Ugrás a tartalomhoz

Fade to Black (Nadir Rustamli-dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fade to Black
Adatok
Év2022-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Azerbajdzsán
Előadó(k)Nadir Rustamli
Nyelvangol
Dalszerző
  • Andreas Stone Johansson
  • Anderz Wrethov
  • Sebastian Schub
  • Thomas Stengaard
Szövegíró
  • Andreas Stone Johansson
  • Anderz Wrethov
  • Sebastian Schub
  • Thomas Stengaard
Eredmények
Elődöntő10. hely, 96 pont
Döntő16. hely, 106 pont
Kronológia
ElőzőMata Hari (2021)
KövetkezőTell Me More (2023) ►

A Fade to Black (magyarul: Feketére halványul) Nadir Rustamli azeri énekes dala, mellyel Azerbajdzsánt képviselte a 2022-es Eurovíziós Dalfesztiválon Torinóban. A dal belső kiválasztás során nyerte el a dalversenyen való indulás jogát.[1]

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2022. február 16-án az İctimai TV bejelentette, hogy az énekest választották, hogy képviselje Azerbajdzsánt az Eurovíziós Dalfesztiválon.[2] Versenydala 2022. március 21-én jelent meg, mellyel a 2022-es mezőny utolsóként bemutatott dala lett.

Az Eurovíziós Dalfesztiválon a dalt először a május 12-én rendezett második elődöntőben adta elő fellépési sorrend szerint negyedikként a Szerbiát képviselő Konstrakta In corpore sano című dala után és a Grúziát képviselő Circus Mircus Lock Me In című dala előtt. Az elődöntőből tizedik helyezettként jutott tovább a május 14-i döntőbe, ahol fellépési sorrendben tizenötödikként lépett fel, a Litvániát képviselő Monika Liu Sentimentai című dala után és a Belgiumot képviselő Jérémie Makiese Miss You című dala előtt. A pontozás során a zsűri szavazáson összesítésben a tizedik helyen végzett 103 ponttal (Görögországtól, Szerbiától és Spanyolországtól maximális pontot), míg a nézői szavazáson a huszonharmadik helyen végzett 3 ponttal, így összesítésben 106 ponttal a verseny tizenhatodik helyezettje lett.

A következő azeri induló a TuralTuranX Tell Me More című dala volt a 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválon.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 🇦🇿 Azerbaijan: Nadir Rustamli Releases Eurovision Entry "Fade to Black" (brit angol nyelven). Eurovoix , 2022. március 21. (Hozzáférés: 2022. március 21.)
  2. Granger, Anthony: 🇦🇿 Azerbaijan: Nadir Rüstəmli Selected For Eurovision 2022 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. február 16.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]