Day Tripper

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
The Beatles
Day Tripper
kislemez
Megjelent 1965. december 3. (UK)
1965. december 6. (US)
Formátum kislemez
Felvételek Abbey Road Studios, 2. stúdió
1965. október 16.
Stílus Rock
Nyelv angol
Hossz 2:46
Kiadó Parlophone (UK)
Capitol Records (US)
Szerző John Lennon, Paul McCartney
Producer George Martin
Helyezések
  • #1 (UK)
  • #5 (US)
The Beatles-kronológia
Help!/I’m Down
(1965)
We Can Work It Out/Day Tripper
(1965)
Paperback Writer/Rain
(1966)

1965. december 3-án (az Amerikai Egyesült Államokban december 6-án) jelent meg a Beatles Day Tripper című dala a We Can Work It Out című dupla A-oldalas kislemez tulajdonképpeni B-oldalán.

Keletkezése[szerkesztés]

A dal a kiadó nyomására született, mivel a közelgő karácsonyi szezonra új kislemezt kellett kiadni. A szöveg nagy részét és a híres gitárriffet John Lennon írta, Paul McCartney a refrének megírásában segített. A dal címe (a day-trip egynapos kirándulást jelent, a day-tripper pedig az ilyen kiránduláson részt vevő turistát) tipikus lennoni szójáték: „Day trippernek azokat az embereket hívjuk, akik egynapos kirándulásra mennek, érted? Általában komppal vagy valami hasonlóval. De a dal másról szól… a hétvégi hippikről. Érted?” Ugyanebben az interjúban ezt mondta: „Az én dalom. A gitárriff, minden.” Ám az 1970-ben adott Rolling Stone-interjúban a Day Trippert a McCartneyval közös dalszerzés példájaként említette, amikor egyiküknek megvolt az alapötlet, a másik pedig segített a befejezésben. McCartney azt mondta, hogy a dal közös munka eredménye, melynek alapja Lennontól származik.

A szöveg részben McCartneyról is szólhat, aki vonakodott kipróbálni az LSD-t (csak 1966-ban adta be a derekát). Lennon és George Harrison viszont már 1965 eleje óta kísérletezett a kábítószerrel, amit először egy londoni fogorvos barátjuk csempészett a kávéjukba egy vacsora után. 1965 augusztusában Lennon bevallotta, hogy „szinte állandóan habzsolta”. Első ránézésre a dal egy lányról szól, aki a követendő utat mutatja az énekesnek. A „she's a big teaser (ő egy igazi csábító)” sor eredetileg „she's a prick teaser (kb. ő viccből is megszúr)” volt. Ennek fényében a dal a Norwegian Wood (This Bird Has Flown) titokzatos hősnőjéről is szólhat. McCartney Many Years from Now című könyvében elismerte, hogy a Day Tripper a kábítószerekről szól.

Ian MacDonald ezt írta a dalról: „E-dúros, tizenkét ütemes dalnak indul, amely a refrénben cselesen átvált tizenkét ütemes párhuzamos mollba, majd visszatérés előtt az előírásszerű H-ra – újabb vicc ez az együttes részéről, hiszen eldöntötték, hogy új irányvonaluk a humor.” Ezt az is alátámasztja, hogy McCartney a Melody Makernek adott 1966-os interjújában azt mondta a Day Tripperről és a Drive My Carról (amit három nappal korábban vettek fel), hogy „humoros dalok, poénnal a végükön”. Lennon valószínűleg úgy jutott el a riffhez, hogy a Rolling Stones (I Can't Get No) Satisfaction című dalának riffjét próbálta feljavítani. A dalt McCartney és Lennon énekli, bár McCartney hangja erősebben hallatszik (ez egyébként ellentmond annak a gyakorlatnak, hogy minden dalt a fő szerző énekel).

A dal felvétele[szerkesztés]

A dalt 1965. október 16-án, a londoni Abbey Road Studios 2. stúdiójában vették fel. Miután elkészültek, az If I Needed Someone alapját is felvették.

A dal végleges változatában hallható egy kihagyás 1:58-nál (a Past Masters, Volume Twon megjelent változatban 1:50-nél), ami az egyik „leglátványosabb” hiba a Beatles felvételei között. Ennek során a szólógitár egy pillanatra eltűnik, ami vagy műszaki hiba, vagy pedig hanyag keverés eredménye. A 1 című válogatás kiadására a hibát kijavították.

Feldolgozások[szerkesztés]

Jimi Hendrix - Day Tripper

Közreműködők[szerkesztés]

Produkció[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]