Not the Same

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Not the Same
Adatok
Év2022-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Ausztrália
Előadó(k)Sheldon Riley
Nyelvangol
Dalszerző
Szövegíró
Eredmények
Elődöntő2. hely, 243 pont
Döntő15. hely, 125 pont
Kronológia
ElőzőTechnicolour (2021)
KövetkezőPromise (2023) ►

A Not the Same (magyarul: Nem ugyanaz) Sheldon Riley ausztrál énekes dala, mellyel Ausztráliát képviselte a 2022-es Eurovíziós Dalfesztiválon Torinóban.[1] A dal 2022. február 26-án, az ausztrál nemzeti döntőben, az Australia Decides-ban megszerzett győzelemmel érdemelte ki a dalversenyen való indulás jogát.

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2021. november 25-én vált hivatalossá, hogy az énekes alábbi dala is bekerült az Australia Decides elnevezésű nemzeti döntő mezőnyébe.[2] A dal február 26-án megnyerte a nemzeti döntőt, ahol a szakmai zsűri, valamint a nézői szavazatok együttese alakította ki a végeredményt. Előbbinél és utóbbinál második helyen végzett és összesen 100 ponttal győzött, így az alábbi dallal képviseli Ausztráliát az elkövetkezendő Eurovíziós Dalfesztiválon.[3]

A dalfesztivál előtt Londonban, Tel-Avivban és Madridban eurovíziós rendezvényeken népszerűsítette versenydalát.[4]

Az Eurovíziós Dalfesztiválon a dalt először a május 12-én rendezett második elődöntőben adta elő fellépési sorrend szerint nyolcadikként a San Marinót képviselő Achille Lauro Stripper című dala után és a Ciprust képviselő Andromache Ela című dala előtt. Az elődöntőből második helyezettként sikeresen továbbjutott a május 14-i döntőbe, ahol fellépési sorrendben huszonegyedikként lépett fel, a Svédországot képviselő Cornelia Jakobs Hold Me Closer című dala után és az Egyesült Királyságot képviselő Sam Ryder SPACE MAN című dala előtt. A szavazás során a zsűri szavazáson összesítésben kilencedik helyen végzett 123 ponttal, míg a nézői szavazáson utolsó előtti helyen végezett 2 ponttal (csak Azerbajdzsántól kapott pontot), így összesítésben 125 ponttal a verseny tizenötödik helyezettje lett.

A következő ausztrál induló a Voyager Promise című dala volt a 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválon.

A dal háttere[szerkesztés]

Riley a dalszöveget 2015 vége felé írta meg. A dal személyes történetének elmesélése a gyermekkoráról, az Asperger-szindrómájáról, a folyamatos költözésekről és bérlakásokban való életről, emellett a szexuális irányultságáról és a vallásos családjáról is szól.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sheldon Riley - Australia - Turin 2022 (brit angol nyelven). Eurovision.tv
  2. 'Australia Decides' reveals 3 pop powerhouses 🇦🇺 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2021. november 25.
  3. Australia Decides: it's Sheldon Riley to Eurovision! 🇦🇺 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2022. február 26.
  4. Grace, Emily: 🇦🇺 Australia: Sheldon Riley Announces Eurovision Pre-Party Tour (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. március 31.
  5. Sheldon Riley heads to Eurovision with 'Not the Same'. OUTInPerth | LGBTQIA+ News and Culture, 2022. február 26.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]