Fulenn

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fulenn
Adatok
Év2022-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Franciaország
Előadó(k)Alvan & Ahez
Nyelvbreton
Dalszerző
Szövegíró
Eredmények
Döntő24. hely, 17 pont
Kronológia
ElőzőVoilà (2021)
KövetkezőÉvidemment (2023) ►

A Fulenn (magyarul: Szikra) a francia Alvan & Ahez közös dala, mellyel Franciaországot képviselték a 2022-es Eurovíziós Dalfesztiválon Torinóban.[1] A dal 2022. március 5-én, a francia nemzeti döntőben, a Eurovision France: C’est Vous Qui Décidez-ben megszerzett győzelemmel érdemelte ki a dalversenyen való indulás jogát.

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2022. február 16-án vált hivatalossá, hogy a formáció alábbi dala is bekerült a francia eurovíziós nemzeti döntő mezőnyébe.[2] A dal március 5-én megnyerte a nemzeti döntőt, ahol a nézői szavazatok alakították ki a végeredményt, így az alábbi dallal képviselik Franciaországot a következő Eurovíziós Dalfesztiválon.[3]

A dalfesztivál előtt Londonban, Tel-Avivban, Amszterdamban és Madridban eurovíziós rendezvényeken népszerűsítették versenydalukat.

Mivel Franciaország tagja az automatikusan döntős „Öt Nagy” országának, ezért a dal az Eurovíziós Dalfesztiválon először a május 14-én rendezett döntőben versenyezett, de előtte az első elődöntő zsűris főpróbáján is volt hallható. Fellépési sorrendben hatodikként léptek fel, a Svájcot képviselő Marius Bear Boys Do Cry című dala után és a Norvégiát képviselő Subwoolfer Give That Wolf a Banana című dala előtt. A szavazás során a zsűri szavazáson összesítésben huszonnegyedik helyen végeztek 9 ponttal, míg a nézői szavazáson tizenkilencedik helyen végeztek 8 ponttal, így összesítésben 17 ponttal a verseny utolsó előtti helyezettjei lettek.

A következő francia induló La Zarra Évidemment című dala volt a 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválon.

A dal háttere[szerkesztés]

A dalt a celtic electronica műfajába sorolják. Ez a műfaj a hagyományos kelta zenét keveri a napjainkban igen népszerű EDM-dalokkal.

A dal egy, a biztonságával nem törődő nőről szól, akinek története a breton mitológiára emlékeztető, breton nyelven íródott, allegorikus dalszövegben jelenik meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Alvan & Ahez - France - Turin 2022 (brit angol nyelven). Eurovision.tv
  2. France: Artists and songs revealed for national final 🇫🇷 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2022. február 16.
  3. Alvan & Ahez will represent France in Italy with 'Fulenn' 🇫🇷 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2022. március 5.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]