Zdob și Zdub

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Zdob și Zdub
Zdob și Zdub
Zdob și Zdub
Információk
Eredet Moldáviai Köztársaság Flag of Moldova.svg
Alapítva 1994
Aktív évek 1994-től napjainkig
Műfaj hiphop, hardcore punk, folk
Kiadó A&A Records Romania
Tagok
Roman Iagupov
Valeriu Mazilu
Mihai Gîncu
Victor Dandeș
Anatol Pugaci
Sergiu Vatavu
Korábbi tagok
Andrei Cebotari

A Zdob și Zdub weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Zdob și Zdub témájú médiaállományokat.

A Zdob și Zdub egy moldáviai együttes Chișinău városából. Zenéjükben keveredik a hiphop, hardcore punk és a moldáv és roma népzene. Az együttes nevében a zdob és a zdub hangutánzó szavak, a dob hangjai (Zdob și Zdub magyarul annyit jelent: bimm és bumm). A zenekar képviselte az akkor debütáló Moldovát a 2005-ös Eurovíziós Dalfesztiválon a 6. helyezést elérve.

Történet[szerkesztés]

A zenekar 1994-ben alakult, és azóta sok tagcserén ment keresztül. Eredeti hangzásuk inkább hardcore volt, és a szövegeik többnyire orosz nyelven íródtak. Játszottak a „10 évvel Csernobil után” akción Chișinăuban, a Rage Against the Machine előzenekaraként a Learn to Swim Festivalon 1996-ban.

1998 körül a hangzásuk elkezdett változni, felhasználva a román/moldáv népzenei elemeket és ettől kezdve a szövegeik román nyelven íródtak.

1999. augusztus 14-én az együttes fellépett az orosz MTV-Party-n, a Vörös téren Moszkvában, az orosz „Gorky Park” „IFK” együttesekkel együtt és a Red Hot Chili Peppers-szel.

A zenekar sokat turnézik, főleg Oroszországban, Ukrajnában, Moldáviában és Romániában, de egyre gyakrabban látogat Németországba és Hollandiába, akárcsak Szerbiába, Magyarországra és Olaszországba. 2001. január 31-én, Moszkvában, a zenekar együtt zenélt a legendás zenésszel és filmrendezővel, Emir Kusturicával és az ő No Smoking zenekarával.

A „Bună dimineața!” („Jó reggelt!”) című számuk videóklipje, egy ironikus és egyben humoros felidézése a sztálini éra agrárpolitkájának, és elnyerte az év legjobb román videóklip díját 2001-ben a „Televest” fesztiválon Temesvárott. Az elkövetkező évben elnyerték az ezzel egyenértékű MTV Románia Video Zenei Díjat (MTV Romania Video Music Award) a „Țiganii și OZN” („A cigányok és az UFÓ”) című számukért.

2005. február 26-án, megnyerte az országos választáson a jogot, hogy képviselje Moldáviát az első Eurovíziós dalfesztivál szereplésén, a Boonika Bate Toba („A nagymama üti a dobot”) című számukkal. Május 19-én másodikak lettek az elődöntőben, majd május 21-én a döntőben a hatodik helyen végeztek.

2007. szeptember 30-án a zenekar szerepelt Michael Palin „Új Európa” (New Europe) című műsorában a BBC 1 csatornán, az Egyesült Királyságban.

2011-ben ismét beneveztek az Eurovíziós Dalversenyre: So Lucky című dalukkal megnyerték a moldáv nemzeti döntőt és ezáltal a jogot, hogy képviseljék az országot Düsseldorfban.

Tagok[szerkesztés]

A következő névsor nem a teljes taglista, akik valaha a Zdob și Zdub-ban játszottak, hiszen a korai feleállások gyakran változtak, és sok prominens moldáviai zenész is gyakran vendégszerepelt a stúdiófelvételeken vagy akár a koncerteken.

 • Roman Iagupov (született: 1973. szeptember 13.) – ének, furulya, okarina, iorgafon és más népi hangszeren. Alapító tag.
 • Mihai Gîncu (született: 1975. március 5.) – általában basszusgitár; dobok (2003–2004). Alapító tag.
 • Anatol Pugaci (született: 1973. október 6.) – dobok, néha basszusgitár. Alapító tag, 1999-ben kivált, majd 2004-ben visszatért.
 • Andrei Cebotari – dobok (1999–2002).
 • Victor Dandeș (született: 1972. április 3.) – harsona, harmonika, népi hangszerek.
 • Valeriu Mazilu (született: 1978. szeptember 12.) – trombita.
 • Sergiu Vatavu – gitár (volt Noroc, Cuibul, Dirijabli-tag).

Diszkográfia[szerkesztés]

 • 1996 – Hardcore moldovenesc (Moldáviai Hardcore)
 • 1999 – Tabăra noastră (A mi táborunk)
 • 1999 – Zdubii bateți tare
 • 2000 – Remix
 • 2001 – Agroromantica
 • 2003 – 450 de oi (450 birka)
 • 2006 – Ethnomecanica

Források[szerkesztés]