Rock and roll

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rock and roll

StíluseredetBluesGospelFolkCountryJump bluesChicago bluesSwingBoogie-woogieR&B
Kulturális eredet1950-es évek Amerika
HangszerekElektromos gitár, nagybőgő, basszusgitár, Dob, zongora, szaxofon (alkalmanként)
NépszerűségAz egyik legnépszerűbb zenei stílus 1950-es évek óta
Alműfajok
RockRockabillyPop

A rock and roll (ejtsd: rakendroll) zenei stílus és tánc, a 20. század 1940-es éveinek végén alakult ki a rhythm and blues, a hillbilly vagy más néven rockabilly és a western swing elemeiből.

Története[szerkesztés]

Bill Haley & His Comets
Chuck Berry

A rock and roll több műfaj keveredéséből született. A rhythm and blues, a hillbilly vagy más néven rockabilly és a western swing elemeiből forrt ki az 1940-es évek végén, hogy azután az 1950-es években viharos sebességgel hódítsa meg egész Amerikát, majd nemsokára átterjedjen Európába is. Egy clevelandi lemezlovas, Alan Freed használta először a rock and roll nevet 1953-ban.

A mai értelemben vett rock & roll születését 1954-re datálják, amikor Bill Haley sikerre vitte a ma is mindenki által ismert Rock Around the Clock című dalát. A főként gitárokból álló hangszerelést később kiegészítették a dobok, a fúvósok, a zongora. A rock and roll legnagyobb előadói mind az említett műfajokon nevelkedtek. Little Richard rhythm and blues előélettel rendelkezett, Chuck Berry a bluesban és a hillbillyben mozgott otthonosan, míg Bill Haley dalainak gyökere a western swingre nyúlik vissza.

A rock and roll csillaga 1962-ben áldozott le, amikor felerősödött a beat mozgalom és a Beatles lesöpörte a dobogóról.

A „rock and roll” kifejezést a korabeli magyar újságok a következőképpen fordították: „billegj és forogj” (Magyar Szó, 1956. október 24., 4. old.) „kergülj meg egy kicsit és csavarodj be” (Hajdú-Bihari Napló, 1957. november 3., 5. old.).

Zenei világa[szerkesztés]

Egyik őse, a rhythm and blues (R&B) is a 40-es évek második felében kezdett kifejlődni. A Billboard magazin meghatározása szerint az R&B egy populáris fekete műfaj, míg a fehérek hasonló zenei stílusát a country and western névre keresztelték. A rhythm and bluest úgy tudjuk megkülönböztetni a klasszikus rock and roll számoktól, hogy általában fekete előadók éneklik, több benne a blues és a jazz elem, valamint a fúvósok is nagyobb szerepet kapnak.

Másik őse, a western swing Texas, Kalifornia és Oklahoma államokban volt népszerű a 40-es években és az 50-es évek elején. Megfigyelhetők benne a klasszikus swing, jazz, honky tonk és country dalok jellegzetességei.

A tánc[szerkesztés]

A rock and roll mint tánc a boogie-woogie és a Lindy Hop swing elemeiből alakult ki.

Az akrobatikus rock & roll már inkább sport, mint tánc. Ennél a zeneiség visszaszorul, a lényeg inkább az akrobatika és a párok összehangolt szinkron kéz- és lábmunkája. Ezt a táncot koreográfiára táncolják, szemben a hagyományos rock & roll tánc irányzatokkal.

Angol tánctanárok alkották meg a versenytánc latin táncainak egyik legnépszerűbbikét: a jive-ot, mely szalonképes rock & roll, így a jive bevonult az előkelő báltermekbe és a világtánc-programba.

Klasszikus előadói[szerkesztés]

Al- és rokon stílusok[szerkesztés]

Leszármazott stílusok[szerkesztés]

Lényegében a teljes rockzenei spektrum, de szorosabban:

Források[szerkesztés]

  1. Szakács Gábor: Nagy rock 'n' roll könyv; Holoprint, Budapest, 2004
  2. Nők Lapja Café cikk

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Rock music
A Wikimédia Commons tartalmaz Rock and roll témájú médiaállományokat.