2022-es Eurovíziós Dalfesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
2022-es Eurovíziós Dalfesztivál
Pala Alpitour, Torino,  Olaszország
Első elődöntő 2022. május 10.
Második elődöntő 2022. május 12.
Döntő 2022. május 14.
Műsorvezető n.a.
Rendező
csatorna
Olaszország Logo of RAI.svg
Dalfesztivál igazgatója Svédország Martin Österdahl
Győztes dal n.a.
Magyar versenyző
Szavazási rendszer Mindegyik ország a 10 kedvenc dalára szavaz, melyek 1–7, 8, 10, és 12 pontot kapnak. A zsűri és a közönség pontjai külön számítanak bele a végeredménybe.
Indulók száma 41
Először
részt vevő
országok
Visszatérő
országok
 Montenegró
 Örményország
Visszalépő
országok
Nulla pontos
dal
n.a.
Meghívott előadók n.a.
Előző
Következő
◄ 2021
2023 ►

A 2022-es Eurovíziós Dalfesztivál (angolul és olaszul: Eurovision Song Contest 2022, franciául: Concours Eurovision de la chanson 2022) lesz a hatvanhatodik Eurovíziós Dalfesztivál, melyet Olaszországban rendeznek meg, mivel a 2021-es Eurovíziós Dalfesztivált az olasz Måneskin Zitti e buoni című dala nyerte. Ez lesz a harmadik alkalom 1965 és 1991 után, hogy Olaszországban, viszont az első alkalom, hogy Torinóban, és a második alkalom 2011 után, hogy az Öt Nagy ország egyikében rendezik meg a dalfesztivált.

41 ország erősítette meg részvételét a dalfesztiválra, beleértve Örményországot, mely egy, és Montenegrót, mely két kihagyott év után tér vissza.

A helyszín és a verseny témája[szerkesztés]

Olaszország a 2021-es győzelmét követően, a hagyomány szerint, megkapta a következő évi verseny rendezési jogát.

2021. május 23. és 28. között tizenkét olasz város (Bari, Bologna, Firenze, Milánó, Nápoly, Pesaro, Reggio Emilia, Rimini, Róma, Sanremo, Torino és Verona) vezetősége is jelezte érdeklődését a 2022-es verseny megrendezésével kapcsolatban.

Május 28-án hivatalossá vált, hogy amennyiben Rimini nyerné el a rendezés jogát, a versenyt a közeli San Marino műsorszolgáltatójával, a San Marino RTV-vel közösen rendeznék meg.

A Radiotelevisione Italiana (RAI) június 7-én tette közzé az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) által rögzített három, a fogadó városra vonatkozó feltételt:[1]

[2]

 • Legalább egy nemzetközi repülőtér a várostól legfeljebb 90 perc távolságra.
 • Legalább 2 000 szállodai szoba a verseny helyszínén és annak közelében.
 • Egy rendezvényközpont megléte, amely alkalmas nagyszabású televíziós műsor rendezésére.

A pályázó intézményekre vonatkozóan pedig öt feltételt fogalmazott meg a műsort szervező EBU:

 • Fedett, klimatizált intézmény pontosan meghatározott méretekkel.
 • Körülbelül 8-10 ezer fő befogadására alkalmas nézőtér, ami nagyjából a 70%-a egy, a helyszínen tartott átlagos, teltházas koncert befogadóképességének.
 • Egy magas színvonalú, élő műsorok rendezéséhez szükséges technikai felszereltség kialakítására alkalmas, beltéri helyszín.
 • Elegendő hely az élő műsorokhoz szorosan kapcsolódó helyszínek (sajtóközpont, a delegációk számára szükséges terek, öltözők, próbahelyszínek, mellékhelyiségek, vendéglátóegységek stb.) elhelyezésére.
 • Elérhetőség a próbák és az élő műsorok, valamint az azokat megelőző hat és az azokat követő egy hétben.

A RAI 2021. július 13-i bejelentése alapján végül tizenhét olasz város küldte be hivatalos pályázatát a július 12-i határidőig. Az előzetesen jelentkező városok közül Bari, Nápoly, Reggio Emilia és Verona maradtak ki a pályázati folyamatból.[3] Augusztus 6-án további hat város (Bertinoro, Firenze, Jesolo, Matera, Trieszt és Viterbo) pályázatát utasította el az olasz köztelevízió,[4] majd augusztus 24-én bejelentették, hogy már csak öt város (Bologna, Milánó, Pesaro, Rimini és Torino) pályázatát vizsgálják.[5]

A rendező várost, mely végül Torino lett, október 8-án jelentették be.[6] A verseny pontos helyszíne a 13 347 férőhelyes Pala Alpitour lesz, mely korábban a 2006. évi téli olimpiai játékok jégkorongmeccseinek is otthont adott. Az énekesek elszállásolására használt eurovíziós falut a közeli Szent Károly téren építik ki.

A verseny helyszíne, a Pala Alpitour

Kulcsok:  †   Rendező város  ‡   Pályázó városok      Nem megfelelő helyszínek

Város Intézmény Kapacitás Megjegyzés
Hivatalosan benyújtott pályázatok
Bologna[7] Fiera di Bologna, 37-es pavilon Az egyik legesélyesebb helyszín volt.
Unipol Arena 20 000 Az egyik legesélyesebb helyszín volt.
Milánó Mediolanum Forum 11 800
Palazzo delle Scintille 18 000 A helyszín átfogó felújításra szorult volna.
Pesaro[8] Scavolini Auditorium 2 000 A helyszín nem felelt volna meg a kapacitásra vonatkozó követelményeknek.
Vitrifrigo Arena 12 323
Rimini[9] Fiera di Rimini ≥10 000 Közös pályázat San Marino San Marinóval.
Torino[10] Pala Alpitour 13 347 Az egyik legesélyesebb helyszín volt.
Visszaléptetett pályázatok
Acireale PalaTupparello 8 000
Alessandria Cittadella di Alessandria Szabadtéri helyszín; a rendezéshez szükséges lett volna egy tető építése; a helyszín átfogó felújításra szorul.
Bertinoro[11] PalaGalassi 7 500 Közös pályázat Cesenával és Forlìval; a helyszín nem felelt meg a kapacitásra vonatkozó követelményeknek.
Firenze[12] Nelson Mandela Forum 8 212
Genova Palasport di Genova 15 000 A helyszín átfogó felújítás alatt áll.
Jesolo[13] Palazzo del Turismo 4 000 A helyszín nem felelt meg a kapacitásra vonatkozó követelményeknek.
A Piave Vecchia világítótorony környéke Szabadtéri helyszín; a rendezéshez szükséges lett volna egy tető építése.
Matera Cava del Sole Szabadtéri helyszín; rendezéshez szükséges lett volna egy tető építése.
Palazzolo Acreide Új aréna építése lett volna szükséges A rendezéshez szükséges lett volna az együttműködés Syracuse megye más településeivel.
Róma[14] PalaLottomatica 11 800
Sanremo[15] Mercato dei Fiori 8 000
Teatro Ariston 2 000 Az olasz nemzeti döntőként szolgáló Sanremói dalfesztivál állandó helyszíne, mely nem felelt volna meg a kapacitásra vonatkozó követelményeknek.
Trieszt PalaTrieste 6 943 A helyszín nem felelt meg a kapacitásra vonatkozó követelményeknek.
Stadio Nereo Rocco 26 500 A rendezéshez szükséges lett volna egy tető építése.
Viterbo Fiera di Viterbo A helyszín nem felelt meg a kapacitásra vonatkozó követelményeknek, valamint átfogó felújításra szorul.
Be nem nyújtott pályázatok
Bari Fiera del Levante 550 A helyszín nem felelt volna meg a kapacitásra vonatkozó követelményeknek.
PalaFlorio 6 000 A helyszín nem felelt volna meg a kapacitásra vonatkozó követelményeknek.
Stadio San Nicola 58 270 A rendezéshez szükséges lett volna egy tető építése.
Nápoly PalaBarbuto 5 500 A helyszín nem felelt volna meg a kapacitásra vonatkozó követelményeknek.
Reggio Emilia[16] RCF Arena 100 000 Szabadtéri helyszín; a rendezéshez szükséges lett volna egy tető építése.
Verona[17] Veronai Aréna 22 000 A rendezéshez szükséges lett volna egy tető építése.

A résztvevők[szerkesztés]

A versenyt szervező Európai Műsorsugárzók Uniója 2021. október 20-án hozta nyilvánosságra a résztvevők hivatalos listáját. Visszatér a dalfesztiválra egy kihagyott év után Örményország, valamint az utoljára 2019-ben induló Montenegró. Így összesen 41 ország vesz részt a 2022-es versenyen.

Harmadik alkalommal vesz részt a versenyen a bolgár Stoyan Yankulov, aki korábban 2007-ben és 2013-ban szerepelt a dalfesztiválon az Elitsa & Stoyan nevű formáció tagjaként.

1994 óta először vesz részt chilei előadó a dalfesztiválon Ronnie Romero személyében, aki a Bulgáriát képviselő Intelligent Music Project frontembere lesz.

2010 óta először fordul elő, hogy Hollandia versenydala holland nyelven hangzik el.

Visszatérő előadók[szerkesztés]

Előadó Ország Előző év(ek)
Stoyan Yankulov (az Intelligent Music Project tagjaként)  Bulgária 2007, 2013 (Elitsa Todorova közreműködésében, az Elitsa & Stoyan tagjaként)

Távol maradó országok[szerkesztés]

Magyarország részvétele a versenyen[szerkesztés]

Magyarország részvételéről 2021. október 11-ig semmilyen hivatalos információ nem állt rendelkezésre, továbbá a magyar közszolgálati média, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sem adta jelét egy lehetséges visszatérésnek, így feltehetően 2022-ben is Magyarország távolmaradásával lehet számolni. 2021. október 11-én nyilvánosságra hozták A Dal 2022 című tehetségkutató műsor pályázati feltételeit, melyben ezúttal sem szerepelt az Eurovíziós Dalfesztiválra való utalás, így Magyarország sorozatban harmadik éve nem nevez indulót a nemzetközi versenyre, mely 2021. október 20-án, a hivatalos résztvevői lista nyilvánosságra hozatalával megerősítést is nyert.

A versenyt megelőző időszak[szerkesztés]

A részt vevő előadók egy része a verseny előtt különböző rendezvényeken népszerűsíti versenydalát.

Rendezvény Helyszín Dátum Részt vevő versenyzők száma
Eurovision in Concert Amszterdam,  Hollandia 2022. április 9. n. a.

Nemzeti válogatók[szerkesztés]

A részt vevő 41 ország közül 24 nemzeti döntő keretein belül, 11 belső kiválasztással, 1 pedig a két módszer együttes használatával választja ki képviselőjét, míg 5 ország kiválasztási módszeréről még nincs információ.

Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Horvátország, Litvánia, Norvégia, Portugália és Svédország apróbb változtatásokkal ugyanazt a kimondottan Eurovíziós Dalfesztiválra létrehozott nemzeti döntőt rendezi meg, mint a legutóbbi részvétele során, míg Albánia és Olaszország a dalfesztiváltól függetlenül már évtizedek óta futó, nagy múltú dalversenyei, a Festivali i Këngës és a Sanremói dalfesztivál segítségével választja ki versenyzőjét.

Ausztrália, Csehország, Izland, Lettország, Szerbia, Szlovénia és Ukrajna egy, Románia két, Málta pedig három év kihagyás után visszatér hagyományos válogatóműsorához.

Izrael egy nemzetközi szinten ismert tehetségkutató-formátum, a The X Factor Israel segítségével választja ki versenyzőjét. San Marino 2018 és 2020 után harmadjára rendez nyílt válogatót, melyben ezúttal csak az előadót választják ki, a dalt egy későbbi időpontban, belső kiválasztást követően mutatják be. Spanyolország az olasz Sanremói dalfesztivál mintájára létrehozott Benidorm Fest keretein belül választja ki versenyzőjét, míg Írország 2015 óta először a The Late Late Show című beszélgetős műsor egy speciális adásában választ versenyzőt. Németország két év kihagyás után visszatér az Unser Song elnevezésű nemzeti döntő használatához.

A többi ország, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, az Egyesült Királyság, Görögország, Grúzia, Hollandia, Lengyelország, Montenegró és Svájc ismételten a teljes belső kiválasztás mellett döntött.

A dalverseny első hivatalosan megerősített előadója a belga Jérémie Makiese volt, akit 2021. szeptember 15-én jelentettek be, míg az első dal a bolgár versenydal, amit december 5-én mutattak be, ezzel ebben az évben, a hagyományokkal ellentétben, nem az albán dal az első nyilvánosságra hozott szerzemény.

A részt vevő országok nemzeti válogatóinak listája
Ország Választás
módszere
Válogató / Bemutató műsor Közvetítő csatorna Kiválasztás / Bemutatás dátuma
Előadó Dal
 Albánia nemzeti döntő Festivali i Këngës RTSH 1 2021. december 29.
 Ausztrália nemzeti döntő Eurovision: Australia Decides SBS 2022. február 26.
 Ausztria belső kiválasztás 2021. december
 Azerbajdzsán Nincs adat
 Belgium belső kiválasztás előadó: Le 8/9 VivaCité 2021. szeptember 15.
 Bulgária belső kiválasztás dal: Denjat zapocsva sz Georgi Ljubenov BNT 1 2021. november 25. 2021. december 5.
 Ciprus belső kiválasztás
 Csehország nemzeti döntő ESCZ Online válogatót rendeznek 2021. december 16.
 Dánia nemzeti döntő Dansk Melodi Grand Prix DR1 2022. március 5.
 Egyesült Királyság belső kiválasztás
 Észak-Macedónia Nincs adat
 Észtország nemzeti döntő Eesti Laul ETV 2022. február 12.
 Finnország nemzeti döntő Uuden Musiikin Kilpailu Yle TV1 2022. február 26.
 Franciaország nemzeti döntő Eurovision France, c'est vous qui décidez France 2
 Görögország belső kiválasztás 2021. december
 Grúzia belső kiválasztás Nem rendeztek válogató- és bemutatóműsort 2021. november 14.
 Hollandia belső kiválasztás Nem rendeztek válogató- és bemutatóműsort 2021. december 7.
 Horvátország nemzeti döntő Dora HRT 1 2022. február
 Írország nemzeti döntő The Late Late Show RTÉ One 2022. január 21.
 Izland nemzeti döntő Söngvakeppnin RÚV 2022. március 5.
 Izrael nemzeti döntő The X Factor Israel Reshet 13, KAN 11 2022. január 13.
 Lengyelország belső kiválasztás 2022. január 2.
 Lettország nemzeti döntő Supernova LTV1
 Litvánia nemzeti döntő Pabandom iš naujo! LRT televizija 2022. február 12.
 Málta nemzeti döntő Malta Eurovision Song Contest TVM
 Moldova Nincs adat
 Montenegró belső kiválasztás
 Németország nemzeti döntő Lied für Turin Das Erste, One 2022. március
 Norvégia nemzeti döntő Melodi Grand Prix NRK1 2022. február 19.
 Olaszország nemzeti döntő Sanremói dalfesztivál Rai 1 2022. február 5.
 Oroszország Nincs adat
 Örményország Nincs adat
 Portugália nemzeti döntő Festival da Canção RTP1 2022. február
 Románia nemzeti döntő Selecția Națională TVR 1 2022. március 5.
 San Marino előadó: nemzeti döntő
dal: belső kiválasztás
Una voce per San Marino San Marino RTV 2022. február 19.
 Spanyolország nemzeti döntő Benidorm Fest La 1 2022. január
 Svájc belső kiválasztás Nem rendeztek válogató- és bemutatóműsort 2022. január
 Svédország nemzeti döntő Melodifestivalen SVT1 2022. március 12.
 Szerbia nemzeti döntő Beovizija RTS 1 2022. február
 Szlovénia nemzeti döntő EMA TV Slovenija 1
 Ukrajna nemzeti döntő Vidbir Szuszpilne TV

Megerősített résztvevők[szerkesztés]

Elődöntősök[szerkesztés]

Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás
 Albánia[30] albán 2021. december 29. 2021. december 29.
 Ausztrália[31] 2022. február 26. 2022. február 26.
 Ausztria[32] 2021. december
 Azerbajdzsán[33]
 Belgium[34] Jérémie Makiese
 Bulgária[35] angol Intelligent Music Project Intention Szándék
 Ciprus[36]
 Csehország[37] angol 2021. december 16. 2021. december 16.
 Dánia[38] 2022. március 5. 2022. március 5.
 Észak-Macedónia[39]
 Észtország[40] 2022. február 12. 2022. február 12.
 Finnország[41] 2022. február 26. 2022. február 26.
 Görögország[42] 2021. december 2021. december
 Grúzia[43] Circus Mircus
 Hollandia[44] holland S10
 Horvátország[45] 2022. február 2022. február
 Írország[46] 2022. január 21. 2022. január 21.
 Izland[47] 2022. március 5. 2022. március 5.
 Izrael[48] 2022. január 13. 2022. január 13.
 Lengyelország[49] 2022. január 2.
 Lettország[50]
 Litvánia[51] 2022. február 12. 2022. február 12.
 Málta[52]
 Moldova[53]
 Montenegró[54]
 Norvégia[55] 2022. február 19. 2022. február 19.
 Oroszország[56]
 Örményország[57]
 Portugália[58] 2022. február 2022. február
 Románia[59] 2022. március 5. 2022. március 5.
 San Marino[60] 2022. február 19.
 Svájc[61] 2022. január 2022. január
 Svédország[62] 2022. március 12. 2022. március 12.
 Szerbia[63] 2022. február 2022. február
 Szlovénia[64]
 Ukrajna[65]

Döntősök[szerkesztés]

Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás
 Egyesült Királyság[66]
 Franciaország[67]
 Németország[68] 2022. március 2022. március
 Olaszország (rendező) olasz 2022. február 5. 2022. február 5.
 Spanyolország[69] 2022. január 2022. január

A szavazás és a nemzetközi közvetítések[szerkesztés]

Kommentátorok[szerkesztés]

Az elődöntőket és a döntőt az interneten élőben közvetíti kommentár nélkül a verseny hivatalos YouTube-csatornája.

Ország Kommentátor Közvetítő
Első elődöntő Második elődöntő Döntő
Részt vevő országok
 Albánia n. a. n. a. n. a. RTSH 1
 Ausztrália n. a. n. a. n. a. SBS
 Ausztria n. a. n. a. n. a. ORF 1
 Azerbajdzsán n. a. n. a. n. a. İTV
 Belgium n. a. (franciául) La Une
n. a. (hollandul) n. a. n. a. één
 Bulgária n. a. n. a. n. a. BNT 1
 Ciprus n. a. n. a. n. a. RIK 1
 Csehország n. a. n. a. n. a. ČT1
 Dánia n. a. n. a. n. a. DR1
 Egyesült Királyság n. a. n. a. n. a. BBC One
 Észak-Macedónia n. a. n. a. n. a. MRT 1
 Észtország n. a. n. a. n. a. ETV
 Finnország n. a. (finnül) n. a. n. a. Yle TV1
n. a. (svédül) n. a. n. a. Yle Teema & Fem
 Franciaország Laurence Boccolini (összes adás), Stéphane Bern (döntő) Culturebox France 2
 Görögország n. a. n. a. n. a. ERT1
 Grúzia n. a. n. a. n. a. First Channel
 Hollandia n. a. n. a. n. a. NPO 1
 Horvátország n. a. n. a. n. a. HRT 1
 Írország n. a. n. a. n. a. RTÉ One
 Izland n. a. n. a. n. a. RÚV
 Izrael n. a. n. a. n. a. KAN 11
 Lengyelország n. a. n. a. n. a. TVP1
 Lettország n. a. n. a. n. a. LTV1
 Litvánia n. a. n. a. n. a. LRT televizija
 Málta n. a. n. a. n. a. TVM
 Moldova n. a. n. a. n. a. Moldova 1
 Montenegró n. a. n. a. n. a. TVCG 1
 Németország n. a. n. a. n. a. Das Erste
 Norvégia n. a. n. a. n. a. NRK1
 Olaszország n. a. n. a. n. a. Rai 1
 Oroszország n. a. n. a. n. a. Rosszija 1
 Örményország n. a. n. a. n. a. Armenia 1
 Portugália n. a. n. a. n. a. RTP1
 Románia n. a. TVR1
 San Marino n. a. San Marino RTV
 Spanyolország n. a. La 1
 Svájc n. a. (németül) n. a. n. a. n. a.
n. a. (franciául) n. a. n. a. RTS 1
n. a. (olaszul) n. a. n. a. RSI La 1
 Svédország n. a. n. a. n. a. SVT1
 Szerbia n. a. n. a. n. a. RTS1
 Szlovénia n. a. n. a. n. a. TV Slovenija 1
 Ukrajna n. a. Szuszpilne TV
További országok
 Egyesült Államok Kommentár nélkül Peacock

Térkép[szerkesztés]

  Országok, melyek már megnevezték az indulójukat
  Országok, melyek már jelezték, hogy részt vesznek
  Országok, melyek korábban részt vettek, de ebben az évben nem

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Italy's broadcaster Rai announces Eurovision Host City bid process 🇮🇹 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2021. július 7.
 2. Italy's broadcaster Rai announces Eurovision Host City bid process 🇮🇹 (brit angol nyelven). eurovision.tv, 2021. július 7.
 3. Eurovision Song Contest 2022: dal Friuli alla Sicilia, 17 città candidate a ospitare la manifestazione (olasz nyelven). Radiotelevisione Italiana, 2021. július 13.
 4. 🇮🇹 Eurovision 2022: 11 Cities Remain in Contention to Host (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. augusztus 6.
 5. 🇮🇹 Eurovision 2022: Five Cities Remain in Contention to Host Eurovision (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. augusztus 24.
 6. Turin, Italy, to host the 66th Eurovision Song Contest in May 2022 🇮🇹 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2021. október 8.
 7. 🇮🇹 Eurovision 2022: Bologna Submits Bid to Host Eurovision (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. július 12.
 8. 🇮🇹 Eurovision 2022: Pesaro Becomes Second City to Bid to Host Eurovision (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. július 9.
 9. Eurovision 2022: Rimini officially applies to host the contest (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. július 13.
 10. 🇮🇹 Eurovision 2022: Turin Submits Bid to Host the Eurovision Song Contest (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. július 9.
 11. Eurovision 2022, Bertinoro si candida con Forlì e Cesena “a nome di tutta la Romagna” (olasz nyelven). eurofestivalnews.com, 2021. július 13.
 12. 🇮🇹 Eurovision 2022: Florence’s Mayor Expresses Interest in Hosting Eurovision (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. május 24.
 13. 🇮🇹 Eurovision 2022: Jesolo Submits Bid Despite Ineligible Venue (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. július 12.
 14. 🇮🇹 Eurovision 2022: Rome Expresses Interest in Hosting Eurovision (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. május 23.
 15. 🇮🇹 Eurovision 2022: Sanremo Mayor Proposes Mercato dei Fiori as Potential Venue (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. július 14.
 16. 🇮🇹 Eurovision 2022: Reggio Emilia to Discuss Potential Bid To Host Eurovision (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. május 23.
 17. 🇮🇹 Eurovision 2022: Verona Arena Shows Interest in Hosting Eurovision (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. május 25.
 18. Andorra: Government Verbally Agrees Return to Eurovision in 2022 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. augusztus 1.
 19. Andorrra: RTVA will not return to Eurovision in 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. június 19.
 20. Granger, Anthony: 🇧🇦 Bosnia & Herzegovina: BHRT Unlikely to Compete in Eurovision Long Term Unless Funding Issue Can Be Resolved (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. június 24.
 21. Bosnia & Herzegovina: BHRT will not return to Eurovision in 2022 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. október 12.
 22. Belarus: BTRC’s European Broadcasting Union Agrees Membership Suspension (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. május 28.
 23. Belarus: EBU expels BTRC from union – Belarus no longer eligible to compete in Eurovision (brit angol nyelven). Wiwibloggs, 2021. június 30.
 24. Granger, Anthony: 🇱🇮 Liechtenstein: 1FLTV Rules Out Eurovision Debut in 2022 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. augusztus 20.
 25. Golightly, Thomas: 🇱🇺 Luxembourg: RTL Confirm No Participation in 2022 Eurovision Song Contest (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. augusztus 17.
 26. Monaco: TMC will not compete at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. augusztus 30.
 27. 🇸🇰 Slovakia: RTVS Rules Out Eurovision 2022 Participation (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. június 18.
 28. Granger, Anthony: 🇹🇷 Turkey: TRT Holding Talks With EBU Regarding Eurovision Song Contest (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. június 19.
 29. Latest Eurovision News: Summer 2021 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2021. június 8.
 30. Albania: RTSH confirms participation in Eurovision 2022: Fest 60 preparations kick off (angol nyelven). ESCToday, 2021. július 5.
 31. Australia: Eurovision – Australia Decides Will Return in 2022 (angol nyelven). Eurovoix, 2020. szeptember 15.
 32. Austria: ORF confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. október 20. (Hozzáférés: 2021. október 20.)
 33. Azerbaijan: Ictimai confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. szeptember 20.
 34. Belgium: RTBF confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. augusztus 19.
 35. Bulgaria: BNT confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. október 20. (Hozzáférés: 2021. október 20.)
 36. Cyprus: CyBC confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. október 20. (Hozzáférés: 2021. október 20.)
 37. Czech Republic: CT confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. augusztus 20.
 38. Denmark: DR confirms participation at Eurovision 2022 (angol nyelven). ESCToday, 2021. július 1.
 39. North Macedonia: MKRTV confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. október 20. (Hozzáférés: 2021. október 20.)
 40. Estonia: ERR confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. augusztus 27.
 41. Washak, James: 🇫🇮 Finland: UMK to be used once more to select act for Eurovision 2022 (brit angol nyelven), 2021. május 23.
 42. Greece: ERT confirms participation at Eurovision 2022 (angol nyelven). ESCToday, 2021. szeptember 7.
 43. Georgia: GPB confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. szeptember 20.
 44. Granger, Anthony: 🇳🇱 Netherlands: Search For Eurovision 2022 Entry Commences (brit angol nyelven), 2021. május 24.
 45. News, Eurovision; Eurovision: Croatia: HRT confirms participation at Eurovision 2022 (amerikai angol nyelven). Eurovision News, Polls and Information by ESCToday, 2021. szeptember 13.
 46. Ireland: RTE confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. szeptember 6.
 47. Iceland: RUV confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. szeptember 3.
 48. Granger, Anthony: 🇮🇱 Israel: Confirms Eurovision 2022 Participation & Opts For Externally Run Selection (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. február 21.
 49. 🇵🇱 Poland: TVP Confirms Eurovision 2022 Participation (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. augusztus 29.
 50. 🇱🇻 Latvia: LTV Confirms It Will Hold A National Selection For Eurovision 2022 (brit angol nyelven), 2021. augusztus 30.
 51. Jiandani, Sanjay (Sergio): Lithuania: LRT confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven), 2021. augusztus 16.
 52. Ervin, Juhász: Malta’s Entry For Eurovision 2022 Will Not Be Selected Through X Factor! National Final To Be Held! (brit angol nyelven), 2021. június 21.
 53. Moldova: TRM confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. október 20. (Hozzáférés: 2021. október 20.)
 54. Montenegro: RTCG confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. október 12.
 55. 🇳🇴 Norway: Melodi Grand Prix 2022 Submissions Open (brit angol nyelven), 2021. május 28.
 56. Russia: RTR confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. október 20. (Hozzáférés: 2021. október 20.)
 57. Armenia: AMPTV confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. október 20. (Hozzáférés: 2021. október 20.)
 58. Portugal: RTP confirms participation at Eurovision 2022 (angol nyelven). ESCToday, 2021. szeptember 8.
 59. Romania: TVR confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. október 20. (Hozzáférés: 2021. október 20.)
 60. Granger, Anthony: 🇸🇲 San Marino: ‘Una voce per San Marino’ to Determine Eurovision 2022 Representative (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. április 5.
 61. Switzerland: SRF confirms participation in Eurovision 2022: preparations kick off (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. május 31.
 62. Sweden: Melodifestivalen Format To Be Revamped For 2022 (angol nyelven). Eurovoix, 2020. október 8.
 63. 🇷🇸 Serbia: Eurovision 2022 Participation Confirmed With Beovizija Returning as Selection (brit angol nyelven), 2021. május 25.
 64. Slovenia: RTVSLO confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven), 2021. szeptember 15.
 65. Jiandani, Sanjay (Sergio): Ukraine: UA:PBC confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven), 2021. június 18.
 66. United Kingdom: BBC confirms participation at Eurovision 2022 (brit angol nyelven). ESCToday, 2021. október 20. (Hozzáférés: 2021. október 20.)
 67. 🇫🇷 France: National Selection Will Be Held For Eurovision 2022 (angol nyelven). Eurovoix, 2021. május 3.
 68. 🇩🇪 Germany: NDR Starts The Search For Its Eurovision 2022 Entry (angol nyelven). Eurovoix, 2021. március 19.
 69. 🇪🇸 Spain: Benidorm to Host Eurovision 2022 National Selection (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. július 22.

További információk[szerkesztés]