Alena Lanszkaja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Alena Lanszkaja
Alyona Lanskaya 02.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Alena Mihajlavna Ljapohina
Született 1985szeptember 7. (33 éves)
Mahiljov,  Szovjetunió (ma  Fehéroroszország)
Iskolái Belorussian-Russian University
Pályafutás
Műfajok Pop
Aktív évek 2011–napjainkig
Tevékenység énekes

Alena Lanszkaja weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Alena Lanszkaja témájú médiaállományokat.

Alena Mihajlavna Ljapohina (belaruszul: Алена Міхайлаўна Ляпохіна, oroszul: Елена Михайловна Лепохина, Jelena Mihajlovna Lepohina), művésznevén Alena Lanszkaja (belaruszul: Алена Ланская, oroszul: Алёна Ланская, Aljona Lanszkaja) (Mahiljov, 1985. szeptember 7. –) fehérorosz énekesnő, aki a Malmőben tartott 2013-as Eurovíziós Dalfesztiválon Fehéroroszországot képviselte.[1] A 2012. december 7-én rendezett nemzeti döntőben a Rhythm of Love (A szerelem ritmusa) című dalával nyert, de később bejelentették, hogy egy másik, a Solayoh című dallal indul a svédországi versenyen. A 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében ő ismertette Fehéroroszország pontjait.

Karrier[szerkesztés]

Eurofest 2012[szerkesztés]

Alena már a 2012-es Eurovíziós Dalfesztivál nemzeti döntőjén is indult az All my Life (Az egész életem) című dalával. A 2011. december 21-én tartott elődöntőből továbbjutott a 2012. február 14-én rendezett döntőbe, ahol győzni tudott, elnyerve a jogot Fehéroroszország képviseletére a bakui versenyen, azonban február 24-én bejelentették, hogy az énekesnőt kizárták a versenyből, miután a fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka vizsgálatot folytatott a végeredményt illetően. Később azok a pletykák terjedtek el, hogy a szavazást manipulálták. Így helyette a második helyezett Litesound együttes indult az Eurovízión a We Are the Heroes (Mi vagyunk a hősök) című dalukkal.

Eurofest 2013[szerkesztés]

A 2012-es diszkvalifikáció után Alena jelentkezett a 2013-as nemzeti döntőre is dalával, a Rhythm of Love-val (A szerelem ritmusa), amellyel a december 7-én tartott Eurofestet megnyerte, így végül ő képviselhette az országot az Eurovízión. A Solayoh című dallal szerepelt, mivel az Eurofest után néhány héttel bejelentették, hogy nem a nemzeti döntős dalt adja elő Malmőben.[2]

Eurovíziós Dalfesztivál 2013[szerkesztés]

Alena a 2013-as Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjében lépett először színpadra, ahonnan hetedikként, 64 ponttal jutott be a döntőbe. A döntőben végül a tizenhatodik helyet szerezte meg 48 ponttal. Egyedül Ukrajnától kapta meg a maximális 12 pontot, Fehéroroszország történetének második legjobb eredményét elérve ezzel.

Források[szerkesztés]