John Connor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John Connor
Megjelenési információk
Első megjelenéseTerminátor 2. – Az ítélet napja (A Terminátor – A halálosztó filmben még nem született meg, de említést tesznek rá)
MegalkottaJames Cameron
MegszemélyesítőjeEdward Furlong,
Thomas Dekker,
Nick Stahl,
Christian Bale,
Jason Clarke
John Connor adatai
ÁlneveJohn Baum
Nemeférfi
Gyermekeikettő
LakóhelyeLos Angeles

John Connor egy kitalált szereplő a Terminátor mozifilmekben a sorozatban és a regényekben. A történet szerint John az emberi ellenállás vezetője a Skynet elleni harcban. Édesanyja Sarah Connor, apja pedig Kyle Reese, aki a jövőből érkezett.

Minden filmben más-más színész alakította a karaktert: Edward Furlong a Terminátor 2. – Az ítélet napja (1991) filmben a 10 éves Johnt, Thomas Dekker a Terminátor – Sarah Connor krónikái (2008) tv-sorozatban a már kamasz fiút, Nick Stahl a Terminátor 3. – A gépek lázadása (2003) moziban mint fiatal felnőttet, majd Christian Bale a már 30 éves vezért a Terminátor – Megváltás (2009) filmben és Jason Clarke, mint a 40 éves Johnt a Terminátor - Genisys (2015) filmben. Kisebb szerepekben, visszaemlékezésekben további színészek is alakították.

Élete[szerkesztés]

Terminátor – A halálosztó[szerkesztés]

A karakter itt jelenik meg először, de még csak Kyle Reese őrmester elbeszélése alapján. Itt tudjuk meg, hogy a jövőben nagyon fontos ember lesz. A film végén Sarah már terhes Johnnal.

Terminátor 2. – Az ítélet napja[szerkesztés]

John (Edward Furlong) már kamasz, nevelőszülőkkel él együtt. Korábban sok mindent megtanult Sarahtól a fegyverekről, számítógépekről.

Terminátor 3. – A gépek lázadása[szerkesztés]

John (Nick Stahl) fiatal felnőtt férfi, tele kétségekkel, hogy alkalmas-e az emberiség vezetésére. Labilis lelkiállapotú. Egy katonai bunkerben éli túl az Ítélet napját, mely után beköszönt a nukleáris tél és a gépek lázadása.

Terminátor: Megváltás[szerkesztés]

John Christian Bale az ellenállás katonája 2018-ban, majd hamarosan vezetői képessége révén az élére áll.

Terminátor – Sarah Connor krónikái[szerkesztés]

A tv-sorozat nem illeszkedik pontosan a mozifilmekhez, inkább egy alternatív idővonalon játszódik. Logikailag a harmadik mozifilm előtt játszódik, bemutatja, hogy mi történt a Connor családdal a Cyberdyne Systems felrobbantása után. John okos fiú, járatos a fegyverek közt és az informatikában. Szerelme Riley Dawson és különleges kapcsolatban van az őt védő terminátorral, Cameron Phillipsszel. John Baum álnéven él.

Terminátor: Genisys[szerkesztés]

John Connor (Jason Clarke) ebben a filmben az ellenállás vezetője, akinek vezetésével elpusztítják a Skynetet, amely azonban rájön miért veszít folyamatosan, így a múltból és a jövőből is támadást indít, a háború kimenetelének végleges megváltoztatásáért. Connoréknak ezért vissza kell küldeniük Kyle Reeset 1984-be, hogy megmentse John anyját, Saraht. Kyle visszaküldésekor Johnt elfogja a Skynet, és T-3000-est csinál belőle, aki így 2017-ben immáron terminátorként a saját anyja és annak védelmezői ellen fordul, és a Genisys (ami maga a Skynet) központjának elpusztításakor semmisül meg.

Terminátor: Sötét végzet[szerkesztés]

John Connor 3 évvel a Terminátor 2. – Az ítélet napja történései után Sarah-val a tengerparton van, mikor egy T-800-as lelövi, végrehajtva a parancsát.

További információk[szerkesztés]