“The Spaghetti Incident?”

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
("The Spaghetti Incident?" szócikkből átirányítva)
Guns N’ Roses
“The Spaghetti Incident?”
nagylemez
Megjelent 1993. november 23.
Felvételek A&M Studios, Record Plant Studios, Rumbo Recorders, CanAm Studios, Sound Techniques, Triad Studios, Conway Studios, és Ocean Way Recording
Stílus Hard rock, punk rock, glam rock, heavy metal[1]
Hossz 46:03
Kiadó Geffen Records
Producer Guns N’ Roses, Mike Clink, Jim Mitchell
Kritikák
Guns N’ Roses-kronológia
Use Your Illusion II
(1991)
“The Spaghetti Incident?”
(1993)
Chinese Democracy
(2008)
Kislemezek az albumról
 1. Ain't It Fun
  Megjelent: 1993. november 20.
 2. Since I Don't Have You
  Megjelent: 1994
 3. Hair of the Dog
  Megjelent: 1994

A “The Spaghetti Incident?” a Guns N' Roses nevű amerikai hard rock zenekar ötödik stúdióalbuma. Az albumon főleg az 1970-es évek végén és 1980-as évek elején megjelent punk és glam rock dalok feldolgozása található.

Néhány dalt még a Guns N' Roses eredeti gitárosával Izzy Stradlin-el vettek fel a Use Your Illusion I és II időszakában, majd később Gilby Clarke újra feljátszotta.[2] Eredetileg a dalokat a Use Your Illusion albumokra akarták tenni, mivel akkoriban három (vagy esetleg négy) lemezen tervezték kiadni, de végül dupla albumként jelentették meg.

1992-ben a zenekar úgy döntött, hogy a maradék feldolgozásokból kiad egy EP-t, amelyen a Stradlin-t leváltó Gilby Clarke játszana. Végül egy teljes album kiadása mellett döntöttek, amelyhez új feldolgozásokat is felvettek.[3]

Az akkori basszusgitáros Duff McKagan az album sok dalában énekel, a Hanoi Rocks együttes frontembere Michael Monroe (Axl Rose egyik példaképe) az "Ain't It Fun" dalban vendégszerepel.

Ez az utolsó Guns N' Roses album, amelyben Slash gitáros, Duff McKagan basszusgitáros és Matt Sorum dobos szerepel és az egyetlen album, amelyben Gilby Clarke játszik.

A “The Spaghetti Incident?” a Billboard 200 negyedik helyén debütált, az első héten csupán 190 000 darabot adtak el belőle, amely a korábbi albumok eredményeihez képest sokkal kevesebb.[4]

Az album címe[szerkesztés]

A cím voltaképp egy vicc, amelyet az Axl Rose és a Steven Adler közötti kaja-csata ihletett, ami során Rose Adler-hez vágott egy tál spagettit. 1993-as bírósági ügy során, mikor Adler perelte a zenekart, nagy hangsúlyt kapott az eset, az ügyvédje ezt "spagetti incidens" néven említette. Ezt Matt Sorum dobos egy 1994-es Much Music interjúban, Slash pedig a saját életrajzi könyvében is megemlítette.

Lehetséges, hogy az album az 1991-es film A linguini eset után kapta a nevét.

A "Making of Estranged" nevű videóban a Rose, Slash és a borító tervezője között zajlott vitában egyértelművé tették, hogy a címet tegyék idézőjelbe, a végére pedig tegyenek kérdőjelet.

Eredeti megjelenés[szerkesztés]

Az albumot nem sokkal a Use Your Illusion Turné befejezése után adták ki, amely 1993 közepéig tartott. A vinyl változat narancssárga színben jelent meg, a CD lemezen képek és jelölések voltak: széleken a fekete gyűrűk, középen egy piros színű töklámpás, amely egy kivájt fejből eszi a spagettit. Az 1997-es újra-kiadásnál a lemez már sima ezüst színű volt.

Viták[szerkesztés]

A zenekar tagjainak tiltakozása ellenére Rose feltetette az albumra a "Look at Your Game, Girl" című Charles Manson-dal feldolgozását. A CD-n nem volt feltüntetve a dal, a 12. szám végén, a csend után kezdődik el. 2000 elején Rose elmondta, hogy leveteti a dalt az album újrakiadása során, mivel szerinte a kritikusok és a média is tévesen értelmezte.[5] Azonban a dal mégis ottmaradt, a legutóbbi újra-kiadásnál a "Look at Your Game, Girl" a 13. dalként van feltüntetve.

Élőben[szerkesztés]

A "Since I Don't Have You" című dalt néhányszor a "Sweet Child o' Mine" és a "Paradise City" előtt játszották 1992-ben és 1993-ban. A "Down on the Farm" dalt először teljes egészében a Farm Aid IV rendezvényen adták elő 1990-ben, néhány alkalommal 2006-ban is játszották, a Chinese Democracy Turnén. A zenekar a "Hair of the Dog"-ot 1988-ban, majd 1990-ben is játszotta, utóbbit GAK néven (az együttesben Guns, Metallica és Skid Row tagok játszottak). Az "Attitude" című nótát a Use Your Illusion Turnén a zenekar gyakran játszotta, Duff még mindig játssza saját együttesével a Loaded-el és szólóban is. Továbbá a "New Rose", "You Can't Put Your Arm Around a Memory" és a "Raw Power" című számokat is játszották, a többi albumon található dalt a Guns N' Roses sosem adta elő, viszont a tagok oldalprojektjeiben előfordultak, mint például Matt Sorum Camp Freddy zenekarában.

Fogadtatás[szerkesztés]

Az albumot megjelenése után vegyes kritikákkal fogadták. A Rolling Stone magazin 3.5 csillagot adott neki az 5-ből. Ez nem mondható rossz számnak, de a legalacsonyabb értékelés, amit valaha Guns N' Roses album kapott. A rollingstone.com felhasználóitól 3 csillagot kapott és a legtöbbet középszerűnek nevezték. Az Allmusic.com nem nevezte kiemelkedőnek az album egyik dalát sem, mivel "hiányzik belőle a düh és a harag".

Az album dalai[szerkesztés]

  Cím Szerző(k) Eredeti előadó Hossz
1. Since I Don't Have You   Joseph Rock, James Beaumont The Skyliners 4:20
2. New Rose   Brian James The Damned 2:38
3. Down on the Farm   Alvin Gibbs, Charlie Harper, Nicholas Garrett U.K. Subs 3:29
4. Human Being   Johnny Thunders, David Johansen New York Dolls 6:48
5. Raw Power   Iggy Pop, James Williamson The Stooges 3:12
6. Ain't It Fun   Cheetah Chrome, Peter Laughner The Dead Boys 5:06
7. Buick Makane
Big Dumb Sex  
Marc Bolan
Chris Cornell
T. Rex
Soundgarden
2:40
8. Hair of the Dog   Dan McCafferty, Pete Agnew, Manny Charlton, Darrell Sweet Nazareth 3:55
9. Attitude   Glenn Danzig The Misfits 1:27
10. Black Leather   Steve Jones, Paul Cook The Professionals 4:09
11. You Can't Put Your Arms Around a Memory   Johnny Thunders Johnny Thunders 3:35
12. I Don't Care About You   Lee Ving Fear 4:51
 • Az "I Don't Care About You" tartalmazza a "Look at Your Game, Girl" című rejtett dalt, amely 2:17-nél kezdődik. A dalt írta és előadta Charles Manson
 • A "Hair of the Dog" végénél a The Beatles "Day Tripper" című dal refrénje hallható.

Lista pozíciók[szerkesztés]

Év Lista Hely
1993 Australian ARIA Albums Chart 1
United States Billboard 200 4

Közreműködők[szerkesztés]

Guns N' Roses
Egyéb közreműködők
 • Michael Monroe – ének a 6. dalban
 • Mike Staggs – gitárkíséret a 6. dalban
 • Mike Fasano – ütőhangszer a 8. dalban
 • Richard Duguay – gitár és ritmusgitár a 11. dalban
 • Eddie Huletz – háttérvokál a 11. dalban
 • Blake Stanton – háttérvokál a 12. dalban
 • Eric Mills – háttérvokál a 12. dalban
 • Rikki Rachtman – háttérvokál a 12. dalban
 • Stuart Bailey – háttérvokál a 12. dalban
 • Mike Clink – producer 1-től a 11-ig dalig
 • Jim Mitchell – producer
 • Bill Price – keverés
 • George Marino – masztering
 • Kevin Reagan – művészeti rendező; grafikus design
 • Dennis Keeley – fényképek
 • Gene Kirkland – fényképek
 • Robert John – fényképek

Források[szerkesztés]

 • Ian Christe (2003). Sound of the Beast: The Complete Headbanging History of Heavy Metal. HarperCollins. ISBN 0380811278

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Christe (2003), pg. 318
 2. http://www.heretodaygonetohell.com/misc/recordingsessions.html
 3. "The Spaghetti Incident?". GnRsource. (Hozzáférés: 2008. október 21.)
 4. Hasty, Katie. "Kanye Edges GNR, Ludacris For No. 1 Debut". billboard.com. Dec 3, 2008.
 5. Guns N' Roses in Manson flap - Entertainment News, Music News, Media - Variety. [2009. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. május 1.)