Fremantle (vállalat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fremantle
Típustelevíziósműsor-gyártó vállalat
JogelődEmbankment Trust
Camco Industries
Talbot Television
Fremantle (UK) Productions
Pearson Television (1994–2001)
FremantleMedia (2001–2018)
Alapítva1994
SzékhelyEgyesült Királyság London, Egyesült Királyság
VezetőkJennifer Mullin (CEO)
Iparágtelevízió
TulajdonosBertelsmann
Formarészvénytársaság
AnyavállalataRTL Group
Leányvállalatai
  • Fremantle Australia
  • FremantleMedia Finland
  • Monster Media

A Fremantle weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Fremantle témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Fremantle (IPA: ˈfriːmæntəl, korábban FremantleMedia) egy brit multinacionális televíziós produkciós és forgalmazási vállalat, amelynek székhelye Londonban van. A Fremantle a nevét a Fremantle Internationalről kapta, amelyet 1994-ben vásárolt fel az elődje, az All American Television. A Pearson Televisiont 2001. augusztus 20-án FremantleMedia-ra keresztelték át, miután a Pearson Television és a Bertelsmann által tulajdonolt CLT-UFA 2000-ben egyesült és létrehozta az RTL Groupot.

A Fremantle tulajdonában vannak a nem szkriptelt formátumok, köztük a brit tehetségkutató versenyek, mint pl. az Idols (Simon Fuller által létrehozva), a Got Talent és a The X Factor (mindkettőt Simon Cowell hozta létre), amelyeket világszerte értékesítettek. A Fremantle 1994 óta forgalmaz az Egyesült Államokban és nemzetközi szinten is amerikai vetélkedőket.

Története[szerkesztés]

Pearson Television (1994–2001)[szerkesztés]

1994-ben egy licitháborút követően a Pearson plc megvásárolta a Thames Televisiont, és a Pearson Television alá rendelte.[1] 1995-ben felvásárolta az ausztrál Grundy Television vállalatot. Még ugyanebben az évben megvásárolta az ACI-t, egy amerikai székhelyű tévéfilmeket forgalmazó cég. 1996-ban a Pearson Television megvásárolta a brit SelecTV PLC produkciós céget, ami később beolvadt a vállalatba.

A Pearson Television 1997. október 1-jén bejelentette, hogy 373 millió dolláros készpénzes vételi ajánlatot tett a tőzsdén jegyzett amerikai televíziós társaságra, az All American Communications Inc.-re.[2] November 5-én a Pearson lezárta a vételi ajánlatot, és az All American a következő évben beolvadt a Pearson Televisionbe. Ezzel a felvásárlással a Pearson világméretű jogokat szerzett különböző vetélkedő-formátumokhoz, valamint olyan amerikai drámasorozatokhoz, mint a Baywatch.

A Pearson Television 1998. november 3-án felvásárolta a Mastrofilm olasz drámasorozatokat gyártó céget, 1999. február 2-án pedig az európai animációs filmeket finanszírozó és forgalmazó EVA Entertainmentet.[3][4] 2000 áprilisában a Pearson TV úgy döntött, hogy megveszi a Smith & Jones által tulajdonolt Talkback Productions brit produkciós céget.

Fremantle International[szerkesztés]

A Fremantle első inkarnációját, a Fremantle International-t 1952-ben Paul Talbot alapította Fremantle Overseas Radio and Television néven, majd 1958-ban átnevezték Fremantle International-ra, amelyet a nyugat-ausztráliai városról neveztek el. 1964 és 1994 között televíziós sorozatok, filmek és különkiadások gyártásával foglalkozott, és a Mark Goodson-Bill Todman Productions, a Stewart Television, a Barry & Enright Productions, a Kline and Friends, a Hatos-Hall Productions és a Chuck Barris Productions nemzetközi vetélkedő-formátumok tulajdonosa volt. Az 1980-as évekre a Fremantle lett Európa legnagyobb vetélkedő műsorgyártója.[5][6] 1989-ben az Interpublic Group of Companies 49%-os kisebbségi részesedést vásárolt a Fremantle Internationalben. 1991. május 20-án az Interpublic Group 80%-ra növelte tulajdonrészét a Fremantle Internationalben, Paul Talbot pedig megtartotta 20%-os részesedését a vállalatban.

Az Interpublic Group 1994. július 7-én megállapodott a Fremantle International értékeinek eladásáról az All American Communications Inc. részére 63 millió dollárért készpénzben és részvényekben.[7] Az All American augusztusban felvásárolta a Fremantle International vállalatot. Paul Talbot 2005-ben bekövetkezett haláláig tulajdonosa maradt a The Fremantle Corporationnek, az All American által tulajdonolt Baywatch és más műsorok nemzetközi forgalmazójának, majd a vállalat vagyonát 2006 júniusában a kanadai székhelyű Kaleidoscope Entertainment vásárolta meg.[8] Az All American Fremantle International kezelte és terjesztette világszerte a Mark Goodson Productions vetélkedő-formátumait. 1998-ban az All American Televisiont és az All American Fremantle Internationalt átnevezték Pearson Television North America és Pearson Television Licensing névre, és 2001-es átnevezésükig ezen a néven működtek.

FremantleMedia (2001–2018)[szerkesztés]

2000-ben a német konglomerátum, a Bertelsmann bejelentette, hogy közös vállalatot hoz létre a CLT-UFA csoportja (amely a luxemburgi CLT és a német UFA GmbH stúdió egyesüléséből jött létre) és a Pearson Television között (amelynek könyvtárában a korábbi brit ITV franchise Thames Television is szerepelt) között, All American Television - amely a Lexington Broadcast Services és a Mark Goodson Productions és a Fremantle International vetélkedő műsorgyártók könyvtárait birtokolta -, valamint az ausztrál Reg Grundy Organisation), hogy multinacionális médiacsoportot és tartalomszolgáltató vállalatot hozzanak létre - amely végül RTL Group néven vált ismertté -, amellyel egyesítenék műsorszolgáltatási és gyártási tevékenységeiket, és európai versenytársat állítanának az amerikai tulajdonú médiakonglomerátumokkal szemben.[9][10][11] A tartalmi üzletágat 2001-ben FremantleMedia névre keresztelték át, míg a Bertelsmann később növelte részesedését az RTL Groupban, és így többségi tulajdont szerzett.[10][12][13]

2018 januárjában a FremantleMedia eladta Kids & Family Entertainment részlegét a Boat Rocker Mediának.[14] 2018 júliusában a FremantleMedia North America vezérigazgatóját, Jennifer Mullint nevezték ki a világcég új vezérigazgatójának a távozó Cecile Frot-Coutaz helyére.[15]

Fremantle (2018–napjainkig)[szerkesztés]

2018 szeptemberében a vállalat "Fremantle" névre változott, és új, kézzel írott logót vezetett be. A FremantleMedia márkanevet azonban továbbra is a Fremantle jogi neveként használják, ahogy az a műsoraik záró kreditpontjaiban is látható.[16] 2020. július 13-án a Fremantle a Storyglass-t a Bertelsmannon belül önálló vállalattá tette.[17] Szeptember 9-én a Fremantle egyesítette a Boundless-t és a Naked Entertainmentet, és létrehozta a Naked Televisiont.[18]

2022. május 10-én a Fremantle többségi részesedést szerzett az Element Pictures ír filmstúdióban és televíziós drámákat gyártó cégben, amely olyan filmek gyártásáról ismert, mint pl. A guardista, a Frank, A szoba, A homár, A kedvenc és A fészek, valamint olyan televíziós sorozatokról, mint a Normális emberek és a Baráti beszélgetések, amelyeket a Hulu, a BBC Three, és az RTÉ számára készítettek, valamint az ír TV3 számára készített Red Rock (az All3Media tulajdonában lévő Company Pictures-szel koprodukcióban), emellett tulajdonosa a dublini Light House Mozinak és a galwayi Pálás Mozinak, az ír Volta video on demand szolgáltatásnak (az Ír Köztársaság első mozijáról elnevezve), valamint egy moziforgalmazó részlegnek (Element Pictures Distribution).[19] 2022 novemberében bejelentették, hogy a Fremantle többségi részesedést szerzett a tel-avivi Silvio Productions független produkciós cégben.[20]

Produkciók[szerkesztés]

A Fremantle számos nem szkriptelt formátum tulajdonosa, köztük az Idol, a Got Talent és a The X Factor tehetségkutató versenyek (az utóbbi kettő Simon Cowell Syco Entertainmentjével tulajdonolva), valamint az amerikai Goodson-Todman Productions, az ausztrál Reg Grundy és más műsorgyártok könyvtáraiban lévő vetélkedők, többek között a Family Feud, a The Price is Right és a Sale of the Century.

A Reg Grundy könyvtáron keresztül a Fremantle Australia tulajdonában van számos neves ausztrál dráma és szappanopera, köztük a hosszú ideje futó Neighbours és a Prisoner.[21]

A 2010-es évek közepén a Fremantle a gyártás diverzifikálása érdekében egyre inkább a "magas színvonalú" forgatókönyves drámák gyártásának stratégiáját kezdte követni, többek között az Amerikai istenek, a Beecham House, A Charité kórház, a Volt egyszer két Németország - 83, a Picnic at Hanging Rock, A gyilkos eső, Az ifjú pápa és A Moszkitó-part című sorozatokkal. Ez a stratégia sikeresnek bizonyult a vállalat számára, mivel a nemzetközi drámák egyre nagyobb arányban részesedtek a Fremantle teljes bevételéből.[21][22][23]

Gyártó irodák és részlegek[szerkesztés]

A Fremantle North America központja a Pointe irodaházban, Burbankben, Kaliforniában

A Fremantle több mint 26 területen rendelkezik gyártó egységekkel globális irodáiban, valamint produkciós cégek és kiadók hálózatával.

Az Egyesült Államokban a Fremantle legnagyobb gyártói és forgalmazói részlege, a Fremantle North America a kaliforniai Burbankben található, és egy portfóliónyi vállalatot foglal magában. A Fremantle North America forgatókönyves és alternatív műsorokat gyárt és forgalmaz műsorszóró és kábelhálózatok, szindikációs és streaming platformok számára.

Ezen kívül a Fremantle North America több kisebb produkciós cég tulajdonosa; ezek közé tartozik a Thom Beers-féle Original Productions (amely számos reality, például a Halálos fogás, a Favágók és a Jéglovagok gyártásáért felelős) és az Amygdala Music, amely Leslie Beers produkciós és zeneszerzői cége, és az Original Productions műsorainak kísérő- és főcím zenéit írja.

Itt van a Fremantle összes gyártói és/vagy forgalmazói részlege:

Régió/Ország Részleg(ek)
Egyesült Királyság Elsődleges
  • Euston Films
  • Castefield (Manchester és Észak-Anglia többi része)[24][25][26][27]
  • Hare and Tortoise (2018-ig Retort néven ismert)[28]
  • Naked Television[29] (a Boundless és a Naked Entertainment egyesüléséből jött létre[18])
  • Thames
  • Talkback

Másodlagos

  • Full Fat TV[31]
  • Man Alive Entertainment
  • Dr Pluto Films (közös vállalkozás James Abadival és Sam Pollarddal)[32]
  • Wild Blue Media
  • Dancing Ledge Productions (25%)[33]
  • Label1
Írország
Németország
  • UFA GmbH
    • UFA Fiction
    • UFA Serial Drama
    • UFA Show & Factual
    • UFA Documentary[37]
Franciaország
Hollandia
  • Fiction Valley[39]
  • Blue Circle[40]
  • No Pictures Please[41] (100%-os tulajdonrész 2020. január 1. óta[42])
Olaszország
  • Lux Vide (70%)[43]
  • Wildside[44]
  • Vision Distribution (közös vállalkozás a Sky Italia, a Cattleya, a Lucisano Media Group, a Palomar és az Indiana Production vállalatokkal[45])
    • Vision Distribution International[45]
  • The Apartment[46]
  • Wavy[47]
Izrael
  • Abot Hameiri (Eitan Abot és Guy Hameiri alapította 2006-ban, ez a vállalat 2016-ban lett a Fremantle része)[44][48][49]
  • Silvio Productions[20]
Spanyolország
  • En Cero Coma Producciones[50]
Északi országok Dánia
  • Blu
  • Miso Film[51]
  • Strong Productions

Finnország

  • Moskito Television[52]
  • Grillifilms
  • Production House

Norvégia

  • Playroom Event[53][54]
  • Rakett TV[55]
  • Monster Media AS[56]
  • One Big Happy Family[57]
  • Novemberfilm[55]
  • Strix Television (Svédországban szintén)

Svédország

  • Strix Television (Norvégiában szintén)
  • Baluba[58]
Ausztrália
  • Easy Tiger
  • Eureka Productions[59] (az Egyesült Államokban szintén)
Észak-Amerika
  • Original Productions
    • Amygdala Music
  • Random House Studio[60]
    • Random House Films
    • Random House Television
  • Passenger (Richard Brownnal)
  • The Immigrant (Spanyolországban és Latin-Amerikában is; a Bron Media, Camila Jiménez-Villa és Silvana Aguirre jóvoltából[61]; 25%[62])
  • Eureka Productions (Ausztráliában szintén)
  • Buzzr (Digitális televíziós hálózat)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Last, Richard. „Media: How Thames turned the tide: From failed franchisee to thriving 'indie' producer: there can be life after broadcasting death, as Richard Last witnessed”, The Independent, 1994. február 9. (Hozzáférés: 2018. április 11.) 
  2. Pearson Television (1 October 1997). "ACQUISITION OF ALL AMERICAN BY PEARSON TO CREATE THE WORLD'S LARGEST INTERNATIONAL TELEVISION PRODUCER". Sajtóközlemény. Archiválva 2001. augusztus 14-i dátummal a Wayback Machine-ben Archivált másolat. [2001. augusztus 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. augusztus 9.)
  3. Pearson Television (3 November 1998). "PEARSON TELEVISION ACQUIRES ITALIAN PRODUCTION COMPANY". Sajtóközlemény. Archiválva 2001. augusztus 14-i dátummal a Wayback Machine-ben Archivált másolat. [2001. augusztus 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. szeptember 5.)
  4. Pearson Television (2 February 1999). "PEARSON TELEVISION ACCELERATES ANIMATION BUSINESS". Sajtóközlemény. Archiválva 2001. augusztus 13-i dátummal a Wayback Machine-ben Archivált másolat. [2001. augusztus 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. szeptember 5.)
  5. Guider, Elizabeth: Fremantle founder dies, 2005. július 11. (Hozzáférés: 2022. szeptember 13.)
  6. Aveyard, Karina. New Patterns in Global Television Formats. Intellect Books, 275. o. (2016). ISBN 978-17832-07145. Hozzáférés ideje: 2022. szeptember 14. 
  7. Interpublic Selling Assets of TV Unit”, The New York Times , 1994. július 8. 
  8. Guider, Elizabeth. „Canucks nab Fremantle”, 2006. június 6. (Hozzáférés: 2022. szeptember 15.) 
  9. Andreas Uhlig. „Gründung eines europäischen Fernsehgiganten Kooperation von Bertelsmann und Pearson.”, Neue Zürcher Zeitung , 2000. április 8., 25. oldal (német nyelvű) 
  10. a b Jason Deans. „Pearson TV revives Thames TV brand”, The Guardian , 2001. augusztus 21. (Hozzáférés: 2020. július 3.) 
  11. Gunhild Freese. Die europäische Antwort (német nyelven) (2000. április 13.) 
  12. Roland Mayrl. „RTL sendet mehrheitlich für Bertelsmann.”, Wirtschaftsblatt , 2001. február 6., 1. oldal (német nyelvű) 
  13. „Bertelsmann sichert sich die Vorherrschaft im TV-Geschäft.”, Handelsblatt , 2001. február 6., 25. oldal (német nyelvű) 
  14. FremantleMedia Moves Out Of Kids Content, Sells Unit To Canada's Boat Rocker, 2018. január 25. (Hozzáférés: 2019. április 30.)
  15. Stewart Clarke. „FremantleMedia Names Jennifer Mullin New CEO”, 2018. július 26. (Hozzáférés: 2018. szeptember 20.) 
  16. Stewart Clarke. „FremantleMedia Rebrands as Fremantle, With Jennifer Mullin Newly at the Helm”, 2018. szeptember 7. (Hozzáférés: 2018. szeptember 20.) 
  17. Jake Kanter: Fremantle Podcast Label Storyglass Spun Out Into Standalone Company Within Bertelsmann Group. Deadline Hollywood , 2020. július 13. (Hozzáférés: 2020. július 24.)
  18. a b Tom Grater: Fremantle Merges UK Factual Labels. deadline.com , 2020. szeptember 9. (Hozzáférés: 2020. október 19.)
  19. Fremantle acquires majority stake in 'Normal People' firm Element Pictures. TBI Vision , 2022. május 10. (Hozzáférés: 2022. május 10.)
  20. a b Layton, Mark: Fremantle's acquisition spree continues with Israel's Silvio Productions. TBI Vision , 2022. november 22. (Hozzáférés: 2022. november 22.)
  21. a b FremantleMedia eyes French drama push. TBI Vision , 2014. június 18. (Hozzáférés: 2020. december 11.)
  22. White, Peter: FremantleMedia's High-End Drama Push Helps Bolster Parent Group RTL. Deadline , 2018. március 7. (Hozzáférés: 2020. december 11.)
  23. White, Peter: Drama Push Helps 'American Gods' Producer FremantleMedia's Bottom Line As It Seeks Funding For 35 Projects. Deadline , 2018. augusztus 29. (Hozzáférés: 2020. december 11.)
  24. Q&A: Euston Films' Kate Harwood”, Drama Quarterly (Hozzáférés: 2018. október 12.) 
  25. BBC Studios exec arrives at Euston. C21media . (Hozzáférés: 2018. október 12.)
  26. Growing drama slate. www.rtlgroup.com . (Hozzáférés: 2018. október 12.)
  27. Stephen Chapman: Fremantle seeks "creatively brave" dramas with Castlefield launch. Prolific North , 2019. június 7. (Hozzáférés: 2020. március 17.)
  28. Hare and Tortoise. [2022. június 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. február 4.)
  29. Jake Kanter: Simon Andreae To Run Fremantle In The UK After Group Takes Full Control Of Naked Television. deadline.com , 2020. február 26. (Hozzáférés: 2020. május 18.)
  30. Naked: Home - Naked. Nkdtv.com, 2020. november 24. (Hozzáférés: 2022. augusztus 7.)
  31. A factual entertainment TV company based in Birmingham. Full Fat TV. (Hozzáférés: 2022. augusztus 7.)
  32. Dr Pluto Films. [2023. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. február 4.)
  33. Home | Dancing Ledge Productions. [2022. január 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. június 22.)
  34. Distribution – Element Pictures. Elementpictures.ie. (Hozzáférés: 2022. augusztus 7.)
  35. About us – Element Pictures
  36. a b c d Cinema & Home Entertainment – Element Pictures
  37. UFA DOCUMENTARY GMBH
  38. Kwaï production audiovisuelle - Groupe FremantleMedia. Kwai.tv, 2021. január 28. (Hozzáférés: 2022. augusztus 7.)
  39. Home | Fiction Valley
  40. Home. bluecircle.nl
  41. Home | No Pictures Please. Nopicturesplease.nl. (Hozzáférés: 2022. augusztus 7.)
  42. David de Jong: Fremantle neemt No Pictures Please volledig over en begint nieuw label. Nederlands MediaNieuws , 2019. október 30. [2022. január 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. március 21.)
  43. Vivarelli, Nick: Fremantle Buys Italy's Lux Vide, Company Chiefs Unpack Long-Gestating Deal (EXCLUSIVE). Variety, 2022. március 3. (Hozzáférés: 2022. március 3.)
  44. a b Our History, 2017. április 4.
  45. a b Nick Vivarelli: Sky Italia's Vision Distribution to Launch Film Sales Company at Berlin's EFM. Variety , 2020. január 20. (Hozzáférés: 2020. szeptember 30.)
  46. Fremantle announces new structure in Italy. [2020. június 9-i dátummal az eredetiből archiválva].
  47. SemiColonWeb: FormatBiz - 'Italian and WorldWide Format TV News' | Canale5 quiz Chi Vuol Essere Milionario? won pt slot with 3m (14.4%). www.formatbiz.it . (Hozzáférés: 2020. március 19.)
  48. TV Productions Company • ABOT HAMEIRI. Ahe.co.il, 2019. május 23. (Hozzáférés: 2022. augusztus 7.)
  49. About Us • ABOT HAMEIRI
  50. John Hopewell: Fremantle Spain Taps Fernando Jerez to Create New Factual and Doc Label En Cero Coma Producciones. Variety , 2021. november 18.
  51. Misofilm
  52. Moskito Television Oy. Moskito.fi, 2018. május 25. [2023. április 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. augusztus 7.)
  53. Playroom Event AS: Playroom. Playroomevent.com. (Hozzáférés: 2022. augusztus 7.)
  54. About us. [2022. június 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. február 4.)
  55. a b Bergehus. Bergehus.thisisnice.as. (Hozzáférés: 2022. augusztus 7.)
  56. Hjem - Monster. Monster.as. (Hozzáférés: 2022. augusztus 7.)
  57. Home. obhf.no
  58. Baluba - Contact Info, Job Openings, And Casting. Baluba.se. (Hozzáférés: 2022. augusztus 7.)
  59. Contact
  60. FremantleMedia Buys Random House Studio With New TV-Movie Alliance”, Deadline, Penske Business Media, 2016. július 18. (Hozzáférés: 2016. augusztus 4.) 
  61. Veronica Villafañe: Fremantle Expands Into Latino Market, Buys Stake In Production Company The Immigrant. Forbes , 2019. október 31. (Hozzáférés: 2020. október 19.)
  62. Fremantle, BRON take stake in the Immigrant | Major Businesses | Business | News | Rapid TV News

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Fremantle (company) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]