridge (2002–)
Gyermekeikét gyermek
FoglalkozásaTelevíziós és rádiós műsorvezető, újságíró, író, médiaszemélyiség
Iskolái
  • Harrogate College
  • Ripon Grammar School
  • Solihull School

Magassága170 cm

A Wikimédia Commons tartalmaz Richard Hammond témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Richard Mark Hammond, (Egyesült Királyság Solihull, Warwickshire 1969. december 19. –) becenevén "Hörcsög", többek között író és újságíró, a BBC műsorán futó nagy sikerű Top Gear (Csúcsmodellek) házigazdája, amit Jeremy Clarksonnal és James Mayjel együtt vezet. Műsorvezetője volt a Magyarországon a Discovery Channelen futó Brainiac (Eszement tudomány) és a Viasat 6-on futó Lehetetlen küldetés (Total Wipeout) című műsoroknak. Saját újsága a The Daily Mirror.

Korai évek[szerkesztés]

1969. december 19-én született a warwickshire-i Solihullban. Anyja Eileen, apja Alan; két testvére van, Andrew és Nicholas. A család a 80-as években a yorkshire-i Riponba költözött.

Tanulmányai[szerkesztés]

A Ripon Grammar School és a Solihull School diákja volt, 1987-1989-ig a Harrogate College of Art and Technology hallgatója volt és akkoriban nagy barátságban volt az író és akadémikus Jonathan Baldwinnel. Ezek után fotográfiát és médiát(televíziózást) végzett.

Top Gear[szerkesztés]

A Top Gear csapatához 2002-ben csatlakozott, műsorvezető-társai: Jeremy Clarkson és James May.

A Top Gear (Csúcsmodellek) Anglia, sőt talán a világ legnépszerűbb és legnézettebb autós műsora, ahol autós hírek, a legújabb autók és autóstesztelések (versenyek) mellett még azt is megtudhatjuk, hogy milyen autót érdemes, vagy éppen nem érdemes megvenni.

A Top Gear a BBC műsorán fut, de újság formájában havonta is jelentkezik, és számos rajongóval büszkélkedhet szerte a világon - így Magyarországon is. A BBC egyik nyilatkozata szerint is a legsikeresebben futó műsoruk. A BBC után a BBC2-höz került. Magyarországon a Viasat 6-on és a Spiler TV-n látható.

Magánélete[szerkesztés]

2002. május 4-én feleségül vette az írónő Mindyt Prestbury-ben (Cheltenham) a St. Mary templomban. Két lányuk van: Isabella (sz. 2000 októberében) és Willow (sz. 2003 augusztusában). Jelenleg Payfordban él családjával, de van egy lakásuk Londonban is.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Richard Hammond című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.