Hullaadás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hullaadás
(Thanksgiving)
2023-as amerikai film

A film magyarországi moziplakátja
A film magyarországi moziplakátja
RendezőEli Roth
Producer
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneBrandon Roberts
OperatőrMilan Chadima
Gyártás
GyártóSpyglass Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő
  • 106 perc
  • 107 perc
Költségvetés15 000 000 $
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárX VI. kategória (NFT/26747/2023)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Hullaadás (eredeti cím: Thanksgiving) 2023-as amerikai horrorfilm, melyet Jeff Rendell forgatókönyvéből, valamint Eli Roth és Rendell történetéből Roth rendezett. Roth Grindhouse – Halálbiztos című 2007-es filmjében bemutatott, azonos című fiktív filmelőzetesén alapul. Ez volt a harmadik egész estés filmadaptáció, amely egy fiktív Grindhouse-előzetesből készült – a Machete (2010) és a Koldus puskával (2011) után. A főbb szerepekben Patrick Dempsey, Addison Rae, Milo Manheim, Jalen Thomas Brooks, Nell Verlaque, Rick Hoffman és Gina Gershon látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2023. november 17-én mutatta be a TriStar Pictures.[1][2] Általánosságban pozitív visszajelzéseket kapott a kritikusoktól, és 29,3 millió dolláros bevételt ért el.

Cselekmény[szerkesztés]

2022-ben, hálaadáskor a Massachusetts állambeli Plymouthban az emberek a RightMart szupermarket előtt gyülekeznek a fekete pénteki kiárusításra készülve. Jessica Wright, akinek az apja, Thomas a bolt tulajdonosa, egy oldalajtón keresztül korán beengedi barátait, Evant, Gabbyt, Scubát és Yulát, valamint párját, Bobbyt. A kinti tömeg meglátja őket, és őrjöngve beront az üzletbe, aminek következtében több ember meghal, köztük Amanda Collins, az üzletvezető Mitch felesége. Bobbynak eltörik a karja, amikor megpróbál megmenteni valakit, és ezt követően eltűnik a csapatból.

Egy évvel később a hatóságok hivatalosan balesetnek minősítették az eseményeket, Thomas Wright pedig kártérítést kért a médiától. Eközben Jessicát elhagyta Bobby, mert őt hibáztatta a történtekért, és immár Ryannel van együtt. Hálaadáskor a baráti társaságot az Instagramon egy "John Carver" álnevet használó személy jelöli be, aki bosszút követel az előző évben történtekért. A zarándoknak álcázott gyilkos először megöli Lizzie-t, a vásárlásra hajlamos pincérnőt és Manny-t, az áruházak biztonsági őrét, és nyilvánosan ünnepli halálukat.

Ahogy egyre több ember hal meg, a Jessica köré csoportosuló baráti társaság egyre inkább John Carver célpontjává válik. Evant és Gabbyt elrabolja a maszkos gyilkos, míg Yuliát egy körfűrésszel brutálisan megöli. Mivel Eric Newlon seriff és a rendőrség nem talál nyomot, a Wright családnak másnap részt kell vennie az éves hálaadási felvonuláson, hogy csapdát állítsanak a sorozatgyilkosnak. A terv azonban kudarcba fullad, és a John Carver által okozott káoszban Thomas, Jessica és mostohaanyjuk, Kathleen is elrablásra kerül. A sorozatgyilkos az összes áldozatát egy hálaadásnapi asztal köré teríti, és azt akarja, hogy nyilvánosan fizessenek meg tetteikért. Míg Evant halálra veri a gyilkos, Jessicának sikerül elmenekülnie.

Miközben Jessica elbújik a sorozatgyilkos elől, felismeri a maszk alatt Bobbyt, aki nemrég tért vissza Plymouthba. Az érkező seriff, Eric Newlon el akarja kapni a fiút, de Bobbynak sikerül elmenekülnie a tűzpárbajban. Amikor Jessicát arra kérik, hogy tegyen vallomást a rendőrségen, rájön, valójában Eric Newlon rejtőzött John Carver maszkja alatt. A seriff Amanda Collins szeretője volt, gyermeket várt tőle, és most a bedrogozott Bobbyt használta fel arra, hogy titokban tartsa saját személyazonosságát. Amikor Newlon megpróbálja megtámadni Jessicát, Bobby megmenti, és mindkettőjüknek sikerül újra elmenekülniük. A szökés során Jessica meggyújt egy gyúlékony gázt, ami látszólag megöli Newlont. Míg Jessica és Bobby újra együtt vannak barátaikkal, Scubával, Gabbyval és Ryannel, a hatóságok nem találják Newlon emberi maradványait.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Eric Newlon seriff Patrick Dempsey Rajkai Zoltán
Jessica Nell Verlaque Kardos Eszter
Gabby Addison Rae Kobela Kíra
Bobby Jalen Thomas Brooks Kenéz Ágoston
Ryan Milo Manheim Fáncsik Roland
Thomas Wright Rick Hoffman Bolla Róbert
Amanda Collins Gina Gershon Farkasinszky Edit
Evan Tomaso Sanelli Csémy Balázs
Béka Gabriel Davenport Penke Bence
Yulia Jenna Warren Nagy Blanka
Kathleen Karen Cliche Mezei Kitty
Bret Labelle Jeff Teravainen Tokaji Csaba
Jacob Jordan Poole Umbráth László
McCarty Joe Delfin Kis Horváth Zoltán
Mitch Collins Ty Olsson Bognár Tamás
Lonnie Mika Amonsen Kádár-Szabó Bence
Amy Shailyn Griffin Koller Virág
Manny Tim Dillon Weigert Viktor
Lizzie Amanda Barker Tóth Szilvia
Doug Chris Sandiford Papucsek Vilmos
Cantin Derek McGrath Forgács Gábor
Kathleen Karen Cliche Mezei Kitty

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Dub 4 Studios készítette el.

A film készítése[szerkesztés]

2023 februárjában Patrick Dempsey és Addison Rae voltak az első szereplők, akiket bejelentettek a filmhez.[3][4] A szereposztásban Jalen Thomas Brooks, Nell Verlaque és Milo Manheim is szerepelt.[5][6] 2023 márciusában Rick Hoffman, Gina Gershon, Tim Dillon, Gabriel Davenport, Tomaso Sanelli és Jenna Warren csatlakozott a szereplőgárdához.[7]

A forgatási munkálatok Torontóban és Hamiltonban, Ontario államban zajlottak március 13. és 2023. május 5. között.[8][9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kroll, Justin: TriStar Pictures Lands Spyglass Media Group's Thanksgiving, Inspired By Eli Roth's Legendary Grindhouse Fake Trailer. Deadline Hollywood , 2023. március 9. [2023. március 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 9.)
  2. McCall, Kevin: Eli Roth's 'Thanksgiving' Horror Movie Sets Holiday Release Date. Collider , 2023. április 3. [2023. április 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. április 4.)
  3. Kit, Borys: Patrick Dempsey in Talks to Star in Eli Roth's Thanksgiving Horror Thriller. The Hollywood Reporter , 2023. február 17. [2023. február 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. február 23.)
  4. Kroll, Justin: Addison Rae Lands Lead Role In Eli Roth's 'Thanksgiving' For Spyglass Media. Deadline Hollywood , 2023. február 23. [2023. március 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. február 23.)
  5. Kit, Borys: Eli Roth's Horror Thriller 'Thanksgiving' Finds Its Stars in Jalen Thomas Brooks, Nell Verlaque (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2023. február 24. [2023. február 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. február 25.)
  6. Kit, Borys: 'Zombies' Star Milo Manheim Joins Eli Roth Horror Thriller Thanksgiving (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2023. március 3. [2023. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 3.)
  7. Kroll, Justin: Gina Gershon, Rick Hoffman And Tim Dillon Round Out Cast Of Eli Roth's Thanksgiving At TriStar And Spyglass. Deadline Hollywood , 2023. március 16. [2023. március 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 16.)
  8. Lovett-squires, Julia. „What's Going On Here? Movie featuring Patrick Dempsey filming in Waterdown”, The Hamilton Spectator, 2023. március 16.. [2023. április 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2023. április 11.) 
  9. Current Production and News. Toronto Film Commission , 2023. május 5. [2023. május 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 5.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Thanksgiving (2023 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]