Daria Kinzer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Daria
Életrajzi adatok
Születési név Daria Kinzer
Becenév Daria
Született 1988. május 29. (35 éves)[1]
Aschaffenburg, Németország
Származás  Horvátország
Pályafutás
Műfajok pop, jazz, musical
Aktív évek 2011–
Hangszer énekhang
Tevékenység

Daria weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Daria témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Daria Kinzer (Aschaffenburg, 1988. május 29. — ) horvátnémet énekesnő.

Édesanyja horvát, édesapja német származású. Tizenegy évesen már egy bécsi zeneiskola éltanulója volt, emellett pedig szerepelt a Macskák és a Chicago című musicalekben is. Tanult zongorázni, de a hangsúlyt mindig az éneklésre fektette – olyan remek tanárai voltak, mint például Elly Wright, a “fehér nő fekete hanggal”, vagy Thomas Frank, osztrák színész, a Starmania című tehetségkutató zsűritagja és rendezője – amely műsorban később Daria is részt vett. Az énekesnő konzervatóriumot is végzett.

Számos műfaj – dzsessz, musical – kipróbálása után végül a popzenénél horgonyzott le. Nemzetközi porondról Céline Dion és Mariah Carey a példaképei, a horvát előadók közül pedig Vanna. Számos tévéfelvétel és szólókoncert köthető hozzá. A színház iránti szeretete felnőttkorában sem lankadt – még a Hairben is játszott.[2]

2011. március 5-én megnyerte Horvátország nemzeti döntőjét, így ő képviselheti hazáját a 2011-es Eurovíziós Dalfesztiválon Düsseldorfban, a Lahor című dalával, amit Boris Đurđević és Marina Mudrinić írt neki, majd később egy angol nyelvű verzió is készült a dalhoz Celebrate (magyarul: Ünnepelj) címmel, ami a végleges versenydala lett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Daria Kinzer. [2011. április 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 4.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Daria Kinzer című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.