Taken by a Stranger

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Taken by a Stranger
Adatok
Év 2011-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Németország Németország
Előadó(k) Lena Meyer-Landrut
Nyelv angol
Dalszerző Gus Seyffert, Nicole Morier, Monica Birkenes
Szövegíró Gus Seyffert, Nicole Morier, Monica Birkenes
Dalszöveg diggiloo.net
Eredmények
Döntő 10. hely, 107 pont
Kronológia
Előző ◄ Satellite (2010)
Következő Standing Still (2012) ►

A Taken by a Stranger (magyarul: Egy idegen vitt el) egy dal, mely Németországot képviselte a 2011-es Eurovíziós Dalfesztiválon. A dalt a német Lena Meyer-Landrut adta elő angol nyelven. Az énekesnő a 2010-es Eurovíziós Dalfesztivál győzteseként, címvédőként indult: erre utoljára 1958-ban volt példa.

A dal a 2011. február 18-án rendezett német nemzeti döntőn nyerte el az indulás jogát. A döntőben hat dal szerepelt, melyek mindegyikét Lena Meyer-Landrut adta elő. A nézői szavazatok alapján két dal jutott az úgynevezett szuperdöntőbe, ahol a dal a szavazatok 79%-ával nyert a Push Forwarddal szemben.[1]

Németország a 2011-es dalverseny házigazdájaként, illetve az Öt Nagy ország tagjaként automatikusan döntős, így nem kellett részt vennie az elődöntőkben. A május 14-i döntőben a fellépési sorrendben tizenhatodikként adták elő, a moldáv Zdob și Zdub So Lucky című dala után és a román Hotel FM Change című dala előtt. A szavazás során 107 pontot szerzett, amely a tizedik helyet jelentette a huszonöt fős mezőnyben. Az énekesnőnek bár címét nem sikerült megvédenie, sorozatban másodszor juttatta Németországot az első tízbe, amire utoljára tíz évvel korábban volt példa. Érdekesség, hogy a dal senkitől sem kapta meg a maximális 12 pontot: mindössze öt ilyen dal volt a döntőben, és ez sorozatban másodszor történt meg a házigazdával.

Slágerlistás helyezések[szerkesztés]

Slágerlisták (2011) Lh.*
Ausztria[2] 18
Belgium (Flandria)[3] 33
Belgium (Vallónia)[4] 43
Egyesült Királyság[5] 117
Hollandia[6] 92
Írország[7] 50
Németország[8] 2
Svájc[9] 29

*Lh. = Legjobb helyezés.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]