I Should Have Known Better

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az I Should Have Known Better az angol rockegyüttes, a The Beatles dala, amelyet John Lennon írt[1][2] (Lennon–McCartney szerzeményként), és eredetileg az A Hard Day's Night brit albumon adták ki 1964. július 10-én, amely az azonos című filmjükhöz készült. A dal július 13-án megjelent A Hard Day's Night amerikai kislemez B-oldalaként is. A dal hangszerelt változata George Martin vezényletével megjelenik az

The Beatles
I Should Have Known Better
Megjelent1964. július 10. (UK, album)
1964. június 26. (US, album)
Felvételek1964. február 25., február 26.
EMI, London
StílusRock and roll
Nyelvangol
Hossz2:44
KiadóParlophone (UK)
Capitol Records (US)
SzerzőJohn Lennon, Paul McCartney
ProducerGeorge Martin
A(z) A Hard Day's Night album dalai
A Hard Day's Night
(1)
I Should Have Known Better
(2)
If I Fell
(3)
SablonWikidataSegítség

album észak-amerikai változatán, az A Hard Day's Night Original Motion Picture Soundtrack nagylemezen is.

Eredete[szerkesztés]

Az I Should Have Known Better egyike volt azoknak a daloknak, amelyeket kifejezetten a Beatles debütáló filmje, az Egy nehéz nap éjszakája miatt írtak és rögzítettek.

Rögzítése[szerkesztés]

A dal első felvétele 1964. február 25-én volt az EMI egyik studiójában, amikor is három felvételt kíséreltek meg rögzíteni, de csak egy volt kész. A 2. felvétel megszakadt, amikor Lennon nevetésbe tört ki a szájharmonikázás közben.[2] A dalt másnap újra felvették, miután néhány változtatást eszközöltek a hangzáson.

Lennon szájharmonika dallama nyitja meg a számot, amely hangszert az együttes utoljára használt fel dalaihoz (ez alól kivétel az 1964. augusztus 14-én felvett I'm a Loser című dal, amely egy szájharmonika szólót is tartalmaz). A dal középső tizenhat ütemes részének rögzítéséhez George Harrison új Rickenbacker 360/12 12 húros gitárt használt.[3]

A monó és a sztereó változat némileg eltérő szájharmonika bevezetéssel rendelkezik. A sztereó változatban a szájharmonika rövid idő után elhalkul. Ezenkívül egy érezhetően ügyetlen és jól hallható szalagszerkesztés hallatszik a második refrénben a "You're gonna say you love me too, oh," és az "And when I ask you to be mine" sorok között.

Megjelenése[szerkesztés]

Egyesült Királyság[szerkesztés]

Az Egyesült Királyságban az I Should Have Known Better szerepelt az A Hard Day's Night albumon, amely 1964. július 10-én jelent meg. Akkoriban még nem adták ki kislemezként a dalt, de 1976-ban a dal a Yesterday B-oldalként jelent meg.

Egyesült Államok[szerkesztés]

Az Amerikai Egyesült Államokban a dal 1964. július 13-án jelent meg az A Hard Day's Night B-oldalaként[2], és a Billboard Hot 100 listáján az 53., a Cash Box listán pedig a 43. helyet érte el.

A filmszerződés részeként a United Artists albumkiadási jogokat szerzett az amerikai piacra. A társaság 1964. június 26-án kiadott egy soundtrack albumot nyolc Beatles dallal és négy hangszerelt változatával együtt. A I Should Have Known Better című dalt a filmben előadták, és megjelenik a filmzene albumon is. A Capitol Records egy hónappal később kiadta a Something New albumot, amely az A Hard Day's Night brit albumáról származó dalok, valamint a filmben fel nem használt dalok között szerepel. A dalok később a Hey Jude válogatásalbumon is megjelentek 1970-ben.

Európa[szerkesztés]

Az I Should Have Known Better kislemezként jelent meg számos európai országban, köztük: Norvégiában (,ahol a slágerlista első helyet érte el[4]), Olaszországban (,ahol egy hetet töltött a lista 15. helyén[5]), Nyugat-Németországban (,ahol a hatodik helyet érte el[6]) és Svédországban (ahol négy hétig vezette a Kvällstoppen Chart listáját[7]).

Közreműködött[szerkesztés]

Ian MacDonald szerint:

A filmben[szerkesztés]

A dalt az Egy nehéz nap éjszakája film vonat kupé jelenetében is előadja az együttes. Valójában egy furgonban forgatták azt a jelenetet, amelynek járművét a legénység tagjai ringatták, hogy szimulálják egy mozgó vonatot. Paul McCartney ajakszinkronizálást hajtottak végre mind a vonatjelenetben, mind a film végén lévő élő koncertnél, annak ellenére, hogy valójában nem énekel a felvételen.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az I Should Have Known Better című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzet[szerkesztés]

  1. Molnár Imre –Molnár Gábor. Halhatatlan Beatles, 100. o. (2001) 
  2. a b c Bánosi–Tihanyi. Beatles zenei kalauz, 50. o. (1999) 
  3. Ian Macdonald. A fejek forradalma, 153. o. (2015) 
  4. Topp 20 Single uke 42, 1964 - VG-lista. Offisielle hitlister fra og med 1958. web.archive.org, 2011. május 25. [2011. május 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 24.)
  5. M&D: Classifiche. web.archive.org, 2016. december 1. [2016. december 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 24.)
  6. INFINITY CHARTS: German Top 20. ki.informatik.uni-wuerzburg.de. [2010. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 24.)
  7. Swedish Charts 1962 – March 1966/Kvällstoppen – Listresultaten vecka för vecka > November 1964 (PDF). web.archive.org. hitsallertijden.nl. [2021. február 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 24.)

Külső hivatkozás[szerkesztés]

The Beatles - I Should Have Known Better a Youtube-on