Cascada

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cascada
Az együttes énekesnője, Natalie Horler.
Az együttes énekesnője, Natalie Horler.
Információk
EredetBonn  Németország
Alapítva2004
Aktív évek2004 -
Műfajeurodance, hands up, pop, elektronikus zene
KiadóZooland, Universal Music TV/All Around The World (UK)
Robbins Entertainment (US)
Kapcsolódó előadókAkira, Diamond, Siria, 2 Vibez, Tune Up!
Tagok
Natalie Horler
DJ Manian
DJ Yanou

A Cascada weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Cascada témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Cascada egy német formáció az elektronikus tánczene területéről, zenei stílusukat főleg a hands up és a dance kategóriákba sorolhatjuk. A Cascada 3 tagja: Natalie Horler, angol-német énekesnő és a két producer Manuel Reuter (Dj Manian) és Yann Peifer (Yanou). 2002-ben Bonnban alakult a csapat Cascade néven, de aztán szerzői jogok miatt átnevezték Cascadara. Nemzetközi sikereiket mutatja, hogy az USA-ban a Top 10-be, a brit és francia listákon pedig az első helyig jutottak. Eddig a becslések szerint három albumukból világszerte 13 milliót adtak el, Németországban pedig az ő MySpace-oldaluk a leglátogatottabb.[forrás?]

Tagok[szerkesztés]

Natalie Horler[szerkesztés]

Natalie Horler 1981. szeptember 23-án született Németországban, Bonnban. Szülei angol származásúak, így nem meglepően akcentus nélkül beszéli az angol nyelvet. Édesapja, David Horler jazz-zenész a WDR Big Band nevű formációban. Édesapjától örökölte zenei tehetségét, valamint talpraesettségét. Énekesi pályafutását bárokban és kaszinókban kezdte. Már 16 éves korában számos DJ-vel dolgozott együtt. Vokálozott a 2 Vibez Sometimes című számához, amely 2004. október 8-án jelent meg. Nemzetközi pályafutása azonban 2002-ben, a Cascada alapításával kezdődött.

Manian[szerkesztés]

Manuel Reuter, művésznevén DJ Manian, német producer, trance DJ, a Zooland Records tulajdonosa. Különféle nevek alatt is dolgozik, és több zenés projektbe is benne van, például: Tune Up! (Yanou-val, jelenleg nem aktív), Spencer & Hill (Manuel Schleis producerrel), Bulldozzer, M.Y.C., Ampire. Manian dalai emellett gyakran szerepelnek a hírhedt Clubland válogatás CD-n. Manian Twitter-oldalán jelentette be, hogy jelenleg a közelgő albumán és Ravers című dalán dolgozik Angliában [forrás?].

Yanou[szerkesztés]

Yann Peifer, művésznevén DJ Yanou, német trancezenész és producer. Együttműködött többek között DJ Sammy-vel és Doval a listákat vezető ”Heaven” című számban. Ő készített az Everytime We Touch címadó dal, és a Perfect Day lemezről a What Hurts The Most Candlelight Mix változatát.

Első sikerek: Everytime We Touch[szerkesztés]

Az első szám, a Miracle 2004-ben megjelent bakeliten és CD-n is. Utána következett a Bad Boy, az Everytime We Touch, a How Do You Do, a Neverending Dream és a Ready For Love. Az Everytime We Touch albumot remixalbumként (Everytime We Touch – The Remix) is kiadták CD-n. Ugyan az áttörés csak két évvel később következett be.

Az Everytime We Touch (egy Maggie Reilly dal átdolgozásával) a Cascada 2006. február 21-én felkerült a US-American Charts Top 10-re. Németországból eddig senki nem járt ekkora sikerrel. Összesen 31 hét után a Hot 100-ban került az Everytime We Touch, csaknem 2 millió példányban kelt el, és dupla-platinalemez lett. 2006 augusztusában a Cascada elérte a brit listákon a 2. helyet, sőt Írországban az elsőt. Svédországban a dal dupla platina minősítést kapott, és az egyik legsikeresebb dal lett a svéd listák történelmében. 2007. január 5-én a dalt Németországban az Universal kiadó jelentette meg, és aztán ott is a Top 10-be jutott. Az Everytime We Touch albumot 2007 februárjában újra kiadták.

2007 tavaszán ezt követte a Truly, Madly, Deeply, egy Savage Garden-dal feldolgozás. 2007 nyarán ismét kiadták a Miracle című dalt. Nagy-Britanniában az Everytime We Touch című albumuk 350 000 eladott példánnyal elnyerte a platina minősítést. Franciaországban a Miracle hetekig az első helyen állt a listákon.

A második album: Perfect Day[szerkesztés]

2007. december 14-én a Cascada kiadta a második albumát, a Perfect Day-t. Az első kislemez az albumról a What Hurst The Most című számhoz készült (ami egy Rascal Flatts-feldolgozás), és 2008. január 4-én jelent meg Németországban, mielőtt az új dalt Észak-Amerikában, Nagy-Britanniában és Svédországban kiadták. Az USA-ban a What Hurts The Most felkúszott a listákon az 52. helyig, Nagy-Britanniában a 10.-ig, és Franciaországban elérték a 2. pozíciót a listákon. Németországban pedig a What Hurts The Most a 9. helyen debütált.

A második kislemez az albumról a What Do You Want From Me? volt. 2008 nyarán ezt követte a Because The Night feldolgozása. A Faded és a Perfect Day, negyedik és ötödik kiadott kislemezként csak az USA-ban jelent meg. Több mint 23 hónappal a What Hurts The Most első megjelenése után, 2008. október 28-án az Egyesült Államokban aranylemez lett. A Perfect Day album Nagy-Britanniában, 300 000 eladott példánnyal platina lett.

Világszerte nagy áttörés az Evacuate The Dancefloor[szerkesztés]

A dance-trió harmadik albuma az Evacuate The Dancefloor 2009. július 6-án jelent meg, kezdetben csak Nagy-Britanniában, ahol egyből a 8. helyre jutott. Ez magába foglalja a pop , house, R’n’B és a dance stílusokat, de nem hasonlít a korábbi albumok hangzásához. Az album címadó dala, már egy héttel a megjelenés előtt, egyből az első helyre került Nagy-Britanniában. Ezzel kiszorították az elhunyt popkirályt, Michael Jacksont a csúcshelyről. Németországban az Evacuate The Dancefloor a kislemezlistákon az 5. helyig jutott. Július 17-én az album megjelent Németországban, Ausztriában és Svájcban is, és elérte a 21. helyet a német albumlistákon, így Németországban ez a legsikeresebb nagylemeze a zenekarnak. Ausztriában az albumnak sikerült belépnie a 17. helyre, Svájcban pedig a 43. helyre a listákon. Egy héttel az új album megjelenése után, a csapat Britney Spears előzenekaraként lépett fel, 2009. július 26-án a németországi koncerten 14 000 rajongó előtt a berlini O2 World Arénában, és bemutatták az új dalukat, valamint a már jól ismert slágereiket.

Az Evacuate The Dancefloor elérte az 5. helyet Kanadában, Franciaországban és Ausztráliában, és a 3. helyre rangsorolták Norvégiában. Az Egyesült Államokban pedig a 28. helyet értek el a Billboard Hot 100-on. Így tulajdonképpen a Cascada az egyik legsikeresebb német előadó.[elfogult]

A következő dal a német piacon a Fever volt, 2009. október 9-én jelent meg. A szám Németországban a 31. helyen debütált. Nagy-Britanniában és Írországban megjelent kislemezként a Dangerous is. A Fever 2009 decemberében jelent meg harmadik kislemezként az Egyesült Királyságban.

Dupla album, dupla tarolás; Original Me[szerkesztés]

Tudomásul véve a kritikát, a Cascada úgy döntött, hogy új zenei stílust próbál meg. Az új kislemez, a "Pyromania" címmel jelent meg 2010-ben, folytatva az új elektro-pop hangzást. A második kislemez, a "Night Nurse" volt. Ez a dal egy promoCD-n jelent meg, majd egy egész évvel később, 2011 december 16-án kiadták az USA-ban

Egy új dal címe "Enemy" szerepelt egy dokumentumfilmben. Később a csapat tájékoztatta rajongóit a közelgő kislemezről, a "San Franciscó"-ról és az "Au Revoir"-ról. Mindkét videót Lisa Mann rendezte, és Luther Brownvolt a koreográfus. A "San Francisco" 2011 június 6-án, az album június 19-én jelent meg.Az "Au revoir" premierje kizárólag Clubland TV-n volt látható az Egyesült Királyságban.

Az albumot kiadták limitált verzióban is, mellékelve hozzá a Best of Cascada (The greatest hits)-t

Natalie Horler fotózkodott a Playboy Deutschland 2011 júliusi számában.

2011. aug. 19-én Cascada és az amerikai "Robbins Entertainment" bejelentette a Twitterén , hogy nem fognak kiadni az albumból az Egyesült Államokban a be nem jelentett okok miatt.

2011. szeptember 1-jén a Robbins Entertainment bejelentette, hogy már nem vállal új kiadást. Azt is bejelentették, hogy az Original Me-t meg fogják jelentetni a Zoolandnál.

A San Francisco volt az első kislemez, amit kiadtak az iTunes-on is az USA-ban a Zooland Records segítségével. Az Au Revior 2011. nov. 15-én jelent meg az USA-ban, majd a Night Nurse-t is kiadták újra.

A DSDS és az új kislemez[szerkesztés]

2012. jan. 7-én Natalie csatlakozott a 9. Deutschland sucht den Superstar zsűriéhez. Egy, a közelmúltban adott interjúban megemlítette, hogy a tervek szerint 2012. március 30-án fog megjelenni az új kislemez melynek címe Summer of the Love.[forrás?]

Lemezkiadók és más projektek[szerkesztés]

A zenekar kiadója a kezdetekben az Andorfine Records volt. Később a csapat producerei alapítottak egy saját kiadót (Zooland Records), ahol a produkcióikat közzéteszik. A Cascada kislemezek és albumok az Universal Music kiadónál jelennek meg.

2004-ben és 2005-ben a Siria mellékprojektben az Endless Summer és az I Will Believe It című dalok jelentek meg, melyeket később a Cascada Perfect Day című albumán ismét megjelentetett.

A 2013-as Eurovíziós Dalfesztivál németországi nemzeti döntőjébe, az Unser Song für Malmöbe bejutottak "Glorious" című dalukkal, és az itt aratott győzelmet követően ők képviselték hazájukat a dalfesztivál malmői döntőjében, ahol a 21. helyen végeztek 18 ponttal.

Albumok és kislemezek[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

  • Run (2017)

Videóklipek[szerkesztés]

  • Everytime We Touch (eredeti verzió)
  • Everytime We Touch (nemzetközi verzió)
  • Miracle
  • A Neverending Dream
  • Truly, Medly, Deeply
  • Last Christmas
  • What Hurts The Most
  • What Do You Want From Me?
  • Because The Night
  • Evacuate The Dancefloor
  • Dangerous
  • Fever
  • Pyromania
  • Night Nurse
  • San Fransisco
  • Au revoir
  • Let it Snow!
  • Summer of Love
  • Glorious
  • The Rhythm Of The Night
  • The World Is In My Hands
  • Blink
  • Madness
  • Reason

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Év Díjátadó show Díj Dalcím Eredmény
2006
International Dance Music Awards Legjobb új dance szóló előadó Nyertes
Legjobb high energy/euro dal Everytime We Touch Jelölve
Napster Awards Legtöbbet játszott dance/electronic felvétel Everytime We Touch Nyertes
2007
World Music Awards A világ legkeresettebb női pop előadója Jelölve
A legkeresettebb német előadó díj Nyertes
2008
European Border Breakers Awards Legjobb európai border breaker – Németország Everytime We Touch Nyertes
International Dance Music Awards Legjobb high energy/euro dal Truly, Madly, Deeply Jelölve
Legjobb dance szóló előadó Jelölve
2009 International Dance Music Awards Legjobb dance szóló előadó Jelölve
2010
Viva Comet Awards Germany Legjobb partydal Evacuate The Dancefloor Jelölve
Legjobb női előadó Nyertes

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Media-Control-Charts
  2. Ö3 Austria Top 40
  3. Schweizer Hitparade
  4. UK Top 40
  5. Archivált másolat. [2012. július 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 27.)

Források[szerkesztés]