Jedward

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jedward
Információk
Eredet Írország
Alapítva2009
Aktív évek2009
Műfajpop, hiphop, rap
KiadóSony Music
(2010. márciusig)
Universal
(2010. márciustól)
Tagok
John Grimes
Edward Grimes

A Jedward weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Jedward témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

John Paul Henry Daniel Richard Grimes és Edward Peter Anthony Kevin Patrick Grimes (Dublin, 1991. október 16.) ikrek, egy ír pop-rapduó, akik Jedward név alatt lépnek fel. A 2009-es, hatodik brit The X Factor-ban tűntek fel először, ahol a hatodik helyen végeztek, mentoruk pedig Louis Walsh volt.

Az RTÉ ír köztelevízió 2011. február 11-én, a The Late Late Show keretén belül megrendezett Eurosong 2011 nemzeti döntőjében a Lipstick című dallal, az ötfős mezőnyben győztek 98 ponttal.[1] A zsűrinél a második, míg a nézői szavazatoknál az első helyet szerezte meg.[2] Az Eurovíziós Dalversenyen a nyolcadik helyet szerezték meg a döntőben, az RTÉ-n a közvetítést annyian nézték, mint 1997 óta sosem.[forrás?]

A 2012. február 24-én megrendezett nemzeti döntőt ismét ők nyerték, a Waterline című dallal, így a 2012-es Eurovíziós Dalversenyen is az ikrek állhattak színpadra Írország képviseletében.

Első albumuk címe Under Pressure (Ice Ice Baby) volt, amit Vanilla Ice-szal készítettek, és 2010. február 1-jén jelent meg.

A második albumukat ami Victory névre hallgat Írországban 2011. augusztus 5-én az Egyesült Királyságban pedig augusztus 15-én adták ki. 2011-ben, Írországban ez volt a 18. legjobban eladott album. Egyébként a Lipstick is erről a korongról származik.

A harmadik albumukat, a Young Love-ot 2012. június 22-én adták ki. A Waterline című szám erről származik de ez már az album kijövetele előtt meg lett jelentetve.

Magánélet és a kezdetek[szerkesztés]

John Paul Henry Daniel Richard Grimes és Edward Peter Anthony Kevin Patrick Grimes 1991. október 16-án Dublinban a Rotunda Hospital-ban látták meg napvilágot. Anyjuk Susanna tanárnő, apjuk John pedig számítógépes munkát végez. Van egy idősebb testvérük Kevin. Első iskolájuk a Scoil Bhríde National School volt Rathangan-ban. Utána négy évig a King's Hospital School-ba jártak, ám ott folyamatosan terror alatt voltak pop rajongásuk miatt. Végül a Dublin Institute of Education iskolában tanultak. Ott különböző tehetségkutatókon vettek részt amikre Britney Spears, Justin Timberlake és a Backstreet Boys inspirálta őket. Atlétikai versenyeken is részt vettek. Egy ideig az Xbox 360 játéktesztelőjeként dolgoztak a Microsoft-nál.

Érdekes tények[szerkesztés]

  • John 10 perccel idősebb Edwardnál
  • Koraszülöttek voltak. Három hónappal előbb jöttek világra mint ahogyan kellett volna.
  • Kedvenc gyümölcsük az eper.
  • Kedvenc színeik a piros és a kék.
  • Hogy könnyebben meg lehessen őket különböztetni, általában a képeken John van bal oldalon míg Edward a jobbon.
  • kedvenc testrészük magukon a szemük.
  • Legelőször az anyukájuk hívta őket Jedward-nek. Azt hitte, hogy John az ám az utolsó pillanatban rájött, hogy Edward, így véletlenül ezt mondta.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jedward című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Írország 2011: Jedward. [2011. február 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 12.)
  2. Nikki Kavanagh "Falling" c. dala győzött volna a zsűrinél. [2011. február 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 12.)

Lásd még[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]