Broken

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nine Inch Nails
Broken
középlemez
Megjelent 1992. szeptember 22.
Felvételek 1992. márciustól augusztusig Hell, New Orleans; Royal Recorders, Lake Geneva; South Beach Studios, Miami Beach; Village Recorder & A&M, Los Angeles; Pig, Beverly Hills
Stílus Indusztriális metal
Hossz 31:32
Kiadó TVT Records / Nothing Records
Producer Trent Reznor, Flood
Kritikák
Nine Inch Nails-kronológia
Pretty Hate Machine
(1989)
Broken
(1992)
Fixed
(1992)

A (Halo 5 néven is ismert) Broken egy 1992-ben megjelent Nine Inch Nails EP. A Broken az ötödik hivatalos Nine Inch Nails kiadvány. Habár ez egy EP, általában ezt tartják a zenekar második főbb kiadványának az első, Pretty Hate Machine c. albumot követően, mivel teljes egészében új anyagot tartalmaz. Ezt követte a szintén 1992-ben megjelent Fixed, a Broken dalainak remixeiből álló EP.

Inspiráció: Konfliktus a TVT Records kiadóval[szerkesztés]

Az 1992 őszén, Trent Reznor és kiadója, a TVT Records közti súlyos konfliktusokkal teli időszakban megjelent Broken hatalmas elszakadás volt a Pretty Hate Machine albumtól. Trent Reznor nyilatkozatai szerint a debütáló albumot népszerűsítő hosszú, megterhelő turné koncertjei során a dalok agresszívabban szóltak, mint a stúdióban rögzítésük alatt. A színpadon gyakorivá váltak az erőszakos jelenetek, amint a bandatagok a felgyülemlett frusztrációjukat és dühüket a hangszereiken vezették le. Így aztán a Broken sokkal nyersebben szól a torzított gitárhangzás erőteljes jelenlétének köszönhetően.

Reznor egykori kiadójával való nézeteltérésének hatása a Broken album csomagolásából is egyértelműen kitűnik. Egy hosszú közreműködői lista után ez olvasható: "nincs köszönet: tudod te ki vagy", majd ezt követően: "a rabszolga azt hiszi, csak azért szabadítják ki a fogságból, hogy erősebb láncokat keressenek." Ezek a megjegyzések minden bizonnyal Steve Gottlieb felé irányultak a TVT Records kiadóból, aki nem egyezett bele, hogy Reznor kilépjen a szerződésből, ezzel jogi harcokat szítva a két fél között.

Zenei szerkezet és témák[szerkesztés]

Ezen az EP-n hangosabb a keverés és több a torzítás minden hangszeren, mint az (egykor John Lennon tulajdonában lévő) klasszikus Mellotron MKIV esetében is, amely különösen a "Gave Up" c. számban hallható. A dalszövegek kevésbé jelentettek elszakadást; többnyire olyan témák állnak középpontban, mint a szorongás, az irányítás, és a függőséggel kapcsolatos küzdelmek. Az intenzitás foka azonban, amelyen ezek az érzések jelen vannak a Broken albumon, a hallócsatornák belsejében érezhetőek leginkább. Reznor úgy fogalmazott, azt akarta, hogy az album olyan legyen a hallgató számára, mint "egy ultragyors dózis a halálból", vagyis valami, "amitől egy kicsit viszket a füled".

Kiadások[szerkesztés]

Számlista[szerkesztés]

 1. "Pinion" – 1:02
 2. "Wish" – 3:46
 3. "Last" – 4:44
 4. "Help Me I Am In Hell" – 1:56
 5. "Happiness in Slavery" – 5:21
 6. "Gave Up" – 4:08
 7. "Physical" – 5:29
 8. "Suck" – 5:07

Bónusz számok[szerkesztés]

A Broken eredetileg kihajtható digipak csomagolásban jelent meg, amelyben hat számot egy hagyományos CD tartalmazott, két további dalt ("Physical" és "Suck") pedig egy három inches mini-CD. Miután Reznor rájött, hogy néhány gátlástalan lemezbolt-tulajdonos leválasztotta a mini-CD-t és külön árulta, ezért a Brokent újra kiadták, ezúttal egy CD-ként, amelyen a bónusz felvételek 98-as és 99-es sorszámú "rejtett" számokként szerepelnek, illetve 7–97-ig minden szám két másodperces csendből áll.

A "Physical" egy Adam & the Ants dal feldolgozása, amelynek eredeti verziója "Physical (You're So)" címmel, a Kings of the Wild Frontier c. LP-n jelent meg. 1995-ben a Nine Inch Nails élőben is előadta a "Physical"t Adam Ant-tel, két egymást követő estén. Miután Trent bemutatta Adam Antet és Marco Pirronit a második estén, Adam Ant így szólt a közönséghez: "Jó a világ legjobb kibaszott bandájával a színpadon lenni."

A "Suck" eredetileg egy Pigface szerzemény, amelynek mindig változó felállása egykor Reznort is tartalmazta. Az eredeti verzió egy évvel korábban jelent meg a Pigface Gub c. albumán.

Közreműködők[szerkesztés]

Videók[szerkesztés]

A "Gave Up" számára készült videoklipben a fiatal Marilyn Manson is gitározik, smink és kontaktlencsék nélkül. Ez a videó azelőtt készült, hogy Reznor a Nothing Records kiadóhoz szerződtette Mansont.

Az ellentmondásos Broken film az első 6 számhoz készült (a "Last" kivételével).

Sajtóközlemény[szerkesztés]

A Brokenhez megjelent sajtóközlemény egy Reznortól származó jegyzetet tartalmaz. A jegyzetben a következő áll, az eredeti szövegformát megtartva:

a Broken titokban lett rögzítve 1992. márciustól augusztusig különböző helyeken

a lemezkiadó
engedélye nélkül
hogy biztosítsák az Isteni Beavatkozás nélküli gennyedést
most békén hagynak, és engedik azt tennem, amit akarok <br a Brokent nehéz volt megcsinálni
a Broken az életem egy ronda időszakában született ronda lemez
a Broken a nine inch nails: the becoming harmadik fázisa
érteni kezdem, hogy mindez miről is szól
és nem tetszik <br Flood kezdte producerként, de én fejeztem be
nem tudom biztosan, miért
talán az vagyok, amit úgy néz ki mindenki gondol rólam♠
a nine inch nails még mindig nem igazi zenekar, igazi hangszereken játszó igazi emberekkel
nem lesz Broken turné
az új teljes hosszúságú lemezemen – The Downward Spiral – kezdek dolgozni, amelyet
remélem 1993 elejéig befejezek
néhányan eljönnek az útra, néhányan nem

Trent Reznor, 1992.

Listák és díjak[szerkesztés]

 • A lemez 7. helyezést ért el a Billboard 200 listán. A "Wish" c. szám, amelynek dalszövege tartalmazza az "ökölszex" ("fist fuck") kifejezést, Grammy-díjat nyert. Reznor később azzal viccelődött, hogy a sírfeliratán ez kellene hogy álljon: "REZNOR: Meghalt. Kimondta, hogy ’fist fuck’ és nyert egy Grammy-t."
 • 1992. "Happiness in Slavery" Modern Rock Tracks No. 13
 • 1993. "Wish" Modern Rock Tracks No. 25

További információk[szerkesztés]