Paradise City

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Guns N’ Roses
Paradise City
kislemez a(z) Appetite for Destruction albumról
Megjelent 1988
Formátum 7", 10", 12", CD
Stílus Hard rock
Nyelv angol
Hossz 6:46
Kiadó Geffen
Szerző Axl Rose, Slash, Izzy Stradlin, Duff McKagan
Producer Mike Clink
Guns N’ Roses-kronológia
"Nightrain"
(1988)
"Paradise City"
(1988)
"Patience"
(1989)
A(z) Appetite for Destruction album dalai
"Mr. Brownstone"
(5)
"Paradise City"
(6)
"My Michelle"
(7)

A Paradise City az amerikai hard rock banda, a Guns N’ Roses dala. A dal szerepelt az együttes 1987-ben megjelent Appetite for Destruction című debütáló albumán, a kislemez pedig 1988-ban jelent meg. Ez az egyetlen olyan dal a lemezen, amelyben szintetizátort használtak. A dal a Billboard Hot 100 ötödik helyéig jutott, ez a zenekar harmadik olyan kislemeze, amely bejutott a Top 10-be.

Háttér[szerkesztés]

Slash elmondta, a dalt egy furgon hátsó részében írták, hazafelé jövet San Francisco városából, ahol aznap játszottak a Rock N Riders együttessel. A furgon hátuljában ültek ittak és akusztikus gitáron játszottak, mikor Slash előjött az intróval. Duff McKagan és Izzy Stradlin is csatlakozott. Slash elkezdett dúdolni egy dallamot, amire Axl Rose elénekelte a "Take me down to the Paradise City" mondatot. Slash folytatta a "Where the grass is green and the girls are pretty"-vel. Axl újra elénekelte az első sort, mire Slash azt kiabálta, "Where the girls are fat and they've got big titties". Axl a "Take . . . me . . . home!"-al fejezte be a dalt. Slash jobban szerette a refrén második változatát, de végül a többi tag az első mellett döntött, így a gitárost leszavazták. Később közösen a szöveg többi részét is megírták, a végén pedig Slash előjött azzal a nehéz riffel, ami az egész dalt hajtja.[1]

Sokan azt hiszik, a "Paradise City" San Franciscóról és az ottani korrupcióról szól. Mások azon a véleményen vannak, hogy a dal Axl Rose és Izzy Stradlin Indiana-beli szülővárosáról, Lafayette-ről és a közeli Purdue Universityről szól.[forrás?] Egy Hit Parader magazinban megjelent 1988-as interjúban Rose elmondja, „a versszakok a dzsungelről szólnak, a refrén inkább a közép-nyugatról”. Matt Sorum annak ellenére, hogy nem volt ott a dal írásánál, azt nyilatkozta a szöveget Írországról írták. Más hiedelmek szerint a dal középpontjában a Geneva-tó áll, ahol a zenekar tartózkodott az Appetite for Destruction készítése során. Házat béreltek, pontosan a tó mellett.

A zenekar gyakran a koncertek befejézésénél játszotta a dalt a Use Your Illusion Turné és a Chinese Democracy Turné alatt.

A dal a 21. helyet kapta a VH1 "Minden idők 40 legnagyobb metal dala" listán,[2] 3. helyet a Total Guitar magazin "Minden idők 100 legnagyobb szólója" listáján, az évek során több hasonló díjat is bezsebelt. A Rolling Stone magazintól a 453. helyezést nyerte el a "Minden idők 500 legjobb dalának listáján".[3]

Slash-nek ez a kedvenc Guns N' Roses dala.[1]

Az utolsó két percben a dal megváltozik, a refrént többször ismétlik, miközben Slash játssza a gitárszólót a háttérben.

A Hanoi Rocks gitárosa Andy McCoy szerint a dal a Hanoi Rocks néhány riffjének másolata. Szerinte a refrén hasonló a "Lost in the City" riffjéhez csak egy kicsit lassabb. Axl Rose már többször említette, hogy a Guns N' Roses-nak a Hanoi Rocks jelentette a legnagyobb inspirációt. A "Paradise City" riffjét gyakran használják fel az egykori Guns N' Roses tagok az új projektjeikben. Ez hallható Izzy Stradlin "Bomb" és a Velvet Revolver "Do It For the Kids" daljában is.

Közreműködők[szerkesztés]

Előben[szerkesztés]

A zenekar a koncerteken mindig az utolsó dalként, mintegy ráadásként adja elő a dalt. Ez már egy 1988-as fellépés óta hagyomány a koncertjeiken. A dalt az 1992-es Freddie Mercury emlékkoncerten is előadták (ez alkalommal a rövid setlist első száma volt).

Videoklip[szerkesztés]

A videoklip felét a New Jerseyben található Giants Stadiumban forgatták, ahol a zenekar az Aerosmith együttessel közösen lépett fel. A videó felénél egy Concorde utasszállítóba látjuk őket belépni, amivel Angliába repülnek játszani, majd gyorsan visszatérnek az USA-ba. Az angliai felvételek a Monsters of Rock rendezvényen készültek a Donington Parkban. Ennek oka az a súlyos haláleset, amely a Guns N' Roses fellépésekor történt. Úgy gondoltak a felvételekből jó videklipet lehetne elkészíteni és egyben ezzel tisztelegnének azok előtt, akik meghaltak a koncerten. Duff a klipben egy Aerosmith pólót visel.

A videó körülbelül negyedik percében Axl Rose jól láthatóan egy Második világháborús náci tiszti sapkát visel és egy stage pass lóg a nyakában, amin egy SS sas található. Axl kinyitja a stage pass-t, megmutatja a sast, majd becsukja, végül jelentőségteljes pillantással néz a kamerába. A videó nagy része fekete-fehér.

Feldolgozások[szerkesztés]

 • A híres rock n' roll énekes Pat Boone 1997-ben elkészítette a feldolgozást, majd rátette a heavy metal dalok feldolgozásaiból álló albumra, amely a In a Metal Mood: No More Mr. Nice Guy címet kapta.
 • A Warrior Soul a dalt még metálosabb stílusban vette fel és rákerült az 1999-es Guns N' Roses tisztelgő albumra, az Appetite For Reconstruction-ra.
 • Az Eighteen Visions nevű post-hardcore zenekar a 2004- es Bring You To Your Knees: A Tribute to Guns & Roses albumára is elkészítette (többek közt) a dal feldolgozását.
 • A Scubba elkészítette a maga feldolgozását chill out stílusban, majd felkerült a 2006-os Guns N' Roses tisztelgő-albumra a Bossa n' Roses-ra.
 • 2009-ben Slash "Sahara" kislemezén a "Paradise City" egy új verziója szerepelt, a Cypress Hill és Fergie (Black Eyed Peas) közreműködésével.
 • Michael and the G2s együttes feldolgozása felkerült a Michael and the G2s Cover Everything albumra.

Feldolgozások élőben[szerkesztés]

 • 1999-ben a Hole előadta a "Paradise City"-t a Big Day Out-ban, Ausztráliában. Később felkerült a Celebrity Skin "Limited Tour Edition" kiadására is.
 • A Velvet Revolver a Cypress Hill együttessel közösen felvette a dal rap-verzióját.
 • Az American Idol nyertese Carrie Underwood a „Carnival Ride Turnén” előadta a dalt, a „November Rain”-nel együtt.
 • A Camp Freddy feldolgozásokat játszó zenekar Slash-el és Duff McKagan-el adta elő a dalt, valamint csatlakozott hozzájuk Chester Bennington a Linkin Park-ból.

Megjelenése más médiában[szerkesztés]

A Buli az élet című filmben az egyik részeg karakter ezt a dalt énekli.

A dal a Burnout Paradise című versenyautós videojáték főcímzenéje volt, valamint a játékban kitalált várost Paradise City-nek hívják.

A Degrassi:The Next Generation című sorozat egy négy részes epizódjának címe "Paradise City" volt.

Források[szerkesztés]

 1. ^ a b Bozza, Anthony, & Slash (2007). Slash. Harper Entertainment: New York. pp. 131-132
 2. "VH1 40 Greatest Metal Songs", 1-4 May 2006, VH1 Channel, reported by VH1.com; last accessed September 10, 2006.
 3. http://www.rollingstone.com/news/coverstory/500songs/page/5

Külső hivatkozások[szerkesztés]