Discogs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Discogs
Vállalkozás típusa
  • online zeneadatbázis
  • közösségi katalogizáló alkalmazás
Oldal típusaadatbázis, webáruház
Elérhető nyelv(ek)angol, német, francia, olasz, spanyol, japán
Alapítva2000
SzékhelyPortland
Származási országAmerikai Egyesült Államok
TulajdonosZink Media
AlapítóKevin Lewandowski
URLdiscogs.com
Kereskedelmi?igen
Regisztrációopcionális
Státuszaktív
SzolgáltatóZink Media, Inc.
Hivatalos bloghttps://blog.discogs.com
Alexa-helyezés595 (2017. november 28.)
Similarweb értékCsökkenés 526 (2018. július)[1]
A Wikimédia Commons tartalmaz Discogs témájú médiaállományokat.

A Discogs (a név angolul a diszkográfiák szó rövidítése) egy amerikai weboldal, ami egy crowdsourcing alapján működő adatbázis zenei felvételek listázásához, és internetes áruház. Az oldal tulajdonosa a portlandi Zink Media. Az oldal adatbázisa több mint 9 millió zenei kiadványt tartalmaz, amit 350 000-nél is több felhasználó bővít.[2][3]

Történet[szerkesztés]

Az oldalt 2000 novemberében indította el Kevin Lewandowski, hogy egy adatbázist teremtsen az elektronikus zenéknek. Az adatbázis később több műfajjal is bővült.

2014-ben az oldal tulajdonosa elindított több mellékprojektet, először a VinylHubot, ami a hanglemezeket árusító boltokat listázza. Ugyanazon évben indult el még a Filmogs, a Discogs alapjára épülő filmes adatbázis és internetes piactér, illetve a Gearogs, ami a zenei felszerelésekre specializálódott. 2015-ben indult el a Bookogs (korábbi nevén Bibliogs), ami könyvek digitális és fizikai kiadásainak listázására készült adatbázis, és internetes piactér.

A Gearogs mindössze 21 000 felhasználóval rendelkezett, így a készítők úgy döntöttek, hogy törlik ezt az oldalt, mely 2020. augusztus 31-én be is következett.

Hivatkozások[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]