Stefan Raab

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stefan Raab
Stefan Raab (2010)
Stefan Raab (2010)
Életrajzi adatok
Született 1966. október 20. (50 éves)
Köln
Pályafutás
Műfajok popzene
Hangszer upright piano
Díjak Romy
Tevékenység műsorvezető, zenész, producer

Stefan Raab weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Stefan Raab témájú médiaállományokat.

Stefan Konrad Raab (Köln, 1966. október 20.) német műsorvezető, zenész és producer.

Életrajz[szerkesztés]

Stefan Raab egy neves hentescsalád gyermekeként született Kölnben. Öt félévig tanult jogot szülővárosában és Bielefeldben, és ezzel párhuzamosan megszerezte a hentesvégzettséget is a családi üzemben.

1990-től vállalkozásba fogott, és kezdetben reklámfilmekhez és televíziós műsorok beharangozóihoz szerzett zenét.

Az igazi áttörés 1993-ban egy véletlen folytán sikerült Raabnak, amikor saját műsort kapott a VIVA nevű zenei csatornánál. Eredetileg ugyanis csak beharangozó zenéket szeretett volna felkínálni a televízió vezetőinek, akik egy castingot követően azonban rábízták a Vivasion című műsor vezetését, amely 1998-ig futott. Emellett havonta vezette a Ma kuck’n című műsort.

Első átütő zenei sikerét 1994-ben érte el, amikor a labdarúgó világbajnokság ideje alatt a műsorában bemutatta a Böörti Böörti Vogts című számot, amely az akkori német szövetségi kapitányról, Berti Vogtsról szólt. A dal ugyanebben az évben a német slágerlisták negyedik helyéig jutott.

Ezt követően számos slágerlistás helyezést ért el dalaival, amelyeket részben maga, részben más énekesek adtak elő.

Három ízben – 1998-ban, 2000-ben és 2004-ben – saját produkcióval részt vett az Eurovíziós Dalfesztiválon is: 1998-ban Guildo Horn énekelte a Raab által írt Guildo hat euch lieb című számot, amely hetedik helyezést ért el. 2000-ben saját maga lépett fel a Wadde hadde dudde da? című dallal és ötödik lett. 2004-ben pedig nyolcadik helyet szerzett a Max Mutzke által előadott dallal. 2010-ben a sorozatos rossz eredmények után felkérték a német válogató megrendezésére: a nagyszabású nemzeti döntőt Lena Meyer-Landrut nyerte Satellite című dalával, mellyel nagy meglepetésre sikerült megnyernie a dalversenyt, Németország második győzelmét elérve.

1999 márciusától a TV total című műsort vezeti a ProSieben nevű kereskedelmi csatornán. Az eleinte hetente egyszer, majd 2001-től hetente négyszer jelentkező adásban vicces televíziós jelenetek láthatók, beszélgetésekre kerül sor közéleti személyekkel és kisebb-nagyobb időközönként nagyobb szabású rendezvényeket is megrendeznek (toronyugrás, autóverseny, énekverseny).

Stefan Raab erősen vitatott média-személyiségnek számít Németországban. Karrierje során számtalanszor találkozott erőteljes kritikával, felháborodással és feljelentéssel is. Többek között rendszeresen azzal vádolják, hogy humora gyakran irányul gyengébb, a médiában járatlan személyek ellen.

Az egyik legnagyobb vihart kavart kijelentése 2005-ben hangzott el a televíziós műsorában, amikor viccből azt mondta, Szászország tartomány annyira népszerű turisztikai célpont, hogy egyszer 1000 angol látogatta meg a várost. Raab ezzel az 1945-ben Drezda városát ért brit bombázásokra utalt, amelyek során mintegy 35000 civil vesztette életét. A közfelháborodást követően Raab írásban kért bocsánatot ízléstelen élcelődése miatt.

2011-ben ő vezette az Eurovíziós Dalfesztivált.