Discogs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Discogs
Kereskedelmi? igen
Oldal típusa adatbázis, webáruház
Regisztráció opcionális
Elérhető nyelv(ek) angol, német, francia, olasz, spanyol, japán
Alapítás 2000
Alapító Kevin Lewandowski
Szolgáltató Zink Media, Inc.
Székhely Portland
Hivatalos blog https://blog.discogs.com
Státusz aktív
Alexa-érték 595 (2017. november 28.)
Similarweb érték Csökkenés 526 (2018. július)[1]
URL discogs.com
A Wikimédia Commons tartalmaz Discogs témájú médiaállományokat.

A Discogs (az név angolul a diszkográfiák szó rövidítése) egy amerikai weboldal, ami egy crowdsourcing alapján működő adatbázis zenei felvételek listázásához, és internetes áruház. Az oldal tulajdonosa a portlandi Zink Media. Az oldal adatbázisa több mint 9 millió zenei kiadványt tartalmaz, amit 350 000-nél is több felhasználó bővít.[2][3]

Történet[szerkesztés]

Az oldalt 2000 novemberében indította el Kevin Lewandowski, hogy egy adatbázist teremtsen az elektronikus zenéknek. Az adatbázis később több műfajjal is bővült.

2014-ben az oldal tulajdonosa elindított több mellékprojektet, először a VinylHubot, ami a hanglemezeket árusító boltokat listázza. Ugyanazon évben indult el még a Filmogs, a Discogs alapjára épülő filmes adatbázis és internetes piactér, illetve a Gearogs, ami a zenei felszerelésekre specializálódott. 2015-ben indult el a Bookogs (korábbi nevén Bibliogs), ami könyvek digitális és fizikai kiadásainak listázására készült adatbázis, és internetes piactér.

A Geargogs mindössze 21 000 felhasználóval rendelkezett, így a készítők úgy döntöttek hogy törlik ezt az oldalt, mely 2020. augusztus. 31-én be is következett.

Hivatkozások[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]