Stefan Raab

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Stefan Raab
Stefan Raab (2010)
Stefan Raab (2010)
Életrajzi adatok
Születési név Stefan Konrad Raab
Született 1966. október 20. (54 éves)[1][2][3][4]
Köln
Iskolái
 • Aloisiuskolleg (–1986, Abitur)
 • Bielefeld University (jogtudomány)
 • Kölni Egyetem (jogtudomány)
Pályafutás
Műfajok popzene
Hangszer pianinó
Díjak
 • Romy
 • Aranylemez
 • Echo Music Prize (1997)
 • Goldene Stimmgabel (1995)
 • Rose d'Or (2012)
 • RSH-Gold (1997)
 • German Comedy Awards (1999)
 • Bavarian TV Awards (Germany in the Eurovision Song Contest 2010, 2010)
Tevékenység műsorvezető, zenész, producer
A Wikimédia Commons tartalmaz Stefan Raab témájú médiaállományokat.

Stefan Konrad Raab (Köln, 1966. október 20. –) német műsorvezető, zenész és producer.

Életrajz[szerkesztés]

Stefan Raab egy neves hentescsalád gyermekeként született Kölnben. Öt félévig tanult jogot szülővárosában és Bielefeldben, és ezzel párhuzamosan megszerezte a hentesvégzettséget is a családi üzemben.

1990-től vállalkozásba fogott, és kezdetben reklámfilmekhez és televíziós műsorok beharangozóihoz szerzett zenét.

Az igazi áttörés 1993-ban egy véletlen folytán sikerült Raabnak, amikor saját műsort kapott a VIVA nevű zenei csatornánál. Eredetileg ugyanis csak beharangozó zenéket szeretett volna felkínálni a televízió vezetőinek, akik egy castingot követően azonban rábízták a Vivasion című műsor vezetését, amely 1998-ig futott. Emellett havonta vezette a Ma kuck’n című műsort.

Első átütő zenei sikerét 1994-ben érte el, amikor a labdarúgó világbajnokság ideje alatt a műsorában bemutatta a Böörti Böörti Vogts című számot, amely az akkori német szövetségi kapitányról, Berti Vogtsról szólt. A dal ugyanebben az évben a német slágerlisták negyedik helyéig jutott.

Ezt követően számos slágerlistás helyezést ért el dalaival, amelyeket részben maga, részben más énekesek adtak elő.

Három ízben – 1998-ban, 2000-ben és 2004-ben – saját produkcióval részt vett az Eurovíziós Dalfesztiválon is: 1998-ban Guildo Horn énekelte a Raab által írt Guildo hat euch lieb című számot, amely hetedik helyezést ért el. 2000-ben saját maga lépett fel a Wadde hadde dudde da? című dallal és ötödik lett. 2004-ben pedig nyolcadik helyet szerzett a Max Mutzke által előadott dallal. 2010-ben a sorozatos rossz eredmények után felkérték a német válogató megrendezésére: a nagyszabású nemzeti döntőt Lena Meyer-Landrut nyerte Satellite című dalával, mellyel nagy meglepetésre sikerült megnyernie a dalversenyt, Németország második győzelmét elérve.

1999 márciusától a TV total című műsort vezeti a ProSieben nevű kereskedelmi csatornán. Az eleinte hetente egyszer, majd 2001-től hetente négyszer jelentkező adásban vicces televíziós jelenetek láthatók, beszélgetésekre kerül sor közéleti személyekkel és kisebb-nagyobb időközönként nagyobb szabású rendezvényeket is megrendeznek (toronyugrás, autóverseny, énekverseny).

Stefan Raab erősen vitatott média-személyiségnek számít Németországban. Karrierje során számtalanszor találkozott erőteljes kritikával, felháborodással és feljelentéssel is. Többek között rendszeresen azzal vádolják, hogy humora gyakran irányul gyengébb, a médiában járatlan személyek ellen.

Az egyik legnagyobb vihart kavart kijelentése 2005-ben hangzott el a televíziós műsorában, amikor viccből azt mondta, Szászország tartomány annyira népszerű turisztikai célpont, hogy egyszer 1000 angol látogatta meg a Drezdát. Raab ezzel az 1945-ben a várost ért brit bombázásokra utalt, amelyek során mintegy 35000 civil vesztette életét. A közfelháborodást követően Raab írásban kért bocsánatot ízléstelen élcelődése miatt.

2011-ben ő vezette az Eurovíziós Dalfesztivált.

2015-ben visszavonult a televízió képernyőjétől, a TV Total műsorát decemberben láthatták utoljára a nézők. Ezen kívül kisebb TV szerepek jutottak, produceri munkáit tovább folytatta.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2015. október 17.)
 2. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. Brockhaus (német nyelven)
 4. Munzinger Personen (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)