The Venetian

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Venetian
TelepülésNevada
Megnyitás1999. május 3.
Építész(ek)KlingStubbins
Hasznosítása
Felhasználási terület
TulajdonosLas Vegas Sands
Elhelyezkedése
The Venetian (USA)
The Venetian
The Venetian
Pozíció az USA térképén
é. sz. 36° 07′ 17″, ny. h. 115° 10′ 08″Koordináták: é. sz. 36° 07′ 17″, ny. h. 115° 10′ 08″
Térkép
The Venetian weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz The Venetian témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A The Venetian egy luxus hotel és kaszinó a Las Vegas Strip-en, a Nevadai Las Vegas város Paradise nevű városrészében, az Egyesült Államokban. A KlingStubbins építőipari cég által tervezett hotel torony 36 emeletes, és 145 méter magas (475 láb). A Las Vegas Sands birtokolja, valamint üzemelteti a hotelt. Továbbá a Venetian az anyavállalatának a székhelyeként is szolgál.

A Venetian üdülőkomplexum magába foglalja a szomszédos Palazzo hotelt és a Sands Expo centert is, valamint az épülő MSG Sphere at The Venetian zene-és szórakoztató arénát. A Venetian-Palazzo komplexum a világ második legnagyobb hotele, 4049 szobával, 3068 lakosztállyal és 11,000 négyzetméteres (120,000 négyzetláb) kaszinóval; a testvér kaszinója, a "The Venetian Macao" a legnagyobb a világon.

Története[szerkesztés]

1996 áprilisában Sheldon Adelson bejelentette a terveit, hogy a Strip (Las Vegas főutcája) legnagyobb hotelét akarja megépíteni. Ez a projekt a korábbi Sands területén valósul meg. 1996 november 26-án, 8 évvel a megvásárlása után, A Sands Hotel fel lett robbantva a "The Interface Group" tulajdonosai által (Adelson, Richard Katzeff, Ted Cutler, Irwin Chafetz és Jordan Shapiro), hogy helyet csináljanak az új hotelnek. A földmunkálatokat 1997 április 14-én kezdték meg.

A hotel 1999. május 3-án nyitott meg, fehér galambok reptetése, gondolák éneklése és trombitaszó mellett. Sophia Loren színésznő csatlakozott Adelson-hoz, a tulajdonoshoz, az első motorizált gondola aláírásában. A maga nemében az egyik legdrágább hotel volt amikor megnyílt, az építési költségével, ami nem kevesebb, mint 1.5 milliárd dollár.

2003. június 27-én, az 1013 szobás Venezia Tower is megnyitott, ami a mélygarázs fölé épült.

2004-ben a Venetian beleegyezett egy 1 millió dolláros csekk kifizetésébe, hogy lerendezzenek egy 12 pontos, a Gaming Control Board (Nevada-i kormányhivatal) által kiszabott büntetést. A 12 pont egyikében azt állították, hogy a hotel sorsolást tartott egy Mercedes-Benzért, viszont a sorsolásnak előre megtervezett nyertese volt, aki pedig egy nagy tétekben játszó ember, aki most vesztett nagy összegeket a kaszinóban. A vezetőket, akik ebben az ügyben részt vettek, kirúgták.

2010-ben bejelentették, hogy a hotel össze fog csatlakozni az "InterContinental Hotels Group"-al.

Források[szerkesztés]