2022-es Eurovíziós Dalfesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


2022-es Eurovíziós Dalfesztivál
The Sound of Beauty
Pala Alpitour, Torino,  Olaszország
Eurovision 2022 - Semi-final 2 - Stage and green room (01).jpg

Első elődöntő 2022. május 10.
Második elődöntő 2022. május 12.
Döntő 2022. május 14.
Műsorvezető Laura Pausini
Alessandro Cattelan
Mika
Rendező
csatorna
Olaszország Logo of RAI (2016).svg
Dalfesztivál igazgatója Svédország Martin Österdahl
Győztes dal Ukrajna Stefania (Kalush Orchestra)
Magyar versenyző
Szavazási rendszer Mindegyik ország a 10 kedvenc dalára szavaz, melyek 1–7, 8, 10, és 12 pontot kapnak. A zsűri és a közönség pontjai külön számítanak bele a végeredménybe.
Indulók száma 40; 25 a döntőben, a két elődöntőből összesen 15 ország nem jut tovább
Először
részt vevő
országok
Visszatérő
országok
 Montenegró
 Örményország
Visszalépő
országok
 Oroszország (kizárták)
Nulla pontos
dal
Meghívott előadók Első elődöntő: Dardust, Benny Benassi és Sophie & The Giants, Diodato, Maléna
Második elődöntő: Alessandro Cattelan, Il Volo, Laura Pausini és Mika
Döntő: Rockin’ 1000, Laura Pausini, Måneskin, Gigliola Cinquetti, Mika
Előző
Következő
◄ 2021
2023 ►
SablonWikidataSegítség

A 2022-es Eurovíziós Dalfesztivál (angolul és olaszul: Eurovision Song Contest 2022, franciául: Concours Eurovision de la chanson 2022) volt a hatvanhatodik Eurovíziós Dalfesztivál, melyet Olaszországban rendeztek meg, mivel a 2021-es Eurovíziós Dalfesztivált az olasz Måneskin Zitti e buoni című dala nyerte. Ez volt a harmadik alkalom 1965 és 1991 után, hogy Olaszországban, viszont az első alkalom, hogy Torinóban, és a második alkalom 2011 után, hogy az Öt Nagy ország egyikében rendezték meg a dalfesztivált.

Eredetileg 41 ország erősítette meg részvételét a dalfesztiválra, beleértve Örményországot, mely egy, és Montenegrót, mely két kihagyott év után tér vissza, azonban az EBU 2022. február 25-én bejelentette, hogy Oroszországot kizárják a versenyből a 2021–2022-es orosz–ukrán krízis következtében.[1] Így végül 40 ország alkotta a 2022-es verseny mezőnyét.

A verseny győztese az Ukrajnát képviselő Kalush Orchestra formáció lett, akik 631 pontot összegyűjtve nyerték meg a döntőt, az ország harmadik győzelmét aratva. A Stefania című dal emellett öt ország szakmai zsűrijétől, és huszonnyolc ország közönségszavazásából kapta meg a maximális 12 pontot.

A 2022-es dalfesztivál elődöntőit és döntőjét körülbelül 161 millió ember látta, ami 22 milliós visszaesés a előző évhez képest.[2]

A helyszín és a verseny témája[szerkesztés]

Olaszország a 2021-es győzelmét követően, a hagyomány szerint, megkapta a következő évi verseny rendezési jogát.

2021. május 23. és 28. között tizenkét olasz város (Bari, Bologna, Firenze, Milánó, Nápoly, Pesaro, Reggio Emilia, Rimini, Róma, Sanremo, Torino és Verona) vezetősége is jelezte érdeklődését a 2022-es verseny megrendezésével kapcsolatban.

Május 28-án hivatalossá vált, hogy amennyiben Rimini nyerné el a rendezés jogát, a versenyt a közeli San Marino műsorszolgáltatójával, a San Marino RTV-vel közösen rendeznék meg.

A Radiotelevisione Italiana (RAI) június 7-én tette közzé az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) által rögzített három, a fogadó városra vonatkozó feltételt:[3][4]

 • Legalább egy nemzetközi repülőtér a várostól legfeljebb 90 perc távolságra.
 • Legalább 2000 szállodai szoba a verseny helyszínén és annak közelében.
 • Egy rendezvényközpont megléte, amely alkalmas nagyszabású televíziós műsor rendezésére.

A pályázó intézményekre vonatkozóan pedig öt feltételt fogalmazott meg a műsort szervező EBU:

 • Fedett, klimatizált intézmény pontosan meghatározott méretekkel.
 • Körülbelül 8-10 ezer fő befogadására alkalmas nézőtér, ami nagyjából a 70%-a egy, a helyszínen tartott átlagos, telt-házas koncert befogadóképességének.
 • Egy magas színvonalú, élő műsorok rendezéséhez szükséges technikai felszereltség kialakítására alkalmas, beltéri helyszín.
 • Elegendő hely az élő műsorokhoz szorosan kapcsolódó helyszínek (sajtóközpont, a delegációk számára szükséges terek, öltözők, próbahelyszínek, mellékhelyiségek, vendéglátó egységek stb.) elhelyezésére.
 • Elérhetőség a próbák és az élő műsorok, valamint az azokat megelőző hat és az azokat követő egy hétben.

A RAI 2021. július 13-i bejelentése alapján végül tizenhét olasz város küldte be hivatalos pályázatát a július 12-i határidőig. Az előzetesen jelentkező városok közül Bari, Nápoly, Reggio Emilia és Verona maradtak ki a pályázati folyamatból.[5] Augusztus 6-án további hat város (Bertinoro, Firenze, Jesolo, Matera, Trieszt és Viterbo) pályázatát utasította el az olasz köztelevízió,[6] majd augusztus 24-én bejelentették, hogy már csak öt város (Bologna, Milánó, Pesaro, Rimini és Torino) pályázatát vizsgálják.[7]

A rendező várost, mely végül Torino lett, október 8-án jelentették be.[8] A verseny pontos helyszíne a 13 347 férőhelyes Pala Alpitour volt, mely korábban a 2006. évi téli olimpiai játékok jégkorongmeccseinek is otthont adott. Az eurovíziós falu nevű rajongói központot a közeli Szent Károly téren építik ki.

2021. november 21-én bejelentették, hogy a színpad látványelemeit az Atelier Francesca Montinaro cég három munkása fogja megtervezni.[9] 2017 óta először fordul elő, hogy nem Florian Wiedert illeti ez a feladat.

A dalfesztivál hivatalos logóját 2022. január 21-én mutatták be. Ugyanezen a napon ismertették a dalfesztivál hivatalos mottóját, amely The Sound of Beauty lett, mely magyarul azt jelenti, hogy A szépség hangja.[10] A logót a kimatika és a hanghullámok tanulmányai inspirálták, valamint ezek mellett a használt betűtípus a 20. századi olaszországi reklámplakátok világát idézi.

A verseny helyszíne, a Pala Alpitour

Kulcsok:  †   Rendező város  ‡   Pályázó városok      Nem megfelelő helyszínek

Város Intézmény Kapacitás Megjegyzés
Hivatalosan benyújtott pályázatok
Bologna[11] Fiera di Bologna, 37-es pavilon Az egyik legesélyesebb helyszín volt.
Unipol Arena 20 000 Az egyik legesélyesebb helyszín volt.
Milánó Mediolanum Forum 11 800
Palazzo delle Scintille 18 000 A helyszín átfogó felújításra szorult volna.
Pesaro[12] Scavolini Auditorium 2 000 A helyszín nem felelt volna meg a kapacitásra vonatkozó követelményeknek.
Vitrifrigo Arena 12 323
Rimini[13] Fiera di Rimini ≥10 000 Közös pályázat San Marino San Marinóval.
Torino[14] Pala Alpitour 13 347 Az egyik legesélyesebb helyszín volt.
Visszaléptetett pályázatok
Acireale PalaTupparello 8 000
Alessandria Cittadella di Alessandria Szabadtéri helyszín; a rendezéshez szükséges lett volna egy tető építése; a helyszín átfogó felújításra szorul.
Bertinoro[15] PalaGalassi 7 500 Közös pályázat Cesenával és Forlìval; a helyszín nem felelt meg a kapacitásra vonatkozó követelményeknek.
Firenze[16] Nelson Mandela Forum 8 212
Genova Palasport di Genova 15 000 A helyszín átfogó felújítás alatt áll.
Jesolo[17] Palazzo del Turismo 4 000 A helyszín nem felelt meg a kapacitásra vonatkozó követelményeknek.
A Piave Vecchia világítótorony környéke Szabadtéri helyszín; a rendezéshez szükséges lett volna egy tető építése.
Matera Cava del Sole Szabadtéri helyszín; rendezéshez szükséges lett volna egy tető építése.
Palazzolo Acreide Új aréna építése lett volna szükséges A rendezéshez szükséges lett volna az együttműködés Siracusa megye más településeivel.
Róma[18] PalaLottomatica 11 800
Sanremo[19] Mercato dei Fiori 8 000
Teatro Ariston 2 000 Az olasz nemzeti döntőként szolgáló Sanremói dalfesztivál állandó helyszíne, mely nem felelt volna meg a kapacitásra vonatkozó követelményeknek.
Trieszt PalaTrieste 6 943 A helyszín nem felelt meg a kapacitásra vonatkozó követelményeknek.
Stadio Nereo Rocco 26 500 A rendezéshez szükséges lett volna egy tető építése.
Viterbo Fiera di Viterbo A helyszín nem felelt meg a kapacitásra vonatkozó követelményeknek, valamint átfogó felújításra szorul.
Be nem nyújtott pályázatok
Bari Fiera del Levante 550 A helyszín nem felelt volna meg a kapacitásra vonatkozó követelményeknek.
PalaFlorio 6 000 A helyszín nem felelt volna meg a kapacitásra vonatkozó követelményeknek.
Stadio San Nicola 58 270 A rendezéshez szükséges lett volna egy tető építése.
Nápoly PalaBarbuto 5 500 A helyszín nem felelt volna meg a kapacitásra vonatkozó követelményeknek.
Reggio Emilia[20] RCF Arena 100 000 Szabadtéri helyszín; a rendezéshez szükséges lett volna egy tető építése.
Verona[21] Veronai Aréna 22 000 A rendezéshez szükséges lett volna egy tető építése.

A résztvevők[szerkesztés]

A versenyt szervező Európai Műsorsugárzók Uniója 2021. október 20-án hozta nyilvánosságra a résztvevők hivatalos listáját. Visszatér a dalfesztiválra egy kihagyott év után Örményország, valamint az utoljára 2019-ben induló Montenegró. Eszerint az előző évhez képest kettővel több, 41 ország vett volna részt a 2022-es versenyen.

2022. február 25-én az EBU bejelentette Oroszország kizárását a versenyből, miután több részt vevő ország műsorsugárzója kérte, hogy zárják ki az országot a versenyzők közül a 2022-es orosz–ukrán krízis miatt.[22] Észtország és Finnország a hivatalos közlemény előtt bejelentette, amennyiben Oroszország résztvevője lesz a dalfesztiválnak, nem kívánnak szerepelni a torinói versenyen.[23][24] Az országot Slavia Simonova képviselte volna.[25]

Így összesen 40 ország vesz részt a 2022-es versenyen.

Harmadik alkalommal vesz részt a versenyen a bolgár Sztojan Jankulov, ezúttal az Intelligent Music Project tagjaként. Jankulov korábban 2007-ben és 2013-ban szerepelt a dalfesztiválon az Elitsa & Sztojan nevű formáció tagjaként. Szintén harmadszor vesz részt a moldáv Zdob și Zdub, ezúttal azonban a Frații Advahov közreműködésében: 2005-ben az ország első versenyzőiként hatodik, 2011-ben pedig a tizenkettedik helyen végeztek. Továbbá sorozatban másodjára vesz részt az ukrán Ihor Didencsuk, aki 2021-ben a Go_A együttes tagjaként, ezúttal pedig a Kalush Orchstra zenészeként vesz részt a versenyen. Szintén másodjára áll színpadra az olasz Mahmood, a 2019-es verseny második helyezettje, ezúttal azonban Blanco közreműködésében.

1994 óta először vesz részt chilei előadó a dalfesztiválon Ronnie Romero személyében, aki a Bulgáriát képviselő Intelligent Music Project frontembereként lép színpadra.

2010 óta először fordul elő, hogy Hollandia versenydala holland nyelven hangzik el, Litvánia pedig 1994-es debütálása után másodszor küld teljes egészében litván nyelvű dalt, míg a szerb versenydal az első dal a dalfesztivál történelmében, amely tartalmaz latin nyelvű részleteket. Franciaország versenydala breton nyelven hangzik el, erre korábban egyszer, 1996-ban volt példa, emellett 2011 óta először fordul elő, hogy Franciaország dala nem tartalmaz francia nyelvű részt, valamint a dalfesztivál történetében először nem hangzik el francia nyelvű dal vagy francia nyelvű részletet tartalmazó dal.

Érdekesség, hogy az észt versenyző kiválasztásában a nemzetközi zsűri tagjaként közreműködött a volt magyar delegációvezető, Bubnó Lőrinc, aki a magyar zsűri pontjait ismertette, annak ellenére, hogy Magyarország nincs a dalfesztivál résztvevői között.[26]

Visszatérő előadók[szerkesztés]

Előadó Ország Előző év(ek)
Ihor Didenchuk (a Kalush Orchestra tagjaként)  Ukrajna 2021 (a Go_A tagjaként)
Mahmood (Blanco közreműködésében)  Olaszország 2019
Stoyan Yankulov (az Intelligent Music Project tagjaként)  Bulgária 2007, 2013 (Elitsa Todorova közreműködésében, az Elitsa & Stoyan tagjaként)
Zdob și Zdub (az Advahov Brothers közreműködésében)  Moldova 2005, 2011

Távol maradó országok[szerkesztés]

Magyarország részvétele a versenyen[szerkesztés]

Magyarország részvételéről 2021. október 11-ig semmilyen hivatalos információ nem állt rendelkezésre, továbbá a magyar közszolgálati média, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sem adta jelét egy lehetséges visszatérésnek, így 2022-ben is Magyarország távolmaradásával lehetett számolni. 2021. október 11-én nyilvánosságra hozták A Dal 2022 című tehetségkutató műsor pályázati feltételeit, melyben ezúttal sem szerepelt az Eurovíziós Dalfesztiválra való utalás, így Magyarország sorozatban harmadik éve nem nevezett indulót a nemzetközi versenyre, mely 2021. október 20-án, a hivatalos résztvevői lista nyilvánosságra hozatalával megerősítést is nyert.

A versenyt megelőző időszak[szerkesztés]

Nemzeti válogatók[szerkesztés]

A részt vevő 40 ország közül 25 nemzeti döntő keretein belül, 13 belső kiválasztással, 1 eredetileg nemzeti döntővel, majd végül belső kiválasztással, 1 pedig eredetileg előadóját és dalát is nemzeti döntővel választotta ki, végül azonban a dalt lecserélve egy új dalt mutattak be belső kiválasztást követően. A később kizárásra került Oroszország belső kiválasztással nevezte volna meg indulóját.

Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Horvátország, Litvánia, Norvégia, Portugália és Svédország apróbb változtatásokkal ugyanazt a kimondottan Eurovíziós Dalfesztiválra létrehozott nemzeti döntőt rendezte meg, mint a legutóbbi részvétele során, míg Albánia és Olaszország a dalfesztiváltól függetlenül már évtizedek óta futó, nagy múltú dalversenyei, a Festivali i Këngës és a Sanremói dalfesztivál segítségével választotta ki versenyzőjét.

Ausztrália, Csehország, Izland, Lettország, Szlovénia és Ukrajna egy, Románia két, Málta pedig három év kihagyás után visszatért hagyományos válogatóműsorához.

Izrael egy nemzetközi szinten ismert tehetségkutató-formátum, a The X Factor Israel segítségével választotta ki versenyzőjét. San Marino 2018 és 2020 után harmadjára rendezett nyílt válogatót. Spanyolország az olasz Sanremói dalfesztivál mintájára létrehozott Benidorm Fest keretein belül választotta ki versenyzőjét, míg Észak-Macedónia és Írország 2015 óta először választott versenyzőt nemzeti döntő segítségével, utóbbi válogatóműsora a The Late Late Show beszélgetős műsor egy különkiadásaként került megrendezésre. Lengyelország egy, Németország pedig két év kihagyás után visszatért a televíziós dalválasztó műsor használatához. Montenegró 2017, Örményország pedig 2019 után újból belső kiválasztást követően nevezte meg indulóját, míg Szerbia egy új elnevezésű, de az ország korábbi hagyományos válogatóműsora, a Beovizija szabályrendszerét követő nemzeti döntő keretein belül választott versenyzőt.

A többi ország, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bulgária, Ciprus, az Egyesült Királyság, Görögország, Grúzia, Hollandia és Svájc ismételten a teljes belső kiválasztás mellett döntött. Eredetileg Moldova hagyományos nemzeti döntőjével választotta volna ki versenyzőjét, azonban az ország járványügyi helyzete és a COVID-19-fertőzöttek számának növekvése miatt a TRM úgy döntött, nem rendez televíziós döntőt, az ország indulóját az összes jelentkező közül, belső kiválasztással jelölték ki.

A nemzeti döntőkben korábbi eurovíziós előadók is részt vettek: az ausztrál Isaiah (2017), az észt Elina Nechayeva (2018), Evelin Samuel (1999, Camille közreműködésében), Lauri Pihlap (2001, a 2XL tagjaként), Ott Lepland (2012) és Stig Rästa (2015, Elina Born közreműködésében), az ír Brendan Murray (2017), a lengyel Lidia Kopania (2009), a lett Aminata (2015), Intars Busulis (2009) és Katrīna Dimanta (2013, az Aarzemnieki tagjaként), a litván Erica Jennings (2001, a SKAMP tagjaként), Ieva Zasimauskaitė (2018), Vilija Matačiūnaitė (2014), a máltai Richard Micallef (2014, a Firelight tagjaként), a moldáv Zdob și Zdub (2005, 2011), az olasz Iva Zanicchi (1969), Gianni Morandi (1970), Massimo Ranieri (1971, 1973), Emma (2014), Fabrizio Moro (2018, Ermal Meta közreműködésében) és Mahmood (2019), a román Cezar (2013) és Ciro de Luca (2007, a Todomondo tagjaként), a san marinói Miodio (2008), a spanyol Azúcar Moreno (1990), a svéd Anna Bergendahl (2010), John Lundvik (2019) és Robin Bengtsson (2017), a szerb Sara Jo (2013, a Moje 3 tagjaként), valamint az ukrán Ihor Didenchuk (2020, 2021, a Go_A tagjaként). Rajtuk kívül szerepelt még a macedón Tijana Dapčević (Észak-Macedónia, 2014) Szerbia, valamint a máltai Jessika (San Marino, 2018, Jenifer Brening közreműködésében) Málta válogatójában. Eredetileg a litván Monika Linkytė (2015, Vaidas Baumila közreműködésében) is szerepelt volna országa nemzeti döntőjében, de végül visszalépett. Két korábbi Junior Eurovíziós Dalfesztiválon induló előadó is részt vett országa válogatójában: a máltai Nicole Azzopardi (2010) és a moldáv Denis Midone (2012).

A dalverseny első hivatalosan megerősített előadója a belga Jérémie Makiese volt, akit 2021. szeptember 15-én jelentettek be, míg az első dal a bolgár versenydal, az Intention, amit december 5-én mutattak be, ezzel ebben az évben, a hagyományokkal ellentétben, nem az albán dal volt az első nyilvánosságra hozott szerzemény. A verseny utolsó hivatalosan megerősített előadója a portugál válogató győztese, MARO, az utolsóként bemutatott dal pedig az azeri dal, a Fade To Black volt 2022. március 21-én.

A részt vevő országok nemzeti válogatóinak listája
Ország Választás
módszere
Válogató / Bemutató műsor Közvetítő csatorna Kiválasztás / Bemutatás dátuma
Előadó Dal
 Albánia nemzeti döntő 60. Festivali i Këngës RTSH 1 2021. december 29.
 Ausztrália nemzeti döntő Eurovision: Australia Decides SBS 2022. február 26.
 Ausztria belső kiválasztás előadó: Ö3-Wecker Hitradio Ö3 2022. február 8. 2022. március 11.
 Azerbajdzsán belső kiválasztás előadó: Sabahın Xeyir Azərbaycan İTV 2022. február 16. 2022. március 21.
 Belgium belső kiválasztás Le 8/9 VivaCité 2021. szeptember 15. 2022. március 10.
 Bulgária belső kiválasztás dal: Denjat zapocsva sz Georgi Ljubenov BNT 1 2021. november 25. 2021. december 5.
 Ciprus belső kiválasztás Óla szton Aéra RIK 1, RIK Sat 2022. március 9.
 Csehország nemzeti döntő Eurovision Song CZ Online válogatót rendeztek 2021. december 16.
 Dánia nemzeti döntő Dansk Melodi Grand Prix DR1 2022. március 5.
 Egyesült Királyság belső kiválasztás Nem rendeztek válogató- és bemutatóműsort 2022. március 10.
 Észak-Macedónia nemzeti döntő nemzeti döntő: Za Evrosong
eredményhirdetés: Sztiszni plej
MRT 1, MRT Sat 2022. február 4.
 Észtország nemzeti döntő Eesti Laul ETV 2022. február 12.
 Finnország nemzeti döntő Uuden Musiikin Kilpailu Yle TV1 2022. február 26.
 Franciaország nemzeti döntő Eurovision France, c'est vous qui décidez France 2 2022. március 5.
 Görögország belső kiválasztás előadó: Studio 4 ERT1 2021. december 15. 2022. március 10.
 Grúzia belső kiválasztás Nem rendeztek válogató- és bemutatóműsort 2021. november 14. 2022. március 9.
 Hollandia belső kiválasztás Nem rendeztek válogató- és bemutatóműsort 2021. december 7. 2022. március 3.
 Horvátország nemzeti döntő Dora HRT 1 2022. február 19.
 Írország nemzeti döntő The Late Late Show Eurosong RTÉ One 2022. február 4.
 Izland nemzeti döntő Söngvakeppnin RÚV 2022. március 12.
 Izrael nemzeti döntő X-Faktor Izrael Reshet 13 2022. február 5.
 Lengyelország nemzeti döntő Tu bije serce Europy! Wybieramy hity na Eurowizję TVP2 2022. február 19.
 Lettország nemzeti döntő Supernova LTV1 2022. február 12.
 Litvánia nemzeti döntő Pabandom iš naujo! LRT televizija 2022. február 12.
 Málta előadó: nemzeti döntő
dal: belső kiválasztás
előadó: Malta Eurovision Song Contest TVM 2022. február 19. 2022. március 14.
 Moldova belső kiválasztás Mesager Moldova 1 2022. január 29.
 Montenegró belső kiválasztás előadó: Dobro jutro Crna Goro
dal: Montenegro, dodici punti
TVCG 1 2022. január 4. 2022. március 4.
 Németország nemzeti döntő Germany 12 Points Das Erste, One 2022. március 4.
 Norvégia nemzeti döntő Melodi Grand Prix NRK1 2022. február 19.
 Olaszország nemzeti döntő Sanremói dalfesztivál Rai 1 2022. február 5.
 Oroszország (kizárva) belső kiválasztás Nem rendeztek válogató- és bemutatóműsort 2022. február 26.
 Örményország belső kiválasztás Nem rendeztek válogató- és bemutatóműsort 2022. március 11. 2022. március 19.
 Portugália nemzeti döntő Festival da Canção RTP1 2022. március 12.
 Románia nemzeti döntő Selecția Națională TVR 1 2022. március 5.
 San Marino nemzeti döntő Una voce per San Marino San Marino RTV 2022. február 19.
 Spanyolország nemzeti döntő Benidormi dalfesztivál La 1 2022. január 29.
 Svájc belső kiválasztás Nem rendeztek válogató- és bemutatóműsort 2022. március 8.
 Svédország nemzeti döntő Melodifestivalen SVT1 2022. március 12.
 Szerbia nemzeti döntő Pesma za Evroviziju RTS 1 2022. március 5.
 Szlovénia nemzeti döntő EMA 2022 TV Slovenija 1 2022. február 19.
 Ukrajna nemzeti döntő
belső kiválasztás
Vidbir Szuszpilne 2022. február 12.
2022. február 22.

Az elődöntők felosztása[szerkesztés]

  Az első elődöntő résztvevői
  Az első elődöntőben szavazó döntősök
  A második elődöntő résztvevői
  A második elődöntőben szavazó döntősök
A torinói Palazzo Madama, a sorsolás helyszíne.

A harminchat elődöntős országot hat kalapba osztották földrajzi elhelyezkedésük és szavazási szokásaik alapján, a 2008-ban bevezetett módon. A felosztást január 18-án hozta nyilvánosságra az EBU.[39]

Január 25-én tartották a sorsolást, a torinói Palazzo Madamában, ahol a kalapok egyik fele az első elődöntőbe, a másik a második elődöntőbe került. Ennek célja a szavazás igazságosabbá tétele.[40][41] A sorsolás során azt is eldöntötték, hogy az egyes országok az adott elődöntő első vagy második felében fognak fellépni, valamint azt, hogy az automatikusan döntős „Öt Nagy” és a rendező ország melyik elődöntőben fog szavazni. Így a delegációk előre tudják, mikor kell megérkezniük a próbákra. Ugyanekkor került sor a jelképes kulcsátadásra, melyen az előző rendező város, Rotterdam polgármestere adta át Torino polgármesterének a korábbi rendező városok szimbólumait tartalmazó kulcscsomót. A sorsolás házigazdái eredetileg Carolina di Domenico és Gabriele Corsi lettek volna, de utóbbinak PCR-tesztje pozitív eredményt adott, így őt Mario Acampa helyettesítette.[42][43]

A versenyre eredetileg nevező Oroszország az első elődöntő második felében szerepelt volna.

1. kalap 2. kalap 3. kalap 4. kalap 5. kalap 6. kalap

Eurovíziós partik[szerkesztés]

A részt vevő előadók egy része a verseny előtt különböző rendezvényeken népszerűsíti versenydalát.

Rendezvény Helyszín Dátum Részt vevő versenyzők száma
Melfest WKND Stockholm,  Svédország 2022. március 11. 3 (+6 korábbi évekből és/vagy nemzeti válogatókból)
Barcelona Eurovision Party Barcelona,  Spanyolország 2022. március 26. 10 (+6 korábbi évekből)
London Eurovision Party London,  Egyesült Királyság 2022. április 3. 20 (+6 korábbi évekből és/vagy nemzeti válogatókból)
Israel Calling Tel-Aviv,  Izrael 2022. április 58 24
Eurovision in Concert Amszterdam,  Hollandia 2022. április 9. 27 (+5 korábbi évekből)
PrePartyES Madrid,  Spanyolország 2022. április 15-16 29 (+4 korábbi évekből és/vagy nemzeti válogatókból)
Adriatic Pre-Party (online esemény) Horvátország Hrvatski Eurovizijski Klub 2022. április 30. 10 (+3 korábbi évekből és/vagy nemzeti válogatókból)

Live-on-tape felvételek[szerkesztés]

Az idei évben ismét minden résztvevő produkciójáról készül egy előzetes felvétel, melyet abban az esetben használnak fel, ha az adott előadó az esetlegesen érvényben levő utazási korlátozások vagy egészségügyi okok miatt nem tud jelen lenni az élő adások idejében Torinóban. Hasonló eljárással rendezték meg a 2020-as Junior Eurovíziós Dalfesztivált is.

A 40 résztvevő ország közül 16 hazájában, míg 9 egy másik résztvevő országban forgatja le a live-on-tape produkcióit.

Albánia, Bulgária, Dánia, Észtország, Finnország, Horvátország, Írország, Izland, Izrael, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Portugália, Románia, Szerbia és Szlovénia produkciója a helyi televízió egyik stúdiójában került felvételre, míg Ausztria, Ciprus, az Egyesült Királyság, Görögország, Málta, Örményország és Svájc Bulgáriában, Észak-Macedónia és Montenegró pedig Szerbiában forgatta produkcióját. Érdekesség, hogy Ukrajna kivétel volt az előzetes felvétel rögzítése alól, abban az esetben, ha nem tudnak jelen lenni a rendezvényen az ukrán nemzeti döntőben rögzített produkciót fogják sugározni.[44]

A verseny után a produkciókat nyilvánosságra hozták, az ausztrál, azeri, ciprusi, cseh, holland, moldáv és norvég előadások nélkül.[45][46] Az örmény produkciót később eltávolították a dalfesztivál videómegosztó csatornájáról.

Próbák és sajtótájékoztatók[szerkesztés]

A próbák április 30-án kezdődtek a verseny helyszínén. Az első körben minden ország elpróbálhatta a produkcióját többször is egymás után, valamint még a színpadra lépés előtt, a színfalak mögött beállították az énekesek mikrofonjait és fülmonitorjait. A színpadi próba után a delegációk a videószobába vonultak, ahol megnézhették, hogy a rendező csatorna hogyan képzeli el a produkció lefilmezését. Innen a sajtótájékoztatóra mentek az előadók, ahol egy műsorvezetővel beszélgettek a versenyről, a produkcióról, a próbákról, valamint a sajtó akkreditált tagjai is tehettek fel kérdéseket. A próbák és a sajtótájékoztatók egyszerre zajlottak: míg az egyik ország sajtótájékoztatót tartott, addig a következő már próbált az arénában.

A próbák és sajtótájékoztatók menetrendje

A kezdési időpontok helyi idő szerint vannak feltüntetve. (UTC+01:00)

Dátum Ország Próba Sajtótájékoztató
2022. április 30.
(szombat)
 Albánia 10:00–10:30 12:00–12:20
 Lettország 10:40–11:10 12:40–13:00
 Litvánia 11:20–11:50 13:20–13:40
 Svájc 12:00–12:30 14:00–14:20
 Szlovénia 13:40–14:10 15:40–16:00
 Ukrajna 14:20–14:50 16:20–16:40
 Bulgária 15:00–15:30 17:00–17:20
 Hollandia 16:00–15:30 18:00–18:20
 Moldova 16:40–17:10 18:40–19:00
2022. május 1.
(vasárnap)
 Portugália 10:00–10:30 12:00–12:20
 Horvátország 10:40–11:10 12:40–13:00
 Dánia 11:20–11:50 13:20–13:40
 Ausztria 12:00–12:30 14:00–14:20
 Görögország 13:40–14:10 15:40–16:00
 Izland 14:20–14:50 16:20–16:40
 Norvégia 15:00–15:30 17:00–17:20
 Örményország 16:00–15:30 18:00–18:20
2022. május 2.
(hétfő)
 Finnország 10:00–10:30 12:00–12:20
 Izrael 10:40–11:10 12:40–13:00
 Szerbia 11:20–11:50 13:20–13:40
 Azerbajdzsán 12:00–12:30 14:00–14:20
 Grúzia 13:40–14:10 15:40–16:00
 Málta 14:20–14:50 16:20–16:40
 San Marino 15:00–15:30 17:00–17:20
 Ausztrália 16:00–15:30 18:00–18:20
 Ciprus 16:40–17:10 18:40–19:00
2022. május 3.
(kedd)
 Írország 10:00–10:30 12:00–12:20
 Észak-Macedónia 10:40–11:10 12:40–13:00
 Észtország 11:20–11:50 13:20–13:40
 Románia 12:00–12:30 14:00–14:20
 Lengyelország 13:40–14:10 15:40–16:00
 Montenegró 14:20–14:50 16:20–16:40
 Belgium 15:00–15:30 17:00–17:20
 Svédország 16:00–15:30 18:00–18:20
 Csehország 16:40–17:10 18:40–19:00

Dátum Ország Próba Sajtótájékoztató
2022. május 4.
(szerda)
 Albánia 10:00–10:20 11:10–11:30
 Lettország 10:25–10:45 11:35–11:55
 Litvánia 10:50–11:10 12:00–12:20
 Svájc 11:15–11:35 12:25–12:45
 Szlovénia 11:40–12:00 12:50–13:10
 Ukrajna 13:05–13:25 14:15–14:35
 Bulgária 13:30–13:50 14:40–15:00
 Hollandia 13:55–14:15 15:05–15:25
 Moldova 14:20–14:40 15:30–15:50
 Portugália 14:45–15:05 15:55–16:15
 Horvátország 15:35–15:55 16:45–17:05
 Dánia 16:00–16:20 17:10–17:30
 Ausztria 16:25–16:45 17:35–17:55
 Görögország 16:50–17:10 18:00–18:20
2022. május 5.
(csütörtök)
 Izland 10:00–10:20 11:10–11:30
 Norvégia 10:25–10:45 11:35–11:55
 Örményország 10:50–11:10 12:00–12:20
 Finnország 11:15–11:35 12:25–12:45
 Izrael 11:40–12:00 12:50–13:10
 Szerbia 13:05–13:25 14:15–14:35
 Azerbajdzsán 13:30–13:50 14:40–15:00
 Grúzia 13:55–14:15 15:05–15:25
 Málta 14:20–14:40 15:30–15:50
 San Marino 14:45–15:05 15:55–16:15
 Franciaország 15:35–16:05 17:35–17:55
 Olaszország 16:15–16:45 18:15–17:35
 Egyesült Királyság 16:55–17:25 18:55–19:15
 Spanyolország 17:35–18:05 19:35–19:55
 Németország 18:15–18:45 20:15–20:35
2022. május 6.
(péntek)
 Ausztrália 10:00–10:20 11:10–11:30
 Ciprus 10:25–10:45 11:35–11:55
 Írország 10:50–11:10 12:00–12:20
 Észak-Macedónia 11:15–11:35 12:25–12:45
 Észtország 11:40–12:00 12:50–13:10
 Románia 13:05–13:25 14:15–14:35
 Lengyelország 13:30–13:50 14:40–15:00
 Montenegró 13:55–14:15 15:05–15:25
 Belgium 14:20–14:40 15:30–15:50
 Svédország 14:45–15:05 15:55–16:15
 Csehország 15:35–16:05 17:35–17:55
2022. május 7.
(szombat)
 Franciaország 10:00–10:20 11:10–11:30
 Olaszország 10:25–10:45 11:35–11:55
 Egyesült Királyság 10:50–11:10 12:00–12:20
 Spanyolország 11:15–11:35 12:25–12:45
 Németország 11:40–12:00 12:50–13:10

Főpróbák és élő közvetítések[szerkesztés]

A kezdési időpontok helyi idő szerint vannak feltüntetve. (CEST)

Forduló Adás Dátum Kezdés Vége
Első elődöntő 1. főpróba 2022. május 9., hétfő 15:00 17:25
2. főpróba – zsűri show 21:00 23:25
3. főpróba – családi show 2022. május 10., kedd 15:00 17:15
Élő közvetítés 21:00 23:15
Második elődöntő 1. főpróba 2022. május 11., szerda 15:00 17:27
2. főpróba – zsűri show 21:00 23:27
3. főpróba – családi show 2022. május 12., csütörtök 15:00 17:17
Élő közvetítés 21:00 23:17
Döntő 1. főpróba 2022. május 13., péntek 13:00 16:50
2. főpróba – zsűri show 21:00 00:50
3. főpróba – családi show 2022. május 14., szombat 13:30 17:20
Élő közvetítés 21:00 00:50

A verseny[szerkesztés]

Ez lesz az első Eurovíziós Dalfesztivál, amit UHD-felbontásban is sugároznak.

Megnyitó ünnepség[szerkesztés]

A megnyitó ünnepség helyszíne, a Venaria királyi palota

Eurovíziós hagyomány, hogy a rendező város vörös szőnyeges megnyitó ünnepséget szervez a résztvevők számára. Ezzel az eseménnyel veszi kezdetét az eurovíziós hét. A vörös szőnyeg ebben az évben ismét türkiz szőnyeggé változott, ami körülbelül 200 méter hosszú volt.[47] Ebben az évben igazodva a verseny arculatához, az ünnepséget Torino gazdag királyi történelmének egyik szimbolikus helyszínén, Venaria Reale-ben a Venaria királyi palota kertjében tartották. A megnyitó eseményen az összes résztvevő ország delegációja felvonult egyesével, először fotókat készítettek, majd a műsorvezetőkkel beszélgettek pár percig. Továbbhaladva a különböző országokból érkezett sajtó tagjainak adtak interjúkat. Ezután vonultak be az épületbe, a Nagy Galériába, ahol Stefano Lorusso, Torino városának polgármestere, Martin Österdahl, a dalfesztivál igazgatója, illetve Simona Martorelli és Claudio Fasulo a dalfesztivál ügyvezető producerei fogadtak. Az eseményt május 8-án, vasárnap 16 órakor közvetítették a hivatalos eurovíziós YouTube-csatornán. A megnyitó műsorvezetői a sajtótájékoztatók házigazdái, Carolina Di Domenico, Laura Carusino, Mario Acampa és Gabriele Corsi voltak.

Meghívott előadók[szerkesztés]

Első elődöntő: Az első elődöntő nyitánya empátiáról és kiterjesztett valóságról szólt, a bolygók képeivel a nézők elé vetítve több mint 40 táncos tisztelgett a nap, mint az öröm, az élet és a remény szimbóluma előtt. Az est folyamán fellépett Diodato, aki a koronavírus-járvány miatt törölt 2020-as Eurovíziós Dalfesztiválon képviselte volna Olaszországot, valamint egy különleges, az 1980-as évek Italodisco dalainak egyvelegével lépett fel Dardust és Benny Benassi a népszerű brit együttes, a Sophie & The Giants közreműködésében.[48][49] Az elődöntőben megjelent Maléna is, a 2021-es Junior Eurovíziós Dalfesztivál győztese, aki élményeiről mesélt és meginvitálta a közönséget a decemberi jereváni a gyermek versenyre.

Második elődöntő: A második elődöntő során fellépett a 2015-ös dalverseny olasz versenyzője, az Il Volo.[50] A műsor folyamán a dalverseny egyik házigazdája, Alessandro Cattelan mutatta be az olasz nép mentalitását és sztereotípiáit Olasz módra című előadásában.

Döntő: A döntő a Piazza San Carlo-n kezdődött, mielőtt a döntősök felvonultak a színpadra. A nyitányhoz a Rockin' 1000 adta a zenei aláfestést. Laura Pausini és Mika, akik a műsor házigazdái, egy egyvelegben bemutatták leghíresebb dalaikat, illetve Mika egy új dalt is előadott.[51] Fellépett még a Måneskin együttes is, akik legújabb dalukat, a Supermodel-t adták elő, majd Gigliola Cinquetti az 1964-es Eurovíziós Dalfesztivál győztes dalával zárta a vendégfellépők sorát.[52][53]

A szavazás[szerkesztés]

Esélyek[szerkesztés]

A verseny előtt a legesélyesebbnek az Egyesült Királyságot, Olaszországot és Spanyolországot, Svédországot és Ukrajnát tartották.

Zsűritagok[szerkesztés]

Minden országból öt profi zeneipari szakembert bíz meg a helyi közmédia a dalok értékelésére. A nemzeti zsűrik az élő adás előtt egy nappal egy zárt láncú közvetítésben egy videószobából követik figyelemmel a második főpróbát, és az ott látottak és hallottak alapján minősítik a produkciókat. Ezt a próbát emiatt zsűri shownak hívják, és az élő adáshoz hasonló eurovíziós élményt nyújtja a jegyet váltóknak az arénában. Az első elődöntő előtt 19 országból 95, a második elődöntő előtt 21 országból 105, míg a döntő előtti napon 40 országból összesen 200 zsűritag pontoz. A zsűritagok névsorát a tavalyi évtől kezdve a döntő után hozza nyilvánosságra az EBU. Németország esetében Felicia Lu-t kizárták a zsűritagok közül, mivel hónapokkal a verseny előtt megosztotta közösségi oldalain a kedvenceit és ebből sorrendet állított.[54]

A részt vevő országok zsűritagjainak listája

Első elődöntő[szerkesztés]

Az első elődöntőt május 10-én rendezték meg tizenhét ország részvételével. Az egyes országok által kiosztott pontok telefonos szavazás, illetve szakmai zsűrik szavazatai alapján alakultak ki, mely alapján az első tíz helyezett jutott tovább a döntőbe. A részt vevő országokon kívül két automatikusan döntős ország –  Franciaország és  Olaszország – is szavazott az első elődöntőben, valamint a május 9-én tartandó főpróbákon versenydalukat is előadták.

  A továbbjutó tíz ország
# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
01  Albánia[55] albán, angol[a] Ronela Hajati Sekret Titok 12. 58
02  Lettország[56] angol Citi Zēni Eat Your Salad Edd meg a salátád 14. 55
03  Litvánia[57] litván Monika Liu Sentimentai Érzések 7. 159
04  Svájc[58] angol Marius Bear Boys Do Cry A fiúk igenis sírnak 9. 118
05  Szlovénia[59] szlovén LPS Disko Diszkó 17. 15
06  Ukrajna[60] ukrán Kalush Orchestra Stefania Stefánia 1. 337
07  Bulgária[61] angol Intelligent Music Project Intention Szándék 16. 29
08  Hollandia[62] holland S10 De diepte A mélység 2. 221
09  Moldova[63] román, angol Zdob și Zdub & Advahov Brothers Trenulețul Vonatocska 8. 154
10  Portugália[64] angol, portugál MARO Saudade, saudade Vágyódás, vágyódás 4. 208
11  Horvátország[65] angol, horvát Mia Dimšić Guilty Pleasure Bűnös élvezet 11. 75
12  Dánia[66] angol REDDI The Show A műsor 13. 55
13  Ausztria[67] angol LUM!X feat. Pia Maria Halo Glória 15. 42
14  Izland[68] izlandi Systur Með hækkandi sól A felkelő nappal 10. 103
15  Görögország[69] angol Amanda Georgiadi Tenfjord Die Together Együtt meghalni 3. 211
16  Norvégia[70] angol Subwoolfer Give That Wolf a Banana Adj egy banánt annak a farkasnak 6. 177
17  Örményország[71] angol Rosa Linn Snap Csettintés 5. 187
1.a: A dal tartalmaz néhány kifejezést spanyol nyelven is.

Ponttáblázat[szerkesztés]

  Az első elődöntőben szavazó automatikus döntősök

Zsűri szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
Albánia Lettország Litvánia Svájc Szlovénia Ukrajna Bulgária Hollandia Moldova Portugália Horvátország Dánia Ausztria Izland Görögország Norvégia Örményország Franciaország Olaszország
 Albánia 12 12
 Lettország 39 2 2 3 3 4 12 1 1 4 4 2 1
 Litvánia 56 1 3 12 2 6 10 5 8 5 2 2
 Svájc 107 6 4 10 4 6 12 7 10 4 6 6 7 5 4 5 5 6
 Szlovénia 7 1 1 5
 Ukrajna 135 12 12 12 8 7 8 12 7 7 7 10 3 6 7 10 7
 Bulgária 11 1 10
 Hollandia 142 10 3 8 12 10 12 4 2 8 2 12 8 7 6 8 12 8 10
 Moldova 19 1 2 1 1 7 1 1 5
 Portugália 121 4 5 7 4 6 8 5 10 5 12 8 10 6 5 10 10 6
 Horvátország 42 3 8 3 6 3 3 8 4 4
 Dánia 35 6 5 5 5 2 3 5 1 3
 Ausztria 6 2 1 3
 Izland 64 5 8 4 6 4 5 3 10 4 4 2 2 3 4
 Görögország 151 8 10 7 10 5 7 10 12 8 5 8 10 6 2 12 8 12 12
 Norvégia 73 2 7 3 7 2 1 7 6 7 2 3 4 12 1 6 3
 Örményország 82 7 2 1 1 10 8 4 6 3 1 2 12 3 7 7 8

Nézői szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
Albánia Lettország Litvánia Svájc Szlovénia Ukrajna Bulgária Hollandia Moldova Portugália Horvátország Dánia Ausztria Izland Görögország Norvégia Örményország Franciaország Olaszország
 Albánia 46 8 6 1 2 2 12 2 5 8
 Lettország 16 10 5 1
 Litvánia 103 1 10 3 5 12 5 5 6 6 6 8 4 5 5 8 7 6 1
 Svájc 11 3 2 1 3 1 1
 Szlovénia 8 8
 Ukrajna 202 8 12 12 10 10 12 12 12 12 12 12 12 12 10 10 12 10 12
 Bulgária 18 12 5 1
 Hollandia 79 3 3 6 2 3 6 3 8 8 3 4 5 8 4 1 4 4 4
 Moldova 135 8 7 7 7 10 8 10 10 10 6 10 7 6 6 6 7 10
 Portugália 87 5 6 8 12 2 4 6 6 4 1 3 1 2 3 2 8 8 6
 Horvátország 33 6 6 12 2 1 6
 Dánia 20 2 1 1 3 3 6 4
 Ausztria 36 4 1 4 3 2 4 2 4 2 3 5 2
 Izland 39 5 2 1 8 4 2 7 7 3
 Görögország 60 10 8 1 7 3 1 4 12 10 1 3
 Norvégia 104 2 7 5 4 7 4 7 10 7 7 10 7 10 7 3 2 5
 Örményország 105 7 4 4 5 2 10 8 7 5 5 5 8 3 8 5 12 7

12 pontos országok[szerkesztés]

Zsűri szavazás[szerkesztés]

Az alábbi országok kaptak 12 pontot az első elődöntőben a zsűritől:

Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
4  Hollandia  Dánia,  Örményország,  Svájc,  Ukrajna
 Ukrajna  Albánia,  Lettország,  Litvánia,  Moldova
 Görögország  Franciaország,  Hollandia,  Olaszország,  Norvégia
1  Albánia  Görögország
 Lettország  Portugália
 Litvánia  Szlovénia
 Norvégia  Izland
 Örményország  Ausztria
 Portugália  Horvátország
 Svájc  Bulgária

Nézői szavazás[szerkesztés]

Az alábbi országok kaptak 12 pontot az első elődöntőben a nézőkől:

Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
12  Ukrajna  Ausztria,  Bulgária,  Dánia,  Hollandia,  Horvátország,  Izland,  Lettország,  Litvánia,  Moldova,  Olaszország,  Örményország,  Portugália
1  Albánia  Görögország
 Bulgária  Albánia
 Görögország  Norvégia
 Horvátország  Szlovénia
 Litvánia  Ukrajna
 Örményország  Franciaország
 Portugália  Svájc

Megjegyzés: A félkövérrel szedett országok a maximum 24 pontot (12 pontot a zsűritől és a nézőktől is) adták az adott országnak.

Zsűri és nézői szavazás külön[szerkesztés]

Helyezés Zsűri szavazás Nézői szavazás
Ország Pontszám Ország Pontszám
1.  Görögország 151  Ukrajna 202
2.  Hollandia 142  Moldova 135
3.  Ukrajna 135  Örményország 105
4.  Portugália 121  Norvégia 104
5.  Svájc 107  Litvánia 103
6.  Örményország 82  Portugália 87
7.  Norvégia 73  Hollandia 79
8.  Izland 64  Görögország 60
9.  Litvánia 56  Albánia 46
10.  Horvátország 42  Izland 39
11.  Lettország 39  Ausztria 36
12.  Dánia 35  Horvátország 33
13.  Moldova 19  Dánia 20
14.  Albánia 12  Bulgária 18
15.  Bulgária 11  Lettország 16
16.  Szlovénia 7  Svájc 11
17.  Ausztria 6  Szlovénia 8

Második elődöntő[szerkesztés]

A második elődöntőt május 12-én rendezik meg tizennyolc ország részvételével. Az egyes országok által kiosztott pontok telefonos szavazás, illetve szakmai zsűrik szavazatai alapján alakulnak ki, mely alapján az első tíz helyezett jut tovább a döntőbe. A részt vevő országokon kívül három automatikusan döntős ország – az  Egyesült Királyság,  Németország és  Spanyolország – is szavaz az első elődöntőben, valamint a május 11-én tartandó főpróbákon versenydalukat is előadják.

  A továbbjutó tíz ország
# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
01  Finnország[72] angol The Rasmus Jezebel Izebel 7. 162
02  Izrael[73] angol Michael Ben-David I.M VAGYOK 13. 61
03  Szerbia[74] szerb, latin[b] Konstrakta In corpore sano Ép testben 3. 237
04  Azerbajdzsán[75] angol Nadir Rustamli Fade to Black Feketére halványul 10. 96
05  Grúzia[76] angol Circus Mircus Lock Me In Zárj be 18. 22
06  Málta[77] angol Emma Muscat I Am What I Am Az vagyok, aki vagyok 16. 47
07  San Marino[78] olasz, angol Achille Lauro Stripper Sztriptíztáncos 14. 50
08  Ausztrália[79] angol Sheldon Riley Not the Same Nem ugyanaz 2. 243
09  Ciprus[80] angol, görög Andromache Ela Gyere 12. 63
10  Írország[81] angol Brooke That’s Rich Ez remek! 15. 47
11  Észak-Macedónia[82] angol Andrea Circles Körök 11. 76
12  Észtország[83] angol Stefan Hope Remény 5. 209
13  Románia[84] angol, spanyol WRS Llámame Hívj fel 9. 118
14  Lengyelország[85] angol Ochman River Folyó 6. 198
15  Montenegró[86] angol, olasz Vladana Breathe Lélegezni 17. 33
16  Belgium[87] angol Jérémie Makiese Miss You Hiányzol 8. 151
17  Svédország[88] angol Cornelia Jakobs Hold Me Closer Ölelj szorosabban 1. 396
18  Csehország[89] angol We Are Domi Lights Off Lekapcsolni a lámpát 4. 227
1.b: A dal egyik latin nyelvű sora visszafelé mondva hangzik el.

Ponttáblázat[szerkesztés]

  A második elődöntőben szavazó automatikus döntősök

Zsűri szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
Finnország Izrael Szerbia Azerbajdzsán Grúzia Málta San Marino Ausztrália Ciprus Írország Észak-Macedónia Észtország Románia Lengyelország Montenegró Belgium Svédország Csehország Németország Spanyolország Egyesült Királyság
 Finnország 63 5 5 4 3 3 3 2 4 8 4 4 4 5 4 2 1 2
 Izrael 34 1 2 10 3 1 1 7 3 2 3 1
 Szerbia 63 8 1 3 2 2 4 5 7 12 7 2 5 5
 Azerbajdzsán 96 7 8 4 4 4 3 6 1 6 3 3 5 3 5 4 10 12 8
 Grúzia 13 1 1 3 5 3
 Málta 27 2 2 1 1 6 6 1 7 1
 San Marino 21 5 2 2 12
 Ausztrália 169 10 10 2 10 10 10 10 10 5 5 10 10 10 10 8 12 8 6 10 3
 Ciprus 9 3 4 2
 Írország 12 6 1 4 1
 Észak-Macedónia 56 2 1 5 7 1 5 5 1 10 12 7
 Észtország 113 4 3 10 7 7 8 7 5 7 8 2 7 7 6 10 7 4 4
 Románia 18 4 2 8 4
 Lengyelország 84 1 8 3 8 8 6 8 8 8 3 6 1 3 7 6
 Montenegró 11 7 3 1
 Belgium 105 7 6 5 5 5 8 3 2 10 5 6 6 8 8 6 5 8 2
 Svédország 222 12 12 12 12 12 12 12 12 12 12 7 12 12 12 12 10 12 7 6 12
 Csehország 102 6 6 4 6 6 7 6 2 4 10 7 8 8 2 4 6 10

Nézői szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
Finnország Izrael Szerbia Azerbajdzsán Grúzia Málta San Marino Ausztrália Ciprus Írország Észak-Macedónia Észtország Románia Lengyelország Montenegró Belgium Svédország Csehország Németország Spanyolország Egyesült Királyság
 Finnország 99 1 5 6 6 3 2 2 1 8 12 4 6 4 12 10 7 6 4
 Izrael 27 10 10 2 3 2
 Szerbia 174 8 8 12 12 12 12 12 4 12 4 10 7 12 6 10 12 10 5 6
 Azerbajdzsán 0
 Grúzia 9 2 5 1 1
 Málta 20 2 3 1 3 3 3 1 2 2
 San Marino 29 4 8 5 2 4 3 3
 Ausztrália 74 6 6 7 2 7 7 4 7 5 3 2 3 3 4 5 3
 Ciprus 54 10 12 1 1 4 5 7 3 8 1 1 1
 Írország 35 3 3 8 1 1 7 12
 Észak-Macedónia 20 8 10 2
 Észtország 96 12 4 4 7 3 3 6 1 8 10 7 7 8 8 4 2 2
 Románia 100 3 2 6 6 5 5 8 4 10 5 2 5 8 3 4 5 12 7
 Lengyelország 114 5 7 1 3 4 5 6 8 12 2 6 1 2 12 7 7 12 4 10
 Montenegró 22 12 10
 Belgium 46 1 1 3 4 1 6 2 4 7 5 1 5 5 1
 Svédország 174 10 12 5 8 8 10 10 10 7 10 7 10 12 12 6 10 6 8 8 5
 Csehország 227 7 10 7 2 4 2 6 7 5 8 6 8 6 8 4 5 6 6 10 8

12 pontos országok[szerkesztés]

Zsűri szavazás[szerkesztés]

Az alábbi országok kaptak 12 pontot a második elődöntőben a zsűritől:

Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
16  Svédország  Ausztrália,  Azerbajdzsán,  Ciprus,  Csehország,  Egyesült Királyság,  Észtország,  Finnország,  Grúzia,  Írország,  Izrael,  Lengyelország,  Málta,  Montenegró,  Románia,  San Marino,  Szerbia
1  Ausztrália  Svédország
 Azerbajdzsán  Spanyolország
 Észak-Macedónia  Németország
 San Marino  Belgium
 Szerbia  Észak-Macedónia

Nézői szavazás[szerkesztés]

Az alábbi országok kaptak 12 pontot a második elődöntőben a zsűritől:

Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
8  Szerbia  Ausztrália,  Ciprus,  Csehország,  Észak-Macedónia, Grúzia,  Málta,  Montenegró,  San Marino
3  Lengyelország  Belgium,  Írország,  Németország
 Svédország  Izrael,  Lengyelország,  Románia
2  Finnország  Észtország,  Svédország
1  Ciprus  Azerbajdzsán
 Észtország  Finnország
 Írország  Egyesült Királyság
 Montenegró  Szerbia
 Románia  Spanyolország

Megjegyzés: A félkövérrel szedett országok a maximum 24 pontot (12 pontot a zsűritől és a nézőktől is) adták az adott országnak.

Zsűri és nézői szavazás külön[szerkesztés]

Helyezés Zsűri szavazás Nézői szavazás
Ország Pontszám Ország Pontszám
1.  Svédország 222  Svédország 174
2.  Ausztrália 169  Szerbia 174
3.  Észtország 113  Csehország 125
4.  Belgium 105  Lengyelország 114
5.  Csehország 102  Románia 100
6.  Azerbajdzsán 96  Finnország 99
7.  Lengyelország 84  Észtország 96
8.  Finnország 63  Ausztrália 74
9.  Szerbia 63  Ciprus 54
10.  Észak-Macedónia 56  Belgium 46
11.  Izrael 34  Írország 35
12.  Málta 27  San Marino 29
13.  San Marino 21  Izrael 27
14.  Románia 18  Montenegró 22
15.  Grúzia 13  Málta 20
16.  Írország 12  Észak-Macedónia 20
17.  Montenegró 11  Grúzia 9
18.  Ciprus 9  Azerbajdzsán 0

Döntő[szerkesztés]

A döntőt május 14-én rendezik meg huszonöt ország részvételével. A mezőnyt a következő országok alkotják:

# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
01  Csehország[89] angol We Are Domi Lights Off Lekapcsolni a lámpát 22. 38
02  Románia[84] angol, spanyol WRS Llámame Hívj fel 18. 65
03  Portugália[64] angol, portugál MARO Saudade, saudade Vágyódás, vágyódás 9. 207
04  Finnország[72] angol The Rasmus Jezebel Izebel 21. 38
05  Svájc[58] angol Marius Bear Boys Do Cry A fiúk igenis sírnak 17. 78
06  Franciaország[90] breton Alvan & Ahez Fulenn Szikra 24. 17
07  Norvégia[70] angol Subwoolfer Give That Wolf a Banana Adj egy banánt annak a farkasnak 10. 182
08  Örményország[71] angol Rosa Linn Snap Csettintés 20. 61
09  Olaszország olasz Mahmood & Blanco Brividi Libabőr 6. 268
10  Spanyolország[91] spanyol, angol Chanel SloMo LassítottFelvétel 3. 459
11  Hollandia[62] holland S10 De diepte A mélység 11. 171
12  Ukrajna[60] ukrán Kalush Orchestra Stefania Stefánia 1. 631
13  Németország[92] angol Malik Harris Rockstars Rocksztárok 25. 6
14  Litvánia[57] litván Monika Liu Sentimentai Érzések 14. 128
15  Azerbajdzsán[75] angol Nadir Rustamli Fade to Black Feketére halványul 16. 106
16  Belgium[87] angol Jérémie Makiese Miss You Hiányzol 19. 64
17  Görögország[69] angol Amanda Georgiadi Tenfjord Die Together Együtt meghalni 8. 215
18  Izland[68] izlandi Systur Með hækkandi sól A felkelő nappal 23. 20
19  Moldova[63] román, angol Zdob și Zdub & Advahov Brothers Trenulețul Vonatocska 7. 253
20  Svédország[88] angol Cornelia Jakobs Hold Me Closer Ölelj szorosabban 4. 438
21  Ausztrália[79] angol Sheldon Riley Not the Same Nem ugyanaz 15. 125
22  Egyesült Királyság[93] angol Sam Ryder SPACE MAN ŰRHAJÓS 2. 466
23  Lengyelország[85] angol Ochman River Folyó 12. 151
24  Szerbia[74] szerb, latin[c] Konstrakta In corpore sano Ép testben 5. 312
25  Észtország[83] angol Stefan Hope Remény 13. 141
A sorok a fellépés sorrendje szerint vannak rendezve – a helyezések szerinti rendezést az oszlop tetejére kattintva lehet elérni.
1.c: A dal egyik latin nyelvű sora visszafelé mondva hangzik el.

Ponttáblázat[szerkesztés]

Zsűri szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
Hollandia San Marino Észak-Macedónia Málta Ukrajna Albánia Észtország Azerbajdzsán Portugália Németország Belgium Norvégia Izrael Lengyelország Görögország Moldova Bulgária Szerbia Izland Ciprus Lettország Spanyolország Svájc Dánia Franciaország Örményország Montenegró Románia Írország Szlovénia Grúzia Horvátország Litvánia Ausztria Finnország Egyesült Királyság Svédország Ausztrália Csehország Olaszország
 Csehország 33 3 1 2 2 2 3 2 2 7 5 4
 Románia 12 1 7 4
 Portugália 171 8 10 1 7 7 5 10 7 3 2 4 7 5 6 5 8 1 8 4 7 4 3 7 10 8 10 3 6 5
 Finnország 38 5 6 1
 Svájc 78 10 1 1 6 2 2 1 5 7 7 3 1 2 5 5 1 7 1 2 6 3
 Franciaország 9 1 7 1
 Norvégia 36 3 3 2 8 5 1 5 4 3 2
 Örményország 40 2 4 1 4 5 7 6 1 2 8
 Olaszország 158 3 7 7 12 10 10 8 8 4 1 1 6 1 10 2 10 10 4 6 12 10 4 4 3 2 3
 Spanyolország 231 5 12 12 12 5 5 12 8 10 7 3 1 5 3 8 4 3 6 8 4 5 12 8 1 12 1 5 6 5 2 10 12 12 7
 Hollandia 129 8 6 1 4 7 4 5 1 3 4 4 4 10 10 4 4 3 3 7 4 2 6 8 5 12
 Ukrajna 192 2 7 6 8 10 6 3 7 12 12 10 7 12 3 5 10 6 6 12 3 8 6 8 12 7 4
 Németország 0
 Litvánia 35 2 5 2 2 1 1 3 2 10 7
 Azerbajdzsán 103 7 4 2 5 3 3 6 3 12 1 3 12 10 12 1 3 7 7 2
 Belgium 59 6 3 2 4 4 6 8 2 5 6 1 5 7
 Görögország 158 12 10 1 7 6 3 4 12 2 12 12 7 2 12 12 3 2 2 4 3 3 4 6 4 3 10
 Izland 10 6 1 1 2
 Moldova 14 2 6 1 5
 Svédország 258 1 5 6 10 4 8 12 8 7 7 8 12 10 8 5 12 5 10 7 7 7 5 7 10 10 8 5 3 7 12 12 10 10
 Ausztrália 123 7 6 5 6 3 8 5 1 5 6 8 6 8 2 8 4 6 2 8 6 10 1 2
 Egyesült Királyság 283 4 8 8 8 12 10 4 12 10 12 12 6 10 8 10 10 1 7 3 8 3 6 6 12 5 8 8 2 12 10 12 10 8 12 6
 Lengyelország 46 4 2 4 2 6 10 8 2 8
 Szerbia 87 10 3 4 4 6 12 5 6 12 1 7 1 4 8 4
 Észtország 43 5 5 10 3 5 6 1 8

Nézői szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
Hollandia San Marino Észak-Macedónia Málta Ukrajna Albánia Észtország Azerbajdzsán Portugália Németország Belgium Norvégia Izrael Lengyelország Görögország Moldova Bulgária Szerbia Izland Ciprus Lettország Spanyolország Svájc Dánia Franciaország Örményország Montenegró Románia Írország Szlovénia Grúzia Horvátország Litvánia Ausztria Finnország Egyesült Királyság Svédország Ausztrália Csehország Olaszország
 Csehország 5 5
 Románia 53 1 3 2 10 4 5 4 10 1 2 3 8
 Portugália 36 1 1 4 7 6 4 5 7 1
 Finnország 26 1 4 2 8 1 2 7 1
 Svájc 0
 Franciaország 8 1 2 2 1 1 1
 Norvégia 146 5 2 2 4 2 4 7 2 1 4 4 6 6 1 8 10 5 3 8 2 2 4 3 5 2 5 6 6 10 10 3 4
 Örményország 21 5 1 5 10
 Olaszország 110 5 6 10 8 5 3 3 4 3 7 2 4 5
 Spanyolország 228 7 10 10 7 1 7 1 10 10 2 6 1 8 6 12 8 8 10 3 8 4 6 1 7 8 8 8 5 4 6 7 6 1 3 5 2 6 6
 Hollandia 42 3 6 3 4 4 10 2 5 1 1 1 2
 Ukrajna 439 12 12 8 8 10 12 12 12 12 12 12 12 12 10 12 12 7 12 12 12 12 10 12 12 10 10 10 12 10 12 10 12 12 12 12 12 12 12 12
 Németország 6 2 2 2
 Litvánia 93 1 10 7 1 10 2 4 3 2 2 10 7 2 8 2 5 3 2 7 3 2
 Azerbajdzsán 3 3
 Belgium 5 4 1
 Görögország 57 7 12 3 7 6 10 3 8 1
 Izland 10 8 2
 Moldova 239 10 4 7 6 1 6 8 10 8 4 6 7 3 7 12 6 7 7 4 5 10 5 7 12 7 7 8 8 5 7 5 8 4 8 10
 Svédország 180 2 3 4 5 10 4 7 5 5 8 5 10 4 5 1 8 6 6 3 10 7 1 6 3 5 4 10 6 8 4 5 5 5
 Ausztrália 2 2
 Egyesült Királyság 183 8 6 12 7 4 5 8 6 6 3 6 10 3 5 3 3 7 6 3 8 5 6 2 1 3 6 4 4 8 4 6 7 2 6
 Lengyelország 105 6 2 12 1 8 7 5 1 4 3 1 1 4 4 4 10 4 10 5 3 7 3
 Szerbia 225 3 8 12 6 3 6 5 7 2 3 7 5 8 10 1 7 2 2 12 8 6 12 7 1 12 7 12 10 7 1 8 8 10 7
 Észtország 98 1 3 5 5 2 8 7 6 8 3 12 3 5 2 8 10 2 4 4

Zsűri és nézői szavazás külön[szerkesztés]

Helyezés Zsűri szavazás Nézői szavazás
Ország Pontszám Ország Pontszám
1.  Egyesült Királyság 283  Ukrajna 439
2.  Svédország 258  Moldova 239
3.  Spanyolország 231  Spanyolország 228
4.  Ukrajna 192  Szerbia 225
5.  Portugália 171  Egyesült Királyság 183
6.  Görögország 158  Svédország 180
7.  Olaszország 158  Norvégia 146
8.  Hollandia 129  Olaszország 110
9.  Ausztrália 123  Lengyelország 105
10.  Azerbajdzsán 103  Észtország 98
11.  Szerbia 87  Litvánia 93
12.  Svájc 78  Görögország 57
13.  Belgium 59  Románia 53
14.  Lengyelország 46  Hollandia 42
15.  Észtország 43  Portugália 36
16.  Örményország 40  Finnország 26
17.  Norvégia 36  Örményország 21
18.  Litvánia 35  Izland 10
19.  Csehország 33  Franciaország 8
20.  Moldova 14  Németország 6
21.  Románia 12  Belgium 5
22.  Finnország 12  Csehország 5
23.  Izland 10  Azerbajdzsán 3
24.  Franciaország 9  Ausztrália 2
25.  Németország 0  Svájc 0

A szavazás és a nemzetközi közvetítések[szerkesztés]

Pontbejelentők[szerkesztés]

A pontbejelentők között ezúttal is több korábbi versenyző volt: a görög Stefania (2021), az észt Tanel Padar (Dave Bentonnal & 2XL-el közreműködve, 2001 győztes), a finn Aksel (2020), a holland Jeangu Macrooy (2020, 2021), az ír Linda Martin (1992 győztes, 1984), az izlandi Árný Fjóla Ásmundsdóttir (Daði og Gagnamagnið tagjaként, 2021), a lett Samanta Tīna (2021), a litván Vaidotas Valiukevičius (A The Roop tagjaként, 2021), a macedón Jana Burčeska (2017), a norvég TIX (2021), a portugál Pedro Tatanka (A The Black Mamba tagjaként, 2021) és az ukrán Kateryna Pavlenko (A Go_A tagjaként, 2021), Franciaország pontjait két év után ismét Élodie Gossuin, a 2021-es Junior Eurovíziós Dalfesztivál egyik műsorvezetője, míg Grúzia pontjait Helen Kalandadze, a 2017-es Junior Eurovíziós Dalfesztivál egyik műsorvezetője, Lengyelország pontjait pedig Ida Nowakowska, aki a 2019-es és 2020-as Junior Eurovíziós Dalfesztivál egyik műsorvezetője ismertette.[94][95][96][97][98][99][100][101][102][103][104][105][106] Érdekesség, hogy az olasz pontbejelentő, Carolina Di Domenico, az elődöntőkbe való sorsolás, a sajtótájékoztatók és a megnyitó ünnepség egyik házigazdája volt.[107]

Érdekesség, hogy az idei évben négy ország nem a megszokott helyről jelentkezett be. Az Egyesült Királyság eurovíziós bázisát a fővárosból Salfordba helyezték át, így onnan közölték a pontokat.[108] Hollandia az előző dalfesztivál helyszínéről, Rotterdamból, Olaszország az idei verseny helyszínéről, Torinóból, míg Spanyolország a nemzeti válogatójuk helyszínéről, Benidormból közölte a pontokat.

 1.  HollandiaJeangu Macrooy
 2.  San MarinoLabiuse
 3.  Észak-MacedóniaJana Burčeska
 4.  MáltaAidan
 5.  UkrajnaKateryna Pavlenko
 6.  AlbániaAndri Xhahu
 7.  ÉsztországTanel Padar
 8.  AzerbajdzsánMartin Österdahl
 9.  PortugáliaTatanka
 10.  NémetországBarbara Schöneberger
 11.  BelgiumDavid Jeanmotte
 12.  NorvégiaTIX
 13.  IzraelDaniel Styopin
 14.  LengyelországIda Nowakowska

 1.  GörögországStefania
 2.  MoldovaElena Băncilă
 3.  BulgáriaJanan Dural
 4.  SzerbiaDragana Kosjerina
 5.  IzlandÁrný Fjóla Ásmundsdóttir
 6.  CiprusLoukas Hamatsos
 7.  LettországSamanta Tīna
 8.  SpanyolországNieves Álvarez
 9.  SvájcJulie Berthollet
 10.  DániaTina Müller
 11.  FranciaországÉlodie Gossuin
 12.  ÖrményországGarik Papoyan
 13.  MontenegróZombijana Bones

 1.  RomániaMartin Österdahl
 2.  ÍrországLinda Martin
 3.  SzlovéniaLorella Flego
 4.  GrúziaMartin Österdahl
 5.  HorvátországIvan Dorian Molnar
 6.  LitvániaVaidotas Valiukevičius
 7.  AusztriaPhilipp Hansa
 8.  FinnországAksel
 9.  Egyesült KirályságAJ Odudu
 10.  SvédországDotter
 11.  AusztráliaCourtney Act
 12.  CsehországTaťána Kuchařová
 13.  OlaszországCarolina Di Domenico

Eredetileg Azerbajdzsánból Narmin Salmanova, Romániából Eda Marcus, míg Grúziából Helen Kalandadze jelentette volna be a zsűri pontjait. Helyettük a dalfesztivál vezetője, Martin Österdahl ismertette, hogy ki kapta ezekből az országokból a 12 pontot.

Kommentátorok[szerkesztés]

Az elődöntőket és a döntőt az interneten élőben közvetítette kommentár nélkül a verseny hivatalos YouTube- és TikTok-csatornája is. Az élő közvetítés YouTube-on nem volt elérhető Csehországban, Görögországban és az Egyesült Államokban. Magyarországon az előző évhez hasonlóan egyetlen tévécsatorna sem közvetítette a műsort.[109]

A dalfesztivál történelmében először lesz elérhető kommentár breton és számi nyelveken.[110][111] Emellett először rögzítik és közvetítik 4K UHD minőségben a versenyt.[112]

Ország Kommentátor Közvetítő
Első elődöntő Második elődöntő Döntő
Részt vevő országok
 Albánia Andri Xhahu RTSH 1, RTSH Muzikë, Radio Tirana
 Ausztrália Myf Warhurst és Joel Creasey SBS
 Ausztria Andi Knoll ORF 1
 Azerbajdzsán Murad Arif İTV
 Belgium Jean-Louis Lahaye és Maureen Louys (franciául) La Une, RTBF Auvio, VivaCité
Peter Van de Veire (hollandul) één
 Bulgária Elena Rosberg és Petko Kralev BNT 1, BNT 4
 Ciprus Alexandros Taramountas és Melina Karageorgiou RIK 1, RIK HD, RIK Sat
 Csehország Jan Maxián ČT2
 Dánia Henrik Milling és Nicolai Molbech DR1
 Egyesült Királyság Scott Mills és Rylan Clark (elődöntők), Graham Norton (döntő) BBC Three BBC One
Ken Bruce Nem volt közvetítés BBC Radio 2
 Észak-Macedónia Eli Tanaskovska MRT 1, MRT 2
 Észtország Marko Reikop (észtül) ETV
Aleksandr Hobotov és Julia Kalenda (oroszul) ETV+
 Finnország Mikko Silvennoinen (finnül)
Eva Frantz és Johan Lindroos (svédül)
Levan Tvaltvadze (oroszul)
Heli Huovinen (inari számi nyelven)
Aslak Paltto (északi számi nyelven)
Yle TV1, Yle Areena
Sanna Pirkkalainen és Toni Laaksonen (finnül) Yle Radio Suomi
Eva Frantz és Johan Lindroos (svédül) Yle X3M
 Franciaország Laurence Boccolini (összes adás), Stéphane Bern (döntő) Culturebox France 2
Goulwena an Henaff, Yann-Herle, Thelo Mell és Mael Gwenneg (breton nyelven) Nem volt közvetítés France 3 Bretagne
 Görögország Maria Kozakou és Giorgos Kapoutzidis ERT1 Deftero Programma, Voice of Greece
 Grúzia Nika Lobiladze 1TV
 Hollandia Cornald Maas és Jan Smit NPO 1, BVN
Frank van 't Hof és Jeroen Kijk in de Vegte NPO Radio 2
 Horvátország Duško Ćurlić HRT 1
Zlatko Turkalj Turki HR 2
 Írország Marty Whelan RTÉ 2 RTÉ One
Neil Doherty és Zbyszek Zalinski RTÉ Radio 1 RTÉ 2fm
 Izland Gísli Marteinn Baldursson RÚV 1
RÁS 2 Nem volt közvetítés RÁS 2
Jelnyelvi tolmácsolás RÚV 2
 Izrael Asaf Liberman és Akiva Novick KAN 11
 Lengyelország Aleksander Sikora és Marek Sierocki TVP1, TVP Polonia
 Lettország Toms Grēviņš és Lauris Reiniks LTV1
 Litvánia Ramūnas Zilnys LRT Televizija, LRT Radijas
 Málta Kommentár nélkül TVM
 Moldova Daniela Crudu és Ion Jalbă Moldova 1
 Montenegró Dražen Bauković és Tijana Mišković TVCG 1, TVCG SAT
 Németország Peter Urban One Das Erste, One, Deutsche Welle
 Norvégia Marte Stokstad NRK1
Jon Marius Hyttebakk és Marit Sofie Strand Nem volt közvetítés NRK P1
 Olaszország Gabriele Corsi, Cristiano Malgioglio és Carolina Di Domenico Rai 1, Rai 4K
Ema Stokholma és Gino Castaldo Rai Radio 2
The Jackal RaiPlay
 Örményország Garik Papoyan és Hrachuhi Arutyunovna Armenia 1, Radio Armenia
 Portugália Nuno Galopim RTP1, RTP África, RTP Internacional (első elődöntő és döntő élőben, második elődöntő késleltetéssel)
 Románia Bogdan Stănescu (összes adás), Kyrie Mendél (második elődöntő és döntő) TVR1, TVR Internaţional
 San Marino Lia Fiorio és Gigi Restivo San Marino RTV
 Spanyolország Tony Aguilar, Julia Varela és Víctor Escudero La 1, TVE Internacional
David Asensio, Imanol Durán és Sara Calvo Nem volt közvetítés Radio Nacional
 Svájc Sven Epiney (németül) SRF zwei SRF zwei
SRF info
SRF 1
Jean-Marc Richard (összes adás), Nicolas Tanner (elődöntők), Gjon’s Tears (döntő) (franciául) RTS 2 RTS 1
Francesca Margiotta (első elődöntő és döntő), Boris Piffaretti (második elődöntő és döntő) Clarissa Tami (összes adás) (olaszul) RSI La 2 RSI La 1
 Svédország Edward af Sillén (összes adás), Linnea Henriksson (döntő) SVT1
Carolina Norén SR P4
 Szerbia Silvana Grujić (első elődöntő), Duška Vučinić-Lučić (második elődöntő és döntő) RTS1, RTS Planeta, RTS Svet
 Szlovénia Andrej Hofer TV Slovenija 1
Radio Val 202
Radio Maribor
Nem volt közvetítés Radio Val 202
Radio Maribor
 Ukrajna Timur Miroshnychenko Szuszpilne Kultura, Radio Promin
További országok
 Egyesült Államok Johnny Weir Peacock
 Koszovó n. a. RTK1
 Szlovákia Daniel Baláž, Pavol Hubinák, Juraj Malíček (döntő) Nem volt közvetítés Rádio FM

Incidensek[szerkesztés]

Alina Pash visszalépése[szerkesztés]

Ukrajnát eredetileg a helyi nemzeti válogató, a Vidbir győztese, Alina Pash képviselte volna, azonban két nappal a győzelme után nyilvánosságra hozták, hogy 2015-ben engedély nélkül tartózkodott a Krím területén. Az énekesnő a Shadows of Forgotten Ancestors (magyarul: Elfeledett ősök árnyékai) című dallal nyerte meg a nemzeti döntőt.[113] 2022. február 16-án Pash bejelentette Twitter-fiókján, hogy visszalép a dalfesztiválon való szerepléstől.[114] Az ukrán nemzeti műsorszolgáltató, a UA:PBC még aznap bejelentette, hogy tárgyalásokat tartanak a nemzeti döntő második helyzettjével, hogy felajánlják nekik az ország képviselésének jogát. 2022. február 22-én bejelentették, hogy megállapodtak a Kalush Orchestrával, így ők fognak az ukrán színekben indulni az Eurovíziós Dalfesztiválon.[115]

Oroszország kizárása[szerkesztés]

A versenyre eredetileg nevező Oroszország az első elődöntő második felében vett volna részt, azonban 2022. február 25-én-én az EBU bejelentette, hogy az országot kizárják a versenyből, az Ukrajna orosz megszállása miatt. A kizárás pillanatáig az orosz közszolgálati televízió nem nevezte meg, hogy ki képviselte volna az országot az Eurovíziós Dalfesztiválon, azonban egy interjúban be lett jelentve, hogy az országot Slavia Simonova képviselte volna. [116]

Az izraeli külügyminisztérium sztrájkja[szerkesztés]

Helyi sajtóértesülések szerint 2022-es Eurovíziós Dalfesztivál izraeli delegációja nem tud részt venni a versenyen az izraeli külügyminisztériumban jelenleg is zajló sztrájk miatt. Szervezetileg ide tartozik az az ügynökség is, ami a jelen körülmények miatt nem tudja biztosítani a korábbi évekhez hasonlóan az Eurovíziós Dalfesztiválra utazni kívánó delegáció biztonságát.[117] A versenyt lebonyolító EBU még nem mondta ki hivatalosan, hogy Izrael nélkül rendeznék meg a dalfesztivált: közleményük szerint mindent megtesznek azért, hogy az ország a versenyben maradhasson. Mivel érvényben van az a szabály, amit a Covid19-pandémia miatt hoztak, így a helyi tévéstúdióban előre elkészített és élőben felvett produkciót is be kell küldeni a verseny szervezőinek arra az esetre, ha az utazási nehézségek miatt nem tudna a versenyző és a delegáció elutazni Torinóba.[118] A sztrájkhelyzetet később rendezték, ezért az izraeli delegáció kiutazhat a dalfesztiválra.

Problémák az első próbákon[szerkesztés]

A 2022. április 30-án kezdődő első próbák alatt a Napot szimbolizáló, a színpad középpontjában álló forgó félkör alakú építmény elromlott, ezért nem tudott rendesen működni, ami miatt az országok nem használhatták ezt a produkcióikban. A „Nap” egyik oldalán lámpák, másikon LED-képernyők vannak kialakítva, jelenlegi pozíciójában a fények a közönség felé néznek. Ennek eredményeként számos ország, akik a LED-képernyőket használták volna, az utolsó pillanatban kellett módosítaniuk a színpadképen. Az EBU május 3-án közleményt adott ki a színpaddal kapcsolatos problémákról, amelyben kijelentették, hogy a technikai tesztek során a produkciós csapat kihívásokkal szembesült a „Nap” különböző helyzetbe állításánál, így arra a döntésre jutottak, hogy mind a 40 dal alatt ugyanabban a pozícióban marad, így biztosítva a tisztességes versenyt minden résztvevő ország számára.[119]

Andrea Koevszka megjelenése a megnyitó ünnepségen[szerkesztés]

Az észak-macedón műsorszolgáltató (MRT) a megnyitó ünnepség után nem sokkal kiadott egy közleményt amely azt tartalmazta, hogy az észak-macedón versenyzőt, Andrea Koevszkát botrányos viselkedése miatt visszaléptetnék a versenytől, mivel a dalfesztivál megnyitó ünnepségén Észak-Macedónia zászlaját (nem szándékosan) elhajította.[120] Az MRT hozzátette, a botrányos magatartás mögött semmiképpen sem a közszolgálati televízió áll. Az énekesnőt felszólították, hogy kérjen bocsánatot az ügyben, aki ezt meg is tette még aznap este.

Egyéb díjak[szerkesztés]

2022-től kezdve nem adják át a Barbara Dex-díjat.

Marcel Bezençon-díj[szerkesztés]

A Marcel Bezençon-díjjal, melyet először a 2002-es Eurovíziós Dalfesztiválon adták át Észtország fővárosában, Tallinnban, a legjobb döntős dalokat és előadókat díjazzák. A díjat Christer Björkman (Svédország versenyzője a 1992-es Eurovíziós Dalfesztiválon és az ország volt delegációvezetője) és Richard Herrey (az 1984-es verseny győztese a Herreys tagjaként) alapították és a verseny alapítójáról nevezték el. Három kategóriában osztják ki az elismerést: a legjobb előadónak járó Művészeti díj (a részt vevő országok kommentátorjainak döntése alapján), a legeredetibb dal szerzőjét elismerő Zeneszerzői díj (az adott évben döntős dalok szerzőinek zsűrije ítéli oda) és a legjobb dalnak járó Sajtódíj (az akkreditált újságírók szavazatai alapján).[121] A győzteseket nem sokkal a döntő előtt hirdették ki.

Kategória Ország Előadó Dal Szerző
Művészeti díj  Szerbia Konstrakta In corpore sano Ana Đurić, Milovan Bošković
Zeneszerzői díj  Svédország Cornelia Jakobs Hold Me Closer Cornelia Jakobsdotter, David Zandén, Isa Molin
Sajtódíj  Egyesült Királyság Sam Ryder SPACE MAN Amy Wadge, Max Wolfgang, Sam Ryder

OGAE-szavazás[szerkesztés]

Az OGAE (franciául: Organisation Générale des Amateurs de l'Eurovision, magyarul: Az Eurovízió rajongóinak Általános Szervezete) egy internacionális szervezet, melyet 1984-ben Jari-Pekka Koikkalainen alapított Savonlinnában, Finnországban.[122] A szervezet 2018-ban negyvenkét eurovíziós rajongói klubbal állt összeköttetésben Európa-szerte és azon túl, melyek nem kormányzati, nem politizáló és nem gazdasági szervezetek.[123] 2007 óta minden évben szerveznek a verseny előtt egy szavazást, ahol a ugyanazt a szavazási módszert alkalmazzák, mint az Eurovíziós Dalfesztiválokon (mindegyik ország a 10 kedvenc dalára szavaz, melyek 1–7, 8, 10, és 12 pontot kapnak).

Helyezés Ország Előadó Dal Pontszám
1.  Svédország Cornelia Jakobs Hold Me Closer 393
2.  Olaszország Mahmood & Blanco Brividi 387
3.  Spanyolország Chanel SloMo 294
4.  Hollandia S10 De diepte 218
5.  Egyesült Királyság Sam Ryder SPACE MAN 204

Térkép[szerkesztés]

  A döntő résztvevői
  Az elődöntőben kiesett országok
  Országok, melyek korábban részt vettek, de ebben az évben nem

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. EBU statement regarding the participation of Russia in the Eurovision Song Contest 2022 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2022. február 25.
 2. Eurovision 2022: 161 million viewers as online engagement soars! (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2022. május 24. (Hozzáférés: 2022. május 24.)
 3. Italy's broadcaster Rai announces Eurovision Host City bid process 🇮🇹 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2021. július 7.
 4. Italy's broadcaster Rai announces Eurovision Host City bid process 🇮🇹 (brit angol nyelven). eurovision.tv, 2021. július 7.
 5. Eurovision Song Contest 2022: dal Friuli alla Sicilia, 17 città candidate a ospitare la manifestazione (olasz nyelven). Radiotelevisione Italiana, 2021. július 13.
 6. 🇮🇹 Eurovision 2022: 11 Cities Remain in Contention to Host (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. augusztus 6.
 7. 🇮🇹 Eurovision 2022: Five Cities Remain in Contention to Host Eurovision (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. augusztus 24.
 8. Turin, Italy, to host the 66th Eurovision Song Contest in May 2022 🇮🇹 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2021. október 8.
 9. Granger, Anthony: Eurovision 2022: Atelier Francesca Montinaro Selected to Design Stage For Eurovision (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. november 27. (Hozzáférés: 2022. január 5.)
 10. Eurovision Song Contest 2022 theme revealed: The Sound of Beauty 🇮🇹 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2022. január 21.
 11. 🇮🇹 Eurovision 2022: Bologna Submits Bid to Host Eurovision (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. július 12.
 12. 🇮🇹 Eurovision 2022: Pesaro Becomes Second City to Bid to Host Eurovision (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. július 9.
 13. Eurovision 2022: Rimini officially applies to host the contest (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. július 13.
 14. 🇮🇹 Eurovision 2022: Turin Submits Bid to Host the Eurovision Song Contest (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. július 9.
 15. Eurovision 2022, Bertinoro si candida con Forlì e Cesena “a nome di tutta la Romagna” (olasz nyelven). eurofestivalnews.com, 2021. július 13.
 16. 🇮🇹 Eurovision 2022: Florence’s Mayor Expresses Interest in Hosting Eurovision (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. május 24.
 17. 🇮🇹 Eurovision 2022: Jesolo Submits Bid Despite Ineligible Venue (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. július 12.
 18. 🇮🇹 Eurovision 2022: Rome Expresses Interest in Hosting Eurovision (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. május 23.
 19. 🇮🇹 Eurovision 2022: Sanremo Mayor Proposes Mercato dei Fiori as Potential Venue (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. július 14.
 20. 🇮🇹 Eurovision 2022: Reggio Emilia to Discuss Potential Bid To Host Eurovision (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. május 23.
 21. 🇮🇹 Eurovision 2022: Verona Arena Shows Interest in Hosting Eurovision (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. május 25.
 22. Granger, Anthony: 🇷🇺 EBU Announces Russia Will Not Compete in Eurovision 2022 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. február 25.
 23. Granger, Anthony: 🇪🇪 Estonia: ERR Will Withdraw From Eurovision if Russia Allowed to Participate (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. február 25.
 24. Granger, Anthony: 🇫🇮 Finland: Yle Will Not Send a Participant to Eurovision if Russia is Allowed to Compete (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. február 25.
 25. Russia: Slavia Simonova would represent the country at Eurovision 2022! (brit angol nyelven). Eurovision Fun, 2022. február 26.
 26. ERR: Eesti Laulu finaali hindab rahvusvaheline ekspertžürii (észt nyelven). ERR, 2022. február 12.
 27. Andorra: Government Verbally Agrees Return to Eurovision in 2022 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. augusztus 1.
 28. Andorrra: RTVA will not return to Eurovision in 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. június 19.
 29. Granger, Anthony: 🇧🇦 Bosnia & Herzegovina: BHRT Unlikely to Compete in Eurovision Long Term Unless Funding Issue Can Be Resolved (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. június 24.
 30. Bosnia & Herzegovina: BHRT will not return to Eurovision in 2022 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. október 12.
 31. Belarus: BTRC’s European Broadcasting Union Agrees Membership Suspension (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. május 28.
 32. Belarus: EBU expels BTRC from union – Belarus no longer eligible to compete in Eurovision (brit angol nyelven). Wiwibloggs, 2021. június 30.
 33. Granger, Anthony: 🇱🇮 Liechtenstein: 1FLTV Rules Out Eurovision Debut in 2022 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. augusztus 20.
 34. Golightly, Thomas: 🇱🇺 Luxembourg: RTL Confirm No Participation in 2022 Eurovision Song Contest (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. augusztus 17.
 35. Monaco: TMC will not compete at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. augusztus 30.
 36. 🇸🇰 Slovakia: RTVS Rules Out Eurovision 2022 Participation (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. június 18.
 37. Granger, Anthony: 🇹🇷 Turkey: TRT Holding Talks With EBU Regarding Eurovision Song Contest (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. június 19.
 38. Latest Eurovision News: Summer 2021 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2021. június 8.
 39. Semi-Final Allocation Draw: Pots, Palaces and Participants 🇮🇹 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2022. január 18.
 40. Farren, Neil: 🇮🇹 Eurovision 2022: Semi-Final Allocation Draw on January 25 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. január 4.
 41. Granger, Anthony: 🇮🇹 Eurovision 2022: Running Order Draw to be Held at the Palazzo Madama (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. január 9.
 42. Granger, Anthony: 🇮🇹 Eurovision 2022: Gabriele Corsi Drops Out as Allocation Draw Host After Positive COVID Test (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. január 23.
 43. Granger, Anthony: 🇮🇹 Eurovision 2022: Mario Acampa to Co-Host Semi-Final Allocation Draw (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. január 24.
 44. Granger, Anthony: 🇮🇹 Eurovision 2022: 🇺🇦 Ukraine Has Been Exempted From Requirement to Film Live-on-tape Performance (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. március 29.
 45. Waarden, Franciska van: 🇳🇱 Netherlands: AVROTROS Will Not Release Live-On-Tape Footage (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. június 15.
 46. 🇨🇿 Czech Republic: Česka Televize Will Not Release Eurovision 2022 Live-On-Tape Footage (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. június 16.
 47. Eurovision Opening Ceremony & Turquoise Carpet: Live from Venaria Reale! (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2022. május 8.
 48. Diodato will finally take to the Eurovision stage 🇮🇹 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2022. április 20.
 49. Italo-Disco Interval: Dardust, Benny Benassi + Sophie & The Giants 🇮🇹 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2022. április 22.
 50. Il Volo return to Eurovision for the Second Semi-Final in Turin 🇮🇹 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2022. április 27.
 51. Waarden, Franciska van: 🇮🇹 Eurovision 2022: Emanuele Cristofoli To Direct Interval Acts (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. április 28.
 52. Måneskin will perform at the Grand Final of Eurovision 2022 🇮🇹 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2022. május 6.
 53. Sì! Gigliola Cinquetti returns to the Eurovision Grand Final 🇮🇹 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2022. május 4.
 54. Granger, Anthony: 🇩🇪 Germany: Felicia Lu Dropped From German Eurovision Jury (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. május 10.
 55. Albania: RTSH confirms participation in Eurovision 2022: Fest 60 preparations kick off (angol nyelven). ESCToday, 2021. július 5.
 56. 🇱🇻 Latvia: LTV Confirms It Will Hold A National Selection For Eurovision 2022 (brit angol nyelven), 2021. augusztus 30.
 57. a b Jiandani, Sanjay (Sergio): Lithuania: LRT confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven), 2021. augusztus 16.
 58. a b Switzerland: SRF confirms participation in Eurovision 2022: preparations kick off (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. május 31.
 59. Slovenia: RTVSLO confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven), 2021. szeptember 15.
 60. a b Jiandani, Sanjay (Sergio): Ukraine: UA:PBC confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven), 2021. június 18.
 61. Bulgaria: BNT confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. október 20. (Hozzáférés: 2021. október 20.)
 62. a b Granger, Anthony: 🇳🇱 Netherlands: Search For Eurovision 2022 Entry Commences (brit angol nyelven), 2021. május 24.
 63. a b Moldova: TRM confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. október 20. (Hozzáférés: 2021. október 20.)
 64. a b Portugal: RTP confirms participation at Eurovision 2022 (angol nyelven). ESCToday, 2021. szeptember 8.
 65. News, Eurovision; Eurovision: Croatia: HRT confirms participation at Eurovision 2022 (amerikai angol nyelven). Eurovision News, Polls and Information by ESCToday, 2021. szeptember 13.
 66. Denmark: DR confirms participation at Eurovision 2022 (angol nyelven). ESCToday, 2021. július 1.
 67. Austria: ORF confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. október 20. (Hozzáférés: 2021. október 20.)
 68. a b Iceland: RUV confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. szeptember 3.
 69. a b Greece: ERT confirms participation at Eurovision 2022 (angol nyelven). ESCToday, 2021. szeptember 7.
 70. a b 🇳🇴 Norway: Melodi Grand Prix 2022 Submissions Open (brit angol nyelven), 2021. május 28.
 71. a b Armenia: AMPTV confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. október 20. (Hozzáférés: 2021. október 20.)
 72. a b Washak, James: 🇫🇮 Finland: UMK to be used once more to select act for Eurovision 2022 (brit angol nyelven), 2021. május 23.
 73. Granger, Anthony: 🇮🇱 Israel: Confirms Eurovision 2022 Participation & Opts For Externally Run Selection (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. február 21.
 74. a b 🇷🇸 Serbia: Eurovision 2022 Participation Confirmed With Beovizija Returning as Selection (brit angol nyelven), 2021. május 25.
 75. a b Azerbaijan: Ictimai confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. szeptember 20.
 76. Georgia: GPB confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. szeptember 20.
 77. Ervin, Juhász: Malta’s Entry For Eurovision 2022 Will Not Be Selected Through X Factor! National Final To Be Held! (brit angol nyelven), 2021. június 21.
 78. Granger, Anthony: 🇸🇲 San Marino: ‘Una voce per San Marino’ to Determine Eurovision 2022 Representative (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. április 5.
 79. a b Australia: Eurovision – Australia Decides Will Return in 2022 (angol nyelven). Eurovoix, 2020. szeptember 15.
 80. Cyprus: CyBC confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. október 20. (Hozzáférés: 2021. október 20.)
 81. Ireland: RTE confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. szeptember 6.
 82. North Macedonia: MKRTV confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. október 20. (Hozzáférés: 2021. október 20.)
 83. a b Estonia: ERR confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. augusztus 27.
 84. a b Romania: TVR confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. október 20. (Hozzáférés: 2021. október 20.)
 85. a b 🇵🇱 Poland: TVP Confirms Eurovision 2022 Participation (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. augusztus 29.
 86. Montenegro: RTCG confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. október 12.
 87. a b Belgium: RTBF confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. augusztus 19.
 88. a b Sweden: Melodifestivalen Format To Be Revamped For 2022 (angol nyelven). Eurovoix, 2020. október 8.
 89. a b Czech Republic: CT confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. augusztus 20.
 90. 🇫🇷 France: National Selection Will Be Held For Eurovision 2022 (angol nyelven). Eurovoix, 2021. május 3.
 91. 🇪🇸 Spain: Benidorm to Host Eurovision 2022 National Selection (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. július 22.
 92. 🇩🇪 Germany: NDR Starts The Search For Its Eurovision 2022 Entry (angol nyelven). Eurovoix, 2021. március 19.
 93. United Kingdom: BBC confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. október 20. (Hozzáférés: 2021. október 20.)
 94. Farren, Neil: 🇬🇷 Greece: Stefania Revealed As Eurovision 2022 Spokesperson (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. április 26.
 95. Farren, Neil: 🇪🇪 Estonia: Tanel Padar Spokesperson For Eurovision 2022 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. május 12.
 96. Waarden, Franciska van: 🇫🇮 Finland: Aksel Announced as Spokesperson for Eurovision 2022 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. május 9.
 97. Farren, Neil: 🇳🇱 Netherlands: Jeangu Macrooy Revealed As Eurovision 2022 Spokesperson (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. május 3.
 98. Mallon, Sandra: Eurovision legend Linda Martin sends message to Irish hopeful Brooke Scullion (angol nyelven). Irish Mirror, 2022. május 5.
 99. 🇮🇸 Iceland: Árný Fjóla Ásmundsdóttir Announced as Spokesperson For Eurovision 2022 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. május 4.
 100. Farren, Neil: 🇱🇹 Lithuania: Vaidotas Valiukevičius Revealed As Eurovision 2022 Spokesperson (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. április 27.
 101. Farren, Neil: 🇲🇰 North Macedonia: Jana Burčeska Spokesperson For Eurovision 2022 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. május 12.
 102. Waarden, Franciska van: 🇳🇴 Norway: TIX Spokesperson for Eurovision 2022 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. május 13.
 103. Granger, Anthony: 🇵🇹 Portugal: Tatanka Spokesperson for Eurovision 2022 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. május 9.
 104. Granger, Anthony: 🇺🇦 Ukraine: Kateryna Pavlenko is the Spokesperson for Eurovision 2022 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. május 2.
 105. Grace, Emily: 🇬🇪 Georgia: Helen Kalandadze Revealed As Eurovision 2022 Spokesperson (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. május 3.
 106. 🇫🇷 France: Élodie Gossuin Revealed as Eurovision 2022 Spokesperson (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. április 13.
 107. Waarden, Franciska van: 🇮🇹 Italy: Carolina Di Domenico Spokesperson for Eurovision 2022 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. május 3.
 108. Salford calling! UK Eurovision points will be announced from Greater Manchester as BBC production hub moves north (amerikai angol nyelven). wiwibloggs, 2022. január 21.
 109. Granger, Anthony: Hungary: MTVA Will Not Broadcast Eurovision 2022 (angol nyelven). eurovoix.com, 2022. május 2.
 110. Farren, Neil: 🇫🇷 France: Breton Commentary for Eurovision 2022 Final (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. május 5.
 111. Granger, Anthony: 🇫🇮 Finland: Yle to Provide First Sámi Language Commentary for Eurovision (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. április 21.
 112. Washak, James: 🇮🇹 Italy: Rai to Broadcast Eurovision in 4K for the First Time (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. április 24.
 113. Ukraine: Alina Pash wins ‘Vidbir’ national final 🇺🇦 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2022. február 12.
 114. Ukraine: 'Vidbir' winner Alina Pash will not go to Eurovision 🇺🇦 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2022. február 16.
 115. Ukraine: Kalush Orchestra will go to Turin with 'Stefania' 🇺🇦 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2022. február 22.
 116. https://eurovisionfun.com/en/2022/02/russia-slavia-simonova-would-represent-the-country-at-eurovision-2022/
 117. Brown, Hannah: Israel will drop out of Eurovision, but a compromise is likely - Kan (brit angol nyelven). The Jerusalem Post, 2022. április 12. (Hozzáférés: 2022. április 13.)
 118. Grace, Emily: Israel: EBU Issues Statement On Israel’s Eurovision 2022 Participation (brit angol nyelven). eurovoix.com, 2022. április 12. (Hozzáférés: 2022. április 13.)
 119. Granger, Anthony: 🇮🇹 Eurovision 2022: EBU Releases Statement Regarding Issues with Stage (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. május 3.
 120. 🇲🇰 North Macedonia: MRT Considering Withdrawing Andrea After "Flag Throwing" at the 2022 Eurovision Opening Ceremony (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. május 8.
 121. Marcel Bezençon Award – an introduction (angol nyelven). poplight.se. [2013. október 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 15.)
 122. Eurovision Fanclub Network (angol nyelven). ogae.net. OGAE, 2012. június 15. (Hozzáférés: 2012. június 15.)
 123. Klubi-info: Mikä ihmeen OGAE? (finn nyelven). OGAE Finland, 2012. június 5. [2012. augusztus 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. június 17.)

További információk[szerkesztés]