It’s So Easy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Guns N’ Roses
It's So Easy
kislemez a(z) Appetite for Destruction albumról
Megjelent 1987. június 15.
Formátum 7" és 12" hüvelykes hanglemez, 12" picture disc
Stílus Hard rock, heavy metal
Nyelv angol
Hossz 3:24
Kiadó Geffen
Szerző Duff McKagan, West Arkeen
Producer Mike Clink
Guns N’ Roses-kronológia
It’s So Easy
(1987)
Welcome to the Jungle
(1987)
A(z) Appetite for Destruction album dalai
Welcome to the Jungle
(1)
It’s So Easy
(2)
Nightrain
(3)
SablonWikidataSegítség

Az It’s So Easy dal a Guns N’ Roses nevű amerikai hard rock együttes 1987-es Appetite for Destruction debütáló albumáról. A dalt Duff McKagan és West Arkeen írta. Ez volt a zenekar első kislemeze, 1987. június 15-én adták ki Nagy Britanniában és az UK Singles lista 84. helyéig jutott.[1] A Shadow of Your Love és a Move to the City című dalok rákerültek a 12"-es hanglemez és a 12" picture disc-es változatokra, ezeket a dalokat még a Hollywood Rose időszakában írták, amely a Guns N’ Roses egyik korai előfutára volt, később hallhatóak voltak a Live from the Jungle című EP-n.

Kompozíció[szerkesztés]

Egy 1988 márciusában megjelent Hit Parader interjú szerint a dalt az az időszak ihlette, amelyen a zenekar összes tagja keresztül ment. „Nem volt pénzük, viszont voltak barátnőik, akik elszállásolták őket, adtak nekik ennivalót és pénzt, ha kellett. Túl könnyű dolguk volt.”[2]

Videóklip[szerkesztés]

A dalhoz készült videóklip volt a zenekar első videója. A videóban a zenekar élőben játszik tömeg előtt egy színpadon, de később csináltak egy promóciós videót, az eredeti összevágásával, ebben ugyanúgy a zenekart láthatjuk, de a színpadon már táncoló, bikinis lányok is szerepelnek. A klip nem szerepelt a Welcome to the Videos DVD-n, de az interneten megtalálható. Akkoriban kiadták, bár nem volt túl sikeres, így az Egyesült Államokban meg sem jelent, a Welcome to the Jungle kiadása után egyre népszerűbb lett, de ma már szinte lehetetlen megtalálni az interneten.[forrás?]

Élőben[szerkesztés]

A Guns N’ Roses már 1986 óta játssza a dalt, szinte mindig a setlist elején szerepel.[3] Az Use Your Illusion Turné alatt mindig az első, a második, harmadik előadott dal volt, vagy mindenképpen az egyik volt az első öt előadás közül. A Chinese Democracy Turné alatt is játszották, általában a Welcome to the Jungle után.

A dalok listája[szerkesztés]

Az összes dalt a Guns N’ Roses szerezte; az It’s So Easy-ben West Arkeen a társszerző.

7" (GEF 22)
  Cím Hossz
1. It’s So Easy 3:24
2. Mr. Brownstone 3:47
7:11
12" (GEF 22T); 12" picture disc (GEF 22TP)
  Cím Hossz
1. It’s So Easy 3:24
2. Mr. Brownstone 3:47
3. Shadow of Your Love (élő) 3:03
4. Move to the City (élő) 3:41
13:55

Közreműködők[szerkesztés]

Feldolgozások[szerkesztés]

  • A korábbi Guns N’ Roses, mint Slash és Duff McKagan még mindig játsszák a dalt, attól függetlenül, hogy éppen milyen zenekarban vannak.
  • A walesi alternatív rock együttes, a Manic Street Preachers megjelentette a 2003-as válogatásalbumán a Lipstick Traces (A Secret History of Manic Street Preachers)-en a dal élőben felvett feldolgozását.
  • Az Unearth nevű amerikai metalcore együttes feldolgozta a dalt, majd megjelentette a 2006-os Bring You to Your Knees: A Tribute to Guns N’ Roses albumán.
  • Az amerikai nu metal zenekar a 40 Below Summer 2006-ban készítette el a feldolgozást a The Last Dance albumra.
  • Az amerikai hard rock zenekar az Operator online-on jelentette meg saját feldolgozását 2008 júniusában. Ezenkívül rendszeresen előadják élőben is.
  • A Dry Kill Logic nevű amerikai metalcore zenekar megjelentette 2006-ban a feldolgozását a The Magellan Complex című EP/DVD-n.
  • Az Avenged Sevenfold nevű amerikai hard rock felállás előadta a maga feldolgozását, az egykori Guns N’ Roses taggal Slash-el a Nokia Theaterben, 2009. április 16-án.

Források[szerkesztés]

  1. Guns N' Roses. Chart Stats. [2012. december 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. december 17.)
  2. "It's So Easy". Here Today... Gone To Hell!. (Hozzáférés: 2008. december 17.)
  3. Archivált másolat. [2008. március 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 4.)