Ugrás a tartalomhoz

Iggy Pop

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Iggy Pop
Életrajzi adatok
ÁlnévIggy Pop
Született1947április 21. (77 éves)
Muskegon, Michigan, USA
Házastársa
  • Wendy Weissberg (1968–1968)
  • Suchi Asano (1984–1999)
  • Nina Alu (2008–)
GyermekeiEric Benson
Iskolái
Pályafutás
Műfajokrock
Aktív évek1963 – napjainkig
Hangszergitár, zongora, dob
Hangbariton
Díjak
  • Művészetek és Irodalom Érdemrendjének lovagja (2003. július 24.)
  • Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének parancsnoka (2017. április 24.)
  • Művészetek és Irodalom tisztje
  • Polar Music Prize (2022)
Tevékenység
KiadókVirgin, RCA, A&M, Arista
IPI-névazonosító
  • 00063888928
  • 00053204712

Iggy Pop aláírása
Iggy Pop aláírása

Iggy Pop weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Iggy Pop témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Iggy Pop, eredeti nevén James Newell Osterberg, Jr (Muskegon, Michigan, USA, 1947. április 21. –) amerikai szólóénekes és a The Stooges együttes frontembere.

Pályafutása[szerkesztés]

Zenei karrierjét dobosként kezdte különböző középiskolai zenekarokban. Egyiküket The Iguanasnak hívták, innen ered az Iggy név. Miután végigtapasztalta a helyi blues zenekarokat, otthagyta a Michigani Egyetemet és Chicagóba költözött, hogy az ottani zenével is megismerkedjen. A chicagói blues és olyan együttesek, mint a The Doors által megihletve létrehozta a The Stoogest, és felvette az Iggy Stooge nevet. A zenekarban Iggy énekelt, Ron Asheton gitározott, Ron testvére, Scotty Asheton dobolt és Dave Alexander basszusgitározott. Körülbelül két év elteltével, 1967-ben volt a bemutatkozó fellépésük Ann Arborben (Michigan, USA), ahol Iggy gyermekkorát töltötte.

Egy évvel ezután, 1968-ban elszerződtek az Elektra Recordshöz. A zenekar elkészítette első két albumát, és felvett három új tagot. A The Stooges első két albuma nem volt átütő siker (az igazsághoz hozzátartozik, hogy Iggy Pop egyetlen albuma vagy kislemeze sem jutott fel soha az első tízbe a listákon, azonban jelentős befolyása volt korának más zenekaraira). Az új tagok csatlakozása után azonban rövidesen feloszlott a zenekar Iggy egyre növekvő heroinfüggősége miatt.

David Bowie mentette meg Iggy Pop karrierjét. Segített neki felvenni következő albumát a The Stooges eredeti felállásával. A megjelenés után új tag került a zenekarba, és Bowie folytatta a támogatását, de Iggy drogproblémái továbbra sem szűntek meg. A The Stooges utolsó előadása a zenekar tagjai és egy motorosbanda közötti verekedéssel végződött, ezt később meg is örökítették Metallic KO című albumukon. Kábítószerrel való visszaélés miatt Iggy Pop karrierje megszakadt, és néhány évre a polcra került. A zenekar maradék tagjai kábítószer vagy alkohol miatt meghaltak, vagy más együttesekhez csatlakoztak.

Iggy folytatódó kábítószer-problémái ellenére David Bowie továbbra is támogatta őt. Mindketten Berlinbe költöztek. Iggy szerződést kötött az RCA-jel, és Bowie segített megírni és szponzorálni a The Idiot és a Lust for Life című albumokat. Bowie Iggy koncertjein is játszott billentyűn, néhány ilyen fellépést a TV Eye című album is megörökített. Bowie segített Iggynek a karrierjére koncentrálni. Pop ezután az Arista Records-höz szerződött, és több szólóalbumot is kiadott náluk.

Három év visszavonultsága alatt Iggy megszabadult heroinfüggőségétől és megházasodott. Új szólókarrierje mellett a színészet is érdekelni kezdte. Valójában már a The Stooges bemutatkozásával egy időben elkészítette bemutatkozó filmjét, de nem foglalkoztatta a színészet egészen eddig. A mai napig Iggy tizenhét filmben szerepelt, köztük Sid and Nancy, Cry-Baby, Halott ember, The Somewhere in California, Tank Girl, The Rugrats Movie, Snow Day, Cofee and Cigarettes – Vice, Tales from the Crypt, The Adventures of Pete & Pete és a Star Trek: Deep Space Nine (utóbbi egyik epizódjában a Yelgrun nevű karaktert játszotta). Iggyt bemutatták négy rock-dokumentumfilmben és dalokat írt tizennyolc filmhez, köztük a Crocodile Dundee-hoz és a Trainspottinghoz.

Számos filmszerepe mellett a zene is fontos volt Iggy számára ebben az időben. Még egy albumot megjelentetett David Bowie támogatásával és egy másikat pedig a Guns N’ Roses és a The B-52’s tagjaival. Két további szólóalbum után Iggy mostanában fejezte be következő albumát, amelyben közreműködött a Sum 41, Green Day és az eredeti The Stooges két további tagja. Vendégként fellépett Peaches Kick It című számában is. 2006. augusztus 15-én a Szigeten játszott.

Iggy Pop a Szigeten - 2006. augusztus 15-én
Iggy Pop a Szigeten - 2006. augusztus 15-én

Lemezek[szerkesztés]

The Stooges[szerkesztés]

Szóló[szerkesztés]

James Williamsonal[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]